Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara hapuskan tebuan dan cara merawat sengatan

test

Jom kita ketahui cara untuk membuang sarang penyengat dan tebuan dengan selamat, serta menghalangnya daripada membuat sarang di rumah anda.

sarang tebuan
Vladimir Arhipov | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to get rid of wasps oleh Hafizah Hani

Tebuan merupakan serangga yang menakutkan dan boleh merosakkan aktiviti luar anda. Tetapi, bukan semua serangga menyengat dan sesetengah daripadanya membantu menjaga dan memberi manfaat kepada ekosistem kita. Mereka mengawal pembiakan serangga yang lain dengan bekerja sebagai kawalan serangga perosak semula jadi. Jika tidak, sudah tentu dunia ini dibanjiri dengan pelbagai serangga perosak.

Namun begitu, mereka boleh menyebabkan kecederaan serius kepada manusia jika mereka rasa terancam. Jom belajar cara untuk mengenal pasti jenis-jenis penyengat, tebuan dan yellow jackets untuk mengelakkan daripada serangan dan kecederaan dari serangga ini.

Apakah perbezaan di antara tebuan dan lebah?

Walapun tebuan dan lebah mempunyai ciri fizikal yang sama, tetapi mereka adalah dua jenis serangga yang berbeza daripada segi bentuk dan saiz. Tebuan mempunyai pinggang ramping yang menyambungkan badan (toraks) ke abdomen mereka, manakala lebah adalah lebih bulat dan badannya diperbuat daripada satu seksyen sahaja.

Cara lain untuk kenal perbezaannya ialah dengan melihat badan serangga tersebut jika terdapat bulu atau tidak. Lebah mempunyai bulu di badannya, tetapi tidak bagi tebuan. Selain itu, kedua-dua jenis serangga ini mempunyai diet pemakanan yang tidak sama dan dari situ kita dapat membezakannya. Tebuan makan serangga manakala lebah hanya makan debunga.

Jika anda dengar bunyi dengungan berdekatan dengan bunga, anda mungkin berada dekat dengan lebah. Perbezaan yang lain di antara lebah dan tebuan ialah lebah akan mati selepas menyengat mangsanya tetapi tebuan masih boleh terbang lari selepas menyengat.

Sarang kedua-dua serangga ini juga berlainan. Sarang tebuan berwarna kelabu dan nampak seperti dubuat dari serpihan kayu, manakala sarang lebah boleh dikenalpasti dengan adanya madu di dalam sarangnya.

Bagaimanakah rupa tebuan?

tebuan
Dejchagorn Chaimee | 123rf

Tebuan boleh membesar sehingga tiga atau empat sentimeter (cm), tetapi saiz mereka tidak sama di antara satu spesies dengan spesies yang lain. Walau bagaimanapun, mereka mempunya ciri-ciri yang sama seperti mempunyai sayap, antena dan enam kaki. Hanya spesies betina sahaja yang mempunyai penyengat dan berbisa.

BACA: Cara hapuskan lipas di rumah dengan 5 langkah

Tebuan Tanah

Spesis utama tebuan di Malaysia ialah Vespa Tropica atau di kenali dengan Tebuan Tanah.  Tebuan tanah sangat berbahaya kerana sengatannya boleh menyebabkan bengkak-bengkak teruk dan menyebabkan jantung berhenti berdegup jika terkena sengatan yang banyak. Tebuan tanah biasanya berwarna kuning terang dibahagian ekor dan keseluruhan badannya berwarna hitam. Berhati-hati jika anda terdedah dengan tebuan tanah atau penyengat hitam ini.

Bagaimanakah rupa sarang tebuan?

sarang tebuan
PORAMES KHIRIKOTCH | 123rf

Jika anda terjumpa tebuan di taman anda, berkemungkinan sarangnya tersorok berdekatan kawasan itu. Sarang tebuan selalunya dibina di kawasan yang teduh yang mudah diakses ke luar seperti bumbung, dinding rongga, cucur atap atau bangsal. Jika anda ingin mencari sarangnya, anda boleh ikut laluan tebuan tetapi perlu sentiasa berhati-hati semasa mengekorinya.

Sarangnya diperbuat daripada kepingan kecil kayu dan kayu balak, selalunya berwarna coklat muda. Pada peringkat awal, sarang tebuan hanya sebesar saiz bola golf tetapi akan menjadi lebih besar sebesar saiz bola keranjang selepas tebuan membiak.

Jika anda ingin menghalaunya dari rumah, anda perlu membuang dan membersihkan sarangnya terlebih dulu sebelum ia membiak dengan lebih banyak.

Bagaimanakah untuk menghalang kedatangan tebuan?

Pepatah lama berkata “mencegah lebih baik daripada merawat”, untuk mencegah pembiakan tebuan di rumah ialah dengan mencegahnya daripada membina sarang dari mula. Berikut adalah cara-cara pencegahan yang boleh dilakukan:

 1. Buang sumber makanan tebuan

tebuan
Jaroslav Machacek | 123rf

Penyengat dan tebuan sangat tertarik kepada makanan yang manis atau makanan yang mempunyai protein seperti makanan haiwan belaan anda dan sisa makanan. Jangan biarkan makanan manis dan minuman berada di merata-rata dan perlu sentiasa menutup tong sampah anda. Jauhkan dan bersihkan kawasan supaya tidak ada sumber makanan bagi tebuan membina sarang.

 1. Hindari pakaian berwarna-warni

tebuan
Vassiliy Prikhodko | 123rf

Apabila anda berada di kawasan yang mungkin terdapat tebuan, anda perlu cuba untuk berada jauh atau hindari daripada memakai pakaian berwarna-warni ataupun bercorak bunga. Mereka mungkin salah anggap ianya adalah bunga sebenar!

BACA: 12 petua paling berkesan halau cicak dari rumah

 1. Pastikan pintu dan tingkap sentiasa ditutup

Anda perlu pastikan pintu dan tingkap sentiasa ditutup bagi menghalang tebuan daripada masuk ke rumah anda.

 1. Gantungkan sarang olok-olok

Tebuan tidak akan membuat sarang di tempat yang sudah didiami tebuan lain. Jadi, jika anda menggantungkan sarang olok-olok, berkemungkinan mereka akan terbang ke tempat lain untuk membuat sarang.

Bagaimanakah untuk menghalau tebuan?

Sebelum mula, pastikan anda tahu bahawa ia amat berbahaya — atau lebih menakutkan lagi, ia mungkin mengancam nyawa jika anda alah dengannya — juga terdapat peluang untuk disengat oleh tebuan. Tetapi jika anda selesa dengannya, teruskan membaca untuk ketahui cara untuk menghalau mereka.

 1.  Bersedia

Seperti yang dinyatakan, tebuan tidak akan bertindak kecuali dikacau. Dalam kes ini, mereka sudah tentu berasa diganggu. Anda perlu siap sedia berbaju lengan panjang, seluar panjang, kasut bertutup, sarung tangan dan kaca mata keselamatan.

Anda akan berasa seperti berada di medan tempur, kerana anda bakal bertempur dengan tebuan. Serangan tebuan bukanlah perkara yang boleh dibuat main dan anda perlu lebih berhati-hati.

 1. Cari sarang tebuan

Seterusnya, anda perlu cari sarangnya. Ya, sarang. Anda mungkin berdepan dengan lebih daripada satu koloni. Anda perlu mencari sarangnya di bawah cucur atap, dalam dinding yang berongga, pada pokok atau mana-mana kawasan yang tidak diganggu.

 1. Kenal pasti spesis tebuan

Tiba masanya untuk anda kenal pasti spesis apa yang anda jumpa. Berdiri pada jarak selamat dan lihat sarangnya diperbuat daripada bahan apa, serta warna dan saiz sarang tersebut.

 1. Pilih pelan untuk menghalang tebuan

Terdapat beberapa jenis pelan merawat yang berbeza untuk menghalang dan menghentikan tebuan daripada membuat sarang di rumah anda.

a. Pembasahan sarang

Ini mungkin salah satu cara yang paling efektif untuk menghalau kesemua koloni tebuan. Anda perlu ambil perhatian kerana ini adalah kerja yang sangat berbahaya, lebih lagi jika anda alah kepada tebuan.

Berdiri pada jarak selamat dan sejauh mungkin daripada sarang dan mulakan menyembur menggunakan racun serangga khas. Selepas penyemburan, tebuan akan mula berterbangan keluar dari sarangnya. Semburkan racun serangga sebanyak mungkin.

Selepas sarang basah dan semua tebuan sudah tiada, anda perlu jatuhkan dan hancurkan sarang untuk menghalang tebuan lain daripada datang dan membiak semula. Bersihkan kawasan selepas proses halau tebuan selesai.

Jika anda tidak dapat membuang sarangnya, pastikan untuk menyemburnya dengan racun serangga setiap hari selama dua minggu untuk menghalang pembiakan tebuan baru kembali hidup di rumah anda.

b. Pendebuan sarang

Cara ini adalah lebih selamat berbanding pembasahan sarang. Racun serangga yang digunakan berbentuk debu dan bukan cecair, sama seperti namanya.

Setelah anda jumpa sarang, anda perlu segera meletakkan debuan tersebut di kawasan sarang dan sekelilingnya. Kemudian, beredar dan berdiri jauh daripada kawasan itu untuk mengelakkan daripada disengat. Cara ini perlu dibuat berulang kali dan boleh memakan masa sehingga berminggu-minggu supaya racun serangga tersebut berkesan dan membunuh koloni tebuan.

c. Penyemburan perimeter

Tidak jumpa dimana lokasi sarang? Cuba penyemburan perimeter untuk mengurangkan pembiakan tebuan. Anda boleh menggunakan racun serangga yang digunakan untuk membasahi sarang tadi dan semburkannya ke kawasan di mana tebuan berterbangan. Tidak sama seperti cara-cara yang lain, ini tidak akan membasmi mereka tapi mampu untuk menghalangnya daripada berada di rumah anda.

Racun serangga ini memudaratkan kepada tumbuh-tumbuhan. Pastikan anda menyembur jauh daripadanya jika anda tidak mahu merosakkan tanaman anda.

d. Mengumpan

Ini adalah pilihan lain untuk anda jika anda tidak dapat menjejak lokasi sarang: mengumpan. Terdapat banyak produk mengumpan di pasaran yang boleh membuat mereka tertarik untuk keluar daripada sarang. Akan tetapi, cara ini adalah agak membosankan berbanding dengan cara-cara yang lain kerana anda perlu sentiasa memerhatikan dan isi semula umpan secara berterusan. Cara ini mampu untuk mengumpan tebuan tetapi anda tidak akan jumpa sarang dan koloninya.

Wasp bait
unitysphere | 123rf

e. Minta bantuan profesional

Pembiakan tebuan adalah sangat membahayakan dan jika anda tidak berani untuk menghalaunya, jadi adalah lebih baik untuk anda memanggil pihak kawalan serangga perosak profesional atau Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia untuk membuang sarang di kawasan rumah anda.

Bagaimanakah untuk merawat sengatan tebuan?

wasp stings, tebuan
123rf

Kebiasaannya tebuan tidak menyerang orang, tetapi ia akan menyerang jika dikacau. Jika anda diserang, ada beberapa perkara yang perlu anda tahu untuk merawat dan meneutralkan sengatan.

 1. Buang penyengat tebuan

Anda perlu membuang penyengat dengan segera daripada tempat yang disengat.

 1. Letakkan ais atas gigitan tebuan

Untuk mengurangkan bengkak, letakkan ais di tempat yang disengat selama 20 minit. Suhu sejuk daripada ais tersebut akan memperlahankan peredaran darah ke luka. Untuk mengelakkan kulit daripada membeku, anda boleh membalutkan ais dengan sehelai kain.

 1. Rawat luka tebuan

Dua cara untuk merawat luka — cara semula jadi atau menggunakan ubatan. Untuk cara semula jadi, anda boleh menggunakan sider epal atau cuka untuk meneutralkan alkali sengatan. Rendamkan kapas di dalam sider epal atau cuka putih dan letakkan pada luka. Biarkan beberapa minit untuk mengurangkan keradangan.

Ubat krim kulit seperti krim hidrokortison atau losyen kalamina boleh digunakan bagi mengurangkan kegatalan. Anda juga boleh menggunakan antihistamin jika kegatalan semakin teruk.

Bagaimanakah anda tahu jika anda alah kepada sengatan tebuan?

Wasp sting. Red swollen arm closeup. Skin allergy, tebuan
russian1 | 123rf

Sengatan tebuan sangat membahayakan jika anda alah kepadanya, sesetengah mungkin mengalami anafilaksis, iaitu alahan teruk yang akan terjadi jika badan anda terkejut akibat sengatan berbisa tebuan. Anda perlu mendapatkan rawatan dengan segera walaupun tiada simptom awal.

Jika anda alah kepada sengatan, anda mungkin mengalami:

 • Bengkak teruk
 • Ruam atau gatal-gatal pada kawasan yang tidak disengat
 • Sukar bernafas
 • Pening kepala
 • Tekanan darah tiba-tiba rendah
 • Mual atau muntah-muntah
 • Cirit-birit
 • Nadi lemah atau laju

Jika anda mempunyai masalah makhluk perosak yang lain di rumah, klik di sini untuk ketahui cara untuk menghalaunya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain