Cara hapuskan lipas di rumah dengan 5 langkah

Masalah lipas buat anda runsing? Dahlah najis merata-rata, menggelikan pula tu. Jom kita ketahui jenis lipas dan juga langkah praktikal untuk hapuskan serangga degil ini buat selama-lamanya!

Gan Chaonan / 123rf

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris disini

Lipas merupakan serangga kotor yang sukar untuk kita hapuskan. Iklim panas dan lembab menyebabkan serangga seperti lipas berkeliaran di dalam rumah anda tak kira masa. Jika kehadiran lipas membuatkan anda lari lintang pukang dan ditambah pula dengan rasa jijik, anda tidak keseorangan.

Sebelum kami dedahkan kepada anda bagaimana untuk menghapuskan lipas, ayuh kita ketahui dahulu sedikit sebanyak tentang serangga berwarna coklat oren ini.

Jenis Lipas

Terdapat dua jenis lipas utama yang biasa kita nampak di Malaysia iaitu Lipas Amerika dan Lipas German. Lipas Amerika adalah lipas yang biasa kita temui didalam rumah dan di restoran-restoran. Lipas Jerman pula adalah lipas kecil yang kita selalu nampak dalam kereta tu.

Selain dua lipas utama diatas, mungkin anda pernah dengar tentang lipas ini:

Lipas dubia –  yang biasa kita nampak di kedai-kedai haiwan peliharaan. Ia tak sama seperti lipas rumah yang busuk tetapi mempunyai kandungan nutrisi lebih baik jadi ia adalah alternatif makanan bagi ikan, reptilia serta amfibia disebabkan kosnya yang murah.

Lipas Asia (Asian Cockroaches) – Sama seperti sifat lipas yang kotor, ia boleh menyebabkan penyakit kepada manusia kerana ia pembawa kuman.

Bahaya lipas

Mungkin ada yang geli atau takut dengan lipas lagi-lagi lipas terbang kan? Bagi yang tidak tahu, lipas adalah serangga yang amat berbahaya kepada manusia kerana ia pembawa kuman. Kuman dari lipas terjadi kerana ia ada tabiat yang akan makan sambil memuntahkan kembali apa yang dimakan, jadi apabila bercampur dengan sampah dan juga najis lipas secara tidak langsung akan melekat di kaki lipas yang akan membawa kuman tersebut dimerata-rata termasuk meja makan anda.

Selain dari itu, rembesan air liur dan badan lipas mengandungi elergen dibadannya yang boleh menyebabkan alahan dan menyebabkan ruam, mata berair dan gatal-gatal terutama kepada kanak-kanak jadi jika anda terpegang lipas, terus basuh tangan bersih-bersih.

Berdasarkan kajian, terdapat bakteria di usus lipas yang boleh menyebabkan jangkitan pada salur kencing, keradangan pada badan dan masalah pencernaan. Bakteria ini dikenali sebagai “Pseudomonas Aeruginosa”.

Jadi, setelah kita tahu bahayanya lipas kepada manusia, haruslah kita cari cara dan langkah- langkah yang paling berkesan untuk menghapuskan serangga ini.

Jom kita mula:

1. Umpan

Anda mungkin tak sangka bahan-bahan seperti asid borik dan diatomaceous earth sangat berkesan untuk menghapuskan lipas di rumah. Hal ini demikian kerana, asid bertindak sebagai racun yang menghancurkan perut lipas manakala diatomaceous earth pula memecahkan bahagian rangka luar lipas tersebut.

Untuk menghasilkan racun ini, anda cuma perlu campurkan tiga bahagian asid borik dan satu bahagian gula. Pastikan semua bahan dicampur dengan sebati. Kemudian, renjiskan campuran ini ditempat-tempat yang selalu ada lipas. Contohnya, di bawah sinki dan di pantri – semburkan lapisan nipis di kawasan tersebut untuk mengelakkan serangga-serangga ini daripada berkeliaran disekelilingnya.

Taburkan asid borik dan serbuk gula halus di kawasan yang terdapat lipas. Picture: Getty

2. Cuci, cuci dan cuci lagi

Serangga perosak – terutamanya lipas – sangat sukakan kawasan-kawasan yang berminyak dan kotor, ibarat kanak-kanak yang sukakan gula-gula. Periksa dapur anda dan segera bertindak sekiranya terdapat kotoran seperti berikut:

• Tumpahan makanan di permukaan dapur atau periuk
• Cerek atau perkakas dapur yang berminyak
• Serdak pada pembakar roti
• Kotak-kotak makanan ringan dan bijirin yang tidak ditutup
• Pinggan mangkuk kotor di dalam sinki atau mesin pencuci
• Makanan haiwan peliharaan yang ditinggalkan terbuka dan tidak bertutup
• Plastik sampah yang terbuka
• Sisa makanan di permukaan lantai dapur dan benchtop

Bersihkan semua tumpahan makanan dan kesan minyak pada setiap malam. Sebaik-baiknya selepas memasak. Selain itu, simpan semua lebihan makanan di dalam bekas kedap udara termasuklah makanan haiwan peliharaan tersayang.

Jangan biarkan pinggan mangkuk kotor ditinggalkan didalam sinki dan pasangkan plag/perangkap sekiranya sinki tidak digunakan untuk mengelakkan lipas daripada masuk ke dalam rumah melalui saluran paip.

Di samping itu, galakkan ahli keluarga anda untuk menikmati juadah dan snek di dapur dan ruang makan, bukannya di atas sofa. Ini bertujuan untuk mengurangkan kehadiran lipas yang sememangnya tertarik dengan sisa-sisa makanan.

Sekiranya anda tak ada masa untuk lakukan semua ini (ya, kami faham), anda boleh dapatkan khidmat professional kerana mereka mempunyai produk yang bersesuaian serta pengalaman luas dalam kerja-kerja kawalan serangga perosak. Jangan lupa, pastikan anda kekalkan kebersihan rumah untuk setiap sesi berkala.

Bersihkan di setiap penjuru dan celah-celah dapur anda untuk menghapuskan lipas. Gambar: Getty

3. Tutup semua lubang dan rekahan

Walaupun anda tinggal di apartment, anda tetap tidak terlepas dari masalah lipas. Jiran-jiran yang pengotor boleh menyebabkan rumah anda juga terkena serangan serangga ini.

Beli perekat atau sealant untuk menutup sebarang lubang dan rekahan disekeliling apartment anda untuk menghalang serangga yang tidak menyenangkan ini daripada masuk kedalam rumah.

Ini kerana, serangga jahat ini akan tetap masuk melalui ruang-ruang yang tersembunyi tak kira berapa kali anda bersihkan rumah.

Tiada apa yang boleh menghalang lipas daripada masuk ke rumah anda jika anda ada rekahan dan lubang. Anda boleh gunakan perekat atau sealant untuk menutupnya. Gambar: Getty

4. Baik pulih kebocoran air

Tahukah anda lipas boleh bertahan sehingga satu bulan tanpa makanan tetapi hanya boleh bertahan selama seminggu atau dua minggu tanpa air?

Hapuskan serangga ini dengan memeriksa dan membuat kerja baik pulih untuk semua kebocoran air di rumah anda. Selain itu, lapkan pancuran air dan tab mandi selepas digunakan, keringkan sinki dapur, perahkan kain lap dan keringkan serta merta.

Pastikan air dari paip tidak menitik dan semua meja dan kerusi di lap kering untuk mengelak daripada lipas yang sukakan kelembapan. Gambar: Eugene Hyland

Baca: Masalah pepijat? Ini tips kreatif pembaca kami

5. Dapatkan khidmat profesional

Anda dah cuba semua cara tapi lipas masih bebas berkeliaran di dalam rumah? Sudah tiba masanya untuk anda dapatkan khidmat professional!

Tidak kira sama ada ini kali pertama atau kali ke-12 anda dapatkan khidmat kawalan serangga perosak, anda boleh bertanya dengan orang sekeliling dan buat kaji selidik tentang bagaimana mereka hapuskan serangga tersebut.

Kebanyakkan produk-produk untuk hapuskan serangga perosak bersifat toksik dan boleh memudaratkan kanak-kanak serta haiwan peliharaan. Jangan risau, ada banyak produk-produk lain yang tidak bertoksik dan selamat untuk digunakan.

Pastikan anda dapat maklumat yang betul supaya anda berasa lebih yakin ketika memilih langkah yang terbaik untuk hapuskan lipas.

Sebelum kerja-kerja kawalan serangga perosak bermula, saya sarankan anda untuk bersihkan dan menyusun atur kabinet dapur serta pinggan mangkuk. Cuci semua kotoran, telur lipas atau sisa-sisa makanan. Kos untuk kawalan serangga perosak memang mahal jadi sudah tentu anda mahu memaksimumkan keberkesanannya.

Bila anda cuba nak hapuskan lipas, gunakan pelbagai kombinasi dan kaedah untuk dapatkan hasil yang terbaik. Barulah hidup anda lebih tenang bila serangga jijik ini tidak merayap disekeliling rumah.

Tapi kalau semut adalah musuh utama anda dan bukannya lipas, klik disini untuk mengetahui cara paling berkesan untuk menghapuskan semut di rumah.

Jika anda masih tidak dapat menghapuskan lipas dengan cara anda, lebih baik anda dapatkan khidmat daripada profesional. Gambar: Getty

 

Share