Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

HOC 2020-2021 (Kempen Pemilikan Rumah) kini dilanjutkan hingga Disember 2021! Berikut apa yang perlu anda tahu

test

*Artikel ini telah dikemaskini pada 31 Mei 2021.

 Rakyat Malaysia yang ingin membeli hartanah kediaman yang baru boleh berbuat demikian sebelum 31 Disember 2021 bagi mendapat manfaat pengecualian duti setem.

HOC 2020
© Zuraisham | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari HOC 2020 (Home Ownership Campaign) extended until 2021! oleh Aizzat Afiq.

Dalam usaha merancakkan pasaran hartanah dan membantu kewangan pembeli rumah ekoran penularan wabak Covid-19, kerajaan akan memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah (Home Ownership Campaign atau HOC) di seluruh negara yang menawarkan pengecualian duti setem ke atas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman.

Kempen ini diharap bertindak sebagai pemangkin yang amat diperlukan bagi merancakkan pasaran perumahan dalam tahun mandatang. Pelbagai industri termasuk industri hartanah terhenti apabila rakyat Malaysia di seluruh negara mematuhi amalan penjarakan sosial semasa tempoh PKP dan PKPB. Cuti duti setem di bawah HOC ini ditambah dengan kadar faedah lebih rendah yang diumumkan Bank Negara Malaysia pada Mei 2020 diharap dapat menggalakkan pemilikan rumah di samping usaha kita memerangi kesan pandemik coronavirus.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu mengenai HOC:

1. Apakah HOC?

Maksud HOC atau juga dikenali sebagai Kempen Pemilikan Rumah merupakan usaha bersama oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) Malaysia.

Kempen ini dilancarkan pada Januari 2019 dan sepatutnya berakhir pada 30 Jun. Namun disebabkan permintaan yang menggalakkan, kerajaan meluluskan permintaan REHDA untuk melanjutkan tempoh HOC selama enam bulan sehingga 31 Disember 2019. Enam bulan kemudian, HOC diperkenalkan semula sebagai respons terhadap Covid-19 dan kini akan berlangsung dari 1 Jun 2020 sehingga 31 Mei 2021.

Pada 31 Mei, Kementerian Kewangan Malaysia (MoF) mengumumkan bahawa skim pengecualian duti setem di bawah Kempen Pemilikan Rumah (HOC) akan dilanjutkan selama enam bulan lagi hingga 31 Disember 2021. Tidak syak bahawa keputusan ini dibuat berikutan situasi Covid-19 yang semakin menular di Malaysia berterusan di Malaysia, dan Perintah Kawalan Pergerakan Penuh (FMCO) akan bermula dari 1 Jun dan seterusnya.

Menurut Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Yang Berhormat (YB) Zuraida Kamaruddin, fokus utama HOC adalah untuk membantu bakal pemilik rumah menceburi pasaran hartanah. Ibarat sambil menyelam minum air, inisiatif ini sekali gus dapat mengurangkan jumlah hartanah yang tidak terjual di dalam pasaran. Kempen HOC ternyata menyumbang kepada pengurangan masalah lambakan stok hartanah. Menurut Laporan Pasaran Hartanah NAPIC 2019, bilangan lambakan hartanah kediaman di Malaysia berkurang buat kali pertama dalam 4 tahun sebanyak 5.1% pada 2019!

BACA: FMCO: SOP dan perkhidmatan yang dibenarkan serta tidak dibenarkan beroperasi

2. Apakah terma dan syarat HOC?

HOC 2020 Kempen Pemilikan Rumah
© Mohd Kafii Isa / EyeEm/ Getty Images

(A) HOC hanya sah untuk hartanah yang dijual antara 1 Jun 2020 hingga 31 Disember 2021.

(B) Ia terbuka kepada semua pembeli rumah berwarganegara Malaysia, tanpa had bilangan unit yang dibeli. Margin had pembiayaan 70% yang sedia ada yang terpakai bagi pinjaman perumahan ketiga dan seterusnya bagi hartanah bernilai RM600,000 dan ke atas juga akan dimansuhkan semasa HOC, tertakluk kepada amalan pengurusan risiko dalaman institusi kewangan.

(C) Hanya untuk hartanah kediaman dalam pasaran utama (hartanah yang telah dilancarkan atau siap dibina). Ini bermakna kempen ini hanyalah untuk hartanah kediaman yang baharu dan dibeli terus dari pihak pemaju yang mempunyai Permit Iklan dan Lesen Pemaju (APDL/Advertising Permit and Developers Licence).

(D) Rumah dalam pasaran sekunder, seperti yang dibeli daripada rakan, ahli keluarga atau mana-mana orang lain yang sebelum ini membeli rumah dari pihak pemaju, tidak layak untuk kempen HOC ini.

(E) Hartanah yang dijual di:

  • Semenanjung Malaysia, mestilah berdaftar dengan REHDA Malaysia.
  • Sabah, mestilah berdaftar dengan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (SHAREDA)
  • Sarawak, mestilah berdaftar dengan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sarawak (SHEDA).

(F) Apartment/kediaman servis hanyalah untuk kegunaan kediaman sahaja dan tidak boleh diubahpakai untuk aktiviti komersil.

3. Bagaimanakah HOC memberi manfaat kepada anda?

invest-property-loan.
© Tinnakorn Jorruang | 123rf

  • Terdapat pengecualian duti setem (untuk SPA dan MOT) untuk rumah yang berharga antara RM 300,000 hingga RM1 juta. Rumah yang berharga kurang daripada RM 300,000 tidak layak untuk pengecualian.
  • Duti setem dikurangkan sebanyak 3% bagi hartanah yang berharga antara RM1 – 2.5 juta, di mana duti setem 3% akan hanya dikenakan ke atas jumlah baki selepas RM1 juta. Sebagai contoh, jika harganya ialah RM1.5 juta, kos 3% akan dikenakan hanya pada RM500, 000.
  • Caj duti setem 0.5% pada perjanjian pinjaman anda juga akan dikecualikan – sah untuk hartanah bernilai sehingga RM2.5 juta.
  • Pembeli rumah akan menikmati diskaun tambahan 10% pada harga pembelian – pemaju hartanah dikehendaki menawarkan sekurang-kurangnya diskaun 10% untuk projek kediaman mereka bagi mendaftarkan projek perumahan mereka di bawah HOC.

Nota: Diskaun diberikan berdasarkan harga APDL yang diluluskan dan harus dipaparkan dalam Perjanjian Jual Beli (SPA).

Sudah terbukti bahawa membeli rumah di bawah kempen HOC ini akan menjimatkan poket anda. Sebelum ini, pembeli rumah terpaksa membayar duti setem sebanyak 1% untuk RM 100,000 pertama, seterusnya 2% untuk 100,001 hingga 500,000 dan 3% untuk 500,001 hingga 1 juta. Sekilas pandang, ini mungkin tidak kelihatan banyak.

Katakanlah anda membeli rumah yang bernilai RM 500,000. Pengiraan di bawah menunjukkan caj duti setem yang perlu anda bayar:

= {(0.01 × 100k) + (0.02 × 400k)} + 0.5% daripada jumlah pinjaman (90% daripada RM500k)
= RM1,000 + RM8,000 + RM2,250
= RM11,250

Tidak dilupakan juga diskaun 10% yang harus ditawarkan oleh pemaju. Tanpa kempen HOC ini, jika anda membeli hartanah yang bernilai RM 500,000 tersebut, anda akan dikenakan jumlah bayaran sebanyak RM 511,250 termasuk duti setem.

Dengan kempen HOC ini, anda boleh mendapat rumah ini dengan hanya RM 450,000. Anda akan menjimat sebanyak RM 61,250. Nilai penjimatan ini adalah sama dengan kereta harga  pertengahan (mid-range) yang baharu! Sebagai gambaran, harga sebuah Perodua Myvi 2019  (1.5L) ialah RM 50,290.

Untuk ketahui kadar pinjaman terbaru dari bank-bank seperti CIMB, Maybank dan lain-lain, baca di sini

4. Apa yang patut saya perhatikan?

(A) Perjanjian Jual Beli (SPA) mesti dilaksanakan (ditandatangani) antara pembeli dan pemaju pada  atau selepas 1 Jun 2020 tetapi tidak lewat dari 31 Disember 2021.

(B) Pemaju dibenarkan menawarkan diskaun 10% kepada pembeli sebelum mendaftarkan sebuah projek dengan REHDA untuk HOC. Walau bagaimanapun, pemaju mesti memastikan unit yang dijual didaftarkan sebaik sahaja proses pendaftaran bermula dan SPA ditandatangani dalam tempoh kempen.

(C) Media melaporkan bahawa beberapa projek yang dipasarkan di bawah kempen HOC masih belum dilancarkan – pembeli rumah harus berhati-hati dan mengenal pasti hartanah-hartanah ini kerana diskaun 10% HOC terkecuali untuk projek-projek ini.

(C) Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah berkata bahawa tindakan akan diambil sekiranya dia menerima apa-apa laporan daripada pihak pemaju mengenai permohonan pinjaman perumahan yang ditolak tanpa alasan yang kukuh.

(D) Pastikan mana-mana pemaju yang mempromosikan hartanah di bawah HOC (Kempen Pemilikan Rumah) telah didaftarkan dengan REHDA HOC – Anda boleh melihat senarai penuh projek HOC berdaftar dan pemaju yang terlibat di seluruh Semenanjung Malaysia di sini.

KETAHUI: Apakah itu RPGT @ Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) & bagaimana kiraannya?

5. Bagaimana untuk membeli sebuah rumah di bawah HOC?

buy-house-investment-thinking2
© maroke | Getty Images

Bersempena dengan HOC 2019, pelbagai ekspo telah diadakan di seluruh negara untuk para pemaju mempamerkan projek perumahan mereka. Ekspo HOC perdana bagi kawasan Lembah Klang yang diadakan pada Mac 2019 lalu telah menerima kunjungan 43,000 pelawat dan merekod tempahan rumah sebanyak RM 285 juta.

Kali ini, kebanyakan pemaju yang menjual hartanah di bawah Kempen Pemilikan Rumah mempromosikan hartanah mereka secara dalam talian. Anda boleh menyemak pelbagai tawaran HOC 2020-2021 di sini – Beberapa pemaju ada juga memberikan tawaran tambahan lain selain diskaun HOC seperti Yuran Percuma, potongan / rebat khas dan banyak lagi.

Kami juga telah menyenaraikan beberapa projek HOC di sini untuk kemudahan anda:

Hartanah HOC Pemaju HartanahLokasi
Meridin BayvueMah SingIskandar Malaysia, Masai, Johor
Bandar Universiti Pagoh : Harmoni PermaiSime Darby PropertyBandar Universiti Pagoh, Pagoh, Johor
Diamond PuchongPlenitudeTaman Putra Prima, Puchong, Selangor
Residensi Solaris ParqUEM SunriseSolaris Parq (sebelah Publika), Kuala Lumpur
Emerald HillsGuocoland MalaysiaCheras, Kuala Lumpur
Casabayu @ CybersouthMCTCybersouth, Dengkil, Selangor
Meridin EastMah SingIskandar Malaysia, Pasir Gudang, Johor
The OrchidMah SingIskandar Malaysia, Pasir Gudang, Johor

Sebarang maklumat terbaru mengenai kempen ini akan kami kongsikan nanti. Sementara itu, bacalah cara membeli rumah dengan gaji kecil.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain