Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kebocoran air di rumah: 7 tempat paling mudah terdedah kepada kebocoran

test

Pastikan anda sentiasa memantau tempat-tempat berikut di rumah anda bagi mengelak daripada sebarang kebocoran berlaku. Kami juga sertakan beberapa tip bagi membantu pemilik hartanah menguruskan masalah kebocoran.

kebocoran-air-rumah
© lightfieldstudios | 123RF

Artikel in diterjemah dari Water leak in your house: 7 areas most susceptible to leakages and how you can avoid them oleh Ashraf Wahab.

Kita semua boleh bersetuju bahawa kebocoron air merupakan masalah yang melecehkan, tidak kira di mana ia berlaku. Lebih menyakitkan hati adalah apabila kebocoran tersebut lambat dikesan dan akibatnya, berlaku kerosakan pada dinding, bumbung, mahupun perabot. Tidak cukup setakat itu, kebocoran air juga secara senyap-senyap mampu melonjakan bil air anda.

Oleh kerana itu, kami telah menyenaraikan tempat-tempat di dalam rumah di mana  kebocoran paling biasa terjadi supaya anda boleh memantaunya dan mengambil tindakan pantas. Kami juga sertakan beberapa tip untuk mengesan kebocoran dan mengurangkan sebarang kerosakan pada rumah anda.

1. Bilik tidur utama

Memandangkan bilik tidur tidak mempunyai sumber air, ia kedengaran sedikit pelik apabila mengatakan ruang tersebut berpotensi untuk mengalami kebocoran. Namun begitu, bilik tidur utama selalunya mempunyai bilik mandi peribadi (en suite).

Walaupun kebanyakkan kebocoran berlaku di dalam bilik air tersebut, bilik tidur utama anda juga boleh mengalami kebocoran sekiranya bilik mandi di unit kediaman di atas anda mengalami kebocoran.

Ini selalunya disebabkan oleh air daripada kebocoran yang mengalir melalui celah dalam batu bata dan mortar dinding yang memisahkan bilik tidur utama dan bilik mandi en suite anda – ini akan mengakibatkan tompok air muncul di dalam bilik tidur utama.

Tip: Sekiranya anda mahu membina almari pakaian secara built-in di dalam bilik tidur utama anda, pilihlah dinding yang tidak bersebelahan dengan bilik mandi. Sekiranya kebocoran berlaku, kerosakan boleh berlaku bukan sahaja kepada almari tetapi pakaian anda juga.

2. Siling

Ini merupakan ruang paling kerap dan sejujurnya, adalah yang paling menjengkelkan, kerana kesan kebocoran air jelas kelihatan. Anda tidak boleh menyorokkan kesan tompokan coklat tersebut di belakang meja. Ruang siling di tandas dan dapur adalah kawasan paling kerap berlaku kebocoran kerana ia berdekatan dengan sumber air.

Di kawasan rumah yang bertanah, bumbung yang bocor boleh menyebabkan kerosakan kesan air pada hampir mana-mana bahagian siling anda.

Tip:  Sekiranya anda membeli kediaman di unit bertingkat seperti apartmen atau kondominium, anda boleh berbincang dengan unit di atas anda untuk menghidupkan paip dan ‘membanjiri’ tandas mereka supaya anda boleh melakukan ujian kebocoran air untuk memeriksa sekiranya terdapat sebarang kebocoran.

3. Tandas

tandas-bilik-air-bocor-rumah
© theshots | 123RF

Walaupun kami sudah menyenaraikan siling tandas sebagai tempat panas di mana kebocoran boleh berlaku, sebenarnya terdapat beberapa kawasan lain juga di mana ia boleh berlaku. Memandangkan tandas kebiasaannya dalam keadaan basah, anda mungkin tidak perasan kebocoran berlaku.

Kepala pancuran mandian dan faucet adalah beberapa tempat di mana kebocoran sering berlaku. Kebiasaannya ia  boleh diperbaiki dengan mengetatkan beberapa sambungan namun kadangkala kebocoran ini berlaku pada bahagian grout, maka anda mungkin perlu melakukan kerja menampal.

Tip: Satu cara untuk mengesan kebocoran adalah dengan memperhatikan pengumpulan air walaupun paip atau pancuran tidak dihidupkan untuk seketika.

BACAAN POPULAR:
? 10 tip elak ditipu pemaju hartanah ketika membeli rumah
? Periksa defect rumah baharu, lelaki ini kongsikan pengalamannya dari awal hingga akhir

4. Berhampiran penghawa dingin

Banyak projek pembinaan perumahan yang baharu kini mempunyai sistem penghawa dingin sendiri di dalam setiap unit. Bagi memenuhi kehendak rekabentuk, paip penghawa dingin sering disembunyikan di dalam dinding konkrit atau siling plaster. Jika paip ini mengalami kebocoran, ia boleh menampakkan dirinya sebagai noda air pada dinding atau siling anda.

Tip:  Sedikit pemeluwapan yang muncul pada penghawa dingin merupakan perkara biasa. Namun, anda perlu berwaspada jika keadaan tersebut berlebihan kerana ia mungkin menandakan paip penghawa dingin tersebut tersumbat. Sekiranya dibiarkan, kebocoran dalam paip tersebut boleh berlaku dan ini bakal mengundang masalah yang lebih besar pada masa hadapan.

5. Kawasan mesin basuh

mesin basuh bocor
© Getty Images

Kebanyakkan kediaman mempunyai kawasan khusus untuk membasuh pakaian di mana terdapat paip yang dipasang dan saluran keluar air untuk mesin basuh. Sambungan ini juga boleh menyebabkan kebocoran. Penapis pam saliran mesin basuh juga boleh melimpah sekiranya tidak disalurkan keluar secara berkala. Penapis pam longkang boleh memerangkap barang-barang kecil yang tertinggal dalam pakaian anda seperti duit syiling.

Selain itu, air juga bertakung di bawah mesin basuh. Sekiranya dibiarkan, ia juga boleh menyebabkan kerosakan akibat air berlaku.

Tip: Keluarkan air di bahagian penapis pam longkang mesin basuh anda secara berkala untuk mengelakkan ia melimpah. Ia biasanya terletak di bahagian bawah mesin. Buka penutup dan buka injap dan toskan air ke dalam bekas.

BACA: 24 servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

6. Dapur

Sepertimana tandas, kawasan dapur juga merupakan kawasan yang terdedah kepada kebocoran kerana terdapat sumber air di sini. Disebabkan itu, kawasan siling biasa berlaku kebocoran kerana ruangan dapur milik unit kediaman di atas anda berada betul-betul di atas ruang dapur milik anda.

Peralatan berasaskan air seperti penapis air dan mesin pembasuh pinggan mangkuk kadangkala boleh menyebabkan kebocoran kecil tetapi punca utama kebiasaannya adalah kebocoran air di bawah singki. Kebocoran ini boleh dilihat dengan mudah, dan sumbernya dikenal pasti dengan cepat.

Tip:  Walaupun kebocoran di bawah sinki mudah untuk dikesan, adakalanya penghuni rumah terlepas pandang kerana sudah lama tidak membuka kabinet dapur  di bawah sinki tersebut. Adakalanya juga air sudah kering, maka periksa sekiranya terdapat sebarang kesan air pada kabinet tersebut.

7. Kawasan yang tidak dijangka di dalam rumah lama

Sekiranya anda telah membeli apartmen yang agak lama ataupun rumah subsale, kebocoran boleh muncul pada tempat yang tidak dijangka. Perlu diingat, rumah yang sudah lama mungkin sudah melalui beberapa pengubahsuaian daripada beberapa pemilik yang berbeza.

Sebagai contoh, jika balkoni anda tidak mempunyai paip sekarang, ini tidak bermakna tiada paip di dinding. Ada kemungkinan bahawa salah seorang pemilik sebelum ini pernah memasang paip dan mengalirkan paip dari dapur atau tandas ke balkoni di dalam dinding dan selepas itu, pemilik yang lain pula telah menutup paip tanpa mengeluarkan paip tersebut.

Tip: Sekiranya anda berhubung dengan pemilik terdahulu ketika anda membuat pembelian, anda boleh bertanya seandainya terdapat sebarang perubahan pada sistem paip dan juga mengenai sebarang pengubahsuaian yang mereka lakukan. Dengan cara ini, anda boleh mengenal pasti kawasan-kawasan yang perlu diberikan perhatian. Anda juga boleh membuang atau menutup paip tersebut ketika anda membuat pengubahsuaian.

Kami berharap panduan ini membantu anda mengesan kemungkinan kebocoran dalam rumah anda dengan cepat. Secara amnya, kebocoran air tidak dapat dielakkan di kebanyakan rumah dalam jangka masa panjang. Apa yang boleh kita lakukan adalah mengesannya seawal mungkin dan membetulkannya sebelum ia menyebabkan kerosakan mahal.

KETAHUI: Kebocoran antara tingkat: Siapa yang bertanggungjawab dan bagaimana untuk elakkan kerosakan disebabkan air?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain