Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Nak beli rumah strata? Ketahui dulu apa itu cukai tanah & cukai petak

test

BACA ARTIKEL TERBARU DI SINI: Cukai tanah, cukai petak dan cukai taksiran di Malaysia: Yang mana anda perlu bayar?

Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS) telah menggantikan cukai tanah (Quit Rent) dengan cukai petak untuk bangunan berstrata. Ayuh kita lihat kesannya kepada anda sebagai pemilik rumah.

© primagefactory | 123rf

Sistem cukai petak atau parcel rent billing mula berkuatkuasa pada 1 Jun 2018. Di bawah sistem lama, cukai tanah dikenakan kepada Badan Pengurusan Bersama (Joint Management Body atau JMB) sesebuah bangunan berstrata. Kini, cukai petak dikenakan kepada setiap pemilik unit dan bukan lagi kepada pengurusan bangunan.

Mengapa tukar kepada cukai petak?

Banyak kes pemilik strata yang gagal membayar fi penyelenggaran dan pembangunan, termasuk cukai tanah. Ini masih menyusahkan kebanyakan badan pengurusan. Ramai pemilik kondominium dan apartmen gagal membayar duti mereka tepat pada masanya dan kesannya berangkai.

Perubahan cukai ini dibuat pada Jun 2018 bagi membantu pemilik unit yang ingin menjual atau memindah milik hartanah mereka. Sebelum ini, pemilik yang ingin berbuat demikian kerap menghadapi masalah jika rekod di pejabat tanah menunjukkan pemilik hartanah masih belum menjelaskan cukai mereka.

Katakan anda ingin menjual unit kondominium anda yang berusia 5 tahun, tapi tidak boleh kerana rupa-rupanya ramai jiran anda yang bertahun tidak menjelaskan cukai tanah mereka. Ini menyebabkan pihak JMB bangunan berstrata anda berhutang dengan PTGS tunggakan yang mencecah ratusan ribu ringgit!

Dengan sistem cukai yang baharu ini, penjualan atau pemindahan milik hartanah anda akan menjadi lebih mudah.

KETAHUI: Apa maksud Serahan Milikan Kosong atau Vacant Possession (VP) bagi hartanah kediaman di Malaysia?

Sebelum ini, pemegang geran strata yang ingin memindahkan hak milik unit mereka tidak dapat berbuat demikian jika rekod pejabat tanah menunjukkan tunggakan pada cukai tanah bangunan berstrata berkenaan. – Haniza Talha, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan dan Kehidupan Selangor.

Bagaimanapun, proses penggantian sistem cukai tanah dengan sistem cukai petak ini menghadapi sedikit masalah. Ramai pemilik strata terkejut melihat kenaikan mendadak bayaran cukai tanah bulanan mereka.

Menurut laporan media internet terkini, kenaikan yang dilihat ialah antara 500% hingga 800% berbanding sebelumnya. Sebagai contoh, Peter Foo yang berumur 76 tahun dari Petaling Jaya, kini perlu membayar RM292 berbanding RM34.11 sebelumnya untuk unit beliau yang dikategorikan sebagai pembangunan komersial. Ini merupakan peningkatan sebanyak 756%.

Bagi yang berhasrat membeli rumah, di sini kami kongsikan garis panduan ringkas apa yang perlu anda ketahui mengenai cukai tanah sebelum membeli hartanah strata di Malaysia.

Apa itu cukai tanah?

Apa itu cukai tanah?
© Junee Lim | 123rf

Antara sistem paling asas di pasaran hartanah Malaysia, pemilik hartanah tempatan perlu membayar cukai tanah kepada kerajaan Malaysia menerusi Pejabat Tanah Dan Galian (PTG).

Pembayaran dikira dengan mendarab saiz hartanah yang dimiliki dalam kaki atau meter persegi dengan kadar sewaan yang ditetapkan. Sebagai contoh, jika hartanah anda berkeluasan 3,000 kaki persegi dan kadar yang ditetapkan ialah RM0.04 per kaki persegi, cukai tanah anda ialah RM120.

Bagaimanapun, cukai tanah bagi hartanah bersaiz yang sama mungkin berlainan di seluruh Malaysia. Ini kerana kadar yang ditetapkan berbeza mengikut negeri. Jadi, cukai sebuah rumah 2,500 kaki persegi di Pulau Pinang mungkin lebih murah atau mahal berbanding sebuah rumah di yang sama di Kedah.

Cukai tanah dikenakan setiap tahun dan perlu dibayar sehingga anda memindah milik hartanah anda kepada pemilik yang baharu.

Sebelum mula mencari rumah idaman, ketahui terlebih dahulu amaun pinjaman rumah maksimum yang boleh anda pinjam dari 17 buah bank di seluruh Malaysia. Anda boleh melakukannya dengan mudah menerusi Aplikasi Kelayakan Pinjaman Perumahan iProperty, yang juga dikenali sebagai LoanCare. 

Apa itu cukai petak?

Apa itu cukai petak?
© CHUYN | Getty Images

Fakta menarik! Hubungan antara cukai petak dan cukai ini seperti Neslo dan Mocha. Secara asasnya, kedua-duanya minuman yang sama dengan hanya sedikit kelainan.

Dalam kes cukai petak dan cukai tanah, kelainan kecil tersebut merujuk kepada satu perkara – strata.

Secara mudah, cukai petak merupakan sejenis cukai tanah yang dikhususkan untuk hartanah strata yang tertakluk di bawah Akta Pengurusan Strata (SMA) 2013 dan Akta Hakmilik Strata (STA) 1985.

Apa itu hartanah strata? Ia merujuk kepada hartanah atau pembangunan yang disusun dengan membahagikan sebidang tanah atau sebuah bangunan kepada parcel atau kotak berasingan.

Antara bentuk popular hartanah jenis ini termasuk apartment, rumah bandar dan komuniti perumahan berpagar. Pernah ke Desa ParkCity? Itu satu contoh pembangunan strata yang besar!

Setiap parcel dimiliki oleh pihak yang membelinya daripada pemaju, manakala kawasan umum seperti taman dan kolam renang dikira sebagai parcel umum kepunyaan pemaju.

BACA: Bagaimanakah DSR mempengaruhi kelayakan pinjaman rumah anda & bagaimana kiraannya?

Mengapa cukai petak lebih mahal daripada cukai tanah?

Mengapa cukai petak lebih mahal daripada cukai tanah?
© krisanapong detraphiphat | 123rf

Adakah kedua-dua cukai ini serupa? Tidak. Secara konsep, banyak yang tidak ketara pada kedua-duanya, terutama sekali jika melibatkan bangunan tinggi seperti apartment dan kondominium.

Dengan cukai tanah, pembayaran untuk sebuah bangunan apartment dibahagikan sesama pemilik parcel atau unit bangunan. Contohnya, jika apartment Block A terdiri daripada 10 parcel yang tersusun secara menegak dan meliputi kawasan seluas 4,000 kaki persegi, cukai tanah sebanyak RM200 untuk bangunan berkenaan (jika kadarnya RM0.05 per kaki persegi) akan dibahagikan antara parcel ini. Setiap pemilik parcel akan hanya membayar cukai tanah RM20 setahun.

Dalam sistem cukai petak pula, setiap pemilik parcel perlu membayar untuk keluasan 4,000 kaki persegi tersebut dan membuat pembayaran individu RM200 setahun.

Ini bermakna setiap pemilik perlu membayar amaun yang lebih tinggi berbanding dengan sistem cukai tanah. Tetapi ini juga membolehkan pejabat tanah menyelia setiap pemilik parcel dan menghalang mereka daripada mungkir membayar cukai, suatu masalah besar dalam bangunan strata tinggi.

Mengapa perlu saya ambil peduli?

Anda tiada pilihan. Jika anda tidak membayar cukai, anda boleh diusir keluar dari rumah sendiri. Bayangkan, bertahun-tahun membayar ansuran rumah akhirnya diusir keluar kerana cukai. Keengganan membayar cukai selepas diberi notis sebanyak dua kali akan menyebabkan unit anda dirampas oleh kerajaan negeri. Rumah anda boleh dijual atau dilelong kepada pembeli lain.

Jadi, sila ambil maklum. Apabila membeli hartanah, anda mesti tahu dan faham mengenai cukai yang perlu dibayar, terutama sekali pembayaran yang mesti dibuat berkali-kali selama bertahun-tahun. Ini sememangnya akan memberi kesan terhadap kewangan anda.

Ada baiknya anda mengetahui bagaimana cukai ini dikira kerana pejabat tanah di seluruh Malaysia telah mula melaksanakan sistem cukai petak di seluruh negara. Perbezaan antara hartanah strata dan bukan strata masih kabur. Anda pasti tak mahu terkeliru dengan perubahan mendadak dalam amaun pembayaran cukai anda!

Akhir kata, sama ada sistem yang digunakan ialah cukai tanah atau cukai petak, anda tak boleh mengelak daripada membayarnya. Apa pun, satu berita baik untuk penduduk Selangor ialah mereka kini boleh membayar cukai petak secara online. PTGS baru-baru ini telah memperkenalkan kaedah pembayaran online di ehasil.selangor.gov.my.

*Artikel ini telah diolah semula daripada “Quit Rent & Parcel Rent: Here’s What You Need to Know Before Buying a House“ yang pertama kali diterbitkan di Loanstreet.com.my | Disunting oleh Reena Kaur Bhatt

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain