Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Pertumbuhan modal tertinggi: 5 kondominium terbaik di Malaysia

test

Skim perumahan dengan permintaan yang lebih tinggi daripada bekalan masih lagi mengalami peningkatan harga yang signifikan. Dapatan ini berdasarkan transaksi terkini dalam pasaran sekunder (subsale) 2018.

© tuahlensa |123rf

Artikel ini diterjemah dari Highest capital growth: Top 5 condominiums in Malaysia oleh Ridzwan A. Rahim

Data hartanah subsale terbaharu menunjukkan pertumbuhan kapital dua digit bagi hartanah kediaman tertentu masih boleh berlaku. iProperty.com.my telah mengambil inisiatif untuk memperolehi data transaksi daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) dan menyusunnya bagi mengenal pasti lima hartanah kediaman terbaik di Malaysia dari segi kenaikan modal bagi kedua-dua kategori harta tanah dan bangunan tinggi.

Disebabkan panjangnya artikel ini, kami telah mengasingkannya kepada dua bahagian. Artikel ini membicarakan “5 Kondominium Terbaik”, manakala “12 Rumah Teres Terbaik” dibincangkan dalam artikel berikutnya. 

Lima kondominium di bawah disenaraikan mengikut pertumbuhan nilai hartanah/kenaikan modal tahun ke tahun pada 2018 (November 2017 ke Oktober 2018) berbanding 2017 (November 2016 ke Oktober 2017).

Kami juga berkongsi kenaikan modal penengah (median) bagi kesemua kondominium di kawasan yang sama bagi membolehkan pembaca melihat sendiri prestasi setiap pemenang berbanding prestasi kejiranan secara keseluruhan.

Mari kita lihat beberapa projek bangunan tinggi yang mencatatkan prestasi terbaik sepanjang 12 bulan yang lepas (sehingga Oktober 2018).

1. D’Suria Condo, Ampang, Selangor

Capital Growth: 42.86% 

 • 2018 Median PSF: RM220 
 • 2017 Median PSF: RM154
 • Number of transactions: 16
 • Ampang’s Capital Growth: -2.6%
  (2018 Median PSF: RM365)

 • Harga jualan median: RM500,000
 • Hak milik: Pegangan pajak
 • Alamat: Jalan D’Suria, Taman D’Suria, 68000 Ampang Jaya, Selangor
 • Tahun siap: 2013
 • Unit: 252 unit dalam kawasan 5 ekar; 1,056 – 2,282 kaki persegi
 • Kemudahan: Parkir berbumbung, kolam renang, kawasan barbeku, gimnasium, jakuzi, taman permainan kanak-kanak, trek joging dan pasar mini

Seperti yang digambarkan di laman web pemaju, setiap unit D’Suria mengandungi tiga bilik tidur yang luas, ruang tamu dan ruang makan yang besar, dapur dan sekurang-kurangnya dua bilik mandi. Rumah jenis semi-D pula merupakan unit penjuru dengan taman dan lifnya sendiri. Seperti yang direkodkan di Brickz.my (satu-satunya portal hartanah yang menawarkan perincian tentang harga transaksi hartanah di seluruh Malaysia), kebanyakan transaksi di D’Suria pada 2018 ialah untuk unit semi-D berukuran 2,271 kaki persegi.

Dengan reka letaknya yang luas dan kejiranannya yang berkepadatan rendah, harga per kaki persegi median RM220 D’Suria dikira amat mampu milik bagi standard Lembah Klang. Ia juga kira-kira 40% lebih rendah berbanding harga per kaki persegi median bagi Ampang iaitu RM365. Tak hairanlah perumahan mesra keluarga ini menjadi rebutan pemilik dan penyewa untuk dibeli.

Tetapi harganya yang “bawah nilai pasaran” ini mungkin disebabkan kualiti pembinaannya yang kurang memuaskan. Seperti yang dikongsikan di dalam sebuah forum umum yang popular, banyak aduan telah dibuat oleh pembeli asal sekitar 2013-2014 berkenaan kerosakan unit, paip yang terdedah dan kebocoran. Walau bagaimanapun, perlu dinyatakan di sini belum pernah ada kerosakan struktur yang serius, ulasan terbaru mendapati bangunan memuaskan dan kemudahannya dalam keadaan baik.

Ketika pelancarannya pada 2011, D’Suria terjual pada harga sekitar RM380 per kaki persegi. Kerosakan yang disebut di atas pasti telah menyebabkan nilainya menjunam dan menjelaskan harga kaki persegi median awal sebanyak RM154 pada 2017. Isu ini berpunca daripada kekurangan pembiayaan oleh pihak pemaju dan penukaran sub kontraktor.

Dari segi lain pula, kenaikan aktiviti transaksi dan nilai median menunjukkan adanya pembeli yang sanggup menerima keadaan bangunan yang kurang memuaskan (walaupun mungkin pemilik asal telah membaiki kerosakan unit tersebut) bagi memperolehi ruang kondominium yang luas dan kejiranannya yang berkepadatan rendah, di samping lokasinya yang strategik.

D’ Suria dikelilingi lebuhraya utama seperti AKLEH, DUKE dan MRR2. KLCC hanya 10-15 minit memandu. Lebih dekat lagi, pusat membeli belah Ampang Point Shopping Mall dan Great Eastern Mall yang hanya 1.5km dan 2.9km dari kondominium ini, manakala Taman Ampang Hilir sejauh 2.5km menjadi tarikan rekreasi keluarga di hujung minggu.

BACA: Apa beza antara beli rumah untuk didiami vs untuk disewakan?

2. Green Residence, Cheras, Selangor

Pertumbuhan modal: 30.54% 

 • Harga per kaki persegi median 2018: RM589 
 • Harga per kaki persegi median 2017: RM451
 • Bilangan transaksi: 24
 • Pertumbuhan modal Cheras (Selangor): 1.0%
  (Harga per kaki persegi median 2018: RM310)
© iProperty.com.my
 • Harga jualan median: RM865,144
 • Hak milik: Pegangan kekal
 • Alamat: Jalan Sayang 1, Taman Rasa Sayang, 43200 Batu 9 Cheras, Selangor
 • Tahun siap: 2017
 • Unit: 596 unit dalam 3 blok dalam kawasan 9.88 ekar; 1,127 – 1,557 kaki persegi
 • Kemudahan: Kolam renang, kolam santai, kolam buih, taman herba, six senses path, gimnasium, kedai runcit dan dobi, pusat jagaan kanak-kanak, dewan serbaguna, kawasan barbeku, bilik bacaan, kafeteria serta gelanggang bola keranjang dan badminton

Kondominium yang baru siap ini mempunyai nilai per kaki persegi dan harga jualan median tertinggi di kalangan lima pemenang kita, iaitu RM589 dan RM865,144. Bukan itu sahaja, nilai per kaki persegi mediannya sebanyak 90% lebih tinggi (RM310 per kaki persegi) daripada harga median untuk kondominium di Cheras. Harga premium Green Residence ini disebabkan faktor berikut:

1) Sesuai dengan namanya, Green Residences menawarkan pemandangan indah dan persekitaran hidup holistik yang dikelilingi hutan simpan pada kedudukan 110 meter di atas aras laut.

2) Kemudahan yang bagus – Selain daripada trek joging, kolam renang lapan lorong, taman tema air mini untuk kanak-kanak dan rumah kelab, kawasan seluas 3.9 ekar dikhaskan untuk landskap dengan taman bertema.

Melihat video di bawah, kondominium ini bukan indah khabar dari rupa. Keseluruhan muka bangunan dan suasana Green Residences memang serupa dengan apa yang diiklankan kepada pembeli.

3) Pembinaan kondominium ini mematuhi kehendak pensijilan GBI (Green Building Index). Ini menjadikannya sebuah bangunan yang cekap tenaga dengan jejak karbon yang rendah. Saiz unit juga luas dan direka untuk keselesaan hidup berkeluarga, dengan tiga bilik tidur di dalam ruang sekurang-kurangnya 1,127 kaki persegi. Unit yang lebih besar dilengkapi bilik pembantu rumah dan taman kecil. Bagi meningkatkan aspek keselamatan, butang kecemasan dipasang di ruang tamu dan bilik tidur utama setiap unit.

Green Residence juga mempunyai sambungan yang baik dengan lokasinya yang strategik di Grand Saga Highway (yang menghubungkan Cheras dan Kajang) dan juga berhubung dengan rangkaian jalan utama yang lain seperti Lingkaran Tengah 2, Lebuhraya Hubungan Timur-Barat dan Lebuhraya SMART. Stesen MRT Taman Suntex dan Taman Connaught juga hanya sejauh 1.9km dan 2.2km.

Memandangkan Cheras merupakan kawasan kediaman yang mencatatkan pencarian tertinggi di iProperty.com.my pada 2018, kami dapati permintaan konsumer sepadan dengan aktiviti pasaran rumah kediaman. Harga yang menarik, penambahbaikan infrastruktur dan pelbagai kemudahan yang mudah dicapai menjadi faktor populariti Cheras di kalangan pembeli rumah di Malaysia.

KETAHUI: Berapakah kos untuk membina rumah di Malaysia? Ini panduannya

3. Le Renaissance, Bukit Kepayang, Negeri Sembilan

Pertumbuhan modal: 24.51% 

 • Harga per kaki persegi median 2018: RM232 
 • Harga per kaki persegi median 2017: RM187
 • Bilangan transaksi: 13
 • Pertumbuhan modal Bukit Kepayang: 0%
  (Harga per kaki persegi median 2018: RM232)

 • Harga jualan median: RM245,000
 • Hak milik: Pegangan kekal
 • Alamat: Jalan Berlian 8, Taman Bukit Kaya, 70200 Seremban, Negeri Sembilan
 • Unit: 3 blok (menara 9 tingkat); 1,100 – 1,688 kaki persegi
 • Kemudahan: Kolam renang, gimnasium, sauna, gelanggang skuasy, taman permainan kanak-kanak, keselamatan 24 jam

Le Renaissance merupakan antara contoh terbaik ungkapan ‘old is gold’ dan baru tak semestinya bagus. Asas hartanahnya yang kukuh dari segi konsep, saiz unit, harga yang mampu milik dan lokasi menjadi sebab utama permintaan terhadapnya tinggi dan pertumbuhan nilainya. Anda boleh mendapatkan sebuah apartmen tiga bilik tidur yang luas pada harga RM300,000. Ini menjadikannya pilihan tepat untuk pasangan muda dan keluarga.

Le Renaissance mungkin sudah agak tua tetapi diselenggara dengan baik dan baru sahaja dicat semula. Kawalan keselamatan juga baik. Setiap tingkat hanya boleh dinaiki menggunakan kad akses elektronik. Kepadatan penduduknya yang rendah disesuaikan lagi dengan persekitaran yang hijau dan tenteram. Kondominium ini terbina di atas puncak sebuah bukit.

Lokasi bangunan ini juga merupakan faktor pelarisnya. Bukan sahaja Le Renaissance terletak hanya satu kilometer dari plaza tol Seremban (Lebuhraya PLUS), ia juga di tengah-tengah pelbagai kemudahan seperti Seremban Gateway (900m), Palm Mall (1km), TESCO Extra (2.7km), AEON Jusco Seremban 2 (3.2km), Terminal 1 Shopping Centre (3.6 km) dan Hospital Pakar KPJ Seremban (1.4km).

Di samping itu, ia juga berdekatan beberapa institusi pengajian termasuk St. Paul’s Institution, SMK Puteri, SK Puteri dan SMK King George V manakala pusat bisnes Seremban hanya sejauh 10 minit. Ini menawarkan kemudahan bank, restoran, klinik dan pasar mini kepada penduduk.

4. Skudai Villa, Skudai, Johor

Pertumbuhan Modal: 13.85% 

  • Harga per kaki persegi median 2018: RM309
  • Harga per kaki persegi median 2017: RM271
  • Bilangan transaksi: 16
  • Pertumbuhan modal Skudai: 2.8%
   (Harga per kaki persegi median 2018: RM270)

 • Harga jualan median:RM330,000
 • Hak milik: Pegangan kekal
 • Alamat: Jalan Aman, Taman Skudai Baru, 81100, Johor
 • Tahun Siap:2004
 • Unit:8 blok (menara 5 tingkat); 800 – 1,100 kaki persegi
 • Kemudahan:Kolam renang, pasar mini, pusat jagaan kanak-kanak, taman permainan kanak-kanak, kolam randuk, parkir berbumbung, kawasan barbeku dan kawalan keselamatan 24 jam

Sekali pandang, Skudai Villa nampak tak begitu gah. Bahagian luarnya nampak terbiar dan usang. Tetapi sebenarnya ia mempunyai harga per kaki persegi yang tinggi daripada biasa iaitu RM309.

Nilai hartanah ini yang kian meningkat hanya disebabkan kesan limpahan daripada pembangunan baru di sekitarnya seperti Taman Mutiara Rini dan juga lokasinya yang strategik. Ada banyak kemudahan membeli belah di dalam lingkungan 8km termasuk AEON Taman Universiti, pasar KIP, Giant Hypermarket Taman Nusa Bestari, U Mall, Skudai Parade, The Store, Sutera Mall dan Bestmart.

Perlu juga disebut beberapa tarikan seperti Legoland Malaysia, Sanrio Hello Kitty Town, Johor Premium Outlets dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang kesemuanya hanya dalam 20 minit memandu dari kondominium ini.

BACA: 5 projek perumahan paling laris di Malaysia

5. Jazz Suites @ Vivacity, Kuching, Sarawak

Pertumbuhan Modal: 13.73% 

 • Harga per kaki persegi median 2018: RM528
 • Harga per kaki persegi median 2017: RM464
 • Bilangan transaksi: 35
 • Pertumbuhan modal Kuching: 8.0%
  (Harga per kaki persegi median 2018: RM438)

 • Harga jualan median: RM490,000
 • Hak milik: Pegangan pajak
 • Alamat: Jalan Wan Alwi, Tabuan Jaya, 93350, Sarawak
 • Tahun siap: Fasa pertama pada 2016
 • Unit: 672 unit dalam 4 blok (menara 8 tingkat); 846 to 1,222 kaki persegi
 • Kemudahan: Kolam renang, kolam kanak-kanak, gimnasium, sauna & jakuzi, bilik TV, bilik keramaian, taman permainan kanak-kanak, kafeteria & perpustakaan, kawalan keselamatan 24 jam, taman berlandskap dan trek joging

Jazz Suites merupakan pemenang yang agak ganjil dalam senarai ini. Empat pemenang lain merupakan kondominium yang direka untuk kehidupan berkeluarga atau permastautinan jangka panjang. Jazz Suites pula mempunyai ciri-ciri tertentu yang membuatkannya sesuai untuk penyewaan jangka pendek. Maka tidak hairanlah banyak unit di sini disewakan melalui portal tempat tinggal dan percutian popular iaitu Airbnb, Booking.com dan Agoda.

Prestasi keseluruhannya agak menarik untuk diteliti. Pada kadar pertumbuhan 8% tahun ke tahun, kondominium di Kuching merupakan satu-satunya yang mencatatkan kenaikan harga lebih tinggi daripada purata pasaran yang optimal iaitu 5-6%.

Dengan lokasinya di tengah-tengah pusat bandaraya betul-betul di atas Vivacity Megamall, kondominium baharu ini mendapat kesan limpahan daripada hubungannya dengan pusat membeli belah yang antara terbesar dan termasyhur di Kuching. Pusat membeli belah besar ini menempatkan lebih 300 jenama dan menawarkan pelbagai pilihan restoran, runcit dan hiburan. Tambahan pula, kebanyakan tarikan tempatan terletak tidak jauh darinya termasuk Muzium Sarawak, Kuching Waterfront Bazaar, Kuching Esplanade, pusat komersial King Centre, Pusat Hidupan Liar Semenggoh dan Taman Negara Bako.

Selain pelancong, Jazz Suites sesuai untuk mereka yang mengembara atas urusan kerja. Lapangan Terbang Kuching hanya sejauh 15 minit manakala Borneo Convention Centre hanya sejauh 8km. Kemudahan yang banyak disediakan di Jazz Suites juga menjadi tarikan. Banyak ulasan online mendedahkan kondominium ini popular di kalangan keluarga yang melancong dan golongan pekerja.

Lokasinya pula strategik dengan pelbagai mercu tanda terletak dalam lingkungan 5km termasuk institusi pengajian seperti Swinburne University, Sunway College dan Segi College serta pusat perubatan seperti Borneo Medical Centre dan Hospital Pakar Kuching. Oleh sebab itu, potensi Jazz Suites tidak terhad kepada hanya pengembara, bahkan juga golongan profesional yang belum berkahwin, pasangan muda dan penuntut.

BACA: Pertumbuhan modal tertinggi: 12 rumah teres terbaik di Malaysia

Layari Brickz.my untuk membuat tapisan dan meneliti prestasi sesebuah projek berbanding kawasannya. Lihat bagaimana data pasaran yang tepat pada masanya boleh membantu anda membuat keputusan pembelian hartanah di sini

NOTA KAKI:
1) Kondominium dipilih bagi mewakili kategori kediaman bangunan tinggi memandangkan produk ini merupakan hartanah yang banyak ditransaksi di kalangan pembeli di Malaysia pada 2018. Kategori-kategori projek kediaman ditentukan oleh Brickz.my dengan data yang diperolehi daripada JPPH. Sesetengah projek kediaman yang mengandungi perkataan “apartment” pada namanya telah dikategorikan semula ke dalam kategori kondominium kerana bangunan ini mematuhi keperluan kategori seperti adanya kolam renang dan/atau rumah kelab, keadaan bangunan dan sebagainya.

2) Sistem data daripada JPPH scara rasminya merekodkan transaksi hartanah sebaik sahaja duti setem untuk Perjanjian Jual Belinya dibayar, maka sebab itu tempoh reviu berakhir pada Oktober 2018, kerana data terkini daripada JPPH belum lagi dikeluarkan. Hasil analisis berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan mungkin tertakluk kepada penyemakan apabila lebih banyak data diperolehi.

3) Harga jualan median yang disebut bagi setiap projek ialah angka terkini yang diperolehi daripada brickz.my.

PENAFIAN: Pendapat yang dikemukakan di dalam artikel ini bukan dalam sebarang bentuk merupakan pengendorsan atau cadangan oleh iProperty.com.my. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat bebas sebelum membuat sebarang pelaburan. Brickz.my merupakan laman web hartanah yang bebas. Ia bukan satu jurunilai hartanah, dan tidak boleh menyediakan penilaian terus hartanah. Anda tidak sepatutnya bergantung kepada kandungan artikel ini sebelum terlebih dahulu mendapatkan nasihat kewangan daripada pakar yang bertauliah. Kandungan di www.brickz.my disediakan secara “seperti adanya” untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain