Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bajet Hari Raya - Cara rancang kewangan anda Aildilfitri ini

test

Pening fikirkan bajet raya tahun ini? Jom baca artikel ini untuk ketahui cara rancang kewangan yang lebih baik Aidilfitri ini!

© ferli | 123RF

Meriah tidak semestinya perlu membazir. Sebenarnya, sambutan hari raya boleh disambut dalam suasana meriah tetapi masih dalam bajet yang mencukupi dengan merancang kewangan daripada awal. Oleh itu, dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan cara rancang kewangan anda di hari raya Aidilfitri pada tahun ini!

Apa itu bajet?

Secara mudahnya, bajet merupakan pelan kewangan untuk mengawal perbelanjaan seseorang individu. Dalam bajet ini, segala aliran tunai keluar dan masuk akan dikawal dan dirancang terlebih dahulu.

Cara buat bajet

Sebut sahaja bajet, ramai yang menyangkakan ia akan melibatkan langkah yang rumit dan pengiraan yang banyak. Namun, ia sebenarnya tidak sesukar itu.

Langkah 1:

Senaraikan semua jenis perbelanjaan yang akan digunakan sewaktu menyambut perayaan Aidilfitri nanti. Jangan lupa catatkan di dalam buku atau kertas bagi memudahkan anda melihat aliran wang tunai yang akan keluar dan masuk nanti.

Langkah 2:

Tulis jumlah pendapatan atau bajet yang ada bagi sambutan hari raya ini. Berdasarkan jumlah wang ini, tulis anggaran bajet yang diperlukan bagi setiap jenis perbelanjaan.

Langkah 3

Sewaktu membuat perancangan bajet, anda mungkin menghadapi masalah peruntukan wang yang kurang berbanding dengan perbelanjaan yang diperlukan. Bagi mengatasi masalah ini, buat penilaian berdasarkan keperluan dan kehendak anda dan keluarga.

Dalam keadaan ini, keperluan perlu diutamakan berbanding dengan kehendak. Jika perlu, bajet ini boleh disemak semula bagi sebarang perubahan dan keperluan semasa

Contoh bajet raya

Bagi memudahkan anda, kami kongsikan contoh jadual bajet hari raya yang anda boleh gunakan dan ubah suai mengikut kesesuaian.

PerkaraBajet
Pendapatan (gaji, bonus raya)

 RM4,500

PERBELANJAAN (-) 
Duit kecemasan (Contoh : perubatan atau kerosakan kereta) RM300
Kos pengangkutan balik kampung (minyak dan tol) RM200
Pakaian raya  RM500
Makanan bagi jamuan raya (bahan basah, bahan kering) RM500
Lain-lain komitmen bulanan (cth : kereta, rumah, makanan, simpanan)RM 3,000

Bajet hari raya

Seterusnya, jom kita lihat jenis perbelanjaan di dalam bajet hari raya serta tips penjimatan yang boleh digunakan.

1.   Duit raya

@ imagehitasia| 123RF

Tidak lengkap rasanya perbelanjaan hari raya tanpa duit raya terutamanya bagi kanak-kanak kecil. Sebenarnya, perbelanjaan bagi duit raya bukanlah suatu perkara yang wajib, namun sekiranya anda ingin memperuntukkan wang dengan tujuan bersedekah, ia sangat digalakkan.

Jom kami kongsikan tips bagaimana untuk merancang  bajet duit raya anda tahun ini:

 1. Tetapkan jumlah peruntukan duit raya mengikut bajet yang telah ditetapkan. Letakkan jumlah yang anda benar-benar mampu, dan ikut bajet yang telah ditetapkan.
 2. Senaraikan anggaran bilangan sanak saudara yang akan menerima duit raya. Biasanya, anda sudah boleh membuat anggaran bilangan penerima duit raya berdasarkan bilangan ahli keluarga yang ada.
 3. Letakkan jumlah amaun duit raya yang anda inginkan. Tetapkan jumlah amaun mengikut kategori. Sebagai contoh:
  • Ibu-bapa, adik beradik dan keluarga terdekat
  • Kanak-kanak dari saudara mara yang jauh
  • Rombongan kanak-kanak yang datang beraya

Sebenarnya, apa jua jumlah yang anda letakkan tidak ada salah atau betulnya. Apa yang penting, lakukannya dengan ikhlas sebagai tanda ingatan.

Sampul duit raya

Di pasaran sekarang, terdapat pelbagai pilihan sampul duit raya yang boleh dipilih dengan pelbagai rekaan yang menarik. Namun, sekiranya tidak mempunyai bajet lebih, tidak ada masalahnya menggunakan sedikit kreativiti untuk membuat sampul duit raya sendiri.

Bagi sampul raya, apa kata anda DIY sahaja. Terdapat beberapa tips cara yang anda boleh cuba iaitu: 

 • Buat sampul duit raya menggunakan pembalut hadiah
 • Buat sampul duit raya dengan menggunakan Microsoft Word
 • Buat sampul duit raya guna Canva

Jika ingin dibeli, sampul duit raya tidak perlu dengan harga yang terlampau mahal. Biasanya, kanak-kanak akan membuang sahaja sampul raya yang telah kosong.

Dalam zaman moden ini, apa kata anda gunakan alternatif yang lebih canggih untuk duit raya. Dengan adanya kemudahan e-wallet dan juga online banking, anda hanya perlu pindahkan duit sahaja! Bukan sahaja lebih mudah dan cepat, secara tidak langsung, ia juga lebih selamat terutamanya selepas fasa pandemik ini.

2.   Baju raya

Sebut sahaja baju raya, pastinya terbayang suasana Aidilfitri dengan baju raya yang berwarna-warni. Sebenarnya, membeli baju raya baru bukanlah suatu kewajipan. Apa yang penting, pakaian yang dipakai pada hari kemenangan umat Islam ini sudah memadai pakaian yang terbaik dan paling cantik di dalam simpanan.

Bayangkan setiap tahun, baju baharu dibeli dan langsung tidak dipakai selepas itu kerana sudah lama dan tidak muat. Kesudahannya, baju yang dibeli tadi hanya sempat dipakai sekali dan dibuang begitu sahaja dan berlaku pembaziran yang sia-sia.

Sebenarnya, tidak ada salahnya jika anda ingin berbaju baharu di hari raya asalkan ia tidak membawa kepada pembaziran. Kami kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba bagi baju raya ini:

 1. Harga bukan segalanya. Anda tidak perlu membeli baju raya yang mahal hanya disebabkan untuk bergaya dan menunjuk-nunjuk. Cukup sekadar membeli baju yang selesa dan cantik tetapi anda sudah dapat meraikan kemenangan sebagai umat Islam setelah sebulan berpuasa.
 2. Jika ada bakat menjahit, jangan sia-siakannya! Jahit sendiri baju raya anda. Bukan sahaja boleh menjimatkan duit, anda juga boleh mendapatkan duit tambahan dengan mengambil tempahan menjahit baju raya yang sangat diperlukan.
 3. Jika baju raya lama masih elok, apa salahnya jika dipakai semula. Apatah lagi, baju raya klasik kini menjadi trend semula.
 4. Jangan lupa untuk pakai semula baju yang telah dibeli! Pakai semula ke majlis rasmi, kenduri kahwin atau boleh dipakai pada hari biasa.

 3.   Hiasan hari raya

Baju raya sudah, duit raya pun sudah. Bagaimana pula dengan hiasan raya untuk menghidupkan suasana raya di rumah anda?

Jangan bimbang, tidak perlu berbelanja besar untuk menukar serba baharu dari langsir hingga ke sofa. Kali ini, gunakan kreativiti dengan hanya menggunakan hiasan lama seperti  pelita, kad raya dan sebagainya.

Kami kongsikan beberapa tips hiasan raya yang unik tetapi kreatif dan menjimatkan yang anda boleh praktikkan raya ini nanti:

Kad raya

Sebelum wujudnya teknologi telefon pintar, kad raya menjadi salah satu kewajipan bagi mereka yang berada jauh dan juga dekat untuk menyampaikan salam Aidilfitri. Jika ada kad raya yang disimpan sebelum ini, apa kata jadikan ia sebagai salah satu hiasan dinding.

Bukan sahaja menarik, pastinya ia akan mengimbau memori lama dengan ucapan yang ditulis pada kad tersebut.

Kain batik

Ya, kain batik pun boleh jadi hiasan yang menarik di hari raya nanti. Jika anda ingin wujudkan suasana dengan tema raya di kampung, kain batik boleh dijadikan sebagai alas meja.

Dengan pelbagai corak yang menarik atau gunakan sahaja kain batik terpakai yang bersih, pastinya ruang meja anda akan kelihatan berbeza pada tahun ini. Malah, anda juga menjimatkan wang daripada membeli alas meja yang baru.

Lampu LED raya

Tanpa cahaya lampu yang berwarna-warni di malam raya, rasa sunyi rasanya sambutan hari raya. Bagi hiasan lampu LED raya ini, anda tidak perlu membeli berulang kali setiap kali menjelang hari raya. Jangan lupa untuk menyimpannya semula dengan baik untuk digunakan di tahun hadapan.

Ketupat hiasan hari raya

Hiasan ketupat di hari raya sudah tidak asing lagi sebagai salah satu hiasan popular di mana-mana rumah. Jika anda tidak ada modal untuk membeli hiasan yang sudah siap, DIY sahaja hiasan ketupat ini.

Dengan hanya bermodalkan segulung reben, gunting serta video tutorial anyaman ketupat di You Tube, rumah anda pasti akan menjadi lebih ceria dengan hiasan ini. Seronoknya!

4.   Jamuan raya

@ ferli | 123RF

Seterusnya, bajet untuk jamuan raya juga merupakan salah satu perkara penting yang tidak boleh diabaikan. Sebagai contoh, kuih raya dan juga makanan sewaktu tetamu berkunjung ke rumah.

Bagi jamuan raya ini, terdapat beberapa tips yang boleh digunakan iaitu:

 1. Anda pulang beraya ke kampung beramai-ramai bersama adik-beradik? Buat kutipan bagi setiap keluarga yang mampu dan gotong-royong masak bersama. Bukan sahaja lebih meriah dan jimat, silaturahim sesama keluarga juga dapat dieratkan.
 2. Sekiranya anda memasak sendiri di rumah, beli bahan untuk dimasak lebih awal. Bukan sahaja dapat mengurangkan kesesakan orang ramai, anda juga dapat mengelakkan terkesan daripada kenaikan harga barang sewaktu musim perayaan.
 3. Setiap kali sambutan hari raya, sudah pasti anda sudah dapat membuat anggaran jumlah makanan yang mencukupi. Beli dengan kadar yang berpatutan bagi mengelakkan pembaziran.
 4. Set pinggan mangkuk lama masih elok dan cantik? Gunakan sahaja set pinggan mangkuk yang lama ini untuk dihidang kepada tetamu.

5.   Perbelanjaan balik kampung beraya

Balik kampung ho ho ho
Balik kampung ho ho ho
Balik kampung
Hati girang.

Dengar sahaja lirik lagu dari Sudirman ini, pastinya sudah terbayang keseronokan pulang ke kampung terutamanya setelah kita menghadapi wabak pandemik 3 tahun yang lalu. Bagi mereka yang balik ke kampung, masih ada perbelanjaan yang perlu dikeluarkan terutamanya di dalam perjalanan.

Bagi memudahkan anda merancang kewangan dengan lebih baik, senaraikan perbelanjaan yang mungkin diperlukan serta asingkan wang yang diperlukan terlebih dahulu. Jom kita lihat beberapa senarai perbelanjaan yang mungkin terlibat sekiranya anda ingin pulang beraya di kampung:

Sebelum pulang ke kampung

 • Kos minyak kenderaan
 • Kos bayaran tol
 • Kos servis kenderaan (penting sebelum melakukan perjalanan yang jauh)
 • Harga tiket bagi yang menggunakan pengangkutan awam

Semasa di kampung

 • Jamuan raya di kampung (boleh berpakat bersama adik-beradik yang lain bagi mengurangkan kos perbelanjaan)

Selepas pulang ke kampung

 • Kos pengangkutan pulang ke rumah kembali
 • Duit kecemasan sekiranya berlaku sebarang kerosakan kenderaan

6.   Persiapan beraya norma baharu

Seterusnya, dalam keseronokan menyambut hari raya, jangan lupa bagi persiapan beraya norma baharu. Walaupun kita sudah berada dalam fasa peralihan ke endemik, namun kesihatan masih perlu dijaga.

Sebelum pulang beraya ke kampung, pastikan ujian kendiri Covid-19 telah dilakukan. Ia bagi mengelakkan golongan yang berisiko seperti warga emas dijangkiti Covid-19 dan mengalami komplikasi yang teruk.

Sekiranya ada ahli keluarga yang tidak sihat pada hari raya ini, jangan merisikokan diri untuk berjumpa dengan sanak saudara yang lain. Dengan teknologi yang ada, anda masih boleh bertegur sapa di hari raya melalui media sosial dan sebagainya.

Jangan lupa untuk sentiasa membersihkan tangan dan menyediakan cecair pembasmi kuman atau hand sanitizer di rumah serta membersihkan permukaan yang kerap disentuh. Walaupun nampak remeh, langkah ini penting kerana kesihatan sebenarnya merupakan harta dan harga yang paling mahal.

7.   Simpanan kecemasan

Akhir sekali, jangan lupa untuk menyediakan simpanan kecemasan di hari raya Aidilfitri ini. Malang tidak berbau, oleh itu anda wajib mempunyai simpanan bagi sebarang situasi yang tidak dijangka. Sebagai contoh, simpanan ini boleh digunakan bagi kerosakan kereta atau rawatan hospital yang tidak dijangka sewaktu menyambut perayaan ini.

Bukan itu sahaja, ia juga boleh digunakan bagi menampung sebarang perbelanjaan yang tidak mencukupi selepas perayaan. Sekurang-kurangnya, ia mampu mengelakkan anda berhutang dengan orang lain.

Sebenarnya, erti menyambut hari raya bukan bermaksud anda perlu berhutang semata-mata untuk kelihatan bergaya. Apa yang penting, hari raya tahun ini dapat disambut meriah sekali lagi dengan ahli keluarga yang tersayang. Raya yang meriah tidak perlu berbelanja besar, cukup dengan bersederhana. Akhir sekali, kami ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain