Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Sistem kalis air untuk bilik mandi: Panduan untuk pemilik rumah

test

Kalis air yang sempurna bagi kawasan basah di bilik mandi anda adalah kritikal, terutamanya jika anda tinggal di hartanah strata. Jika kebocoran air berlaku dari rumah anda ke unit jiran anda di bawah, ia boleh menyebabkan kerosakan dan anda mungkin perlu membayar kos pembaik pulih. Sistem kalis air atau waterproofing biasanya mempunyai waranti 5 tahun, selepas itu ia perlu diperiksa dan dipulihkan.

waterproofing-membrane-malaysia
© wattanaphob | 123rf

Artikel in diterjemah dari Waterproofing wet internal areas in your house: What you need to know oleh Khairul Khalid.

Bilik mandi telah dikenal pasti sebagai kawasan yang paling terdedah kepada berlakunya kebocoran di bangunan kediaman berstrata di Malaysia. Menurut satu kajian, “Pengenalpastian sindrom kebocoran ke arah kelestarian bangunan kediaman di Malaysia” oleh Ishak dan lain-lain, terdapat banyak kemungkinan punca kebocoran di bilik mandi, termasuk kemerosotan paip, bahan kalis air atau waterproofing yang lama, retak di dinding luaran dan kegagalan konkrit.

Kalis air adalah penting untuk mengelakkan kebocoran, rembesan dan kerosakan, terutamanya di bangunan strata di mana kebocoran antara tingkat boleh menyebabkan anda mengalami kerugian besar jika terpaksa membayar kos membaik pulih unit jiran anda di bawah.

Bagi projek kediaman baharu, sistem kalis air untuk kawasan basah dalaman biasanya mempunyai waranti lima tahun. Selepas tempoh ini, berpunca daripada kehausan dan kelusuhan, sistem tersebut perlu dibaik pulih untuk mengekalkan kekedapan air papak lantai. Jenis sistem kalis air atau membran yang paling lazim di Malaysia ialah kalis air bersimen, salutan kalis air polyurethane, akrilik, epoksi, kalis air bituminous dan sebatian kalis air getah.

Tahukah anda bahawa teknologi kalis air tidak diajar dalam latihan juruukur, arkitek dan jurutera profesional? Tidak seperti beberapa negara maju lain, tiada keperluan bagi juruukur, arkitek dan jurutera di Malaysia untuk mengambil kertas kerja tambahan dalam ilmu kalis air. Sebaliknya, golongan profesional ini sangat bergantung kepada nasihat pengeluar.

Penggunaan membran kalis air di bilik mandi

Membran kalis air atau waterproofing membrane mesti digunakan di lantai bercerun rendah dengan kenaikan 300mm pada dinding untuk menjadikan bentuk “mangkuk”.Di bilik mandi dan kawasan lain di mana air boleh terpercik dari hos mandi, peningkatan 1800mm digunakan secara vertikal pada dinding dalam lingkungan 1500mm dari hos mandi. Mesti ada 2 lapisan kalis air di atas lantai dan membran juga mesti mempunyai fillet sudut 25mm X 25mm untuk mengelakkan retak di tepi lantai. Akhir sekali, ia mesti dipanjangkan ke dalam paip sisa (kecuali almari air) sebanyak 50mm dan pintu sebanyak 300mm (rujuk imej di bawah).

Waterproofing in bathroom
Rajah 1: Konfigurasi waterproofing tipikal dalam bilik mandi
Sumber: Amalan industri yang baik bagi kalis air dalaman, Pihak Berkuasa Bangunan dan Pembinaan, Singapura

Apa yang berlaku kepada membran kalis air anda apabila saluran air tidak dibina dengan betul?

Sila ambil perhatian bahawa konkrit “cast-in-place” (atau curahan setempat) tidak boleh menghasilkan cerun rendah yang diperlukan untuk saluran air dan bahan cemar yang berkesan yang boleh merembes melalui screed simen (lapisan atas untuk menyempurnakan lantai). Dalam sesetengah kes, permukaan lantai yang tidak rata boleh menyebabkan genangan air yang tersembunyi terbentuk di atas membran kalis air. Peluntur dalam bahan pencuci boleh menyebabkan asid terkumpul dalam genangan air tersembunyi ini, kerana asid adalah 10% hingga 20% lebih berat daripada air.

Incorrect construction in toilets
© Kuan You Wai.

Semasa peringkat pembinaan, lantai tidak dibuat untuk terletak dengan sempurna ke dalam perangkap lantai. Apabila air merembes melalui grout simen, ia akan melarutkan kalsium dalam simen dan menjadi beralkali secara semula jadi. Jika kalsium yang dilarutkan tidak disalurkan, dan terkumpul di tepi dinding kerana gradien yang salah, alkali akan meningkat dan menjadi amat mengkakis. Ini akan merosakkan membran kalis air yang sedia ada.

Rujuk kepada langkah-langkah untuk memulihkan kalis air di bilik mandi di bawah.

ARTIKEL MENARIK:
?B40 dan M40: Adakah rumah lelong sesuai untuk anda?
? Projek perumahan terbengkalai – Apa hak pembeli?

Kriteria utama untuk kalis air yang tahan lasak

1. Kelesuan rintangan lenturan membran memanjang dan kembali ke kepanjangan asal apabila ditarik.

2. Rintangan kimia mengikut AS3740-2004. Sistem waterproofing perlu mampu menahan bahan kimia daripada penggunaan peluntur atau bahan pencuci dalam pembersihan rutin.

3. Membran mesti berada di permukaan cerun rendah untuk mengelakkan keasidan kumulatif dan bahan cemar seperti detergen di permukaan.

Saya pernah melakukan ujian imunisasi peluntur dengan produk kalis air yang berbeza dan hasilnya menunjukkan kebanyakan bahan kalis air dicemari dengan tindak balas kimia yang disebabkan oleh pengumpulan peluntur (ditunjukkan di bawah).

bleach test for waterproofing membrane
© Kuan You Wai.

Saya menggalakkan pihak pengurus bangunan untuk menjalankan ujian mudah ini apabila memilih produk waterproofing.

Langkah-langkah untuk memantapkan sistem kalis air di rumah anda

Beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk memantapkan kalis air termasuk impregnasi hidrofobik, impregnasi dan salutan permukaan.Walau bagaimanapun, Langkah-langkah ini tidak memberi banyak jaminan dan berfungsi secara berbeza dalam melindungi konkrit terhadap penembusan air dan penyusupan karbon dioksida yang mengakibatkan kakisan bar keluli tetulang dan kehancuran konkrit.

Water impregnation
Rajah 2: Perbandingan antara impregnasi dan salutan permukaan (Coating).
Sumber: Sistemas de Protección Superficial para el hormigón

Impregnasi hidrofobik merujuk kepada penolakan air yang menangkis air tetapi tidak menghalang penembusan CO2. Pergerakan retak 0.1mm sehingga 0.2mm atau lebih akan menyebabkan penangkis l tidak dapat menghalang air daripada memasuki retak.

Impregnasi bertujuan untuk menutup liang-liang dan menyekat bahan cemar akuatik. Walau bagaimanapun, keberkesanannya dalam menyekat CO2 adalah terhad. Selain itu, ia tidak mempunyai keanjalan untuk mengendalikan pergerakan dalam bangunan.

Salutan permukaan yang kedap seperti salutan epoksi boleh digunakan pada permukaan lantai yang sedia ada tanpa perlu menggodam. Ia boleh menutup retak dan menahan laluan pejalan kaki kerana kekuatan mekanikalnya.Walau bagaimanapun, epoksi tidak mempunyai keanjalan yang diperlukan untuk mengendalikan pergerakan dalam bangunan yang penting untuk ketahanan.

Sistem kalis air yang disyorkan untuk digunakan di tandas

Sistem kalis air jenis yang paling lazim adalah sebatian waterproofing simen yang hanya memerlukan satu salutan dan cepat kering. Walau bagaimanapun, sistem kalis air ini gagal di banyak kawasan. Oleh kerana ia mengandungi lateks dan simen, ia tidak boleh menahan sebarang kakisan dan yang paling penting, ia tidak mempunyai keanjalan.

Secara peribadi, hibrid berasaskan air yang diperbuat daripada bitumen dan polyurethane dengan rintangan yang tinggi terhadap bahan kimia dan mempunyai keanjalan yang besar adalah sebatian kalis air terbaik yang pernah saya jumpa setakat ini. Keanjalan yang tinggi adalah penting kerana bangunan terletak secara semula jadi di atas tanah. Garisan retak dari penempatan bumi boleh memecahkan membran kalis air yang tegar. Sistem kalis air dengan keanjalan yang tinggi membolehkannya terikat kuat ke permukaan lantai dan dinding dan merapatkan retak.

BACA: Kebocoran antara tingkat: Siapa yang bertanggungjawab untuk kos pembaik pulih?

Bagaimana untuk mengesan kegagalan kalis air di rumah anda

Salah satu tanda kegagalan kalis air yang tipikal adalah perbungaan, iaitu kehadiran deposit mineral larut di atas konkrit.Tidak seperti paip domestik yang mempunyai air yang mengalir melaluinya sepanjang masa, perbungaan berlaku dalam kalis air yang gagal disebabkan oleh kitaran basah dan pengeringan yang membolehkan mineral yang larut masa yang mencukupi untuk mengetat dan mengeras sebelum dihanyutkan leh penyusutan air seterusnya.

waterproofing failure
Rajah 3: Perbungaan kerana kegagalan kalis air. © Kuan You Wai.

Kegagalan kalis air boleh disahkan menggunakan ujian banjir yang dikenali sebagai ASTM D5957 – 98(2013) Panduan Standard Ujian Banjir Pemasangan Kalis Air Mendatar, meter kelembapan dan sekurang-kurangnya 24 jam pemantauan secara berkala. Kesilapan lazim dalam menjalankan ujian banjir adalah menggunakan lembaran plastik rata untuk menutup perangkap lantai. Air boleh menyusup keluar dari screed simen berliang dan tiada tekanan hidrostatik boleh dihasilkan untuk ujian yang sempurna. Sebaliknya, masukkan sumbatan sementara ke dalam paip sisa dan keluarkannya selepas selesai ujian untuk mengelakkan sekatan baharu.

Flood test
Rajah 4: Sumber ujian banjir atau Flood test
Sumber: Good industry practices in internal waterproofing, Building and Construction Authority, Singapore

Langkah-langkah untuk memperbaiki kalis air di bilik mandi.

LANGKAH 1: Periksa untuk spalling di bawah lantai konkrit. Jika boleh dilihat, anda disyorkan menjalankan ujian Phenolphthalein untuk menilai tahap karbon dan ujian lanjut dan pembaikan konkrit berdasarkan BS EN1504.

LANGKAH 2: Jika tiada spalling, tanggalkan kelengkapan bilik mandi dan godam jubin dan screed simen untuk mendedahkan papak lantai konkrit dan dinding bata.

LANGKAH 3: Jika ada, perbaiki retak di lantai dan dinding.

LANGKAH 4: Gantikan paip dan utiliti lain jika jangka hayat perkhidmatan telah tamat tempoh.

LANGKAH 5: Tampal lubang dan permukaan yang tidak sekata di dinding.

LANGKAH 6: Screed simen harus jatuh di lantai konkrit dan cukup pengawetan.

LANGKAH 7: Membina fillet sudut 25mm X 25mm di sepanjang tepi lantai dan dinding.

LANGKAH 8: Sapukan sebatian waterproofing dengan kelesuan rintangan lenturan yang tinggi dan rintangan kimia dengan kenaikan 300mm pada dinding dan 1800mm dalam kubikel mandi mengikut spesifikasi pengeluar.

LANGKAH 9:  Ujian banjir selama 24 jam.

LANGKAH 10: Jika ujian banjir berjaya, teruskan screed simen jatuh dan keringkan dengan mencukupi.

LANGKAH 11: Pasang jubin baharu dan kelengkapan bilik mandi.

Perhatikan kelembapan apabila melakukan kalis semula

Leakage Of Water From Stainless Steel Pipe On Gray Background
© 123rf

Apabila kelembapan menembusi konkrit dan mencapai bar keluli tetulang (rebars), ia menyebabkan rebar menjalani pengoksidaan dan de-alkalisasi dengan penurunan tahap pH konkrit. Apabila tahap pH jatuh dari 12 atau 13 hingga 9, filem hidroksil yang melindungi daripada kakisan (corrosion) akan pecah dan kakisan akan bermula. Dengan peningkatan pengoksidaan, rebar yang dikakis berkembang secara progresif sehingga 6.5 kali jumlah asalnya.Ini menyebabkan tekanan yang luas dari dalam yang merosakkan konkrit.

Kerja kalis semula yang dilakukan tanpa menangani kakisan dan de-alkalisasi konkrit tidak akan tahan lama. Kakisan rebar tidak berhenti apabila konkrit kering. Sebaliknya, ia hanya melambatkan dan akhirnya akan menyebabkan retak dalam konkrit dan membran kalis air baharu. Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mencadangkan piawaian EN1504 yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk diagnosis dan pembaikan konkrit yang akan saya bincangkan secara mendalam dalam artikel seterusnya.

NOTA: Tiada sastera atau standard untuk kawasan basah kalis air boleh didapati di Amerika Utara, Britain dan Eropah. Di Australia, terdapat standard yang dinamakan “AS3740-2004 kalis air kawasan basah di dalam bangunan kediaman”.Singapura mempunyai versinya sendiri yang dinamakan “SS 637:2018 Kod Amalan untuk kalis air dalam bangunan konkrit bertetulang”, selain dari Amalan Industri Baik dalam panduan kalis air dalaman yang diterbitkan oleh Pihak Berkuasa Bangunan dan Pembinaan (BCA) untuk kontraktor, profesional dan pemilik bangunan.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
? Anda pembeli rumah subsale? Buatlah pertukaran nama terhadap 3 perkara ini
?4 Perkara mesti ada sekiranya anda nak buat wasiat harta sendiri
? Fahami konsep hibah. Bolehkah rumah yang masih bercagar dihibahkan?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain