5 kesilapan utama anda sebagai tuan rumah

Jika anda merancang untuk memiliki rumah sewa sebagai aset pelaburan, elakkan dari melakukan 5 kesilapan ini.

©rawpixels|pexels.com

Memiliki rumah sewa sebagai salah satu aset pelaburan yang boleh menjana pendapatan tambahan merupakan impian setiap pelabur hartanah dan tuan rumah.

Walaupun bagaimanapun, pelaburan hartanah dalam pasaran sewa boleh memberi kerugian besar kepada anda jika dilakukan tanpa panduan dan ilmu yang betul! Jangan bimbang, kami akan kongsikan dengan anda 5 kesilapan utama yang dilakukan pelabur hartanah dalam pasaran sewa!

1. Membeli hartanah tanpa kajian tentang pasaran sewa

©Lukas|pexels.com

Kajian terhadap pasaran sewa adalah sangat penting sebelum melakukan pembelian mana-mana hartanah sebagai aset perlaburan. Bagi mana-mana pembelian rumah, tidak kira sama ada sebagai pelaburan atau untuk kediaman sendiri, kajian terhadap pasaran sewa amat penting bagi menentukan sama ada hartanah yang dibeli mampu mendatangkan keuntungan atau tidak.

Bagi memastikan hartanah yang dibeli mampu memberi keuntungan kepada anda, terdapat beberapa faktor yang perlu diambil kira sebelum anda melakukan pembelian hartanah. Antaranya ialah:

  • Lokasi hartanah
  • Kemudahan awam yang berdekatan (pengangkutan awam, hospital, pusat pendidikan)
  • Faktor keselamatan (balai polis, jauh dari kawasan pelupusan sisa industri)

Ramai yang beranggapan bahawa ianya membabitkan komitmen masa dan tenaga yang banyak. Namun, tahukah anda kajian ini boleh dilakukan secara pantas dan berkesan! Anda boleh lakukan kajian hartanah ini secara ‘online’ dengan melayari portal hartanah iProperty.com.my. Disini, anda dapat membuat perbandingan hartanah yang dikehendaki dan mengikut kriteria rumah pelaburan yang anda inginkan.

Setelah anda memilih hartanah yang dikehendaki, anda juga boleh membuat perbandingan harga transaksi sebenar bagi pasaran hartanah ‘subsale’ di laman web Brickz.my. Langkah ini merupakan langkah yang sangat penting bagi anda untuk mendapat anggaran kasar harga transaksi sebenar di kawasan hartanah yang dipilih. Anda juga dapat mengelak dari membeli hartanah yang terlalu mahal dari harga pasaran yang sebenar!

Kesilapan utama yang dilakukan oleh kebanyakan pelabur hartanah baru adalah terlalu terburu-buru dalam membuat pembelian hartanah. Dengan melakukan perbandingan dan kajian hartanah secara teliti, anda telah memulakan langkah pertama bagi pembelian hartanah pelaburan anda!

2. Tidak membuat tapisan penyewa secara teliti

©rawpixel.com|pexels.com

Lebih baik tidak mempunyai penyewa, dari memiliki penyewa yang bermasalah. Kebanyakan tuan rumah melakukan kesilapan mereka dengan mengambil remeh proses tapisan dan saringan penyewa. Perkara ini mungkin tidak menjadi masalah pada awalnya, namun boleh mendatangkan isu besar pada masa akan datang.

Tapisan dan saringan penyewa yang teliti perlu dilakukan bagi memastikan penyewa anda benar-benar berkelayakan dan mampu dari segi kewangan. Ini untuk memastikan tiada sebarang masalah komitmen sewa bulanan yang ditetapkan. Penyewa yang baik boleh dinilai dari aspek berikut:

  • Pendapatan bulanan yang tetap dan kedudukan kewangan yang kukuh
  • Boleh membayar deposit sewa dan utiliti tanpa sebarang alasan atau masalah
  • Bersetuju dengan syarat-syarat yang ditetapkan dalam perjanjian sewa

Proses saringan ini mungkin kelihatan agak remeh dan cerewet pada mulanya,tetapi akan memberikan anda pelbagai kelebihan pada masa akan datang!

3. Tidak membuat perjanjian sewa yang sah (tenancy agreement)

Pexels.com via pixabay.com

Terdapat pelbagai kes yang disuarakan oleh tuan rumah di mana penyewa mereka gagal menjelaskan bayaran sewa yang tertunggak. Lebih memburukkan keadaan, mereka tiada sebarang perjanjian sewa secara bertulis bagi mengambil tindakan undang-undang terhadap penyewa dan hanya dilakukan atas dasar kepercayaan sahaja.

Perjanjian sewa atau tenancy agreement merupakan elemen yang paling penting dalam pelaburan hartanah terutamanya bagi pasaran sewa. Perjanjian yang sah dan ditandatangani oleh tuan rumah dan penyewa tanpa sebarang paksaan merupakan bukti dan panduan yang kukuh bagi sebarang kemungkinan pada masa akan datang.

4. Tidak menyediakan simpanan kecemasan bagi sebarang risiko kerosakan rumah sewa

Pexels.com via pixabay.com

Setiap pelaburan mempunyai risiko yang tersendiri. Bagi pelaburan hartanah, kerosakan rumah sewa merupakan perkara yang tidak dijangka dan boleh berlaku bila-bila masa sahaja. Selain itu, ia menelan kos kerugian yang besar. Sebagai tuan rumah, anda perlu sentiasa bersedia untuk sebarang kemungkinan yang akan berlaku pada masa akan datang.

Terdapat beberapa cara untuk memastikan anda bersedia menghadapi kerosakan rumah. Jika kerosakan itu berpunca dari kesalahan penyewa itu sendiri, tuan rumah berhak untuk meminta ganti rugi kos pembaikan atau memotong deposit rumah yang dikenakan. Walaupun begitu, perkara ini perlu dinyatakan dengan jelas dan terang dalam perjanjian sewa yang telah ditandatangai sebagai bukti yang kukuh.

Jika kerosakan itu disebabkan keadaan rumah yang sudah lama, pihak tuan rumah harus bertanggungjawab terhadap kerosakan ini. Sentiasa bersedia untuk sebarang kemungkinan dengan menyediakan simpanan kecemasan khas untuk perkara ini.

5. Tidak memantau pembayaran sewa rumah dan utiliti oleh penyewa

©rawpixels.com|pexels.com

Isu sewa yang tertunggak dan bil utiliti yang mencecah ribuan ringgit bukan isu yang asing lagi dalam kalangan pemilik rumah. Oleh kerana kesibukan dan tidak mempunyai komitmen masa, sesetengah pemilik rumah sewa gagal memantau pembayaran bil dan sewa ini oleh penyewa mereka. Lebih memburukkan keadaan, segala bil utiliti adalah di bawah nama pemilik rumah dan pemilik rumah sendiri tidak mengambil sebarang deposit utiliti dengan penyewa.

Dalam zaman teknologi yang serba cangguh ini, pemantauan bil dan sewa adalah lebih mudah. Anda sebenarnya dapat memantau pembayaran bil sewa hanya dari aplikasi dalam talian sahaja. Sebagai contoh, myTNB merupakan aplikasi dalam talian di mana anda boleh memantau pembayaran bil elektrik oleh penyewa anda, pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Bagi pembayaran bil air, hampir kesemua syarikat air negeri menawarkan perkhidmatan untuk memantau dan membayar bil air secara dalam talian.

Deposit utiliti juga merupakan salah satu perkara penting yang perlu diambil berat dan tidak boleh dipandang remeh. Deposit ini perlu dikenakan sebagai salah satu perkara wajib untuk memberi sedikit jaminan keselamatan kepada pihak tuan rumah.

Menjadi tuan rumah merupakan satu tanggungjawab yang besar dan tanpa ilmu yang kukuh mengenai bidang hartanah, anda akan merasakan perkara ini sangat sukar untuk dilakukan. Namun begitu, ianya tidak mustahil! Semoga berjaya!

Share