Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Berapakah kos renovate rumah di Malaysia?

test

Panduan ini akan membantu projek pengubahsuaian atau renovation anda untuk ruang berbeza di rumah. Ketahui juga barang-barang utama  pengubahsuaian yang tidak dapat dielakkan, kos lain yang perlu dipertimbangkan dan anggaran kos reka bentuk dalaman.

kos-pengubahsuaian-rumah
© ferli | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How much does a home renovation cost in Malaysia? oleh Khairul Khalid.

Lazimnya, renovation rumah suatu perkara yang tidak dapat dielakkan oleh pembeli rumah. Walaupun anda membeli sebuah rumah baharu dari pemaju, sekurang-kurangnya anda perlu mengupah pekerja untuk memasang pencahayaan kerana kebanyakan rumah tidak mempunyai lekapan dan kelengkapan sepenuhnya.

Sekiranya anda membeli hartanah sekunder (subsale), kos anda boleh meningkat secara mendadak bergantung kepada keadaan rumah. Perbelanjaan pengubahsuaian anda mungkin termasuk kos pemasangan paip, elektrik dan perkakas.

Oleh itu, kami memberikan panduan asas yang berguna mengenai perkara-perkara penting yang harus anda pertimbangkan semasa mengubah suai rumah dan anggaran perbelanjaan di ruang yang berbeza di rumah anda.

1. Berapakah kos untuk renovate rumah sepenuhnya?

Secara amnya, ini bergantung kepada berapa besar pengubahsuaian yang anda rancangkan, saiz rumah dan perkhidmatan kontraktor anda. Julatnya mungkin berbeza dengan anggaran anda. Jadi, kita akan membuat beberapa andaian umum untuk memberikan anda idea.

Bajet yang diunjurkan dan anggaran kos di bawah berdasarkan kondominium bersaiz purata sekitar 1,000 – 1,500 kaki persegi.

Berapakah yang harus anda bajet untuk renovate rumah?

  • Rendah (RM20,000 hingga RM30,000): Ini termasuk lekapan asas, lukisan dan kerja basah kecil seperti siling plaster, sistem paip dan kabinet ringkas untuk dapur sederhana / kecil dan mungkin almari pakaian kecil.
  • Sederhana (RM31,000 hingga RM60,000): Ini merangkumi semua perkara, termasuk juga beberapa kerja basah yang lebih penting seperti merobohkan dinding, almari pakaian dan kabinet dapur yang lebih besar, serta memasang lebih banyak pilihan reka bentuk seperti lantai lamina / vinil.
  • Tinggi (RM60,000 ke atas): Anggaran ini merangkumi semua perkara di atas, termasuk juga menaik taraf perkara asas seperti pendawaian elektrik, paip, dan tandas. Anda perlu melakukan perkara ini jika anda mengambil alih kondo lama yang memerlukan lebih banyak kerja asas.

2. Kos terbesar pengubahsuaian rumah yang anda tidak boleh elakkan

Hanya ada beberapa perkara yang anda tidak boleh elakkan semasa renovate rumah anda. Lazimnya, ini adalah perkara yang paling mahal, oleh itu anda harus mengambil perhatian.

Kabinet dapur

Melainkan unit anda dilengkapi dengan kabinet dapur yang telah sedia dipasang, ini mungkin perkara yang paling lazim dalam bil pengubahsuaian anda. Walaupun anda boleh memilih bahan yang lebih mahal dan lebih kukuh seperti aluminium dan papan lapis, jauh lebih murah jika anda memilih gabungan melamina dan permukaan pepejal standard.

BACA: 7 idea bahan kabinet dapur yang boleh anda pilih

Anggaran Kasar: RM5,000

Almari pakaian

types-of-wardrobe-hinged-wardrobe
© Graham Oliver | 123rf

Almari pakaian adalah salah satu barang keperluan di bilik tidur anda. Anda boleh menggunakan hanya rak gantung terbuka atau standard, namun ramai pemilik rumah di Malaysia memilih rak yang terbina-dalam kerana ia tahan lebih lama dan boleh disesuaikan dengan saiz dan ketinggian dinding bilik tidur anda.

Anggaran Kasar: RM5,000

Kerja basah

Sekiranya anda menukar jubin, lantai, atau memecahkannya, anda mungkin menanggung kos tinggi untuk kerja basah. Anda mungkin tidak mahu melakukan perkara ini untuk unit yang baharu. Namun, untuk unit yang lama, beberapa kerja basah pasti tidak dapat dielakkan termasuk memecah dinding, jubin, kerja simen dan siling plaster.

Anggaran Kasar: RM5,000

Kerja elektrik

Untuk unit baharu, tidak banyak perbelanjaan selain kos lampu dan siling plaster (andainya anda memilih lampu bawah). Namun, jika anda membeli unit lama dan perlu merombak pendawaian elektrik untuk rumah dan mungkin menukar sistem kepada fasa pendawaian yang lebih baharu, maka ini akan menambahkan kos anda.

Anggaran Kasar: RM10,000 dan ke atas

Kerja paip

Kerja paip mungkin tidak dapat dielakkan, sama ada pengubahsuaian di sinki dapur, kawasan mencuci atau tandas anda. Sekiranya anda membeli rumah lama, maka anda mungkin perlu melakukan baik pulih paip, jubin tandas dan sistem kalis air yang akan menambahkan kos anda.

Anggaran Kos: RM10,000 dan ke atas

Kontraktor am

Melainkan anda merancang untuk menyelaraskan pelbagai subkontraktor, kemungkinan anda perlu mengambil perkhidmatan kontraktor am yang akan mengawasi projek renovation untuk anda dan mengupah pelbagai subkontraktor untuk projek anda. Bagi ramai orang yang mempunyai pelbagai komitmen kerja dan rumah, ini adalah pilihan yang terbaik. Namun, kos lebih sukar untuk dikira kerana kerja jarang diperincikan dan keuntungan sudah dimasukkan ke dalam semua kerja subkontraktor.

Anggaran Kasar: 10-15 % daripada bajet keseluruhan.

Lihat hartanah untuk disewa

3. Pecahan kos renovation mengikut ruang di rumah

how-to-finance-house-renovation-in-malaysia
© yuliang11 | 123rf

Ruang tamu

Ini mungkin ruang yang paling kurang keperluan ubah suai, melainkan anda mempunyai suatu idea hebat untuk menonton Netflix di ruang yang kelihatan seperti Galeri Besar di Istana Schönbrunn di Vienna. Jika tidak, kos utama adalah lampu dan siling plaster, dengan andaian anda merancang untuk menggunakan lampu bawah yang lazim dilakukan oleh ramai orang.

Kos:

Pencahayaan (RM300)

Siling plaster (RM1,000)

Keseluruhan: RM1,300

Bilik tidur

Kos pencahayaan dan siling plaster yang sama boleh digunakan, tetapi perbelanjaan utama di ruang ini adalah almari pakaian seperti yang disebutkan di atas. Anda juga boleh memilih rak di tempat seperti Ikea tetapi kos rak yang disesuaikan dari lantai ke siling anda mungkin tidak banyak perbezaan. Terdapat juga kos pembuatan dan pemasangan langsir gelap untuk keselesaan tambahan.

Kos:

Pencahayaan (RM200)

Siling plaster (RM600)

Almari pakaian (RM5,000)

Langsir (RM1,000)

Keseluruhan: RM6,800

Bilik mandi

Banyak perumahan baharu dipakej dengan pemanas dalaman, maka anda tidak perlu risau tentang kos tambahan. Sekali lagi, anda perlu berbelanja untuk memasang lampu. Anda juga mungkin perlu memasang kabinet saiz sederhana di bawah sinki untuk penyimpanan peralatan mandian dengan kemas dan mudah. Dalam beberapa kes, anda juga mungkin perlu memasang kaca mandi untuk bilik mandi anda. Namun, dalam beberapa perumahan baharu, ini biasanya sudah siap dipasang.

Anda mungkin memerlukan kalis air di tandas anda, walaupun unit anda baharu. Ini kerana kadang-kadang masih terdapat kebocoran ke unit di bawah anda. Sekiranya ia dilindungi dalam tempoh liabiliti kecacatan kecacatan, anda mungkin boleh meminta pemaju hartanah untuk menanggung kos berkenaan. Jika tidak, anda perlu membuat anggaran untuk perkara ini. Ini akan melibatkan pemecahan jubin yang sedia ada, kalis air dan memasang semula lantai bilik mandi.

Kos:

Pencahayaan (RM100)

Siling plaster (RM300)

Kabinet (RM600)

Kerja basah dan kalis air (RM3,000)

Keseluruhan: RM4,000

Dapur

Perbelanjaan utama anda adalah untuk kabinet dapur. Harga kabinet dapur bergantung kepada saiz kabinet dan bahan yang digunakan. Anggaran kami di bawah adalah berdasarkan dapur bersaiz sederhana dengan menggunakan bahan yang paling ekonomik. Sekiranya anda bernasib baik, unit yang anda beli mungkin dilengkapi dengan kabinet dapur dan peralatan yang telah sedia dipasang seperti hud memasak, hob dan juga ketuhar terbina-dalam, maka anda tidak perlu berbelanja untuk barang-barang tersebut.

Kos:

Pencahayaan (RM200)

Siling plaster (RM500)

Kabinet (RM5,000)

Keseluruhan: RM5,700

BACA: Deco Dapur Ikea: Berbaloi atau tidak?

Balkoni / Laman

Selain dari pencahayaan, salah satu perkara yang mungkin ingin anda pertimbangkan jika tiada kelengkapan ini di unit anda, adalah kepala paip di balkoni. Ini memudahkan mencuci dan menyiram tanaman anda di luar. Namun, walaupun nampak ringkas, perkara ini mungkin memerlukan banyak kerja kerana sumber air perlu diperoleh sama ada dari dapur atau bilik mandi dan paip yang tersembunyi di siling plaster.

Kos:

Pencahayaan (RM50)

Kepala paip RM50)

Kerja basah dan paip (RM1,500)

Keseluruhan: RM1,600

NOTA EDITOR: Kos ubah suai turut dipengaruhi faktor lain seperti kos bahan mentah, kos upah pekerja dan kadar tukaran wang asing. Untuk mendapatkan pengalaman terbaik, amalkan mendapatkan sebut harga (quotation) daripada sekurang-kurangnya 3 kontraktor sebelum anda memilih kontraktor yang menepati bajet dan kemahuan anda.

4. Apakah faktor kos lain yang perlu dipertimbangkan untuk pengubahsuaian rumah?

Permit untuk renovate rumah anda

Sekiranya anda mahu membuat renovation besar di rumah bertanah (tambahan, mengubah kedudukan pintu, dll) yang akan menukar rupa hartanah tersebut, anda perlu memohon permit pengubahsuaian dari majlis perbandaran tempatan anda.

Untuk mendapat permit ini, anda perlu mengupah arkitek untuk merangka pelan reka bentuk rumah anda yang akan diserahkan bersama dokumen yang diperlukan untuk kelulusan. Jumlah kos bergantung kepada saiz dan kompleksiti projek yang boleh meningkatkan kos. Sebagai anggaran, jika anda melakukan sambungan dua tingkat di hartanah anda, anda mungkin membayar sekitar RM3,000 untuk kos perundingan arkitek yang merangkumi pengukuran kawasan dan gambar pelan untuk penyerahan borang.

Selain daripada itu, anda mungkin perlu berbelanja RM2,500 tambahan keseluruhannya untuk kos pemprosesan, deposit dan tong sampah untuk pembuangan sampah pengubahsuaian anda. Ini semua akan bergantung kepada skala pengubahsuaian anda. Deposit akan dikembalikan jika pembinaan anda mengikut pelan yang diluluskan.

Sekiranya pelan anda sangat ekstensif, seperti pembinaan semula struktur rumah, maka anda juga perlu mengupah jurutera untuk membuat pelan penyerahan struktur bagi menyokong keselamatan pelan anda. Ini akan ditentukan oleh majlis perbandaran tempatan anda. Ketahui lebih lanjut di sini: Renovate rumah: Kelulusan yang perlu diperoleh dan tips lain untuk pemilik hartanah

Deposit pengubahsuaian

Walaupun jumlah ini akan dikembalikan setelah projek anda selesai, anda perlu memasukkan ini ke dalam bajet kerana ia bergantung kepada tempoh dan jangka masa pengubahsuaian anda. Anda mungkin tidak mempunyai akses kepada rumah anda untuk sementara waktu. Banyak kondominium memerlukan deposit walaupun untuk kerja kabinet yang ringkas. Jika anda ingin melakukan pengubahsuaian secara berperingkat, anda mungkin perlu menyimpan deposit anda untuk tempoh yang lama.

Jumlah kos mungkin bergantung kepada kondo dan saiz kondo anda, tetapi lazimnya kos sekitar RM2,000 ke atas.

Terokai hartanah untuk dijual

5. Kos reka bentuk dalaman untuk pengubahsuaian / pemodelan semula rumah

house-renovation-cost
© eranicle |123rf

Kebanyakan kos reka bentuk dalaman (ID) di Malaysia oleh syarikat besar adalah ‘projek turnkey’ di mana firma yang anda upah akan bertanggungjawab untuk reka bentuk mula-ke-akhir, pengubahsuaian dan sumber perabot utama sehingga kunci diserahkan kepada anda. Rumah biasanya boleh dimasuki selepas kerja mereka selesai.

Syarikat kecil mungkin boleh menawarkan reka bentuk yang lebih disesuaikan untuk anda berdasarkan ruang rumah yang berbeza.

Jka anda menggunakan pereka dalaman untuk kondo bersaiz sederhana yang berukuran antara 1,000 hingga 1,500 kaki persegi, walaupun ringkas reka bentuknya, kos dijangkakan melebihi RM150,000 – RM200,000. Sekiranya anda menggunakan reka bentuk yang lebih mewah di ruang yang lebih besar, kos ID boleh meningkat hingga RM800,000 untuk projek turnkey. Kerja ID yang dilakukan di rumah bertanah, walaupun mudah, kos dianggarkan dari RM500,000 ke atas.

Nota penting: Anda dinasihati supaya berhati-hati, walaupun anda mungkin lebih selesa dengan syarikat yang memberi sebut harga tetap dari awal untuk kerja binaan dan berjanji tidak mengubahkan harganya. Pastikan bahawa mereka juga mematuhi kualiti bahan. Ada firma ID akan menyebut harga tetap dari awal, tetapi mengimbangi sebarang kenaikan kos bahan dengan menggunakan kualiti bahan yang lebih rendah dan mungkin tidak tahan lama. Sekiranya anda mempunyai bajet dan mementingkan bahan yang digunakan, anda boleh memilih firma yang memberi anda bil untuk setiap fasa projek berdasarkan kos bahan semasa. Ini akan memastikan anda mendapat kualiti yang anda mahukan.

KETAHUI: 20 firma reka bentuk hiasan dalaman (ID) terbaik di Malaysia

6. Adakah pelabur perlu berbelanja untuk ubah suai / model semula hartanah sewa mereka?

Sekiranya anda baru sahaja melabur dalam hartanah dan merancang untuk menyewa hartanah tersebut, apakah jenis pengubahsuaian yang harus anda lakukan dan adakah berbaloi berbelanja untuk perkara ini?

Membuat hartanah lebih menarik kepada penyewa

Pasaran sewa sekarang memang kompetitif, sebahagian besar kerana ramai orang mencari harga yang lebih berpatutan. Ramai yang terpaksa menurunkan harga sewa mereka untuk mendapatkan penyewa, walaupun ada had kepada penurunan ini.

Salah satu cara yang baik adalah melaburkan sejumlah wang untuk unit anda supaya ia lebih menarik daripada unit lain di kawasan anda yang juga mungkin mahu disewa. Perkara-perkara yang menarik seperti dapur yang menarik, lantai yang cantik, pencahayaan yang baik dan kerja cat boleh menjadikan unit anda lebih mudah disewa.

Hasil sewa yang lebih baik

Hartanah yang telah diubah suai dengan baik atau dicantikkan lagi dengan ID biasanya boleh memperoleh hasil sewa yang lebih baik daripada unit kosong yang kelihatan usang. Dalam beberapa kes, hartanah yang diubah suai boleh mencapai hasil sewa 10 – 20 % lebih tinggi.

Ubah suai mengikut penyewa sasaran

Namun, ini tidak bermakna jika anda berbelanja banyak untuk mengubah suai tempat anda, permintaan akan melonjak dan hasil sewa akan menjadi lebih tinggi.

Contohnya, jika anda mempunyai studio kecil atau loteng di sebuah daerah perniagaan, mungkin lebih berbaloi untuk hanya berbelanja sedikit sahaja untuk pengubahsuaian. Lebih khusus lagi, untuk perabot dan perkakas supaya menjadikan unit anda lebih tersedia untuk dimasuki kerana ia akan disasarkan oleh golongan profesional bujang yang mungkin tidak mempunyai banyak perabot dan perkakas mereka sendiri.

Sebaliknya, jika hartanah anda adalah unit yang lebih besar di kawasan pinggir bandar dengan lebih ramai keluarga, anda mungkin tidak perlu banyak perkakas seperti penghawa dingin dan peti sejuk. Ini kerana kemungkinan besar unit anda akan menarik minat keluarga yang sudah mempunyai perabot atau perkakas mereka sendiri. Sebaliknya, berbelanja untuk mencantikkan bilik mandi, meluaskan dapur dan memasang lantai lamina yang bagus boleh menjadikan unit anda lebih menonjol.

Kami berharap bahawa panduan ini boleh memberi anda beberapa idea mengenai kos projek pengubahsuaian. Namun, ini hanyalah anggaran kasar kerana terdapat banyak faktor yang mempengaruhi harga pengubahsuaian seperti saiz ruang anda, kualiti bahan, serta lekapan dan kerumitan kerja. Contohnya, sesuatu yang ringkas seperti paip sinki boleh menelan belanja antara RM60 – RM2,000. Penyelesaiannya adalah mendapatkan kompromi terdekat antara apa yang anda mahukan dan apa yang kos anda.

Sekiranya semuanya gagal, lakukan pengubahsuaian anda secara berperingkat, bermula dengan yang paling mengganggu seperti kerja basah dan Jubin, dan menangguhkan perkara seperti kabinet dan almari pakaian sehingga anda mampu membelinya. Semuanya bergantung kepada anda untuk merancang pengubahsuaian yang anda mahukan.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA:
? Bolehkah Majlis Perbandaran menghalang anda daripada menanam pokok dan tanaman di luar rumah anda?
? Apakah yang perlu anda lakukan selepas ubah suai rumah?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain