Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara ubah suai rumah secara DIY dari awal hingga akhir

test

iProperty.com.my telah menemubual Suyen Pang, seorang pencipta kandungan gaya hidup dengan minat mendalam terhadap projek rumah DIY, untuk mendapatkan petua yang boleh anda guna untuk memulakan pengubahsuaian rumah anda secara DIY.

Perkembangan pengubahsuaian ruang tamu dari awal hingga akhir.

Artikel ini diterjemah dari How to DIY your home renovation from start to finish oleh Ashraf Wahab.

Pengubahsuaian rumah merupakan suatu ciri yang sering diberikan keutamaan apabila seseorang membeli kediaman. Proses tersebut akan menukarkan rumah baharu anda kepada kediaman yang terbaik untuk dihuni oleh anda dan keluarga anda. Walaupun ada orang yang akan memilih pakej pengubahsuaian rumah, ada pula dalam kalangan kita yang lebih gemar kaedah DIY (Do-It-Yourself — hasil kerja tangan sendiri) yang dapat memberikan sentuhan yang lebih peribadi dan mengikut citarasa sendiri.

Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan yang kedua, anda mungkin bertanya, bagaimana untuk memulakan perjalanan pengubahsuaian DIY ini? Adakah perlu bermula dengan perabot? Apakah susun atur rumah yang menjadi pilihan? Apakah bajet yang sesuai? Perjalanan DIY ini mungkin kelihatan sedikit menakutkan, tetapi dengan kajian yang mencukupi, ia boleh bertukar menjadi pengalaman yang cukup menyeronokkan!

Baru-baru ini, Suyen Pang telah melakukan pengubahsuaian secara DIY ke atas rumah subjualan miliknya yang berusia 20 tahun dan berkeluasan 1,500 kaki persegi. Hasilnya adalah ruang kediaman yang serba baharu untuk dinikmati oleh keluarganya. Tanpa menggunakan sebarang khidmat pereka dalaman, Suyen telah mencari sendiri kontraktor, subvendor, dan bahan-bahan, selain melakukan sendiri pelbagai projek rumah DIY. Sebelum ini, Suyen hampir ketiadaan langsung pengetahuan tentang rekaan dalaman atau pengubahsuaian rumah. Di sini, dia telah berkongsi segala pengalaman dan pengajaran yang diperoleh, dan turut memberikan pelbagai petua untuk mereka yang baru mahu berjinak-jinak dalam pengubahsuaian rumah.

Suyen-in-her-finished-remodelled-kitchen-
Suyen di dapurnya yang telah siap diubah suai.

Kelebihan pengubahsuain rumah DIY berbanding mengupah penghias dalaman

Berdasarkan pengalaman saya, faktor yang paling penting dalam pengubahsuaian rumah ialah masa. Malangnya, ramai yang memandang rendah jumlah masa yang diperlukan untuk merancang pengubahsuaian. Sebagai contoh, adakah anda mempunyai masa yang mencukupi untuk mengumpulkan inspirasi dan sebut harga, berurusan dengan vendor yang berbeza setiap hari, dan melakukan lawatan tapak secara kerap?

Saya akui bahawa terdapat kelebihan dalam mengupah pereka dalaman (ID). Mereka mempunyai pengetahuan tentang kos bahan yang boleh disesuaikan dengan reka bentuk yang sepadan dengan bajet anda. Mereka juga mempercepatkan proses reka bentuk rumah, mengelakkan kesilapan yang mahal dan membantu mengawasi keseluruhan proses pengubahsuaian anda. Selain itu, anda boleh bertukar-tukar idea dengan seorang pakar yang mampu menjawab semua soalan reka bentuk  yang anda ada.

Selain itu, anda juga harus memikirkan sama ada pasangan anda mempunyai citarasa yang berbeza dengan anda supaya anda boleh meramal di bahagian manakah yang mungkin wujud pendapat yang tidak sama di antara anda berdua. Di sini, seorang pakar ID mampu memainkan peranan sebagai pengantara yang baik.

Berikut adalah satu perkara yang tidak ramai ketahui: anda sebenarnya boleh mengupah pakar ID sama ada untuk mereka bentuk konsep ATAU untuk membantu mengawasi keseluruhan pengubahsuaian rumah anda dari awal hingga akhir? Dengan cara ini, ia dapat mengurangkan bebanan pada diri anda, terutamanya jika anda mempunyai gaya hidup yang sibuk.

Bagaimanapun, sekiranya bajet anda agak ketat, mengupah pakar ID bukanlah pilihan terbaik. Sekiranya anda tidak kisah untuk melakukan kerja-kerja penyelidikan dan perancangan, saya cadangkan anda gunakan kaedah DIY. Namun, ia mungkin memakan masa yang lebih lama untuk diselesaikan.

Gambar Sebelum dan Selepas ruang balkoni Suyen.
Gambar Sebelum dan Selepas ruang makan Suyen.

Walaupun keseluruhan pengubahsuaian mengambil tempoh yang lebih panjang, ia membolehkan kami membuat keputusan dengan keyakinan 100%. Kami boleh membuat keputusan mengikut rentak kami sendiri dan tanpa perlu tunduk kepada tekanan daripada sesiapa.

Kami juga menemui banyak petua untuk menjimatkan kos selain menimba pelbagai ilmu semasa melakukan sendiri kerja-kerja tersebut. Kuncinya adalah mencari kontraktor dan vendor boleh berkomunikasi dengan baik dan yang tidak lokek untuk menjawab mana-mana soalan anda secara jujur.

BACA: Berapakah kos renovate rumah di Malaysia?

Petua membuat belanjawan untuk mereka yang baru berjinak-jinak dalam pengubahsuaian rumah

Pertimbangkan jenis hartanah yang anda beli terlebih dahulu. Kos pengubahsuaian untuk hartanah baharu biasanya jauh lebih rendah daripada rumah subjualan. Walau bagaimanapun, untuk hartanah baharu, lebih banyak wang mungkin terpaksa dibelanjakan untuk membeli perabot dan kelengkapan.

Namun, sekiranya anda membeli rumah subsale, kemungkinan besar lebih banyak wang dibelanjakan untuk kerja baik pulih seperti pendawaian, paip, dan sebagainya. Sebagai permulaan, saya akan menasihati pemilik rumah baharu supaya:

  • Buat senarai perkara yang ingin anda lakukan dengan rumah tersebut
  • Anda perlu bersikap realistik tentang kos dan jangkaan pengubahsuaian. Ia sangat mudah untuk terbawa-bawa. Selain itu, apabila menetapkan belanjawan untuk pengubahsuaian rumah, tiada satu pun acuan sama yang boleh digunakan dalam semua keadaan. Sebaliknya, belanjawan adalah berbeza-beza dan bergantung kepada perkara yang diperlukan di rumah anda, bukannya perkara yang anda mahukan.
  • Dapatkan sekurang-kurangnya tiga sebut harga (quotation) berbeza daripada kontraktor/sub-vendor
  • Mempunyai sebut harga yang pelbagai mampu memberikan gambaran mengenai betapa besarnya kos yang diperlukan.Sekiranya belanjawan maksimum anda ialah RM50k, tetapkan belanjawan awal anda kepada RM40k sahaja supaya sebarang kos yang tidak dijangka boleh dimasukkan kemudian. Bersedia untuk sekurang-kurangnya 20% tambahan daripada belanjawan awal (bajet contoh ini tidak termasuk perabot atau lekapan).
  • Pastikan anda realistik tentang belanjawan dan kehendak anda. Elakkan mengambil jalan singkat untuk perkara-perkara penting – mutu kerja yang baik pada pendawaian, paip, jubin dan ciri kalis air anda adalah penting dan boleh menjimatkan kos dalam jangka masa panjang.

Sama ada anda mengupah atau tidak khidmat pakar ID, pasti akan ada juga  kesilapan yang berlaku. Namun, kos tambahan dapat diminimumkan dengan sentiasa memantau kontraktor anda dan perkembangan kerja mereka selain daripada melakukan lawatan tapak yang kerap.

Sekiranya terdapat keraguan, pastikan anda bertanya soalan. Jangan terlalu bergantung kepada perkongsian papan mood anda atau gambar dengan kontraktor. Sentiasa minta sampel bahan dan gambar kerja yang serupa, dan semak semula semua pengiraan dan ukuran.

Pastikan anda melibatkan diri secara hands-on sebanyak yang mungkin. Apabila vendor dapat lihat yang anda berpengetahuan mengenai projek ini, kebarangkalian mereka mengambil jalan singkat akan berkurangan.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA:
➡️ Apakah yang perlu anda lakukan selepas ubah suai rumah?
➡️ Cara mendapat pembiayaan untuk ubah suai rumah idaman anda

Panduan langkah demi langkah untuk pengubahsuaian rumah DIY

Langkah 1: Buat papan mood untuk setiap ruang

Papan mood bilik mandi yang menyediakan arahan terperinci untuk mereka bentuk semula bilik mandi.

Sebaik sahaja saya ketahui apa yang saya mahu dan tidak mahukan, saya buat papan mood dengan mengumpulkan gambar di Pinterest dan mengkategorikan setiap papan mood untuk setiap ruang yang berbeza. Selain Pinterest, saya mengikuti akaun Instagram bertemakan reka bentuk dalaman atau influencer DIY dan menonton rancangan reka bentuk dalaman untuk mendapatkan lebih banyak inspirasi. Akhirnya, saya membuat senarai item yang diperlukan untuk setiap ruang dalam rumah.

Langkah 2: Pilih skema warna yang selaras (dan kos efektif)

Papan mood ruang tamu Suyen berdasarkan palet warna tona bumi.

Apabila memilih skema warna untuk setiap ruang di dalam rumah, tanya diri anda, “Adakah saya akan masih suka warna atau jubin ini dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang? Adakah ia selaras dengan elemen-elemen lain di sekitarnya?” Anda perlu kreatif. Untuk rumah saya, ruang yang paling penting ialah ruang tamu. Saya memilih lantai kayu yang cantik dengan butiran halus dan nada yang sedikit hangat.

Saya buat keputusan untuk bawa nada hangat yang sama ke dapur dengan nada kayu yang serupa untuk kabinet saya. Ini melahirkan suasana kesinambungan di antara ruang (dari ruang tamu ke dapur). Bagi kawasan lain pula, saya menambah kepingan kayu dan rotan untuk menyerlahkan lagi nada hangat di seluruh rumah saya. Untuk mengurangkan kos, saya buat keputusan untuk mengekalkan lantai bilik mandi yang serupa. Saya juga memastikan bilangan vendor yang diupah adalah kecil. Lebih banyak anda membeli daripada satu vendor, lebih tinggi peluang anda untuk mendapat harga yang rendah.

Langkah 3: Selidik kontraktor dan vendor

Anda boleh meminta cadangan daripada rakan atau melakukan carian pantas di google. Setelah itu, buat pelbagai lawatan tapak, semak sampel bahan, bandingkan sebut harga dan mulakan belanjawan.

Jangan lupa untuk mendapatkan kelulusan daripada majlis tempatan anda sebelum memulakan sebarang pengubahsuaian rumah. Pastikan anda membaca Renovate rumah: Kelulusan yang perlu diperoleh dan tips lain untuk pemilik hartanah.

Langkah 4: Buat lawatan tapak sekerap yang mungkin

Kitchen renovation progress from star
Perkembangan pengubahsuaian dapur dari awal hingga akhir.

Setelah anda berpuas hati dengan visi dan hala tuju anda, serta pilihan kontraktor dan vendor sudah dibuat, tiba masanya untuk kerja pengubahsuaian bermula. Buat lawatan tapak setiap hari atau setiap dua-tiga hari supaya anda tidak terlepas melihat setiap peringkat perubahan. Cara lain adalah dengan meminta kontraktor untuk menghantar kemas kini setiap hari bagi mengelakkan sebarang kesilapan atau salah komunikasi.

Langkah 5: Utamakan fungsi dan kualiti semasa membeli-belah untuk perabot dan lekapan

Saya cenderung untuk pastikan semua dinding dan lantai kekal neutral. Warna pada setiap ruang mampu diwujudkan dengan penggunaan perabot dan aksesori yang sesuai. Walau bagaimanapun, jangan hanya pilih perabot yang paling murah atau cantik. Perabot mestilah berkualiti dan berfungsi.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan semasa membeli perabot dan lekapan adalah skala dan ketinggian. Sebelum membeli perabot besar, saya akan menggunakan pita pelekat untuk membuat garis besar sebagai panduan di atas lantai.

Ini membantu dalam memberikan gambaran yang lebih jelas tentang kedudukan perabot di dalam sesuatu ruang, dan anda dapat menilai sama ada perabot itu terlalu besar atau kecil untuk ruang tersebut; dan sama ada terdapat ruang yang mencukupi untuk anda bergerak.

Selain itu, meja kopi anda tidak boleh lebih tinggi daripada paras tempat duduk sofa. Jika terdapat meja kopi yang anda suka, semak semula ketinggian tempat duduk sofa anda untuk mengetahui sama ada ia sesuai.

Langkah 6: Lengkapkan setiap ruang berdasarkan senarai item yang dibuat sebelum ini

Sudut ruang makan dengan akses mudah ke hidangan harian seperti kopi.

Usah terburu-buru apabila anda mencari perabot yang berkualiti. Mulakan dengan sesuatu yang kecil sebelum beransur-ansur melengkapkan setiap ruang secara  dengan perabot yang lebih besar. Dalam kes saya, ia mengambil masa setahun untuk selesai melengkapkan seluruh rumah. Utamakan keperluan terlebih dahulu seperti katil, meja makan, kerusi dan lain-lain.

Sama seperti membesarkan anak-anak dan melihat mereka membesar menjadi orang yang berjaya, mengubah suai dan menghias sendiri rumah dari awal hingga akhir boleh melahirkan perasaan kegembiraan yang sama. Jika anda mempunyai masa, mungkin anda mungkin mahu gunakan kaedah DIY sepenuhnya. Jika tidak, anda boleh membuat separa DIY dan biarkan pereka dalaman mengendalikan selebihnya; ia bergantung pada belanjawan anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain