Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa yang menarik jika tinggal di Putrajaya

test

Sejak permulaannya sebagai ibu kota pentadbiran negara Malaysia, Putrajaya kini telah berkembang menjadi bandar yang popular untuk didiami.

neighbourhood-guide-to-putrajaya
© Patra Kongsirimongkolchai | 123rf

Artikel ini diterjemah dari The ultimate neighbourhood guide to Putrajaya oleh Khairul Khalid.

Bangunan-bangunan kerajaan yang diselitkan dengan unsur-unsur seni bina Islam merangkumi landskap di Putrajaya yang kebanyakannya menempatkan kementerian dan agensi kerajaan Malaysia. Beberapa agensi yang paling kerap dikunjungi adalah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang mempunyai ibu pejabat di sini. Perbandaran ini juga terkenal di kalangan para pelancong dalam dan luar negara, kerana ia mempunyai pelbagai tempat yang indah.

Di manakah lokasinya?

Putrajaya terletak kira-kira 30km dari Kuala Lumpur. Ia mudah diakses melalui beberapa lebuhraya utama seperti Lebuhraya Maju Expressway (MEX), Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) dan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP). Express Rail Link (ERL) membawa penumpang ke KL Sentral dalam masa hanya 20 minit.

Sejarah Putrajaya

Putrajaya ditubuhkan pada tahun 1995 dan diilhamkan oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad. Salah satu sebab utama perpindahan kementerian dan jabatan kerajaan ke luar bandar ialah kesesakan yang semakin meningkat di Kuala Lumpur. Menjelang tahun 1999, kerajaan pusat berpindah sepenuhnya ke Putrajaya, termasuk kediaman rasmi Perdana Menteri Seri Perdana.

BACA: Bagaimana agaknya tinggal di Batu Caves?

Kenapakah Putrajaya terkenal?

Dengan pelbagai taman yang luas dan sebuah tasik buatan manusia, Putrajaya juga dikenali sebagai Bandar Taman Pintar (Intelligent Garden City) dan Bandar Bertaman (City in the Garden). Taman yang paling terkenal ialah Taman Botani Putrajaya di Presint 1, taman yang terbesar seumpamanya di Malaysia. Selain menjadi pusat pentadbiran persekutuan, Putrajaya juga terkenal dengan pelbagai aktiviti dan acara luar.

neighbourhood guide to putrajaya
Muhammad Faiz Zaki | 123rf

Putrajaya juga terkenal dengan acara tahunan Fiesta Belon Udara Panas Antarabangsa yang bermula pada tahun 2009. Pengunjung yang bersesak ke acara tersebut kagum menyaksikan belon-belon udara panas yang pelbagai warna, bentuk dan saiz mengubah latar langit bandar ini.

Fakta menarik

  • Putrajaya dinamakan sempena Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.
  • Putrajaya terletak di atas bekas ladang getah yang dimajukan oleh pegawai-pegawai British selepas Perang Dunia I dan diberi nama Prang Besar, atau Perang Besar.
  • Lokasi Putrajaya dipilih kerana terletak di antara Kuala Lumpur dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA Estet.
  • Terdapat lapan jambatan di Putrajaya yang menjadi mercu tanda bandar ini. Jambatan Seri Wawasan boleh dikatakan paling ikonik dengan reka bentuk serba moden.
  • Perbadanan Putrajaya ialah majlis tempatan yang bertanggungjawab menguruskan Putrajaya. Ia merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Wilayah Persekutuan, bersama dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan Perbadanan Labuan. Semua majlis tempatan yang lain di negara ini berada di bawah bidang kuasa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Menetap di Putrajaya

Ketika ia mula dimajukan, kebanyakan kawasan perumahan di Putrajaya didiami oleh penjawat awam yang ingin tinggal berdekatan dengan pejabat. Ketika itu, komuniti berpagar belum wujud, dan reka bentuk rumah terbuka tanpa pintu atau pagar depan adalah konsep yang masih baharu.

Apabila bandar ini semakin matang dan menjadi lebih mudah diakses melalui lebuhraya dan Express Rail Link (ERL), semakin ramai yang mula menganggap Putrajaya sebagai lokasi yang ideal, dengan kualiti hidup dan kemudahan yang bagus. Mereka yang berminat dengan aktiviti luar pasti gembira dengan pelbagai pilihan yang ada di sini.

Jika anda mempunyai anak-anak, mereka boleh melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi tanpa perlu meninggalkan Putrajaya. Terdapat sembilan sekolah rendah, tujuh sekolah menengah, satu sekolah berasrama dan juga kampus Universiti Heriott-Watt UK di bandar ini.

Akses ke pelbagai fasiliti kesihatan juga mudah. Terdapat Hospital Putrajaya dan empat klinik kesihatan di bandar ini. Institut Kanser Negara di Presint 7 mula beroperasi pada tahun 2013.

Alamanda yang dibuka pada tahun 2004 merupakan satu-satunya pusat membeli-belah di kawasan ini, sehingga IOI City Mall dibuka sepuluh tahun kemudian. Pusat membeli-belah baharu ini menjadi tumpuan ramai, dengan tarikan gelanggang luncur ais Icescape bersaiz Olimpik dan Area 21, taman sukan dan rekreasi bertema dalaman.

BACA: 4 Properties in Shah Alam near LRT Bandar Utama-Klang Line (LRT3)

Aktiviti wajib di Putrajaya

neighbourhood guide to putrajaya
Farizun Amrod Saad | 123rf

1. Bersiar-siar

Banyak tempat terbuka di Putrajaya yang cantik untuk paparan di Instagram. Salah satu lokasi yang paling popular untuk sesi foto adalah Masjid Putra yang tersergam indah. Masjid ini dibina di tepi tasik dan kelihatan seperti terapung di atas air. Tidak kurang megahnya ialah Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin yang mempunyai seni bina yang lebih moden. Lain-lain mercu tanda yang terkenal termasuk Astaka Morocco (Morocco Pavilion) dan Tugu Milenium (Millennium Monument).

2. Aktiviti luar

neighbourhood guide to putrajaya
rizd6869 | 123rf

Selain daripada Taman Botani, Putrajaya juga mempunyai beberapa taman lain termasuk Taman Wetland dan Taman Ekuestrian. Anda boleh berjalan santai atau berjoging di taman-taman ini. Sekiranya anda suka berbasikal, anda boleh menyewa basikal di beberapa lokasi. Taman Ekuestrian juga menawarkan kelas menunggang kuda untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

3. Aktiviti air

Pusat Rekreasi Air di Presint 13 menawarkan kayak dan perahu dayung untuk disewa. Sekiranya anda inginkan sesuatu yang lebih mencabar dan kompetitif, kelab-kelab swasta seperti Agro Naga dan KL Barbarians mengadakan sesi latihan perahu naga di tasik pada hujung minggu. Terdapat juga kolam renang awam bersaiz Olimpik yang dibuka setiap hari dan menganjurkan kelas renang.

4. Sukan ekstrem

Anda boleh mencuba Taman Cabaran (Challenge Park) di Presint 5 seluas 30 hektar dengan kemudahan memanjat dinding, tanjakan luncur dan jejak basikal gunung.

5. Makan malam sambil berlayar

Nikmati pelayaran di sekitar tasik sambil makan di atas kapal. Sekiranya anda inginkan suasana romantis, terdapat Love Boat yang lebih kecil untuk dua orang.

6. Cuti inap (staycation)

Tidak jauh dari Kuala Lumpur, Putrajaya adalah lokasi yang ideal untuk percutian yang tenang dari hiruk-pikuk kota. Hotel-hotel lebih luas dan lazimnya lebih murah daripada harga hotel di pusat bandar. Terdapat banyak pilihan seperti Marriott, Dorsett dan Le Meridien. Doubletree by Hilton (dahulu dikenali sebagai Pullman Putrajaya), terletak betul-betul di sebelah tasik. Untuk membuatkan anda merasai suasana bercuti, ada juga pantai buatan manusia di tepi tasik.

BACA: Inilah 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Mont Kiara

Makan apa di Putrajaya?

1. Restoran Serabei

Terletak di kawasan komersial tepi tasik Ayer @ 8 yang popular, Restoran Serabei terkenal dengan masakan utara seperti Nasi Kerabu, Nasi Dagang dan Laksam. Serabei adalah sejenis lempeng atau penkek yang disajikan dengan gula Melaka dan boleh dinikmati di restoran ini.

Alamat: Lot A2-G-3 & amp; A2-G-3A, Kompleks Ayer @ 8, Jalan P8G, Presint 8, 62250 Putrajaya

Waktu operasi: 11:30 pagi hingga 10.30 malam setiap hari

2. Nasi Lemak Royale Kedah

Nasi Lemak Royale Kedah bukan seperti nasi lemak biasa, tetapi seakan-akan nasi kandar. Anda boleh menikmati nasi dengan pelbagai jenis hidangan seperti ayam goreng dan sambal sotong, dilumur dengan kuah kari. Pada tahun 2019, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersarapan di sini.

Alamat: G1, Jalan P8, Presint 8, 62250 Putrajaya

Waktu operasi: 7 pagi hingga 10 malam setiap hari

3. Restoran Balqis

Juga terletak di Ayer @ 8, restoran yang selesa ini mempunyai pemandangan tasik yang menakjubkan. Ia menawarkan makanan tradisional Arab dan Yaman seperti mandi dan kebab. Selain itu, ada juga menu masakan barat yang menawarkan pelbagai jenis pasta dan pizza.

Alamat: A1-G-1, Ayer @ 8, Jalan P8e2 / 10, Presint 8, 62250 Putrajaya

Waktu operasi: 11 pagi hingga 11 malam setiap hari

Sistem pengangkutan ke Putrajaya

neighbourhood guide to putrajaya
Patra Kongsirimongkolchai | 123rf

Cara termudah untuk ke Putrajaya ialah menaiki kereta. Bergantung pada waktu, perjalanan anda akan mengambil masa sekitar 45 minit dari Kuala Lumpur.

Lebuhraya: Beberapa lebuhraya utama yang berhubung dengan Putrajaya adalah Lebuhraya Maju Expressway (MEX) dan Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE). Sekiranya anda datang dari Petaling Jaya atau Subang Jaya, pilihan yang lebih baik adalah Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP).

Pengangkutan awam: Salah satu kaedah termudah untuk pergi ke Putrajaya adalah menggunakan Express Rail Link (ERL) yang menghubungkan KL Sentral ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Tambang perjalanan ini adalah RM14 dan mengambil masa kira-kira 20 minit, berhenti di stesen Sentral Putrajaya di Presint 7. Masa perjalanan adalah sama jika anda datang ke Putrajaya dari KLIA. Jika anda mengambil kenderaan Grab dari Kuala Lumpur, tambang dianggarkan antara RM45 hingga RM65. Laluan bas yang dikendalikan oleh (feri) Nadiputra berulang-alik di kawasan Putrajaya dan ke kawasan berhampiran seperti Cyberjaya dan Bandar Saujana Putra.

Hartanah di Putrajaya

Oleh kerana semakin ramai orang yang tidak bekerja di Putrajaya ingin membeli hartanah di kawasan ini, pilihan juga semakin bertambah. Di fasa awal pembangunan bandar ini, terdapat lebih banyak hartanah jenis teres dan rumah berkembar (semi-d), tetapi sekarang kediaman jenis kondominium dan pangsapuri servis juga telah berkembang pesat.

Harga hartanah di Putrajaya bermula dari sekitar RM240k untuk flat 700 kaki persegi hingga kira-kira RM5.5 juta untuk sebuah banglo atau rumah berkembar. Harga median rumah di Putrajaya ialah RM520,000 dan terdapat pelbagai pilihan, dari sebuah kondo dua bilik seluas 800 kaki persegi dengan harga RM360k ke sebuah banglo enam bilik dengan harga RM3 juta.

IOI Properties mempunyai beberapa projek baharu di Putrajaya. Pembangunan bercampur Conezion (runcit, komersial, kediaman) yang baru disiapkan mempunyai kondominium dua hingga tiga bilik dengan harga permulaan RM572k. Clio 2 Residences yang sedang disiapkan menawarkan unit dari 829 kaki persegi hingga 1,216 kaki persegi dengan harga permulaan RM547k. Sekiranya anda mencari unit yang lebih besar, anda boleh pertimbangkan Gems Residences yang bakal siap, terdiri dari unit 2 bilik bersaiz 1,249 kaki persegi hingga unit-unit 5 bilik bersaiz 1,690 kaki persegi. Projek ini mempunyai unit mesra geriatrik dan penjaga kesihatan dengan stesen jururawat. Antara Residence yang dilancarkan oleh Nadi Cergas Development pada tahun 2018 mempunyai harga permulaan yang lebih rendah iaitu RM316k.

Hartanah untuk disewa di Putrajaya

Sekiranya anda ingin menyewa, harga sewa median adalah RM2,100 tetapi ada kemungkinan anda boleh mendapatkan sebuah rumah teres yang separa lengkap dengan perabot hanya separuh harga tersebut.

Sebahagian besar hartanah yang disewa di Putrajaya adalah jenis kondominium atau apartment berservis. Harga sewa adalah sekitar RM1,500 untuk unit satu bilik dilengkapi perabot seluas 686 kaki persegi, manakala unit tiga bilik dilengkapi perabot seluas 1,250 kaki persegi berharga sehingga RM2,700.

Terdapat banyak pilihan untuk disewa. Anda boleh mendapat pangsapuri tiga bilik yang agak luas untuk keluarga besar yang boleh disewa dengan harga RM2,000.

Kawasan kejiranan yang berdekatan

Bandar terdekat ialah Cyberjaya, sebuah bandar berteknologi tinggi yang dibangunkan serentak dengan Putrajaya. Ini adalah salah satu kawasan utama Koridor Raya Multimedia (MSC) dan dirancang sebagai zon khusus untuk syarikat-syarikat teknologi dan multinasional. Dengan akses mudah ke beberapa lebuh raya utama, kawasan kejiranan berikut mudah diakses dari Putrajaya:

  • Serdang
  • Kajang
  • Bangi
  • Puchong

Putrajaya telah berkembang pesat dari sejarah awalnya sebagai pusat pentadbiran untuk urusan rasmi, hinggalah menjadi sebuah bandar yang menarik dengan pelbagai kemudahan dan infrastruktur. Ia mudah diakses dari Kuala Lumpur dan mempunyai lebih banyak ruang terbuka berbanding dengan bandar-bandar lain yang telah matang, menawarkan kualiti hidup yang lebih baik.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain