Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Pelaburan hartanah sewa pada tahun 2023 : Apa yang anda perlu tahu?

test

Berminat untuk menjadi pelabur hartanah sewa pada tahun 2023? Baca artikel ini untuk apa yang anda perlu tahu untuk untung dengan hartanah sewa di Malaysia pada tahun ini!

property-investor-investment-property
© marchmeena /123RF.COM

Sebut sahaja pelaburan hartanah, pasti semua orang membayangkan keuntungan yang besar dan berlipat ganda. Namun, di sebalik semua itu, sebenarnya banyak perkara yang perlu diketahui dan dipelajari sebelum hartanah sewa itu mampu memberi pulangan sewa yang lumayan.

Jika anda berminat untuk menjadi salah seorang pelabur bagi hartanah sewa pada tahun 2023, dalam artikel ini kami akan kongsikan apa yang anda perlu tahu bagi pelaburan hartanah sewa pada tahun 2023. Jom bermula!

1.   Buat kajian sebelum beli rumah bagi pelaburan sewa

Pertama sekali, lakukan kajian sebelum anda membeli rumah bagi pelaburan sewa lagi. Walaupun nampak remeh, perkara ini merupakan perkara yang paling penting dalam apa jua jenis pelaburan.

Cari rumah di bawah market value bagi hartanah sewa

Sewaktu proses membeli rumah lagi, cuba cari rumah dengan harga di bawah market value. Anda bukan sahaja akan mendapat keuntungan daripada harga rumah yang ditawarkan, malah ansuran bulanan pinjaman rumah juga akan menjadi semakin rendah. Dengan ansuran bulanan yang semakin rendah, anda akan mendapat cashflow atau aliran tunai positif yang lebih banyak setiap bulan.

Kaji pasaran sewa di kawasan yang ingin dibeli

Sebelum membeli rumah untuk disewakan, kaji pasaran rumah sewa di kawasan yang ingin dibeli. Anda boleh menggunakan media sosial untuk melihat permintaan rumah sewa di kawasan tersebut.

Buat kajian tentang prospek penyewa

Lihat prospek penyewa yang wujud bagi kawasan tersebut. Adakah prospek penyewa terdiri daripada pelajar, pasangan yang baru berkahwin atau mereka yang sudah berkeluarga. Ini akan menentukan faktor utama memilih ciri-ciri hartanah yang sesuai bagi prospek penyewa anda. 

Buat kajian purata harga sewa

Bagi menentukan harga sewa yang sesuai, selain daripada melihat ansuran bulanan yang perlu dibayar, dapatkan purata harga sewa rumah yang ingin dibeli di kawasan yang sama. Anda boleh menggunakan media sosial untuk melihat iklan di kawasan tersebut atau carian di iProperty.com.my bagi rumah untuk disewa.

Buat kajian tentang permintaan rumah sewa di kawasan tersebut

Bagi mengenal pasti permintaan tentang rumah sewa di kawasan yang ingin dibeli, gunakan media sosial untuk melihat sama ada ada pertanyaan mengenai rumah untuk disewa di kawasan tersebut. 

Selain itu, anda juga boleh membuat iklan dummy untuk menguji permintaan sewa di kawasan tersebut. Dengan membuat iklan dummy atau olok-olok ini, anda boleh melihat sambutan permintaan rumah sewa di kawasan itu terlebih dahulu.

Berikut merupakan beberapa langkah mudah bagi membuat iklan dummy:

1.     Tentukan platform untuk anda mengiklankan iklan dummy ini

Biasanya, platform media sosial yang sesuai digunakan adalah di kawasan komuniti rumah tersebut bagi mendapatkan respon. Contoh Facebook Group, Whatsapp Group di mana penduduk di sekitar kawasan tersebut berkumpul.

 Anda juga boleh menggunakan platform pengiklanan lain seperti Mudah.my dan sebagainya yang sesuai.

2.     Reka satu iklan seolah-olah anda ingin menyewakan rumah di kawasan tersebut

Nyatakan kawasan yang ingin disewakan beserta dengan harga sewa yang ingin disewakan. Anda boleh membuat beberapa iklan dengan harga sewa yang berbeza bagi melihat harga yang mana mendapat respon prospek penyewa yang paling banyak.

3.     Perhatikan respon permintaan sewa yang diberi

Perhatikan bilangan prospek yang memberi respon kepada iklan tersebut. Daripada respon prospek penyewa ini, anda boleh membuat kajian tentang jenis prospek penyewa yang mempunyai permintaan yang paling tinggi.

Contohnya, jika prospek penyewa yang paling banyak memberikan respon terdiri daripada pelajar, anda boleh merangka strategi untuk menyewakan rumah secara per kepala.  Jika prospek penyewa lebih ramai mereka yang berkeluarga, anda boleh menggunakan strategi dengan menyewakan satu rumah. 

iProperty Transaksi: Dapatkan data transaksi hartanah subsale (sekunder) terkini secara PERCUMA untuk membantu anda membuat keputusan hartanah terbaik. Tiada pendaftaran diperlukan!

Kajian tentang lokasi hartanah sewa

Yang paling penting, pastikan anda membuat kajian tentang lokasi hartanah sewa tersebut. Terdapat beberapa perkara penting yang menjadi asas sewaktu membuat  kajian tentang lokasi hartanah sewa ini seperti berikut:

Lokasi yang strategik dengan kemudahan awam atau booster hartanah

Perkara ini merupakan salah satu perkara asas yang perlu diketahui mana-mana pelabur hartanah. Kami akan terangkan dengan lebih lanjut mengenai hartanah dengan ciri-ciri ini  dengan lebih lanjut di bawah

Lokasi yang dekat dengan anda sebagai pemilik rumah

Jika anda boleh mendapatkan hartanah sewa yang dekat dengan lokasi anda sebagai pemilik rumah, ia merupakan salah satu kelebihan. Sekiranya anda tinggal terlampau jauh dengan rumah sewa, ia mungkin agak sukar untuk berulang-alik ke rumah anda.

Malah, sedikit tips bonus, anda juga boleh membeli hartanah sewa di kawasan yang sama dengan rumah anda sendiri. Mengapa? Ia akan lebih mudah kerana anda sudah serba tahu tentang apa yang menarik di kawasan tersebut, keadaan kejiranan dan apakah prospek penyewa yang sesuai untuk dicari.

Namun, jangan bimbang, pada zaman moden ini anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan ejen sewa bagi menguruskan rumah dari jauh, namun ia pastinya memerlukan anda mengeluarkan kos bagi membayar perkhidmatan mereka ini.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

?Apa itu cukai bagi pendapatan sewa rumah dan cara pengiraannya?
?️ 6 langkah mudah nak elak penyewa bermasalah daripada menghantui anda

2.   Cari hartanah sewa dengan ciri-ciri yang sesuai

© hbf970103 | 123RF

Jika anda membeli hartanah untuk kediaman sendiri, mungkin lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja sahaja yang menjadi salah satu faktor utama. Namun, bagi hartanah sewa terdapat beberapa faktor lain yang juga perlu dipertimbangkan seperti berikut: 

Sekolah dan institusi pendidikan

Bagi prospek penyewa yang mempunyai keluarga dan anak-anak yang bersekolah, kemudahan sekolah dan institusi yang berdekatan dengan rumah boleh menjadi salah satu faktor tarikan utama.

Balai polis dan balai bomba

Seterusnya, kemudahan keselamatan seperti balai polis dan bomba perlu berada berdekatan dengan hartanah yang ingin disewakan. Tiada siapa yang mahu berada jauh daripada bantuan sekiranya terdapat sebarang kecemasan berlaku.

Kemudahan awam

Bukan itu sahaja, kemudahan awam seperti hospital dan institusi perbankan yang berdekatan juga merupakan ciri-ciri hartanah sewa yang perlu dipertimbangkan. Ia akan memudahkan urusan seharian bagi pihak penyewa

Peluang pekerjaan

Selain itu, buat kajian sama ada tempat tersebut mempunyai peluang pekerjaan yang banyak atau tidak seperti kawasan industri, peluang perniagaan dan sebagainya. Ia juga boleh menjadi faktor utama bagi pekerja yang tinggal berdekatan untuk menyewa rumah anda.

Kawasan bebas bencana alam

Pada awal tahun 2023 ini, terdapat beberapa negeri telah dilanda banjir kilat. Ia telah menyebabkan kerugian harta benda yang sangat besar termasuklah rumah. Bagi memastikan anda tidak menanggung kerugian dalam jangka masa panjang, buat kajian sama ada kawasan itu sering dilanda bencana alam atau tidak.

Bukan sahaja masalah banjir, masalah tanah runtuh juga perlu menjadi salah satu faktor utama yang perlu dititikberatkan sebelum membeli hartanah bagi pelaburan sewa ini. Menurut rekod Jabatan Kerja Raya, negara kita telah mencatatkan kerugian mencecah RM 3 bilion akibat kes-kes tanah runtuh yang dilaporkan dari 1973 hingga 2007 sahaja.  

Oleh itu, pastikan anda membuat kajian bukan sahaja di kawasan hartanah sewa yang ingin dibeli, malah kawasan yang berdekatan bagi mengelakkan anda membeli hartanah di kawasan yang sudah sedia ada bermasalah.

Kawasan yang kurang risiko bagi kadar jenayah

Siapa sahaja yang ingin tinggal berdekatan dengan kawasan yang penuh dengan kes jenayah? Anda sebagai pemilik rumah juga semestinya tidak ingin penyewa atau anda sendiri berhadapan dengan pelbagai masalah jenayah.

Sudah semestinya, jenayah dan masalah ini tidak dapat dielakkan sepenuhnya, tetapi anda boleh mencuba alternatif hartanah sewa dengan ciri-ciri keselamatan yang lebih seperti pembangunan dalam komuniti gated and guarded.

Komuniti gated and guarded adalah sebuah perumahan berkelompok yang dikelilingi tembok atau pagar, dengan akses keluar masuk dikawal oleh pengawal keselamatan yang pastinya memberikan anda lebih rasa selamat.

Malah, kebanyakan komuniti pembangunan ini biasanya akan mempunyai booster hartanah seperti pengangkutan awam LRT dan MRT berdekatan mereka sebagai salah satu tarikan. Kami kongsikan juga beberapa pilihan hartanah yang berdekatan dengan pengangkutan awam ini ;

 ARTIKEL BERMANFAAT UNTUK ANDA :
✊ Pengangkutan awam : 9 bandar di Lembah Klang dengan akses mudah LRT dan MRT
✊ Pengangkutan awam : 4 hartanah di Shah Alam berhampiran LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3)

2. Semak kadar faedah pinjaman rumah yang terkini

© andreypopov | 123RF

Seterusnya, salah satu perkara penting yang anda perlu tahu bagi hartanah sewa ini ialah mendapatkan kadar faedah pinjaman rumah yang terbaik. Pastikan anda membandingkan beberapa pihak bank bagi memastikan anda mendapat pinjaman dengan kadar faedah yang terendah.

Kadar Dasar Semalaman Malaysia dikekalkan pada paras terendah dalam sejarah pada 1.75% selama hampir 2 tahun (Julai 2020-Mei 2022) sejak ia dikurangkan daripada 3.0% pada 2020 akibat wabak Covid-19 yang melanda negara Malaysia. 1.75% adalah OPR terendah dalam rekod negara Malaysia, menurut data BNM yang bermula sejak 2004 di laman webnya.

Berikutan prospek pertumbuhan ekonomi Malaysia yang positif, BNM telah meningkatkan OPR Malaysia kepada 2% pada 11 Mei 2022, kepada 2.25 % pada 6 Julai 2022 dan 2 bulan kemudian, kepada 2.50%.

3.   Ketahui cara anda boleh menjana duit daripada hartanah sewa

Sewaktu membeli rumah, anda boleh mendapatkan keuntungan daripada dua cara iaitu:

 Capital growth atau pertumbuhan modal

Keuntungan yang diperoleh apabila menjual rumah itu berdasarkan kenaikan harga. Ia akan diperolehi apabila anda berjaya menjual rumah ini dengan harga yang lebih tinggi dengan apa yang dibeli.

 Pulangan sewa

Bukan itu sahaja, anda juga boleh menjana keuntungan dengan menyewakan rumah dengan sewa yang lebih tinggi daripada ansuran bulanan atau biasanya disebut cashflow positif.

 Kami akan kongsikan dengan lebih lanjut bagaimana untuk membuat kiraan pulangan sewa ini dengan lebih lengkap. Jadi, teruskan membaca!

BACA: Pertumbuhan Modal atau Hasil Sewa: Mana Lebih Penting Dalam Pelaburan Hartanah? 

4.   Cara tetapkan sewa dan pulangan sewa yang anda mahukan

Dalam apa jua jenis pelaburan, anda tidak akan terlepas daripada melakukan pengiraan bagi memastikan pelaburan yang dibuat memberi pulangan yang berbaloi. Begitu juga dalam pelaburan hartanah sewa, terdapat pengiraan yang boleh dilakukan seperti pulangan sewa atau rental yield ini.

Ramai yang menyangka pulangan sewa hanya boleh dibuat berdasarkan ansuran bulanan yang dibayar. Namun, bagi memastikan pulangan anda berbaloi, kos yang lain seperti pengubahsuaian, menambah perabot dan penyelenggaraan juga perlu diambil kira.

Di Malaysia, pulangan sewa sebanyak 4% hingga 5% sudah dikira sebagai pulangan yang berbaloi. 

Berikut merupakan formula mudah yang boleh digunakan bagi mengira pulangan sewa anda berbaloi atau tidak:

Formula pulangan sewa secara kasar:

(Jumlah sewa selama setahun /harga pembelian hartanah termasuk segala kos X 100)

 Formula pulangan sewa bersih:

(Jumlah sewa selama setahun-jumlah kos penyelenggaraan setiap tahun /harga pembelian hartanah termasuk segala kos X 100)

 Anda boleh mendapatkan pengiraan secara terperinci dan maklumat lebih lanjut tentang hasil sewa di sini.

 Jika rental yield atau pulangan sewa masih rendah, anda boleh cuba meningkatkan pulangan sewa ini dengan beberapa cara seperti berikut:

 • Sediakan kabinet dapur bagi prospek penyewa yang berkeluarga
 • Menyediakan kemudahan internet jika prospek penyewa merupakan pelajar
 • Menyediakan perabot yang lengkap bagi prospek penyewa yang masih bujang

Apa pun cara anda untuk meningkatkan pulangan sewa, pastikan ia bersesuaian dengan kehendak prospek penyewa anda. Setiap prospek penyewa yang dipilih mempunyai keperluan masing-masing.

5.   Buat keputusan cara untuk anda sewakan rumah

© alicephoto | 123R

Terdapat beberapa strategi dan cara untuk anda menyewakan rumah. Setiap cara ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri.

Per kepala/ bilik

Bagi cara ini, rumah akan disewakan mengikut bilangan balik. Penghuni dalam rumah sewa yang sama akan berkongsi kemudahan yang lain.

Kelebihan

 • Boleh meningkatkan keuntungan pulangan jika semua bilik disewa
 • Sesuai dilakukan bagi pelajar dan mereka yang masih bujang

 Kekurangan

 • Perlu mencari pengganti jika salah seorang penghuni sewa telah keluar
 • Biasanya perlu menyediakan kemudahan perabot yang lengkap

Bagi strategi menyewakan secara per kepala ini, ia lebih sesuai digunakan dengan rumah atau apartmen dengan keluasan yang besar bagi memberi keselesaan kepada penyewa.

 Tips:

Bagi lokasi rumah yang berdekatan dengan mana-mana universiti, ia sesuai disewakan bagi prospek penyewa pelajar. Bagi rumah yang berdekatan dengan hospital, ia sesuai disewakan bagi mereka yang bekerja di hospital seperti jururawat atau petugas hospital yang lain.

Sewakan satu rumah

Bagi cara ini, anda hanya perlu menyewakan rumah kepada seorang penyewa.

Kelebihan

 • Boleh menyewakan rumah tanpa menyediakan sebarang perabot pada kebiasaannya
 • Sesuai bagi pasangan yang baru berkahwin dan keluarga yang mempunyai perabot mereka sendiri

Kekurangan

 • Jika tiada penyewa, anda akan hilang semua pulangan sewa

6.   Pilih penyewa anda dengan teliti

Ya, membuat tapisan penyewa memang proses yang leceh. Jika anda tidak mahu penyewa anda memberi masalah di kemudian hari, pastikan anda memilih penyewa dengan teliti dan berhati-hati.

Secara umumnya, berikut merupakan tips bagi memilih penyewa anda:

 • Siasat latar belakang pekerjaan mereka
 • Minta mereka menyediakan deposit secukupnya. Jika deposit sudah menjadi masalah, tidak mustahil mereka akan sukar untuk membayar sewa secara tetap
 • Pastikan anda mempunyai nombor waris terdekat mereka untuk dihubungi bagi sebarang masalah

 BACA : 8 perangai buruk penyewa buat tuan rumah naik hantu

7.    Sentiasa beradaptasi dengan keadaan semasa

Sejak negara kita dilanda pandemik, gaya bekerja bagi kebanyakan syarikat dan masyarakat juga berubah. Walaupun keadaan sudah semakin pulih masih dalam norma baharu, terdapat perubahan situasi yang boleh diperhatikan dan boleh menjadi salah satu tarikan bagi hartanah sewa anda pada tahun 2022 ini.

Fenomena bekerja dari rumah atau WFH

Jika prospek penyewa  anda merupakan pekerja yang bekerja dari rumah, anda mungkin boleh menjadikan rumah sewa anda lengkap dengan bilik pejabat yang selesa serta kemudahan internet yang laju. Ini pastinya akan menjadikan hartanah sewa anda sebagai salah satu pilihan utama.

Menyewakan rumah bagi jangka masa pendek atau Airbnb

Seterusnya, anda juga boleh mencuba strategi menyewakan rumah bagi jangka masa pendek atau Airbnb jika mempunyai rumah di lokasi yang strategik serta menarik.

Dengan keadaan ekonomi yang semakin pulih pada tahun ini serta industri pelancongan yang semakin rancak semula, ini boleh menjadi salah satu pilihan yang menarik untuk dicuba bagi hartanah sewa anda.

? Panduan membeli rumah tepi pantai di Malaysia
📱 Adakah rumah sewa bagi jangka pendek seperti Airbnb sah di sisi undang-undang?

Bagi tahun 2023, pelaburan hartanah sewa perlu beradaptasi dengan keadaan dalam norma yang baharu. Pada tahun 2023 ini, pastikan kita menjadi pelabur hartanah yang bukan sahaja mampu kekal relevan dengan cabaran tahun yang mendatang, tetapi pada masa yang sama penuh dengan ilmu tentang pelaburan sewa yang akan dilakukan. Semoga berjaya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain