Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apakah yang perlu anda lakukan selepas ubah suai rumah?

test

Selepas pengubahsuaian rumah anda siap, tiba masanya untuk memulakan kehidupan dan mencipta kenangan di dalam ruang baharu ini! Tetapi sebelum itu, sediakan pembersih vakum dan semua alat pencuci. Banyak pembersihan yang perlu dilakukan! Atau mungkinkah ada nombor yang boleh dihubungi untuk menolong anda?

Apakah-yang-perlu-anda-lakukan-selepas-ubah-suai-rumah
© Siriwat Nakha | 123rf

Artikel ini diterjemah dari What should you do after a house renovation? oleh Khairul Khalid.

Memang puas hati jika rumah baharu anda kelihatan dan berfungsi seperti yang anda jangkakan. Tidak kira sama ada anda membina atau membeli rumah baharu, ataupun dari pasaran sekunder (subsale), kerja ubah suai tidak dapat dielakkan. Pengubahsuaian perlu untuk menyesuaikan ruang kediaman dengan gaya hidup anda. Proses ini boleh menjadi agak rumit dan lama tetapi pasti berbaloi. Banyak benda yang perlu dipindahkan dan anda mungkin perlu menginap di hotel buat sementara waktu. Walaupun anda tidak melakukan semua kerja berat, ubah suai rumah adalah satu keputusan penting yang memerlukan pengorbanan masa, wang dan keselesaan. Anda perlu bersiap sedia sepenuhnya untuk menghadapi segala tekanan dan perkara yang tidak dijangka yang mungkin berlaku. 

BACA : 24 servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

Apa yang perlu dilakukan selepas renovate rumah

Selepas berbincang dengan kontraktor ubah suai rumah anda, akhirnya rumah baharu anda siap! Tahniah! Selepas selesai kerja pengubahsuaian, apakah langkah seterusnya? Kerja-kerja pasca renovate rumah melibatkan pembersihan dan susun atur perabot anda. Sebelum anda meletakkan permaidani anda di atas lantai dan menyusun semula koleksi seni anda di atas dinding, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan sejurus selepas pengubahsuaian:

 • Lakukan semakan terakhir dengan kontraktor ubah suai rumah anda. Periksa dari setiap sudut dan beritahu jika terdapat sebarang kesilapan. Pastikan paip dan peralatan elektrik berfungsi dengan sempurna. Senaraikan apa-apa yang perlu dibaiki. 
 • Anda juga perlu membawa balik perabot lama anda, atau gunakan khidmat penghantaran jika ada perabot baharu. Luangkan sedikit masa untuk membaca manual produk baharu dan isi semua borang waranti dalam talian.
 • Buang bahan skrap dan serpihan seperti kotak, bekas plastik dan berus cat terpakai.
 • Nyahkuman dan sanitasi semua permukaan.
 • Kompaun Organik Tidak Stabil (VOC) daripada bahan binaan seperti cat, pelekat, pengedap dan pelapis boleh menyebabkan masalah pernafasan, sakit kepala atau alahan kulit. Perbaiki ventilasi rumah anda dengan membuka semua tingkap dan pintu untuk meningkatkan aliran udara.
 • Oleh kerana anda akan menghabiskan banyak masa dalam ruang yang baru diubahsuai, membuang habuk adalah penting sebelum melakukan pembersihan secara lebih mendalam. Pasang vakum dan bersihkan semua permukaan terbuka.

Pembersihan-secara-mendalam-selepas-ubah-suai-rumah
© Dmitry Kalinovsky | 123rf

Pembersihan secara mendalam selepas renovate rumah anda adalah penting untuk memastikan bahawa segala-galanya sempurna dan selamat sebelum anda tinggal di kediaman itu. Permukaan rumah baharu anda mungkin kelihatan bersih kerana kontraktor ubah suai rumah anda telah membuang semua kotoran dan serpihan yang besar.  Namun, jika dilihat dengan lebih teliti, pasti banyak kerja pembersihan mendalam yang perlu dilakukan.

Sediakan semua alat pembersihan anda sebelum bermula. Anda perlu bersiap sedia sepenuhnya kerana proses ini akan memerlukan lebih banyak peralatan daripada pembersihan rumah yang rutin. Anda memerlukan: 

 • Alat perlindungan seperti topeng muka dan sarung tangan getah 
 • Alat pencuci biasa seperti pencuci kaca dan cermin, pembersih dan sabun serba guna 
 • Produk pencuci permaidani dan lantai seperti penghilang kotoran, pembersih berasaskan bukan pelarut, penyegar 
 • Mop dan baldi 
 • Penyapu dan penyodok habuk 
 • Alat pencuci bahan pelapis 
 • Pad dan berus penggosok 
 • Kain mikrofiber 
 • Peralatan pencuci tingkap 
 • Pembersih vakum kotoran berat 

Sekarang kerja yang berat bermula. Berikut adalah kawasan yang anda perlu bersihkan selepas ubah suai rumah: 

Lantai 

Semua sampah dan serpihan yang tertinggal perlu dibersihkan dengan sempurna. Permukaan berdebu, terutamanya di atas dinding, siling dan lantai perlu disapu dan divakum. Untuk lantai berpermaidani, anda memerlukan lebih daripada pembersih vakum biasa untuk menghilangkan semua habuk dan serpihan kayu yang terperangkap. Pembersihan stim profesional sangat disyorkan.

Permaidani 

Meletakkan sekeping plastik di atas permaidani anda mungkin boleh melindunginya dari kotoran, tetapi ingat, bulu permaidani mudah memerangkap serpihan kayu halus dan segala jenis habuk. Untuk membersihkan permaidani anda dengan mendalam, anda memerlukan peralatan vakum yang luar biasa. Jika anda tidak mempunyai peralatan yang diperlukan, seperti yang disebutkan di atas, lebih baik anda menggunakan khidmat syarikat pembersihan stim profesional untuk kerja ini.

Pintu, laci dan almari 

Kotoran pada tombol pintu dan lain-lain perkakas perlu dicuci bersih. Begitu juga dengan bahagian dalam dan luar semua rak, kabinet dan almari. Gunakan kain lembut untuk mengelap permukaan.

Pencahayaan

Kipas siling dan lekapan pencahayaan perlu dicuci dengan teliti. Habuk mengurangkan keberkesanan peralatan ini dan perlu dibersihkan dengan serta-merta.

Tingkap dan cermin 

Tingkap dan tirai perlu dicuci dengan teliti. Sapu habuk dari permukaan kaca. Cuci secara gerakan bulat dan mulakan dari atas ke bawah.

Dinding 

Sentiasa periksa dinding anda dan lihat sama ada terdapat sebarang kerosakan sebelum anda mula mencuci. Mungkin bukan niat kontraktor untuk merosakkan dinding anda, tetapi kemalangan boleh berlaku. Kadang-kadang, peralatan berat boleh mencemarkan dinding anda yang baru dicat. Jika ini berlaku, tampal atau cat semula kawasan tersebut. Selepas itu, baru anda boleh memulakan proses pembersihan. Gunakan campuran air dan bahan pencuci ringan untuk mengelap semua permukaan dan membuang habuk. 

BACA : 8 tips beli cat rumah yang anda patut cuba

Jika anda ingin mengambil langkah selanjutnya, lihat senarai di bawah untuk menyemak secara terperinci mengenai pembersihan pasca ubah suai rumah:

Ruang tamuBilik tidurDapurBilik mandi
Sapu/ vakum dan mop lantaiBasuh kain linenCuci dalam dan luar peralatanCuci habuk dan bersihkan kaunter
Cuci suis lampu, lekapan cahaya, tombol pintu dan soket elektrikBasuh langsirLap bahagian dalam dan luar kabinetCuci suis lampu, lekapan cahaya, tombol pintu dan soket elektrik
Bersihkan ruang di bawah semua perabotSapu/ vakum dan mop lantaiCuci singki dan piliCuci lantai
Cuci habuk, lap dan gilap perabot kayuBersihkan tingkap, ambang tingkap dan trek tingkapBersihkan ruang di bawah singkiCuci habuk dan lap ke dinding
Cuci habuk dan lap kain pelapis perabot Cuci habuk dan lap bahagian dalam dan luar almari pakaian, kabinet dan rak malamBersihkan tingkap, ambang tingkap dan trek tingkapBersihkan ruang di bawah semua perabot
Bersihkan tingkap, ambang tingkap dan trek tingkapBersihkan ruang di bawah semua perabotBuang sampahBersihkan ruang di bawah singki
Lap bahagian dalam dan luar kabinetLap kipas siling dan permukaan penghawa dingin Vakum /sapu dan mop lantaiBersihkan tirai pancuran mandian
Cuci permukaan kaca Cuci suis lampu, lekapan cahaya, tombol pintu dan soket elektrikCuci suis lampu, lekapan cahaya, tombol pintu dan soket elektrikBersihkan trek pancuran mandian
Cuci habuk dinding dan vakum permaidani Cuci cermin Bersihkan bahagian atas rakBersihkan tingkap, ambang tingkap dan trek tingkap
Buang sampahCuci habuk dinding dan vakum permaidani Bersihkan atas kaunterBersihkan pancuran mandian, tab mandi dan jubin
Cuci sampahCuci habuk dinding Sanitasi luar dan dalam tandas
Buang sampah

Bagaimanakah membuang habuk di rumah baharu selepas ubah suai?

membuang-habuk-di-rumah-baharu-selepas-ubah-suai
© Nonwarit Pruetisirirot | 123rf

Keadaan berhabuk di merata rumah anda tidak dapat dielakkan selepas kerja renovate rumah. Partikel halus habuk ini akan berkumpul di setiap sudut rumah anda dan jika tidak dicuci dengan sempurna, ventilasi dan sistem pengudaraan akan tersumbat. Anda perlu membersihkan habuk dengan segera sebelum ia berkumpul di setiap permukaan rumah anda dan menyebabkan kerosakan. Ini boleh dilakukan dengan semua peralatan pembersihan yang anda sedia ada di rumah. Berikut adalah beberapa cara terbaik untuk membersihkan debu konkrit, plaster dan pembinaan selepas ubah suai rumah:

 1. Vakum rumah anda 

Anda mungkin telah mencuci lantai dan perabot anda sebelum projek bermula tetapi habuk tetap melekat di permaidani dan sofa kegemaran anda. Buka semua pelapik dan vakum segera. Pastikan vakum di setiap sudut. Kusyen dan permaidani yang boleh ditanggal perlu dibawa ke luar dan anda perlu memukul dengan kuat untuk mengeluarkan segala habuk!

 1. Bersihkan habuk 

Pembersihan kering adalah kaedah terbaik untuk membuang habuk di dinding dan siling anda bagi mengelakkan kerosakan pada permukaan yang baru dicat dan dihias. Tuala mikrofiber juga hebat untuk pembersihan ini.

 1. Lap semua permukaan 

Semua permukaan keras seperti rak buku, meja, bingkai pintu dan kabinet perlu dicuci dari atas ke bawah dengan kain lembap.

 1. Tukar penapis udara 

Anda pasti tidak mahu habuk dari kawasan pengubahsuaian merebak ke seluruh rumah baharu anda. Jangan lupa untuk membersihkan atau menukar penapis udara anda dengan yang baharu. Grid boleh dibersihkan dengan sabun dan air.

Bagaimana untuk membersihkan udara selepas ubah suai?

membersihkan-udara-selepas-ubah-suai

Udara berdebu di dalam rumah anda adalah masalah yang lazim berlaku selepas kerja ubah suai rumah. Pembersihan habuk boleh memakan masa beberapa hari atau minggu.  Partikel habuk bukan sahaja toksik, tetapi boleh menyebabkan penyakit kerana ia amat halus dan boleh masuk ke dalam paru-paru dan aliran darah. Selain itu, ia juga dipenuhi dengan bahan kimia toksik dari cat, pelekat dan produk pembersihan. Ini dikenali sebagai Kompaun Organik Tidak Stabil (VOC) dan kebanyakan asap VOC adalah karsinogenik.

Membendung penyebaran habuk sebaik-baiknya dilakukan semasa kerja ubah suai rumah sedang dijalankan, dengan penghalang plastik dan pembersih udara. Pembersih udara akan dikenakan bayaran tambahan tetapi ia boleh menghapuskan sehingga 90% mikroorganisma udara dan 99% mikroorganisma permukaan. Memilih cat bebas-VOC juga membantu dalam mengurangkan risiko asap berbahaya.

Anda juga harus mempertimbangkan pembersihan yang kerap sepanjang proses renovate rumah. Berikut adalah perkara yang perlu anda lakukan sebaik sahaja ubah suai rumah anda selesai: 

 • Gunakan pembersih vakum yang dilengkapi penapis HEPA (lapisan partikel udara keberkesanan tinggi) untuk membersihkan habuk dari lantai, permaidani dan permukaan lain. Penapis HEPA adalah sejenis penapis udara mekanikal yang berfungsi dengan menyalurkan udara melalui jaring halus yang memerangkap habuk dan partikel berbahaya.
 • Pastikan tingkap terbuka untuk meningkatkan peredaran udara.
 • Gunakan penulen udara di semua kawasan rumah kerana habuk mudah bergerak. 
 • Bersihkan penapis udara dan ventilasi udara untuk mengeluarkan sebarang partikel yang mungkin terkumpul. 
 • Simpan semua baki cat dalam bekas yang kedap udara. Jika anda tidak mahu menggunakannya lagi, anda boleh menderma atau menjual semula cat ini.

Siapakah yang bertanggungjawab melakukan pembersihan selepas ubah suai

Sebagai pemilik rumah, anda boleh melakukan sendiri semua pembersihan selepas kerja ubah suai rumah selesai. Namun, jika anda tidak mempunyai masa dan peralatan yang lengkap, anda boleh mengupah khidmat syarikat pembersihan. Jika anda mengambil khidmat pereka dalaman untuk kerja ubah suai rumah anda, kemungkinan besar ia sudah termasuk di dalam pakej anda. Proses pembersihan sebenarnya dilakukan secara berperingkat oleh pekerja profesional sepanjang kerja renovate rumah anda.

Peringkat pertama: Semasa peringkat ini, pembersihan akan dilakukan selepas kerja pendawaian selesai, sebelum memulakan kerja pertukangan (kabinet dan sebagainya).

Peringkat kedua: Seterusnya, selepas semua kerja pertukangan selesai. 

Peringkat ketiga: Peringkat terakhir adalah pembersihan secara mendalam sebelum menyerahkan rumah kembali kepada anda.

Apakah kos pembersihan pasca ubah suai rumah

kos-pembersihan-pasca-ubah-suai-rumah
© Natalia Lebedinskaia | 123rf

Selepas ubah suai rumah, kos pembersihan biasanya antara RM300 hingga RM400 untuk sepasukan pencuci. Mereka akan memvakum dan mengemop lantai dengan teliti, mengelap perabot dan semua permukaan keras lain, dan juga membersihkan semua tingkap anda. Pasukan ini termasuk pakar lantai yang akan membersihkan jubin dan marmar.

Anda tidak perlu bimbang tentang kotoran kekal di atas lantai baharu anda. Semasa ubah suai, satu lapisan perlindungan akan diletak di atas lantai untuk mengelakkan kerosakan dan tumpahan terus ke jubin lantai. Pakar lantai dalam pasukan pembersih pasti tahu bagaimana untuk membersihkan jubin selepas kerja ubah suai rumah. Lantai marmar atau kayu anda juga akan digilap untuk bersinar sebaik mungkin.

BACA: Apa yang anda perlu tahu mengenai servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

Perkhidmatan pembersihan pasca renovate rumah 

Terdapat beberapa syarikat yang mengkhusus kepada perkhidmatan pembersihan pasca ubah suai rumah untuk pilihan anda. Harga bergantung kepada jenis perkhidmatan yang diperlukan. Penyedia perkhidmatan pembersihan rumah ini boleh didapati di kebanyakan bandar utama seperti Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor Bahru. Kebanyakannya menawarkan tempahan secara dalam talian dan anda hanya perlu menelefon jika perlukan maklumat lanjut.

Walaupun pembersihan yang mendalam pasca ubah suai rumah boleh dilakukan sendiri, ada juga kebaikan mengetahui bahawa khidmat pakar mudah didapati untuk memenuhi segala keperluan dan lokasi anda yang berbeza. Pastikan bahawa anda berada di landasan yang betul dan dibantu oleh khidmat profesional yang baik.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain