Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Hartanah yang anda mampu miliki di Lembah Klang dengan ansuran bulanan RM2,500

test

Anda fikir anda tidak mampu untuk tinggal di bandar-bandar besar seperti di Lembah Klang?

© gettyimages

Di Lembah Klang di mana kebiasaannya harga hartanah amat tinggi, anda pasti tak percaya bahawa ada hartanah yang harganya masih berpatutan.

Sama ada anda bujang, berkahwin atau mempunyai keluarga kecil – mencari rumah yang selesa dengan harga yang berpatutan boleh menjadi satu cabaran, tetapi tidaklah mustahil. Kebiasaanya, harga permulaan bagi sebuah rumah di Lembah Klang adalah di antara RM400, 000 hingga RM700, 000.

Anda boleh mula merancang dengan mengenal pasti titik harga anda. Selain itu, tentukan keinginan dan keperluan anda. Seterusnya, pertimbangkan sama ada anda mempunyai keupayaan kewangan. Sebelum membeli rumah, semak kelayakan pinjaman perumahan anda dengan Home Loan Eligibility Indicator, LoanCare untuk mengira dan membandingkan pilihan pinjaman perumahan anda dengan 10 bank.

Sementara itu, semak tujuh kediaman di Lembah Klang yang berikut dengan bayaran hanya              RM 2,500 sebulan.

NOTA: Pengiraan ansuran bulanan dibuat dengan menggunakan kalkulator pinjaman perumahan kami berdasarkan syarat-syarat berikut: Tempoh pinjaman selama 35 tahun dengan faedah 4.7% dan 10% bayaran pendahuluan. Sementara itu, pendapatan isi rumah yang disyorkan adalah berpatutan dengan kos perumahan atau peraturan 30%, di mana jumlah minimum yang dinyatakan adalah 30% daripada ansuran bulanan yang dikira.

1. Sunway Avila ResidencesWangsa Maju, KL

Artist’s impression of Sunway Avila Residence. © iProperty.com.my

Sunway Avila adalah kediaman servis yang terletak di Wangsa Maju. Dengan 405 unit, kediaman ini menawarkan kehidupan bandar dengan harga yang berpatutan. Ia menggabungkan pelbagai kemudahan yang sesuai untuk keluarga yang inginkan kehidupan moden yang selesa. Kemudahan utamanya termasuk kawalan keselamatan 24 jam, gimnasium, kolam renang, ruang terbuka rooftop, dewan serbaguna, cabana, bilik kegunaan umum, dan nurseri. Sunway Avila merupakan projek baru yang dijangka siap pada tahun 2023.

Harga: dari RM 430, 000

Ansuran bulanan: RM 1, 880/ bulan

Saiz binaan: 732 kps – 1, 033 kps

Kemudahan: Kediaman servis ini terletak berdekatan dengan klinik kerajaan dan Hospital Columbia Asia. Selain itu, anak-anak anda boleh berjalan kaki ke sekolah rendah dan menengah yang berdekatan. Terdapat juga kedai serbaneka dan Pusat Beli-Belah Wangsa Walk yang terletak tidak jauh dari kawasan kediaman ini.

Akses: Ianya amatlah mudah untuk ke pusat bandar kerana terdapat empat stesen LRT yang berdekatan. Stesen LRT yang terdekat ialah Sri Rampai, iaitu kira-kira 770 m dari kediaman yang dilengkapi dengan laluan pejalan kaki berbumbung. Stesen ini terletak di laluan LRT Kelana Jaya dan hanyalah enam hentian dari stesen KLCC (sekitar 12 minit perjalanan). Ia juga membolehkan penumpang menukar ke laluan MRT di stesen LRT Pasar Seni.

2. Chambers – Pusat Bandar KL

Artist’s impression of Chambers. © iProperty.com.my

Chambers adalah kediaman servis yang terletak di lokasi yang strategik di Kuala Lumpur. Para pencari rumah harus tidak terlepas akan projek kediaman ini kerana ia menepati semua aspek kediaman bertemakan kontemporari. Ia menawarkan 509 unit studio yang penuh gaya dengan berlatarkan pemandangan bangunan-bangunan pencakar langit di KL. Bukan sekadar itu, ia mempunyai lima pilihan pelan lantai dan dilengkapi dengan kemudahan gred A seperti ruang BBQ, gimnasium yang lengkap, tempat letak kereta, taman permainan, kolam renang dan sistem keselamatan yang canggih. Projek ini dijangka siap pada tahun 2022.

Harga: dari RM 429, 000

Ansuran bulanan: RM 1, 875/ bulan

Saiz binaan: 450 kps -908 kps

Kemudahan: Segala kemudahan amatlah senang untuk diakses dari Chambers. Sunway Putra Mall terletak dalam lingkungan jarak berjalan kaki manakala kawasan Bukit Bintang pula hanyalah dalam jarak pemanduan yang singkat. Selain itu, Damai Service Hospital dan KPJ Sentosa Specialist Hospital berada dalam jarak 1 km dari kediaman ini manakala bank-bank, kedai dan restoran-restoran juga boleh diakses dengan mudah.

Akses: Kawasan ini mempunyai jaringan perhubungan yang sangat baik. Stesen keretapi yang terdekat ialah Stesen PWTC. Ianya tidak lebih dari 300m dari kediaman ini dan anda boleh berjalan kaki! Selain itu, ia mempunyai jaringan yang mudah untuk ke kawasan-kawasan lain di sekitar bandar KL dan juga bersambung dengan lebuh raya dan jalan utama seperti Lebuhraya Sultan Iskandar, Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur, Jalan Kuching dan Jalan Tun Razak.

3. Residensi Bintang Bukit Jalil – Bukit Jalil, KL

Artist’s impression of Residensi Bintang. © iProperty.com.my

Jika anda sedang mencari kediaman dengan pemandangan yang menakjubkan, Residensi Bintang Bukit Jalil ini mungkin menjadi pilihan anda. Ia dibina di kawasan tinggi di mana penduduknya boleh menikmati pemandangan menakjubkan yang berlatarkan bangunan-bangunan tinggi di sekitar bandar KL. Kediaman urban high rise ini mempunyai sebanyak 1, 342 unit dengan tiga jenis pelan lantai. Kemudahan yang disediakan termasuklah Bintang Garden, Bintang Tree Pavillion, kolam renang berkonsepkan taman, gimnasium aqua tertutup, gimnasium terbuka serta taman permainan. Ia dijangka akan siap pada tahun 2022.

Harga: dari RM 553, 000

Ansuran bulanan: RM 2, 417/ bulan

Saiz binaan: 805 kps – 1, 029 kps

Kemudahan: Kemudahan-kemudahan asas terletak dalam lingkungan 5km. Taman Rekreasi Bukit Jalil terletak kira-kira 4km dari kediaman ini manakala Bukit Jalil City Mall terletak dalam jarak kira-kira 2 km. Terdapat juga institusi pendidikan dan sebuah pasaraya besar berdekatan yang menjadikan residensi ini kawasan yang menepati keperluan penduduk untuk tinggal, bekerja dan beraktiviti di Bukit Jalil.

Akses: Residensi Bintang Bukit Jalil bersambung dengan lima lebuh raya- Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya Kesas, MEX, Lebuhraya Bukit Jalil dan LDP. Stesen LRT terdekat ialah Stesen Alam Sutera iaitu pada jarak 3.5km atau 5-minit pemanduan dari kediaman ini.

4. M Centura –  Sentul, KL

Artist’s impression of M Centura. © iProperty.com.my

M Centura di Sentul menawarkan kehidupan mewah mampu milik yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau dan pintar. Kondominium ini mempunyai tiga pilihan pelan lantai dan ia juga dilengkapi dengan kemudahan bertaraf resort. Penduduk boleh menikmati gimnasium terapung dan juga kolam renang bersaiz olimpik! Selain daripada kemudahan yang biasa seperti taman permainan, terdapat ruang kerja umum (sesuai untuk residen yang bekerja dari rumah), kemudahan dobi dan sistem pembuangan sampah berpusat. Ia dijangka akan siap pada tahun 2021.

Harga: dari RM 350, 000

Ansuran bulanan: RM 1, 530/ bulan

Saiz binaan: 646 kps – 1, 001 kps

Kemudahan: M Centura dikelilingi pelbagai kemudahan. Kedai serbaneka seperti 7-Eleven dan 99 SpeedMart terletak dalam jarak yang amat dekat. Mydin Wholesale Emporium Selayang, Aeon Big River City, dan Kompleks Mutiara juga terletak berdekatan dengan kediaman ini. Bukan itu sahaja, klinik-klinik pergigian kerajaan, klinik-klinik kerajaan dan Hospital Sentul terletak pada jarak kurang dari 3km. Kemudahan lain seperti sekolah rendah, sekolah-sekolah menengah, kolej swasta dan sekolah persendirian Cina adalah semuanya dalam lingkungan hanya 2km.

Akses: M Centura terletak hanya 5km dari pusat bandar Kuala Lumpur dan dihubungkan dengan perkhidmatan shuttle ke Stesen LRT (Sentul Timur dan Sentul) dan Stesen-Stesen KTM (Batu Kentonmen, Taman Wahyu, dan Sentul).

5. Sunway Gandaria – Bandar Baru Bangi, Bangi

Artist’s impression of Sunway Gandaria. © iProperty.com.my

Kediaman servis Sunway Gandaria merupakan mercutanda tertinggi di Bandar Baru Bangi. Bangunan 38 tingkat ini menghadap pemandangan Bangi Golf Course dan juga Taman Tasik Cempaka yang indah. Sebagai sebuah projek baru di Bangi, residensi moden ini menawarkan 259 unit low rise dilengkapi dengan 34 unit kemudahan runcit. Ia mempunyai semua kemudahan gaya hidup moden seperti kolam infiniti, sebuah dewan serbaguna, kemudahan gimnasium/kecergasan, taman permainan, jakuzi, dan ruang BBQ. Projek baru ini akan siap dibina pada September 2019.

Harga: dari RM 482, 000

Ansuran bulanan: RM 2, 107/ bulan

Saiz binaan: 949 kps – 1, 405 kps

Kemudahan: Kemudahan perubatan/hospital terletak tidak jauh dari Sunway Gandaria. Ia terletak dalam jarak berjalan kaki ke Hospital Az-Zahrah, Hospital Pakar An-Nur, Parkson, AEON Max Value, Masjid Al-Hasanah, pelbagai syarikat termasuk syarikat multinasional, dan kedai-kedai lain seperti Jakel. Selain itu, ia juga berdekatan dengan kemudahan seperti Kelab Golf Bangi, Kompleks PKNS, dan sekolah-sekolah. Begitu juga dengan UPM, UKM, UNITEN, Sekolah Antarabangsa Tanarata dan GMI. Semuanya adalah dalam 5-10 minit pemanduan dari kediaman ini.

Akses: Kediaman ini mudah diakses melalui jalan raya utama dan lebuh raya seperti Lebuhraya KL-Seremban, SILK, SKVE, ELITE, NKVE Highway dan Lebuhraya Cheras-Kajang.

6. Cempaka SariSaujana Utama, Kuala Selangor

Artist’s impression of Cempaka Sari. © iProperty.com.my

Cempaka Sari terletak di kawasan perumahan yang matang di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor. Ia adalah sebuah pembangunan rumah teres/link 2 tingkat. Terdapat 141 unit rumah dengan kemudahan seperti trek jogging, tempat letak kereta, taman permainan kanak-kanak dan gelanggang tenis. Projek ini dijangka siap pada tahun 2019.

Harga: dari RM 428, 800

Ansuran bulanan: RM 1, 874/ bulan

Saiz binaan: 1, 600 kps – 1,700 kps

Kemudahan: Cempaka Sari mempunyai kemudahan yang lengkap seperti sekolah, balai polis, stesen minyak dan kedai runcit. Selain itu, MyMydin Desa Latania, 99 SpeedMart dan 7-Eleven terletak kira-kira 2km. Cempaka Sari terletak dalam jarak berjalan kaki ke SK Saujana Utama Ijok dan SMK Saujana Utama.

Akses: Cempaka Sari boleh diakses melalui Lebuhraya Koridor Guthrie, Lebuhraya LATAR dan NKVE.

7. Acadian – Saujana Rawang, Rawang

Artist’s impression of Acadian. © iProperty.com.my

Acadian menawarkan rumah teres 2 tingkat. Ia terletak di Saujana Rawang, Rawang. Projek ini mempunyai sebanyak 103 unit yang menampilkan konsep moden serta dikelilingi oleh alam semulajadi. Kemudahannya termasuk sebuah tasik rekreasi, trek jogging, pusat perniagaan, kafeteria, dan pasar mini. Oleh kerana Saujana Rawang direka untuk keluarga, kediaman ini mempunyai bilik-bilik yang luas dan dapur yang praktikal untuk kehidupan yang selesa. Projek ini dijangka siap sepenuhnya pada 2021.

Harga: dari RM 470, 000

Ansuran bulanan: RM 2, 055/ bulan

Saiz binaan: 1, 680 kps – 1, 725 kps

Kemudahan: SK Taman Desa, SMK Taman Desa, 99 SpeedMart dan 7-Eleven terletak pada kurang daripada 2km. Untuk kemudahan runcit pula, Tesco, Parkson, Giant dan Aeon hanyalah 10-25-minit pemanduan dari rumah.

Akses: Acadian boleh diakses melalui Lebuhraya Utara-Selatan, Guthrie dan Lebuhraya LATAR. Stesen keretapi terdekat adalah Kuang dan Stesen KTM Rawang, iaitu kira-kira 10-25-minit pemanduan dari Acadian.

BACA: Berapa sepatutnya pendapatan purata isi rumah anda untuk memiliki rumah di Lembah Klang?

Anda mungkin merasa hampa mencari rumah mampu milik terutamanya di kawasan Lembah Klang. Namun, anda masih boleh mendapatkan kediaman yang sesuai buat anda tidak kira sama ada ia tidak jauh dari bandar besar atau pun di dalam pusat bandar KL itu sendiri. Semak iProperty.com.my untuk lebih banyak kediaman dengan harga yang berpatutan di Lembah Klang dan cuma LoanCare untuk menyemak kelayakan pinjaman perumahan anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain