Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apakah kesan COVID-19 terhadap pinjaman perumahan?

test

Moratorium automatik oleh Bank Negara Malaysia (BNM) hampir berakhir, justeru kerajaan Malaysia telah mengumumkan lanjutan bersyarat untuk mereka yang masih terjejas. Peminjam yang berkelayakan mendapat tiga bulan tambahan untuk membuat pembayaran sebelum gadai janji mereka dianggap sebagai pinjaman tidak berbayar (NPL).

© Witthaya Prasongsin | Getty Images

COVID-19 mengakibatkan pelbagai kesusahan dan penderitaan untuk ramai penduduk di seluruh dunia. Hampir setiap hari, anda boleh membaca atau mendengar tentang orang yang kehilangan pekerjaan, syarikat ditutup, pemotongan gaji dan sebagainya. Sebilangan besar daripada kita terpaksa menyesuaikan diri dengan ‘normal baharu’ dan menerima hakikat bahawa keadaan tidak akan pulih seperti sedia kala. Sama dengan negara-negara lain, Malaysia berusaha sebaik mungkin untuk memanfaatkan keadaan semasa.

dalam artikel ini, kita akan mengkaji keadaan pinjaman hartanah dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada mereka yang ada pinjaman rumah. Pada 5 Jun 2020, Perdana Menteri kita Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan “Pelan Jana Semula Ekonomi Negara” (PENJANA).

Antara 3 pengumuman yang berkaitan dengan hartanah, ialah insentif yang akan mempengaruhi peminjam ialah pemansuhan had pinjaman 70% untuk pembelian harta tanah ketiga atau lebih, dengan nilai transaksi minimum RM600,000. Ini akan berkuat kuasa dari 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021. Ini adalah berita baik bagi peminjam yang memerlukan margin pinjaman yang lebih tinggi untuk pembelian harta tanah ketiga dan seterusnya. Peningkatan ini dilakukan untuk mendorong lebih ramai pelabur membeli harta tanah.

Apakah perkara yang baharu dalam lanjutan moratorium pinjaman BNM?

Selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan oleh kerajaan, BNM mengumumkan moratorium automatik untuk peminjam selama 6 bulan dari 1 April 2020 hingga 30 September 2020. Semasa tempoh ini, peminjam (kecuali kad kredit) akan menikmati penangguhan bayaran ansuran pinjaman secara automatik.

Pada 29 Julai 2020, BNM mengumumkan lanjutan moratorium ini untuk memberi bantuan kepada yang memerlukan. Kriteria lanjutan merangkumi:

1.Mereka yang kehilangan pekerjaan akan mendapat lanjutan selama 3 bulan. Selepas 3 bulan, mereka boleh memohon lanjutan sekali lagi tetapi ini akan bergantung kepada persetujuan pihak bank.

2. Pekerja yang dipotong gaji akibat pandemik COVID-19 akan mendapat pengurangan ansuran bulanan selama 6 bulan. Sebarang lanjutan selepas itu bergantung kepada budi bicara pihak bank.

3. Untuk pelanggan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan peminjam individu lain yang menjalankan perniagaan mereka sendiri seperti penjaja, mereka layak untuk salah satu daripada fleksibiliti pembayaran pinjaman berikut:

  • Bayar faedah pinjaman sahaja.
  • Lanjutan tempoh pinjaman untuk mengurangkan ansuran bulanan.
  • Atas budi bicara bank, bantuan tambahan boleh diberi kepada mereka yang terjejas.

BACA: 11 Soalan lazim mengenai penangguhan bayaran balik pinjaman oleh BNM

Apa yang perlu anda tahu mengenai lanjutan moratorium?

© Didier Marti | Getty Images

Pengumuman lanjutan moratorium ditujukan kepada peminjam yang terkesan secara langsung oleh wabak COVID-19 dan masih belum pulih (contohnya, menganggur atau kehilangan perniagaan). Lanjutan ini bukan automatik dan peminjam yang terjejas perlu memohon kepada bank masing-masing, bersama-sama dengan bukti keadaan kewangan semasa mereka. Peminjam yang terlibat boleh memohon lanjutan pada 7 Ogos 2020.

Lanjutan ini diharap dapat mengurangkan tahap NPL yang dijangka naik. Angka NPL terbaru pada Jun 2020 di tahap 1.5% yang sangat rendah.

Menurut BNM, kelonggaran pembayaran pinjaman yang diberikan semasa lanjutan moratorium ini tidak akan dicatitkan dalam laporan Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) peminjam.

Adakah lanjutan moratorium in mencukupi? Apa lagi yang boleh dilakukan?

Sama ada inisiatif baharu ini dapat meringankan beban peminjam atau tidak,  ia hanya dapat membantu untuk tempoh yang singkat. Apa yang akan berlaku selepas 6 bulan tidak boleh dijangka. Kita hanya boleh berharap keadaan menjadi lebih baik. Tetapi, apa akan berlaku jika keadaan masih tidak pulih ?

Kita mesti mula membuat perancangan rapi untuk bayaran gadai janji, bukannya bersikap “tunggu dan lihat” apa yang akan berlaku. Selalunya, lebih baik untuk bersiap sedia dan sekarang adalah masa yang tepat. Sebagai contoh, anda boleh membiayai semula atau menambah pinjaman untuk bersiap sedia sebarang kemungkinan. Membiayai semula gadai janji anda melibatkan pembayaran pinjaman yang sedia ada dan menggantinya dengan yang baharu dengan terma dan syarat yang berbeza. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pembiayaan semula di sini.

Pada masa ini, kadar faedah berada pada tahap terendah berbanding 15 tahun yang lalu. Tahun ini sahaja, BNM telah mengurangkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak empat kali.


source: tradingeconomics.com

Ini akan mengurangkan kadar faedah pinjaman and menurunkan pembayaran pinjaman bulanan anda. BNM dijangkakan akan mengurangkan lagi OPR pada hujung tahun ini.

Adakah lebih sukar untuk mendapatkan pinjaman pada masa hadapan?

buy-house-malaysia-family
© kenishirotie/ 123RF

Di masa hadapan, kelulusan pinjaman akan semakin sukar diperoleh. Pada masa artikel ini ditulis, bank-bank sudah mula mengetatkan polisi pinjaman. Bank sangat berhati-hati kerana mereka khuatir peminjam mungkin tidak dapat membayar pinjaman mereka. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penarafan kredit yang kuat, anda mungkin dapat berunding dengan bank untuk mendapatkan kadar faedah yang lebih baik jika pinjaman diluluskan.

Terdapat juga beberapa kategori perniagaan yang mungkin sukar mendapat pinjaman dari bank. Ini mungkin menjejaskan pekerja di syarikat-syarikat tersebut. Bagi usahawan yang mempunyai perniagaan sendiri, bank mungkin memberi pengurangan sehingga 50% untuk pengiraan pendapatan, atau bank hanya akan mengambil purata penyata bank perniagaan enam bulan terakhir untuk pengiraan mereka.

Anda dinasihati mencari khidmat jurubank atau perunding yang berpengalaman untuk memohon pinjaman. Langkah ini mampu menjimatkan banyak wang, mengelakkan kerumitan dan juga meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan kelulusan pinjaman. Pokoknya, bersiap sedialah ketika keadaan yang tidak menentu ini dan berhati-hati dengan kewangan anda.

Baca artikel ini seterusnya: Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain