Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Ingin membeli rumah? Ketahui 8 jenis rumah yang terdapat di Malaysia

test

Artikel ini dikemaskini pada Oktober 2020.

Memiliki sebuah rumah adalah impian setiap orang. Tetapi, pilihan rumah jenis manakah yang paling tepat untuk anda? Pada dasarnya, ia bergantung kepada keupayaan kewangan anda, lokasi dan juga keperluan peribadi. Namun begitu, mari kita lihat akan perbezaan jenis-jenis rumah tersebut. Di sini juga kami kongsikan harga sekaki persegi untuk pelbagai rumah di Selangor untuk tahun 2018.

© Getty Images

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris disini

Anda dah bosan membayar sewa setiap bulan atau adakah ibu bapa anda telah memberi bayangan bahawa sudah tiba masanya untuk anda mencari tempat tinggal yang baru?

Ataupun, mungkin terdetik di fikiran anda untuk memiliki rumah setelah mengetahui tentang insentif perumahan terkini kerajaan, di mana pembeli rumah yang membeli hartanah pelancaran baru dibawah Kempen Pemilikan Rumah (HOC) akan dikecualikan daripada membayar caj duti setem?

Apapun sebabnya, anda pasti mahu membeli hartanah yang sesuai dengan keperluan jangka panjang. Di Malaysia, ada beberapa jenis rumah untuk dipilih.

Kebanyakan pembeli rumah kali pertama tahu akan hanya dua kategori utama: landed dan bertingkat (high-rise). Perbezaan antara jenis-jenis kediaman tidaklah terhad kepada dua kategori itu sahaja. Anda boleh ke laman senarai hartanah “New Launch” kami yang menyenaraikan pelbagai jenis hartanah termasuklah rumah teres, pangsapuri dan banglo.

Dalam artikel ini, kami kongsikan dengan anda 8 jenis hartanah kediaman yang utama di Malaysia:

Kebiasaannya, unit kediaman bertingkat tinggi mempunyai harga yang lebih murah berbanding kediaman di atas tanah (landed). Akan tetapi perlu diingat bahawa harga amatlah berbeza dan bergantung kepada lokasi. Turut kami konsikan adalah harga terkini sekaki persegi (Januari 2018 – Disember 2018) untuk setiap jenis hartanah di Selangor, seperti yang dicatatkan oleh brickz.my. Ianya merupakan satu-satunya portal online yang mencatatkan harga sebenar jualan secara sub-sale di Malaysia, di mana sumber data jualan adalah dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah (JPPH).

1. Kondominium

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM273
» Anggaran saiz: 650 kaki persegi – 1,500 kaki persegi

Kondominium atau kondo adalah unit kediaman individu yang terletak di dalam bangunan berbilang unit atau dikenali sebagai strata. Kebiasaannya, setiap unit akan terdiri daripada sekurang-kurangnya 2 bilik tidur dan 1 bilik mandi. Hakmilik sesebuah kondominium hanya terbatas pada unit rumah tersebut sahaja dan tidak termasuk kemudahan umum yang lain seperti kolam renang dan ruang “lounge”.

© 123rf

Sebuah kondominium biasanya lebih kecil daripada unit kediaman landed. Namun, ia merupakan pilihan popular di kalangan penduduk bandar kerana kemudahan yang disediakan seperti kolam renang, gimnasium dan taman permainan kanak-kanak.

Projek yang lebih mewah biasanya mempunyai ciri-ciri yang lebih menarik seperti taman yang bertema, kemudahan spa dan kolam infiniti. Sesetengah kondominium mewah bahkan lebih besar daripada rumah landed dengan saiz keluasan yang mengagumkan sehingga 10,000 kaki persegi!

Pemilik juga menikmati peruntukkan sekurang-kurangnya satu tempat letak kereta dan juga kawalan keselamatan 24 jam. Perlu diingatkan bahawa anda perlu mengeluarkan sejumlah wang untuk caj perkhidmatan, iaitu bayaran bulanan untuk menyelenggara kemudahan umum dan hartanah Bersama tersebut.

2. Apartmen

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM290
» Anggaran saiz: 550 kaki persegi – 1,200 kaki persegi

Di Malaysia, apartmen adalah sama dengan kondo walaupun ianya merupakan versi yang lebih murah. Perbezaan utamanya terletak pada jenis-jenis kemudahan yang ditawarkan. Sebuah apartmen selalunya hanya mempunyai kemudahan yang asas seperti ruang letak kereta terbuka, kawalan keselamatan 24 jam, lif dan taman permainan atau kawasan umum untuk bersukan.

Apartmen mungkin tidak kelihatan gah seperti kondominium tetapi ia adalah pilihan yang baik untuk rumah permulaan kerana harganya yang sangat menarik. Terdapat banyak apartmen yang sudah berusia namun masih terjaga dengan baik di kawasan kejiranan strategik yang terletak di negeri-negeri seperti Selangor dan Pulau Pinang.

Sebagai contoh, Bayu Apartment di Damansara Damai (gambar di bawah) mungkin merupakan pembangunan berkos sederhana rendah, tetapi ia menawarkan sebuah kolam renang, tempat letak kereta berbumbung dan kawasan untuk BBQ. Anda boleh dapatkan satu unit 3 Bilik tidur yang berharga kira-kira RM250, 000.

Selain itu, para pemburu hartanah juga boleh mempertimbangkan pangsapuri di bawah projek RUMAWIP, yang merupakan sebuah inisiatif di bawah Kementerian Wilayah Persekutuan untuk menyediakan rumah dengan harga yang berpatutan untuk golongan berpendapatan sederhana yang menetap di bandar. Sebagai contoh, Lily Apartment, merupakan salah satu pembangunan terbaru di Kuchai Lama yang mempunyai harga berpatutan dari hanya RM 300,000.

Ketahui juga 5 projek RUMAWIP di Lembah Klang berhampiran LRT.

3. Flat

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM185
» Anggaran saiz: 400 kaki persegi-900 kaki persegi

Flat adalah antara pilihan yang baik buat para pencari rumah dengan bajet yang rendah. Berada di bahagian terendah spektrum harga rumah, rumah pangsa ini amat popular di kalangan golongan pekerja.

Source: iProperty.com.my

Flat yang dijual di antara Januari 2018 sehingga Disember 2018 di Subang Jaya misalnya, mempunyai harga median RM 150,000. Ianya cukup lumayan bagi mereka yang tidak kisah akan kekurangan kemudahan umum dan kawalan keselamatan. Walau bagaimanapun, kebanyakkan rumah pangsa di negara ini mepunyai reputasi buruk kerana tidak diselenggara dengan baik.

Kebanyakan rumah pangsa tidak menyediakan sebarang kemudahan kecuali tempat letak kereta terbuka dan mungkin juga, surau. Ia juga tidak mempunyai lif juga kerana kebanyakan rumah pangsa mudah untuk diakses dan kebiasaannya cuma 5 tingkat. Walau bagaimanapun, terdapat flat yang mempunyai sehingga lebih daripada 20 tingkat dilengkapi dengan kedai-kedai dan pasar mini yang terletak di tingkat bawah. Kebiasaannya, perumahan sebegini merupakan skim perumahan kos rendah yang dibina oleh kerajaan.

4. Kediaman Servis / SoHos

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM576
» Anggaran saiz: 400 kaki persegi – 1,200 kaki persegi

Kediaman servis biasanya dipasarkan dengan lebih mewah dan eksklusif daripada sebuah kondominium biasa. Bergantung kepada kadar harganya, sesetengah unit dilengkapi sepenuhnya dengan kemudahan seumpama hotel seperti perkhidmatan concierge dan room service.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kediaman servis yang dilancarkan hampir sama seperti kondominium. Perbezaan antara kedua-dua jenis rumah ini biasanya pada status tanah mereka. Kediaman servis mempunyai status tanah jenis komersial dan biasanya merupakan sebahagian daripada pembangunan bersepadu atau campuran. Banyak kediaman servis di Lembah Klang bersambung terus dengan pusat membeli-belah, kedai runcit dan juga pejabat.

Salah satu contoh yang menarik bagi kediaman jenis ini ialah KL Gateway (di bawah) yang merupakan sebahagian daripada pembangunan besar yang terdiri daripada komponen kediaman, kedai dan juga pejabat.

Sesetengah pembangunan diiklankan sebagai Small-office Home-office (SoHos) di mana unit-unit ini mempunyai susun atur seperti loteng, membolehkan para pemilik menjadikannya sebagai rumah dan juga pejabat. Walaupun kediaman servis dan Small-office Home-office (SoHos) mempunyai status komersil, jenis hartanah ini bertujuan untuk kediaman, justeru, boleh diambil kira sebagai sebuah perumahan. Mereka mempunyai Perjanjian Jual Beli yang standard (SPA) dan berada di bawah bidang kuasa Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (HDA).

Kediaman servis amatlah sesuai untuk para milenial dan penghuni bandar kerana lokasinya yang strategik dan akses mudah ke pusat membeli-belah & pasar raya besar.

Jenis rumah ini amat popular termasuklah di luar kawasan Lembah Klang. 91% daripada 1,530 apartmen servis yang dilancarkan di Melaka pada tahun 2018 telah dijual, seperti yang dinyatakan oleh the National Property Information Centre (Napic) dalam laporan suku pertama 2018 – nya.

5. Rumah teres / Link House

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM375
» Anggaran saiz: 750 kaki persegi – 1,600 kaki persegi

© 123rf

Rumah teres juga dikenali sebagai link house. Terdapat perbezaan pada saiz kedua-dua jenis rumah tersebut. Sebuah rumah teres berkongsi dinding dengan rumah di sebelahnya, di mana rumah corner lot akan mempunyai saiz lebih besar. Rumah-rumah ini biasanya dibina 1 hingga 2 tingkat tinggi, dari 10 hingga 12-unit dalam setiap baris rumah. Satu unit rumah teres 1 tingkat pada asasnya terdiri daripada 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi sementara unit 2 tingkat akan mempunyai 4 bilik tidur dan 3 bilik mandi.

Rumah teres masih merupakan pilihan hartanah nombor 1 di Malaysia kerana nilainya yang berbaloi. Seseorang itu mampu memiliki rumah yang lebih besar daripada purata saiz rumah teres dengan harga yang berpatutan. Namun, hal ini tidak sama di kawasan-kawasan urban seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru.

Penghuni di bandar tidak perlu berputus asa, kerana masih terdapat kawasan yang kurang diketahui di Selangor, di mana pembeli boleh mendapatkan hartanah sub-jualan pada lingkungan harga RM500,000. Mereka yang mencari hartanah/kediaman yang baru juga boleh mempertimbangkan kawasan pinggir bandar seperti Bangi, Klang, Sepang, Rawang dan Semenyih di mana kebelakangan ini, para pemaju telah melancarkan rumah teres di dalam pembangunan gated & guarded dengan harga yang berpatutan.

6. Banglo

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM216
» Anggaran saiz: 2,000 kaki persegi – 12,500 kaki persegi

This 6,000 sq ft bungalow in Damansara Heights which comes with its own private pool and a manicured garden is currently going for RM 16 million. Source: iProperty.com.my

Rumah-rumah ini biasanya dibina di atas sebidang tanah hak milik peribadi, di mana saiz kaki persegi dan kawasan tanah amatlah berbeza bagi setiap rumah. Mengikut law of diminishing return, harga median bagi setiap kaki persegi berkurangan apabila saiz unit-nya meningkat, justeru menerangkan median harga sekaki persegi yang rendah direkodkan di Selangor (RM216).

Melihat pada gambaran yang lebih besar, anda akan tahu kenapa rumah ini disebut sebagai pilihan utama bagi orang-orang kaya. Melihat pada data yang dikeluarkan oleh brickz, banglo seluas 6 tingkat, 4,944 kaki persegi di Country Heights, Kajang yang dijual pada Oktober 2018 mungkin mempunyai harga sekaki persegi sebanyak RM296 tetapi harga jualannya melebihi RM5 juta!

Walau bagaimanapun, harga jualan bergantung mengikut lokasi, kawasan tanah dan sudah tentu, usia sesebuah rumah itu. Rumah banglo yang telah berusia di kawasan seperti Semenyih dan Batang Berjuntai misalnya, berada pada lingkungan RM300,000.

7. Semi-D

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM327
» Anggaran saiz: 2,300 kaki persegi – 5,600 kaki persegi

© iProperty.com.my

Semi D atau rumah berkembar pada dasarnya adalah sepasang rumah yang sama antara satu sama lain dan dua unit rumah ini berkongsi dinding untuk membentuk satu bangunan. Ciri-ciri lain hartanah ini adalah sama seperti banglo, dengan tanah terbuka di bahagian tepi, depan dan belakang.

Pada tahun lalu, Ambang Botanic, sebuah pembangunan eksklusif dan di kawal rapi di Klang memperoleh jualan semi-D tertinggi di Selangor iaitu sebanyak 26 transaksi. Rumah dua tingkat tersebut mempunyai keluasan antara 2,147 – 4,849 kaki persegi dan harga media sekaki persegi sebanyak RM500.

8. Townhouse

» Harga median sekaki persegi untuk tahun 2018: RM333
»Anggaran saiz: 560 kaki persegi – 7,000 kaki persegi

Sebuah townhouse boleh digambarkan sebagai sebuah rumah teres yang menegak, biasanya terdapat 2 buah rumah yang didirikan diatas satu sama lain. Setiap unit boleh terdiri daripada 1 atau 2 tingkat, bergantung kepada ketinggian rumah.

Bangunan-bangunan yang kelihatan seperti satu rumah besar dari luar ini adalah seperti unit bertingkat yang dibina dengan ketinggian yang rendah; unit yang lebih rendah boleh diakses terus dari tingkat bawah manakala unit yang lebih tinggi hanya boleh dimasuki melalui tangga di sisi rumah tersebut.

Hartanah jenis ini juga dipasarkan sebagai rumah kluster, yang direka secara seragam – rumah yang dibina mengikut kelompok. Terletak di dalam kawasan perumahan gated & guarded (G & G), pemilik bersama penduduk yang lain dapat menikmati kemudahan rekreasi yang umum seperti clubhouse dan juga taman.

© iProperty.com.my

Cahaya SPK Premier Townhouse di Shah Alam, contohnya (gambar di atas) terletak dalam kompleks G & G dan mempunyai kemudahan clubhouse dan 3 taman yang bertema.

Harga jualan bagi rumah jenis ini agak berpatutan – kediaman townhouse yang baru dilancarkan di Lembah Klang dijual dari serendah RM388,000.

PENAFIAN: Sumber data jualan adalah dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang secara rasminya merekodkan transaksi hartanah apabila duti setem untuk Perjanjian Jualan dan Pembelian dibayar.

Baca artikel ini seterusnya: Apa itu hak milik strata dan kenapa ianya penting kepada pemilik rumah?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain