Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

11 kesilapan dalam pengurusan kewangan yang tidak patut dilakukan pada umur 20-an hingga 60-an

test

Pepatah lama ada mengatakan bahawa semakin tua kelapa semakin banyak santannya yang bermaksud semakin kita meningkat dewasa, semakin banyak ilmu dan semakin bijak pula kita. Namun apabila melibatkan pengurusan wang, mungkin ia tidak berlaku. Ini antara kesilapan yang melibatkan kewangan yang perlu dielakkan.

© Getty Images

Artikel ini diterjemah dari 11 Money mistakes to avoid from your 20s to your 60s oleh Ariff Yusof.

Semua orang melakukan kesilapan dalam pengurusan wang. Sama ada kita tidak menyimpan dengan cukup atau terlebih belanja untuk kehendak yang tidak penting. Ataupun, kita juga mungkin tersilap langkah dalam membeli aset gara-gara trend ataupun buah mulut yang belum tentu betul faktanya. Orang yang sudah berusia 60-an juga boleh membuat kesilapan ini.

Ikuti langkah-langkah berikut untuk memastikan anda terlindung daripada kesilapan pengurusan wang yang biasa kita dengar:

Kesilapan pengurusan kewangan pada umur 20-an

Ketika usia anda di awal 20-an, kami pasti anda baru sahaja hendak memulakan pekerjaan, dahagakan pengalaman kerja, jawatan dan macam-macam lagi. Memandangkan umur masih muda, maka gaji permulaan juga tidak setinggi mana dan kita lebih banyak menghabiskan duit untuk gaya hidup sosial, terlebih belanja dan akhirnya kurang menyimpan.

1. Membuat jangkaan berlebihan tentang keupayaan membeli

Anda mungkin hendak bercuti ke serata dunia atau membeli kereta mewah, tetapi gaji yang diperoleh tak mampu untuk mendapatkan semua ini. Jika wang yang anda ada tidak mencukupi, tangguhkan niat ini sementara waktu. Biasakan diri untuk menyimpan duit untuk mendapatkan sesuatu daripada memilikinya dalam bentuk pinjaman kredit.

2. Melengahkan simpanan untuk persaraan

Ketika berusia awal 20-an, bersara nampak seperti perancangan yang sangat jauh. Ingat, lebih awal anda menyimpan, lebih banyak yang anda akan dapat dan lebih selesa ketika waktu persaraan nanti. Duit yang anda simpan ketika usia 20-an akan menjadi lebih bernilai ketika anda sudah mencecah usia 40-an nanti.

3. Salah guna kad kredit

Walaupun kad kredit berfungsi untuk memudahkan hidup, ianya juga menggoda anda untuk berbelanja di luar batasan. Ketika ini, bil kad kredit anda mungkin telah menjadi beban jika tidak berhati-hati. Jika gagal membayar jumlah kesuluruhan, anda terpaksa membayar untuk nilai minimum yang akhirnya mengenakan faedah yang semakin bertambah. Buat satu pelan perbelanjaan berdasarkan pendapatan dan ikut pelan tersebut. Guna kad kredit sekiranya anda yakin untuk membayar jumlah tertunggak pada hujung bulan nanti.

Tip: Ini apa yang anda boleh lakukan sekiranya pinjaman perumahan anda ditolak

Kesilapan pengurusan kewangan pada usia 30-an

Smiling Asian Couple Planning Finances
©inis Tolipov | 123rf

Pada usia yang mencecah 3 dekad, kebanyakan kita pasti sudah berkahwin dan berfikir untuk mengembangkan keluarga, sekiranya anda masih belum mempunyai anak waktu itu. Tanggungjawab kewangan semakin meningkat dan memerlukan kecergasan dan strategi supaya anda dapat menyeimbangkan antara kewangan dan memberikan yang terbaik untuk keluarga.

4. Tidak membuat perancangan keperluan pendidikan anak pada masa depan

Sewaktu anda mendakap bayi anda yang baru lahir, mungkin anda merasakan saat untuk dia melanjutkan pelajaran ke universiti masih jauh lagi. Namun, masa berlalu dengan pantas daripada yang kita bayangkan. Tahukah anda kos pengajian tinggi bakal meningkat dalam tahun yang mendatang? Maka anda perlulah membuat simpanan untuk masa depan anak-anak sejak mereka lahir lagi. Jika anda mempunyai ramai anak, kos ini akan menjadi berlipat kali ganda. Tanpa sebarang simpanan, silap-silap anda terpaksa gunakan simpanan persaraan anda sebelum anda bersara nanti.

5. Tidak kisah tentang insurans

Ketika usia 30-an ini, kebanyakan kita kurang ambil peduli dengan perlindungan insurans. Kita selalu mengabaikan peluang untuk memiliki insurans nyawa pada harga premium rendah yang melindungi kecacatan, kemalangan dan kesihatan. Tanpa perlindungan yang mencukupi hidup anda amat berisiko. Bila anda sudah berkahwin, mempunyai anak, ataupun menjaga ibu bapa yang semakin berumur, insurans menjanjikan keselamatan dalam bentuk kewangan yang memberikan perlindungan kepada seluruh ahli keluarga jika berlaku sebarang kemalangan.

BACA: Insurans pinjaman perumahan yang mana patut saya pilih – MRTA atau MLTA?

Kesilapan pengurusan kewangan pada usia 40-an

PitiyaO | Getty Images

Bila dah mencecah usia 40-an pula, anda mungkin sudah naik pangkat dan berada di tahap paling tinggi dalam pekerjaan berbanding ketika usia 20-an dan 30-an. Walaupun begitu, kebanyakan kita masih sibuk berbelanja untuk kemahuan yang tidak penting seperti percutian mewah, kereta yang lebih besar dan rumah baru sehingga mengabaikan simpanan untuk masa tua nanti.

6. Tidak mengkaji semula portfolio pelaburan anda

Ya, bagus jika anda mempunyai portfolio pelaburan yang aktif. Tetapi dengan hidup kita yang melalui pelbagai tahap, toleransi terhadap risiko juga berubah. Kita mungkin sanggup mengambil lebih risiko ketika berusia 30-an kerana masih yakin bahawa anda masih boleh mendapat pekerjaan dan pendapatan.

Walau bagaimanapun, apabila menghampiri umur persaraan, anda mungkin perlu mengkaji semula portfolio pelaburan anda. Ada baiknya melabur kepada pelaburan yang lebih konservatif, seperti rumah yang boleh mendatangkan untung melalui sewa. Namun, pelaburan ketika usia yang terlalu muda juga adalah satu kesilapan. Pastikan simpanan yang dimiliki mampu menyara anda sepanjang umur persaraan nanti. Ingat, keseimbangan adalah kunci!

Jika anda ingin membeli rumah pada tahun ini, ini adalah caj duti setem & 6 lagi kos yang perlu dipertimbangkan semula sebelum membeli rumah pada tahun 2019. Dan, pastikan anda juga cuba LoanCare, ia berguna untuk menyemak kelayakan pinjaman perumahan dan menunjukkan jumlah maksimum yang anda boleh dapatkan dari 17 bank serata Malaysia.

7. Tidak peduli tentang penulisan wasiat

Memang merunsingkan apabila membayangkan anda terbaring sakit atau meninggal dunia pada usia yang muda dan masih aktif. Namun, penulisan wasiat sepatutnya menjadi satu perkara yang mesti dilakukan ketika anda mencecah usia 40-an. Lebih awal, lebih bagus. Wasiat melindungi keluarga dan aset anda jika berlakunya sesuatu. Ia juga memastikan anda mempunyai peguam yang akan membuat keputusan dari segi undang-undang dan kewangan untuk pihak anda jika terjadinya kemalangan.

Kesilapan pengurusan kewangan pada usia 50-an

student-parent-rental
© XiXinXing | Getty Images

Apa khabar? Anda sudah berada di pertengahan usia. Pada masa sekarang, anak-anak anda pasti sudah ke universiti dan anda mempunyai masa sedekad lagi untuk bersara.

8. Guna simpanan persaraan untuk membayar yuran pengajian anak

Jika anda mempunyai anak, tidak salah untuk membayar yuran pengajian tinggi mereka. Tetapi janganlah gunakan duit persaraan anda. Banyak ibu bapa yang mengorbankan duit persaraan mereka dan mengeluarkan wang dari EPF untuk membayar wang pengajian anak-anak. Letakkan persaraan anda sebagai perkara utama dan lakukan apa yang boleh untuk tujuan kedua-duanya. Oleh itu, perancangan awal adalah sangat penting.

9. Melabur seperti masih berusia 30-an

Pada usia yang menghampiri persaraan, anda menjadi lebih berhati-hati dengan wang simpanan anda. Dengan menganggap usia anda akan lanjut sehingga mencecah 80-an atau 90-an, anda perlukan jumlah simpanan yang dapat menampung kehidupan anda waktu itu. Menyimpan wang sahaja tidak mencukupi. Duit yang anda simpan haruslah memberi faedah dengan membuat pelaburan. Walaupun pelaburan mempunyai risiko, risikonya sama seperti anda menyimpan wang di bawah katil. Pastikan simpanan wang anda atau pelaburan berkembang untuk kegunaan apabila usia mencecah 50-an atau juga sekiranya berlaku inflasi. Setidak-tidaknya, anda terjamin daripada sebarang masalah kewangan.

Kesilapan pengurusan kewangan pada usia 60-an

Pada usia 60-an, anda telah sampai ke usia persaraan. Kedutan pada kulit sudah jelas kelihatan, anak-anak sudah besar dan memiliki keluarga masing-masing. Duit menjadi sesuatu yang sangat penting, dan memandangkan anda mungkin sudah tidak bekerja, pendapatan anda juga terbatas. Apa yang anda perlu lakukan? Nikmatilah usia-usia emas ini, lakukan apa yang anda tidak sempat ketika usia muda dan ketika anda sedang berada di dunia korporat.

10. Mengabaikan pelaburan sepenuhnya

Anda sudah mempunyai wang yang cukup untuk bersara dan meneruskan hidup anda dengan wang terkumpul. Namun, pesara juga perlu terus memaksimumkan pelaburan untuk memanjangkan lagi pendapatan ketika persaraan mereka melalui pelaburan yang mendatangkan hasil secara bulanan atau suku tahunan. Memastikan pelaburan anda memberikan aliran wang yang berterusan juga membantu anda menguruskan belanjawan dan menjadi sumber kewangan berpanjangan.

11. Tidak mengekalkan insurans kesihatan

Semakin anda meningkat tua, insurans kesihatan anda juga menjadi semakin mahal. Kebanyakan orang akan berhenti membayar untuk fokus kepada perkara lain. Namun, ada sebab kenapa harga insurans ini meningkat. Semakin tua, semakin kita terdedah dengan pelbagai penyakit dan bil rawatan juga boleh melambung dengan tinggi. Ketika ini barulah anda sedar bahawa anda patut teruskan pembayaran insurans kesihatan sedia ada.

Pengurusan kewangan untuk setiap tahap dalam kehidupan kita adalah sangat penting. Elakkan kesilapan-kesilapan yang telah kami senaraikan di atas tadi dan anda boleh mengelakkan stres dan masalah kewangan pada masa sekarang dan akan datang. Dengan pengurusan kewangan yang lebih teratur, bermakna akan ada banyak pilihan, peluang dan jaminan untuk anda dan keluarga.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain