Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Beli rumah tapi lambat siap. Ini pengalaman yang dilalui oleh 5 pemilik rumah

test

Nak tahu tentang pengalaman rumah lambat siap dan bagaimana ia berlaku? Baca perkongsian kisah pemilik rumah di bawah ini sebagai pengajaran dalam pembelian rumah. 

© Alex Postovski/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita menarik!

Membeli rumah boleh menjadi sesuatu yang indah bagi mereka yang berjaya memiliki rumah idaman selama ini. Namun, bukan semua pembelian rumah indah-indah belaka. Jika tidak berhati-hati memilih pemaju atau kontraktor yang betul, anda sebagai pembeli akan merana.

Dalam perkongsian kali ini, kami kongsikan pengalaman beli rumah lambat siap oleh mereka yang telah mengalami keadaan ini. Semoga pengalaman dan kisah yang dikongsikan ini menjadi pengajaran kepada kita semua. 

1. Pengalaman beli rumah lambat siap 

Kawasan rumah Abdul yang sudah hampir siap dibina. © Abdul

“Saya beli rumah secara undercon di bawah pemaju A, untuk diwariskan kepada anak-anak saya dan bersara di kampung nanti. Sebelum memohon, saya telah menandatangani perjanjian di mana rumah itu perlu siap dalam masa yang telah ditetapkan.

“Malangnya, projek itu tidak disiapkan pada masa yang dijanjikan. Jadi, saya cuba minta tolong ejen saya untuk selesaikan masalah ini. Ejen saya memberi penerangan bahawa pemaju akan dikenakan denda kerana lambat menyiapkan rumah tetapi saya tidak boleh membatalkan dan menamatkan perjanjian Perjanjian Jual Beli (SPA).

“Terdapat beberapa proses yang perlu dilakukan termasuklah menulis surat rasmi kepada pihak pemaju tentang kelewatan. Surat itu turut diserahkan kepada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Selepas proses ini, alhamdulillah projek pembinaan rumah saya berjalan lebih cepat.

Kini, projek pembinaan saya hampir siap dan saya juga akan menerima bayaran denda daripada pihak pemaju. Apabila melalui proses ini, barulah saya tahu sebenarnya bagi pembinaan rumah undercon, dalam perjanjian SPA ada dinyatakan tentang tanggungjawab pihak pemaju untuk membayar denda sekiranya rumah lambat siap.

Kalau tak beli rumah ini, sampai bila saya tak akan tahu. Kalau saya boleh beri nasihat kepada mereka yang ingin membeli rumah, baca perjanjian SPA anda betul-betul supaya hak anda terbela sebagai pembeli rumah. 

— Abdul, ayah kepada 4 orang anak yang tinggal di Johor.

BACAAN POPULAR:
? Projek perumahan anda terbengkalai dan diambil alih oleh pemaju baru? Ini apa yang anda perlu tahu
? Kecacatan rumah strata: Hak pembeli rumah & cara mengambil tindakan kes undang-undang.

2. Pengalaman rumah terbengkalai dan lambat siap 10 tahun

abandoned-housing-project-malaysia
© Zhonghui Bao | Getty Images

“Kisah saya ini sebenarnya benda yang biasa berlaku di Malaysia tetapi masih lagi sukar untuk diselesaikan. Rumah saya bukan sahaja lambat siap, tetapi terbengkalai selama 10 tahun akibat kecuaian pihak yang bertanggungjawab.

“Sebenarnya, saya sudah yakin dengan pihak pemaju ini kerana terdapat dua fasa yang sudah siap. Kedua-dua fasa rumah itu telah siap dan tidak ada sebarang masalah pada struktur binaan. Jadi, kawan saya yang telah tinggal di rumah fasa pertama rekomenkan saya untuk membeli sebuah rumah di kawasan itu juga.

“Setelah selesai proses pembelian, kami pembeli fasa ketiga dan keempat menunggu proses pembinaan rumah. Sepatutnya, pemaju menyerahkan kunci rumah kami pada Ogos 2014, tapi senyap seribu bahasa. Setelah itu, barulah kami tahu punca kegagalan rumah kami siap ialah kegagalan kontraktor utama projek membayar hutang kepada sub-kontraktor yang telah melaburkan sebahagian besar modal untuk projek.

Setelah lama menunggu, ada di antara pembeli yang telah membuat laporan dan isu memperjuangkan nasib sebagai pembeli. Sedih tengok kawan-kawan yang membeli ada yang sudah serahkan deposit, bayar pinjaman bank setiap bulan tetapi rumah masih tidak siap. Yang paling menyedihkan, ada yang keluarkan bajet lain untuk baiki rumah sendiri kerana terdesak untuk tempat tinggal.

“Ada rakan yang telah melantik peguam, tapi bagi saya yang kurang mampu, hanya mampu berharap. Setelah 10 tahun menunggu akhirnya isu ini berjaya telah diselesaikan oleh kerajaan negeri dan tanpa sebarang kos tambahan dan ditanggung sepenuhnya.

“Rumah saya pun sudah hampir siap, tak sabar rasanya untuk ada rumah sendiri. Nasihat saya, berhati-hati dan kaji pihak pemaju anda dan sistem kerja mereka betul-betul. Jangan putus asa memperjuangkan nasib kita sebagai pihak pembeli.” 

— Mamat, ketua keluarga kepada sebuah keluarga kecil yang menetap di Terengganu.

3. Rumah lambat siap, banyak kerosakan

“Kak Zatul beli rumah ini untuk menetap bersama keluarga. Pada mulanya, cuak juga kerana rumah ini lambat siap. Namun, masih bersyukur kerana ia tidak terbengkalai lama. Rumah ini lambat siap selama 6 bulan.

Namun, itu bukan masalah utama rumah ini. Kak Zatul diuji pula dengan rumah yang ada kerosakan walaupun baru. Ada retak, paip di bilik air pula bocor. Pada mulanya, rasa ingin marah tapi bila berkongsi kepada rakan lain mereka beritahu bahawa Kak Zatul boleh tuntut dengan pihak pemaju.

“Baru Kak Zatul tahu tentang Defect Liability Period (DLP) yang mana kita boleh tuntut jika ada sebarang kerosakan pada rumah dengan pihak pemaju tapi ada tempohnya. Secara mudahnya, macam tempoh waranti barang.

Kak Zatul  pergi ke pejabat pihak pemaju diminta untuk isi satu borang. Waktu lawat rumah itu, Kak Zatul ambil gambar siap-siap dan catatkan mana-mana kerosakan yang ada. Sebelum tuntut dengan pemaju, Kak Zatul tak boleh buat apa-apa ubahsuai, kalau tak ia tidak akan dikira. Alhamdulillah, dalam masa 30 hari selepas Kak Zatul hantar borang tersebut, pihak pemaju telah hantar staf mereka untuk setiap kerosakan yang dilaporkan.”

— Kak Zatul, tinggal bersama ayahnya di rumah baru beliau.

4. Upah kontraktor, rumah lambat siap

worker-plastering-concrete-at-wall
© bouybin | 123RF

“Saya upah kontraktor ini atas dasar percaya kawan kepada kawan. Memang saya tak buat perjanjian bertulis, memang bincang secara lisan saja. Saya ada bagi sejumlah wang untuk mereka mulakan kerja.

“Pada mulanya, kerja berjalan dan barang semua sudah ada. Kemudian, saya sudah kurang pantau sebab sibuk dengan kerja, sebab semua sudah okay. Tapi itulah, kontraktor mula buat hal. Ada hari dia tidak datang dan pelbagai alasan diberi.

“Hampir bergaduh juga saya dengan kontraktor ini setelah saya balik kampung dan saya tengok rumah saya tidak ada perkembangan langsung. Akhirnya saya putuskan untuk berhenti guna khidmat kontraktor itu lagi.

Kali ini, saya cuba cari kontraktor syarikat lain atas rekomen orang kampung saya, Namun, kali ini saya buat perjanjian bertulis dan ada dokumen.

Walau saya tak kenal kontraktor ini, tapi saya lebih yakin sebab ada perjanjian bertulis. Dipendekkan cerita, akhirnya rumah dibina atas tanah sendiri ini berjaya juga siap.

“Walaupun sekali sahaja terkena, sakit hati juga kalau teringat. Nasihat saya, walaupun kawan sendiri, pastikan setiap proses dilakukan dengan betul. Walau sedikit prosesnya, ia lebih baik daripada anda makan hati menunggu rumah lambat siap”.

— Hafiz, penjawat awam yang kini sudah tinggal di rumah baru bersama keluarganya.

5. Bina sendiri rumah lambat siap akibat perancangan kewangan yang salah

© 123rf

“Sebenarnya, rumah saya lambat siap atas kesalahan sendiri sebab gagal urus kewangan. Saya ada buat pinjaman peribadi dengan niat untuk bina rumah di atas tanah yang diwariskan kepada saya.

“Mula-mula, ada juga saya beli barang untuk bina rumah ini dan bayar kontraktor sikit. Tapi, sebab tak disiplin, tak tahu bocor mana duitnya, dibelanjakan ke tempat lain. Akhirnya, sedar tak sedar, duit habis begitu sahaja, projek pula tertangguh.

Barang binaan yang sudah dibeli awal-awal dulu, akhirnya mereput begitu sahaja. Menyesal memang menyesal, tapi sudah terlambat. Selagi saya tak habis bayar pinjaman peribadi ini, saya tak mampu untuk teruskan bina rumah baru saya.

Kalau saya boleh beri nasihat, uruskan kewangan betul-betul. Jangan saya, bila sudah terlambat baru sedar kesilapan.”

— Encik K, masih cuba merancang kewangan peribadinya semula.

Semoga pengajaran daripada kisah-kisah di sini dapat memberi sesuatu kepada kita. Dalam melakukan sebarang keputusan, pastikan anda mempunyai ilmu yang cukup dan tahu hak anda sebagai pembeli atau pengguna. Malah, ketahui caranya untuk menuntut pampasan daripada pihak pemaju di sini. Jika anda ingin tahu lebih lanjut pelbagai kisah sebenar yang dikongsikan tentang realiti rumah di Malaysia, ayuh baca kisah seterusnya!

Ada kisah atau pengajaran yang ingin dikongsikan juga? Kongsikannya di sini!

BACA LAGI CERITA MENARIK DARIPADA WARGA MALAYSIA DI SINI:
?️ Nak tahu cara beli rumah sebelum umur 30? Ini dia tip dari pemilik rumah Malaysia.
? 5 pemilik rumah kongsi mengapa mereka beli rumah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain