Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

23 senarai semak untuk pindah rumah

test

Pindah rumah memang salah satu perkara yang memeningkan. Tambah lagi jika anda seorang yang sentiasa sibuk. Untuk mengurangkan stress, pastikan anda tak terlupa atau tertinggal barang berharga dalam proses berpindah. Jadi, apa cuba langkah-langkah ini.

© Hendrik Sulaiman / EyeEm | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari Moving house checklist: 23 tips to plan and prepare for your move oleh Ariff Yusof.

Anda dah beli rumah? Pasti tak sabar nak terima kunci rumah baru anda. Tapi sedar tak sedar anda hanya ada masa sebulan sebelum berpindah masuk, dan anda tak tahu daripada mana nak mula. Siapa yang perlu diberitahu, apa yang perlu dikemas dan macam-macam lagi.

Senarai yang kami kongsikan ini akan membantu melancarkan proses perpindahan anda, dengan anggapan urusan-urusan lain seperti ubah suai rumah, daftar anak ke sekolah baru serta memilih perkhidmatan lori dan pekerja untuk memindahkan barang anda telah selesai.

Oh, bercakap tentang perkhidmatan untuk memindahkan barang anda, periksa jika mereka ada menyediakan insuran atas barang anda serta kotak untuk mengangkut barang-barang kecil.

Jom kita mula!

SEBELUM BERPINDAH

1. Periksa dengan pengurusan bangunan strata anda

Jika anda tinggal atau ingin berpindah ke bangunan jenis strata (kondominium, apartmen, flat), periksa dengan pihak pengurusan bangunan untuk ketahui sebarang larangan. Sesetengah staf pengurusan tidak membenarkan lori atau trak untuk masuk ke premis selepas waktu bekerja.

2. Pilih tarikh berpindah

Berpindah ketika hujung minggu menjimatkan cuti tahunan anda. Namun, periksa dengan syarikat perkhidmatan pemindahan jika mereka ada tambahan caj untuk pekerja. Jika anda jenis yang percaya kepada kepercayaan tertentu, rujuk pakar astrologi tentang tarikh-tarikh bertuah untuk berpindah masuk. Contohnya dalam kepercayaan kaum Cina terdapat tarikh-tarikh tertentu untuk pindah rumah seperti yang tercatat dalam almanak tradisional Tong Shu. Pastikan bahawa tarikh berpindah anda tidak ‘mengganggu’ zodiak Cina ahli keluarga anda.

3. Dapatkan barang yang diperlukan untuk berpindah

Jika syarikat pemindahan tidak menyediakan kotak, anda perlukan sediakannya sendiri. Bukan sekadar kotak, anda juga perlukan pita pelekat, label, pen penanda, pembalut untuk barang mudah pecah (atau jika nak jimat, gunakan karpet, tuala, cadar atau baju sebagai lapik). Bagasi anda juga boleh digunakan sebagai tempat memuatkan pakaian untuk berpindah.

4. Buang barang yang tidak diperlukan

© lightfieldstudios | 123rf

Jika anda telah lama tinggal di rumah anda sekarang, nak kemas untuk berpindah memang sukar kerana barang yang telah banyak terkumpul. Apa kata buang barang yang anda tidak mahukan lagi. Baju, kasut, dan permainan boleh didermakan.

Pertubuhan amal seperti Xim Phou Moon dan Pertubuhan Amal Seri Sinar akan mengumpul barang-barang pukal seperti perabot dan elektronik dari rumah anda tanpa sebarang kos tambahan.

Jika anda rasa sayang dan proses ini mengambil masa yang lama, cara lain adalah dengan kemas barang yang anda perlukan dan tinggal sahaja apa yang anda tak perlu. Kemudian upah tukang cuci rumah untuk kemas rumah anda selepas berpindah nanti.

5. Kemas barang yang jarang diguna dahulu

Kemas barang yang anda mungkin tidak perlukan dalam masa sebulan lagi seperti buku, album gambar, baju musim sejuk dan perkakas makanan yang hanya diguna setahun sekali.

6. Asingkan barang berharga dan dokumen penting

Pilih barang berharga seperti barang kemas, jam, dokumen peribadi dan asingkannya. Pastikan semua barang ini sentiasa dekat dengan anda untuk mengurangkan risiko kehilangan.

7. Bawa bersama perkakas rumah yang sering diguna

Anda perlukan barang seperti tuala, cadar tilam, alat mencuci, pinggan dan set kutleri dalam hari-hari pertama berpindah ke rumah baru. Kemas dan labelkan supaya senang dikenalpasti. Bawa barang ini bersama anda, bukannya ditinggalkan kepada pekerja syarikat pemindahan.

8. Bawa barang harian anda

© primagefactory | 123rf

Bawa barang seperti pakaian, kelengkapan dandanan diri (dan tisu) dalam beg pakaian untuk kegunaan beberapa hari. Bila anda dah mula sibuk mengemas nanti, pasti tiada masa nak cari satu per satu dalam setiap bungkusan dan kotak anda.

9. Labelkan segalanya

Nomborkan kotak supaya anda ingat berapa jumlah kotak yang ada. Letakkan label pada setiap kotak dengan isi kandungannya untuk jimat masa ketika hendak mengemas di rumah baru nanti. Anda juga boleh tandakan setiap kotak dengan label untuk bilik atau ruangan tertentu supaya mudah untuk pekerja memindahkannya nanti.

10. Sediakan senarai inventori

Ianya lebih mudah jika anda menyediakan senarai untuk kotak-kotak dengan maklumat barang di dalamnya. Sekiranya anda bercadang berpindah masuk secara berperingkat, cara ini pasti akan membantu. Masukkan juga barang-barang besar seperti perabot dan perkakas elektrik dalam senarai inventori ini.

11. Hubungi syarikat pembekal servis anda

Hubungi syarikat pembekal servis anda untuk tutup atau tukar servis seperti elektrik, telefon, internet dan pembentungan. Ada di antaranya boleh dilakukan di atas talian. Jika rumah baru anda masih tidak mempunyai sambungan elektrik, mohon pada Tenaga Nasional Berhad (TNB). Proses ini berbeza dengan rumah yang baru dibina dan rumah yang telah lama dibina. Untuk ketahui lebih lanjut, lawati laman web TNB.

Manakala untuk servis telefon, periksa servis daripada penyedia perkhidmatan berhampiran rumah anda. Jika tidak, anda mungkin perlu tukar penyedia perkhidmatan.

12. Selesaikan perpindahan langganan Astro anda

Jika anda melanggan Astro, anda boleh memohon untuk memindahkan perkhidmatan ke rumah baru. Ini boleh dilakukan secara online, e-mail ataupun dengan mengunjungi pusat jualan mereka.

Lakukan semua ini seminggu sebelum anda berpindah masuk supaya senang untuk membuat janji temu dengan kakitangan teknikal yang memindahkan piring satelit Astro. Ini boleh dilakukan dalam hari yang sama jika rumah anda dalam lingkungan jarak 30km dari rumah baru tersebut. Jangan lupa, pertukaran servis ini adalah berbayar dan juga bergantung kepada jenis dekoder yang anda gunakan. Untuk maklumat lanjut, silalah ke laman web Astro.

13. Tukar alamat anda

Seminggu sebelum anda berpindah, pastikan anda kemas kini alamat supaya mudah untuk berurusan dengan pihak bank, penerbit majalah, dan macam-macam lagi. Anda juga boleh meminta bantuan jiran untuk mengumpul surat-surat dan bil selepas anda berpindah. Jika anda melanggan akhbar, mungkin inilah masanya untuk memberitahu tentang pertukaran alamat anda dan juga selesaikan hutang tertunggak dengan pihak vendor akhbar.

BACA: Apa maksud Serahan Milikan Kosong atau Vacant Possession (VP) bagi hartanah kediaman di Malaysia?

14. Upah jurueletrik

© auremar/ 123RF

Jika anda bercadang untuk membawa bersama barang-barang elektrik seperti kipas, pendingin hawa, atau lampu, anda perlukan jurueletrik untuk membuka dan memasangnya semula di rumah baru nanti.

15. Kemas dan bersihkan rumah baru anda

Jika anda mempunyai akses untuk masuk ke rumah baru, apa kata bersihkannya terlebih dahulu. Ini lebih mudah dilakukan ketika rumah masih kosong. Periksa juga jika sambungan elektrik dan air sudah dipasang.

Rumah baru anda jenis bangunan strata? Apa kata tanya kepada pihak pengurusan rumah lama atau baru anda sekiranya perlu mengisi sebarang borang. Ada sesetengahnya mahu anda menyenaraikan nama dan nombor kad pengenalan kontraktor yang terlibat. Berhubunglah dengan syarikat yang menguruskan perpindahan anda dan selesaikan semua yang diperlukan sebelum kerja perpindahan bermula.

16. Upah pencuci

Membersih rumah memenatkan? Apa kata upah tukang cuci profesional. Ingat, anda perlu membersihkan rumah sewa yang diduduki sekarang untuk mendapatkan duit deposit semula. Jika anda menjual rumah, bersihkan rumah untuk kemudahan bakal penghuni yang seterusnya.

17. Jika perlu, dapatkan perkhidmatan tukang lupus

Jika anda masih ada barang di rumah lama dan mahu membuangnya, upah sajalah pekerja untuk melupuskan barang-barang tersebut. Upah tukang lupus barang dan biar mereka bersihkan barang yang masih berbaki. Beritahu pada kontraktor anda jika ingin melupuskan barang besar seperti perabot agar mereka menyediakan tenaga pekerja yang mencukupi.

18. Kosongkan peti ais

Dalam beberapa hari sebelum berpindah, cuba habiskan barang atau makanan yang mudah rosak dalam peti ais anda untuk mengelakkan pembaziran. Buat jadual pembersihan peti ais dan kosongkan peti ais anda sebelum berpindah.

KETIKA BERPINDAH

19. Awasi pergerakan pekerja yang memindahkan barang rumah anda

© belchonock | 123rf

Pastikan anda perhatikan pekerja yang mengalih barang anda. Jika anda mempunyai senarai inventori, periksa sekiranya semua barang anda telah dimuatkan ke dalam lori. Lebih elok jika ada seseorang yang menunggu di rumah baru anda untuk mengarahkan di mana kotak barang anda patut diletakkan nanti.

20. Lakukan pemeriksaan terakhir

Setelah akhirnya keluar dari rumah anda, pastikan periksa buat kali terakhir. Periksa sekeliling rumah supaya tidak tertinggal apa-apa. Tutup semua suis dan lampu. Jika anda bercadang untuk membersihkan rumah, ini masa terbaik untuk lakukannya.

SELEPAS BERPINDAH

21. Periksa sama ada barang anda telah sampai ke rumah baharu anda

Periksa untuk kali terakhir sekiranya semua barang dan kotak-kotak anda telah selamat dipindahkan. Sekali lagi, dengan adanya senarai inventori, berpindah rumah jadi lebih mudah.

22. Pasang perabot bersaiz besar

© ViewStock | Getty Images

Selalunya, pekerja yang memindahkan barang anda akan membantu untuk memasang perabot. Pastikan anda telah membuat keputusan di mana hendak meletak semua perabot ini supaya pekerja mudah untuk memasangnya semula mengikut bilik yang ditetapkan.

23. Buka dan kemas barang yang diperlukan terlebih dahulu

Rancang dan pastikan anda tahu di mana letaknya barangan untuk katil, tuala, perkakas meja makan, kutleri, dan pakaian anda. Buka, kemas dan susun bahagian bilik tidur dan dapur terlebih dahulu. Jika anda ada barang dari peti ais yang telah dikeluarkan seperti sos, cepat-cepat masukkan semula ke dalam peti ais. Jika anda ada masa – dan masih banyak tenaga – teruskan untuk membuka dan mengemas kotak barang yang seterusnya.

Kesimpulannya

Pindah rumah adalah sesuatu yang mengujakan atau juga memenatkan, atau kedua-duanya sekali. Jangan jadikan ia sesuatu yang dilakukan di saat akhir kerana beberapa proses seperti mencari syarikat perpindahan, memohon kebenaran dari pengurusan bangunan dan serta lain lain lagi perlu dilakukan lebih awal. Rancang dan pastikan anda mempunyai senarai untuk elakkan stres dan jadikan proses perpindahan ke rumah baru berjalan lancar.

Jika anda sukakan artikel ini, jom baca panduan bagi pembeli hartanah strata di Malaysia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain