Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Puncak Alam: Hartanah Berpagar dan Berpengawal Untuk Dijual di Kawasan Perbandaran yang Rancak

test

Puncak Alam merupakan sebuah kawasan perbandaran rancak di Selangor yang terletak tidak jauh dari hiruk-piruk kota raya Kuala Lumpur. Ia terkenal dengan landskapnya yang indah, kehijauan yang menyegarkan, serta kecantikan bukit-bukit serta hutan yang menjadi daya tarikan semula jadinya.

© naypong | 123RF

This article was translated from Puncak Alam: Gated and Guarded Properties For Sale in a Vibrant Township by Ashraf Wahab.

Walaupun kelihatan bagai tidak tersentuh, bandar ini sebenarnya telah mengalami pembangunan yang pesat sejak beberapa tahun kebelakangan ini,  dan seterusnya menarik penduduk dan pelawat dengan infrastruktur dan kemudahan modennya. Ia adalah sebuah bandar di mana anda boleh menemui gabungan kawasan kediaman, pusat komersial dan ruang rekreasi. Hasilnya adalah persekitaran yang seimbang untuk kerja dan masa lapang.

Puncak Alam terkenal dengan lokasinya yang berdekatan dengan beberapa institusi pendidikan, lantas menjadikannya tempat yang sesuai untuk golongan pelajar. Bandar ini sentiasa dipenuhi dengan pelbagai aktiviti kebudayaan dan akademik. Penggemar alam semula jadi boleh melakukan aktiviti hiking (pendakian), dan bersiar-siar sambil menikmati keindahan alam semula jadi dan juga taman yang diselenggarakan dengan baik. Puncak Alam juga menawarkan pelbagai kemudahan termasuk pusat membeli-belah, restoran, dan rangkaian pengangkutan yang baik sebagai akses mudah ke kawasan lain.

Semakin ramai penduduk kota kini mencari rumah yang terletak di luar kesibukan kota raya namun masih dalam lingkungan segala kemudahan yang ada padanya — Puncak Alam merupakan pilihan yang ideal. Lantaran itu, semakin banyak kawasan kejiranan berpagar dan berpengawal yang bukan sahaja cantik tetapi mampu milik telah muncul di kawasan ini.

Sejarah Puncak Alam

Puncak Alam merupakan kawasan perbandaran yang terletak di kawasan Kuala Selangor. Ditubuhkan pada awal 1990-an, ia telah berkembang menjadi sebuah bandar yang berkembang maju dan pesat membangun.

Puncak Alam pada mulanya diwujudkan sebagai bandar satelit untuk menyediakan rumah mampu milik dan mengurangkan kesesakan di kawasan urban berdekatan seperti Shah Alam dan Kuala Lumpur. Para pembeli rumah memberikan sambutan yang menggalakkan dan Puncak Alam telah menarik ramai pemaju dan pelabur hartanah dan seterusnya menyaksikan pertumbuhan dan pembangunan yang ketara.

Bandar ini kini menempatkan pelbagai kawasan kediaman, pusat komersial, institusi pendidikan dan kemudahan rekreasi. Antara pembangunan yang terkenal ialah Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Puncak Alam, yang telah memainkan peranan penting dalam menarik golongan pelajar dan profesional dari seluruh negara ke kawasan ini.

Lokasi Puncak Alam yang strategik, pilihan rumah mampu milik, dan infrastruktur yang semakin berkembang telah menyumbang kepada pertumbuhan pesat sehingga ia telah menjadi sebuah bandar yang serba lengkap dan makmur, menawarkan persekitaran hidup yang selesa untuk penduduknya.

Puncak Alam – Dihubungkan oleh Lebuhraya dan Pengangkutan Awam

Puncak Alam dihubungkan dengan baik kepada pelbagai kawasan lain di Selangor dan Kuala Lumpur melalui rangkaian lebuh raya, jalan utama dan pilihan pengangkutan awam.

Lebuh raya utama yang menghubungkan Puncak Alam termasuk Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Kuala Lumpur – Kuala Selangor (LATAR), dan Lebuhraya Utara-Selatan Central Link (ELITE). GCE menyediakan pautan terus ke Shah Alam dan Kuala Lumpur, manakala LATAR menghubungkan Puncak Alam ke Kuala Selangor dan bahagian lain di Lembah Klang. Lebuh raya ELITE menawarkan akses mudah ke selatan, menghubungkan penumpang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Putrajaya.

Beberapa jalan utama seperti Jalan Meru Tambahan, Jalan Batu Arang, dan Persiaran Mokhtar Dahari meningkatkan lagi kebolehhubungan Puncak Alam ke kawasan bandar lain seperti Sungai Buloh, Rawang, dan Klang.

Dari segi pengangkutan awam, Puncak Alam mempunyai perkhidmatan tren KTM Komuter, dengan stesen terdekat ialah Kuang, terletak kira-kira 15km jauhnya.

Selain itu, perkhidmatan bas yang dikendalikan oleh Rapid KL dan pengendali tempatan menghubungkan Puncak Alam ke pelbagai destinasi di Lembah Klang. Perkembangan akan datang, seperti cadangan Lebuhraya Bertingkat (DASH) Damansara-Shah Alam dan pembesaran sistem Transit Aliran Massa (MRT), dijangka meningkatkan lagi rangkaian pengangkutan awam Puncak Alam.

Apa itu komuniti berpagar dan berpengawal?

© naypong | 123RF

Jadi apakah sebenarnya komuniti berpagar dan berpengawal, dan mengapa mereka menjadi pilihan pembeli sebagai kediaman? Baca panduan lengkap kami untuk komuniti berpagar dan berpengawal di Malaysia. Berikut adalah versi ringkasan.

Komuniti berpagar dan berpengawal adalah kawasan kediaman yang dikelilingi oleh sekatan fizikal dengan titik akses terkawal. Ia adalah pembangunan yang mengutamakan keselamatan dan privasi pemastautin, menggunakan kakitangan keselamatan persendirian, kamera pengawasan dan sistem lanjutan untuk tujuan itu.

Komuniti ini biasanya menawarkan kemudahan eksklusif untuk penduduk, seperti taman, kolam renang, rumah kelab dan pusat kecergasan. Badan Pengurusan Bersama (JMB) menguruskan komuniti dan menguatkuasakan peraturan. Kehidupan dalam komuniti berpagar dan berpengawal merupakan pilihan golongan berkeluarga kerana ia memupuk semangat kemasyarakatan di kalangan penduduk, menggalakkan interaksi sosial dan menyediakan kualiti hidup yang lebih tinggi.

Bagaimanakah prestasi hartanah baru di Puncak Alam?

Menurut Transaksi iProperty, harga median hartanah yang diurus niaga di Puncak Alam meningkat sebanyak 6.94% tahun ke tahun antara Disember 2021 dan November 2022. Dengan menyelidik lebih mendalam tentang nilai sebenar hartanah bagi setiap jenis hartanah, kami mendapati tiada perubahan dalam harga urus niaga median banglo.

Walau bagaimanapun, harga urus niaga median untuk rumah berkembar di Puncak Alam telah meningkat sebanyak 83.33%, menunjukkan minat yang ketara telah meningkat untuk jenis hartanah ini di Puncak Alam. Ini diikuti oleh rumah teres yang meningkat sebanyak 5.71%, dan rumah kluster sebanyak 0.62%.

Malah, semua jenis hartanah kecuali banglo yang tidak dinaikkan atau susut nilai, telah meningkat nilainya pada tahun lalu. Ini adalah petunjuk jelas tentang peningkatan minat pembeli hartanah di Puncak Alam, sama ada untuk penginapan sendiri atau pelaburan.

Hartanah untuk dibeli di Puncak Alam

Maka, kawasan kejiranan mana yang perlu dipertimbangkan sekiranya anda ingin membeli hartanah di Puncak Alam? Terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira, termasuk jenis hartanah, tujuan pembelian serta citarasa anda. Oleh itu, kami telah menyenaraikan enam hartanah yang paling meyakinkan di Puncak Alam, semua komuniti berpagar & berpengawal daripada pemaju yang mempunyai reputasi baik.

1. Alam Suria, Puncak Alam

Alam Suria di Puncak Alam, Selangor, adalah sebuah kejiranan yang menawarkan pelbagai pilihan perumahan dan kemudahan moden. Ia menampilkan hartanah bertanah, termasuk rumah teres, rumah berkembar dan banglo, dengan infrastruktur yang direka dengan baik. Penduduk dapat menikmati kemudahan di rumah kelab, dengan pilihan kolam renang. Terdapat juga taman permainan dan taman di kawasan kejiranan untuk menggalakkan aktiviti luar dan hubungan yang lebih erat dalam komuniti.

Kawasan kejiranan ini terletak berhampiran kawasan komersial, menyediakan akses mudah untuk membeli-belah, menjamu selera dan perkhidmatan lain. Berhampiran adalah kemudahan membeli-belah seperti Econsave dan Lotus Puncak Alam, dan dalam kawasan itu juga terdapat beberapa institusi perbankan termasuk Bank Islam, OCBC dan Bank Rakyat.

Pembangunan di situ juga berdekatan dengan sekolah seperti Sekolah Kebangsaan Puncak Alam 2 yang jaraknya 3.9km, dan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam 3 sejauh 4.2km. Pusat perubatan terdekat ialah Hospital Al-Sultan Abdullah, sejauh 6.4km.

Salah satu ciri utama Alam Suria ialah lokasinya yang strategik. Terletak di Puncak Alam, ia menikmati akses mudah ke lebuh raya utama, seperti Lebuhraya Koridor Guthrie dan Lebuhraya LATAR, yang menghubungkan penduduk ke perbandaran dan pusat bandar yang berdekatan. Kebolehhubungan ini menjadikan perjalanan ulang-alik ke tempat kerja atau mengakses bahagian lain di Lembah Klang agak mudah.

 • Pemaju: IJM Land
 • Jenis Hartanah: Teres
 • Tempoh: Pegangan pajakan
 • Jumlah Unit: T/A
 • Binaan: 1,620 kaki persegi – 1,745 kaki persegi
 • Harga: RM519,000 atas
 • Siap dibina: 2022

2. Bandar Hillpark, Puncak Alam

Hillpark di Puncak Alam, Selangor, Malaysia, merupakan satu lagi pembangunan kediaman berpagar & berpengawal yang menawarkan pilihan perumahan moden di tengah-tengah persekitaran yang hijau dan mampan. Ia mempunyai gabungan rumah teres, rumah berkembar dan banglo dengan pelbagai kemudahan penting.

Pembangunan ini menekankan ruang hijau yang luas, taman, dan kemudahan rekreasi, sesuai untuk keluarga dari semua lapisan masyarakat. Terdapat akses mudah ke sekolah dari pembangunan ini, iaitu Sekolah Kebangsaan Saujana Utama pada 2.5km, Sekolah Kebangsaan Seri Pristana pada 1.4km, Sekolah Rendah Agama Saujana Utama pada 3.9km, dan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam pada 8.6km.

Sebagai ganti kepada kedai runcit, terdapat Jaya Grocer di Eco Grandeur berdekatan, serta cawangan pasar raya besar Econsave dan Tesco tempatan di Puncak Alam. Dan untuk riadah di luar, Forest Park Hillpark terletak hanya 1.2km dari Bandar Hillpark. Untuk kecemasan perubatan, Hospital Al-Sultan Abdullah di UiTM Puncak Alam terletak kira-kira 3km jauhnya.

Hillpark ialah pembangunan indah yang menawarkan pengalaman hidup pinggir bandar yang selesa dan mampan.

 • Pemaju: MK Land Holdings Berhad
 • Jenis Hartanah: Teres, Berkembar, Banglo
 • Tempoh: Pegangan pajakan
 • Jumlah Unit: 1,095
  • Meranti: 382 unit
  • Maple: 490 unit
  • Avenue: 223 unit
 • Binaan: 1,516 kaki persegi – 3,078 kaki persegi
  • Meranti: Dari 1,516 kaki persegi
  • Maple: Dari 1,554 kaki persegi
  • Avenue: Dari 3,078 kaki persegi
 • Price: Dari RM480,000
  • Meranti: Dari RM480,000
  • Maple: Dari RM509,000
  • Avenue: Dari RM900,000
 • Completed in: 2018

3. LBS Alam Perdana, Puncak Alam

LBS Alam Perdana di Puncak Alam merupakan salah satu pembangunan kediaman yang lebih baharu di perbandaran itu, menawarkan pilihan perumahan moden dan kemudahan berpaksikan komuniti. Merangkumi 469.86 ekar tanah pajakan, pembangunan itu direka bentuk dengan baik dan disediakan untuk memenuhi keperluan penduduknya.

Masyarakat akan berada berdekatan dengan tiga pasar raya besar untuk memenuhi keperluan barangan runcit mereka, iaitu pasar raya besar Tesco di Puncak Alam, Econsave di Alam Jaya dan NSK di Meru.

Dari segi pendidikan, keluarga yang mempunyai anak bersekolah tidak perlu risau. Di kawasan itu terdapat beberapa sekolah, termasuk SK Puncak Alam, SK Seri Pristana, SK Saujana Utama, SMK Puncak Alam, dan SMK Saujana Utama — semuanya dalam lingkungan 10 kilometer dari pembangunan.

Lokasi strategik pembangunan berhampiran lebuh raya utama juga memastikan kemasukan dan jalan keluar yang mudah. LBS Alam Perdana menawarkan persekitaran tempat tinggal yang selesa dan inklusif di Puncak Alam.

 • Pemaju: LBS Bina Group Berhad
 • Jenis Hartanah: Teres, Rumah Bandar, Pangsapuri
 • Tempoh: Pegangan pajakan
 • Jumlah Unit:
  • Simfoni Perdana: 980 unit
  • Irama Perdana: 673 unit
  • Rentak Perdana:
   • Terrace: 856 unit
   • Semi-detached: 28 unit
  • Melodi Perdana: 1,520 unit
 • Binaan:
  • Simfoni Perdana: Dari 1,191 kaki persegi
  • Irama Perdana: Dari 1,208 kaki persegi
  • Rentak Perdana:
   • Terrace: Dari 1,420 kaki persegi
   • Semi-detached: Dari 1,959 kaki persegi
  • Melodi Perdana: Dari 901 kaki persegi
 • Harga:
  • Simfoni Perdana: Daripada RM260,000
  • Irama Perdana: Daripada RM479,900
  • Rentak Perdana: Daripada RM509,900
  • Melodi Perdana: Daripada RM359,900
 • Siap dibina: Dijangka pada 2025 – 2027

4. Eco Grandeur, Puncak Alam

Eco Grandeur di Puncak Alam, Selangor, merupakan pembangunan kediaman oleh EcoWorld. Ia merupakan pembangunan cantik yang terdiri daripada perumahan moden yang memfokuskan pada kemampanan, menggabungkan ruang hijau dan mempromosikan gaya hidup mesra alam.

Kemudahan pembangunan di sini termasuk rumah kelab, kolam renang, taman permainan dan gelanggang, dengan komuniti berpagar & berpengawal, memastikan persekitaran yang selamat. Eco Grandeur menikmati lokasi yang strategik berhampiran kawasan komersial, sekolah dan kemudahan penjagaan kesihatan. Di kawasan kejiranan terdapat Jaya Grocer milik Eco Grandeur, manakala berdekatannya juga terdapat pasar raya Econsave, dan pasar raya Lotus masing-masing berjarak 1.2km dan 3.9km.

Dari segi pendidikan, sekolah berdekatan termasuk SK Puncak Alam, SK Saujana Utama, SK Seri Pristana, SMK Saujana Utama, dan SMK Puncak Alam, kesemuanya dalam lingkungan 6 kilometer. Pusat perubatan terdekat ialah Hospital Al-Sultan Abdullah, iaitu kira-kira 4.5 kilometer dari Eco Grandeur.

Eco Grandeur mempunyai kedudukan yang strategik, dengan akses mudah ke lebuh raya utama seperti Lebuhraya Koridor Guthrie dan Lebuhraya LATAR. Ini membolehkan penduduk menyambung ke bahagian lain di Lembah Klang dan mengakses perbandaran dan kawasan bandar berhampiran dengan mudah.

 • Pemaju: Eco World Development Group Berhad
 • Jenis Hartanah: Teres, Berkembar
 • Tempoh: Pegangan pajakan
 • Jumlah Unit:
  • Graham Garden: 1,012 unit
  • Norton Garden: 773 unit
  • Esplanad: 96 unit
 • Binaan:
  • Graham Garden: 1,521 kaki persegi – 1,743 kaki persegi
  • Avenham Garden: 1,778 kaki persegi – 1,877 kaki persegi
  • Norton Garden: 2,159 kaki persegi – 2,516 kaki persegi
  • Esplanad: 22’ x 75’ – 46’ x 80’
 • Harga:
  • Graham Garden: Daripada RM529,000
  • Avenham Garden: Daripada RM697,000
  • Norton Garden: Daripada RM980,000
  • Esplanad: Daripada RM1.29 juta
 • Siap dibina: 2020

5. Alam Budiman

Alam Budiman merupakan satu lagi kawasan kejiranan yang popular yang terletak di Puncak Alam. Ia adalah komuniti berpagar & berpengawal yang menawarkan pelbagai pilihan perumahan kepada pembeli rumah. Penduduk menikmati keselamatan persekitaran yang dilengkapi dengan pagar perimeter, pengawal keselamatan, dan pengawasan 24 jam untuk memastikan keselamatan penduduknya.

Terdapat pelbagai kemudahan dan kemudahan dalam kawasan kejiranan ini, termasuk taman, taman permainan, trek joging, dan kawasan hijau berlandskap untuk aktiviti rekreasi. Terdapat juga kemudahan asas seperti sekolah, kedai dan kedai serbaneka yang terletak berhampiran, memastikan kemudahan penduduk.

Alam Budiman terletak berdekatan dengan beberapa institusi pendidikan, termasuk kampus Universiti Teknologi MARA (UiTM) Puncak Alam dan Sekolah Kebangsaan Puncak Perdana, yang masing-masing berjarak 11.5k dan 3.6km.

Alam Budiman terletak di kawasan yang indah yang dikelilingi oleh kehijauan, dengan bukit dan hutan berdekatan. Persekitaran semula jadi menawarkan persekitaran yang tenang dan tenang, membolehkan penduduk menikmati hubungan yang lebih dekat dengan alam semula jadi.

 • Pemaju: SHL Consolidated Bhd
 • Jenis Hartanah: Teres
 • Tempoh: Pegangan Bebas
 • Jumlah Unit: 967
 • Binaan: 2,160 kaki persegi – 3,020 kaki persegi
 • Harga: Dari RM250,000
 • Siap dibina: 2010

6. Bandar Saujana Utama, Puncak Alam

Bandar Saujana Utama adalah satu-satunya pembangunan dalam senarai ini yang bukan pembangunan berpagar dan berpengawal. Walau bagaimanapun, ia adalah salah satu kawasan kejiranan yang serba lengkap dan terkenal dengan pelbagai pilihan perumahan dan kemudahannya.

Pembeli rumah biasanya melihat untuk membeli rumah di Bandar Saujana Utama kerana gaya hidup selesa yang ditawarkannya. Terdapat pelbagai kemudahan dalam kawasan ini termasuk kawasan komersial dengan pelbagai kedai, kedai serbaneka dan restoran, menyediakan keperluan harian dan pilihan tempat makan.

Terdapat juga kemudahan rekreasi di perbandaran seperti taman, taman permainan, dan trek joging. Terdapat juga dewan komuniti dan gelanggang sukan di kawasan itu, serta ruang serbaguna untuk kegunaan masyarakat.

Selain kemudahannya, Bandar Saujana Utama juga menempatkan beberapa institusi pendidikan, menjadikannya mudah untuk keluarga yang mempunyai anak yang bersekolah. Sekolah di Bandar Saujana Utama termasuk SK Saujana Utama dan SMK Saujana Utama, masing-masing menawarkan pendidikan rendah dan menengah.

Bandar Saujana Utama direka untuk memberi kemudahan kepada penduduknya. Ia menawarkan akses mudah kepada kemudahan asas dalam kawasan kejiranan seperti pasar raya, bank, klinik dan farmasi, menjadikan tugas harian lebih mudah diakses. Selain itu, Pasar Raya Besar Central Mart yang berdekatan memenuhi keperluan membeli-belah masyarakat.

 • Pemaju: Glomac
 • Jenis Hartanah: Teres
 • Tempoh: Pegangan pajakan
 • Jumlah Unit: T/A
 • Binaan: T/A
 • Harga: Dari RM330,000
 • Siap dibina: 2014

Gaya hidup di Puncak Alam

Tinggal di Puncak Alam, Selangor, menawarkan gaya hidup pinggir bandar dengan kemudahan yang selesa dan persekitaran yang damai. Kawasan ini menyediakan pelbagai pilihan perumahan dan infrastruktur yang terancang. Jaraknya yang berdekatan dengan lebuh raya utama membolehkan perjalanan mudah, dan penduduk menikmati akses ke kawasan komersial, sekolah dan ruang rekreasi. Puncak Alam menjadikan rumah keluarga yang sempurna, dengan komunitinya yang bertenaga menawarkan suasana mesra keluarga.

Maka, sekiranya anda sedang mencari rumah seterusnya, pastikan anda menyemak hartanah untuk dijual di Puncak Alam. Jika tidak, jika anda belum bersedia untuk membuat pembelian anda, terokai hartanah untuk disewa di Puncak Alam.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain