Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

17 cara hapuskan jentik-jentik dan cegah pembiakan nyamuk Aedes di rumah

test

Pandemik COVID-19 belum lagi reda sepenuhnya di Malaysia, sekarang datang pula peningkatan kes demam denggi yang merisaukan. Ketahui petua hapuskan jentik-jentik dan cara elakkan pembiakan nyamuk Aedes di rumah sebagai langkah pencegahan.

cara-hapuskan-jentik-jentik-dan-cegah-pembiakan-nyamuk-Aedes-di-rumah
© Thanagon Srichanchom / 123RF

Menurut kenyataan akhbar pada 8 Jun 2020 oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, terdapat sebanyak 48,584 kes demam denggi yang telah dilaporkan daripada bulan Januari 2020 sehingga 6 Jun 2020. Didapati juga bahawa kes demam denggi mulai menunjukkan tren peningkatan secara berterusan; iaitu dengan purata peningkatan sebanyak 8% setiap minggu. Sepanjang tempoh yang sama bagi tahun 2020, 84 kematian kes denggi telah dilaporkan berbanding 83 kes pada tahun 2019 (setakat 6 Jun 2020).

Kalau anda perasaan bahawa taman anda terdapat banyak kes denggi, anda boleh menghubungi Kementerian Kesihataan Malaysia (KKM) untuk dapatkan pertolongan dari Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) untuk melaksanakan aktiviti kawalan denggi.

Sekarang ialah masanya untuk anda mempertingkatkan tahap kebersihan di kediaman anda. Selalunya aerosol dan aktiviti larvasiding (iaitu penggunaan secara berkala bahan untuk membunuh jentik-jentik) adalah pilihan utama dalam mencegah penularan nyamuk Aedes.

Apakah simptom Denggi?

Kebiasaannya, ramai orang hanya akan perasaan yang mereka terkena demam denggi apabila dapat demam panas tinggi. Tetapi selain daripada demam yang sangat panas, terdapat lagi banyak tanda-tanda yang seorang telah dijangkiti oleh demam denggi. Antaranya adalah:

 1. Rasa loya dan memuntah-muntah
 2. Demam panas tinggi
 3. Sakit tulang belakang
 4. Sakit kepala
 5. Biji mata terasa sakit
 6. Ruam

Jikalau anda terdapat ada demam panas dan mana-mana petua dari senarai di atas, kunjungilah klinik yang terdekat untuk periksa kalau anda telah terkena demam denggi.

Walau bagaimanapun, yang paling baik adalah untuk mengelak daripada digigit oleh nyamuk sama sekali dengan menghapuskan jejentik nyamuk Aedes di rumah. Terdapat banyak bahan-bahan semulajadi seperti bahan di dapur, tanaman yang menghalau nyamuk, dan ikan untuk menghapuskan jentik-jentik (larva).

Kami juga akan kongsikan dengan anda langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil untuk mengelakkan nyamuk Aedes daripada bersarang di rumah. Dengan cuma 10 minit seminggu, anda mampu menghapuskan tempat pembiakan serangga yang boleh mengancam nyawa manusia ini.

Malas nak baca? Tontonlah video Pokok Dan Tanaman Yang Boleh Halau Nyamuk Di Rumah

1. Air rebusan daun sirih 

air-rebusan-sirih-bunuh-jentik-jentik
© teen00000/ 123RF

Air rebusan daun sirih bukan sahaja elok diminum untuk kesihatan tubuh badan, bahkan ia boleh digunakan bagi membasmi jentik-jentik. Ini caranya:

 • Rebus beberapa helai daun sirih muda sehingga layu
 • Biarkan air rebusan tersebut sejuk sebelum digunakan
 • Tuangkan air rebusan ke tempat yang ada jentik-jentik

Beri tempoh di antara 15 saat sehingga 30 minit untuk memastikan jentik-jentik mati

2. Tabur garam kasar

cara-hapuskan-jentik-jentik-garam-kasar
© Suriyawut Suriya/ 123RF

Bahan masakan seperti garam kasar cukup kuat untuk membunuh jentik-jentik kerana tahap kemasinannya sangat tinggi. Ini cara untuk menggunakannya:

 • Cuci garam kasar seberapa banyak yang ingin digunakan
 • Jemurkan sehingga kering

Taburkan 1-2 sudu teh garam di mana-mana tempat air bertakung yang ada jentik-jentik.

BACA: 12 petua paling berkesan halau cicak dari rumah

3. Tuang cuka epal (Apple cider)

cara-hapuskan-jentik-jentik-cuka-epal
© madeleinesteinbach/ 123RF

Cuka epal dengan kepekatan di antara 15% – 85% dipercayai mampu membunuh jentik-jentik dalam tempoh enam jam. Ini cara penggunaannya:

 • Tuangkan beberapa sudu makan cuka epal ke tempat yang ada jentik-jentik
 • Tutupi tempat itu
 • Tunggu selama enam jam sebelum anda membuka semula penutup dan membuang air yang sudah bercampur dengan cuka epal

4. Titisan minyak kayu manis (Cinnamon oil)

cara-hapuskan-jentik-jentik-minyak-kayu-manis
© joannawnuk/ 123RF

Tidak hanya mewangikan dan menenangkan, minyak kayu manis mempunyai aroma yang cukup kuat untuk membunuh jentik-jentik. Anda hanya perlu tuangkan beberapa sudu makan atau titiskan minyak kayu manis ke tempat-tempat yang ada jentik-jentik.

5. Air rendaman daun limau nipis

cara-hapuskan-jentik-jentik-daun-limau-nipis
© Ruslan Olinchuk/ 123RF

Selain aromanya yang harum sekiranya dicampurkan ke dalam masakan dan minuman, daun limau nipis juga berguna bagi membasmi jentik-jentik. Ini cara untuk menggunakannya:

 • Rendamkan beberapa helai daun limau nipis di dalam gelas atau bekas
 • Perahkan ia ke dalam gelas atau bekas yang sama
 • Tuangkan air perahan itu ke tempat jentik-jentik membiak

6. Air rendaman biji betik

cara-hapuskan-jentik-jentik-biji-betik
© Suwan Wanawattanawong/ 123RF

Buat penggemar buah betik, pastikan anda tak buang bijinya setelah selesai makan! Gunakannya untuk membunuh jentik-jentik:

 • Keringkan biji-biji betik sebanyak yang ada
 • Tumbuk sehalus yang mungkin
 • Masukkan bahan tumbukan ke dalam secebis kain kasa dan ikat dengan kuat
 • Rendamkan kain kasa yang telah diikat ke dalam air selama lima minit
 • Tuang air rendaman ke tempat jentik-jentik

7. Tuang minyak masak atau minyak bayi

cara-halau-jentik-jentik-minyak-masak
© Ruslan Olinchuk/ 123RF

Kepekatan minyak masak dan minyak bayi mampu membunuh jentik-jentik dengan cepat. Anda hanya perlu tuangkan beberapa sudu makan minyak masak atau titisan minyak bayi ke tempat jentik-jentik.

8. Bela spesis ikan pemakan jentik-jentik

cara-hapuskan-jentik-jentik-bela-ikan
© Satit Srihin/ 123RF

Jika anda mempunyai akuarium atau kolam ikan, pastikan anda membela spesis ikan yang memakan jentik-jentik. Contohnya, ikan emas, ikan kepala timah, ikan guppy, atau ikan laga. Ikan-ikan ini  boleh membantu anda dalam mengurangkan pembiakan nyamuk Aedes dengan memakan jentik-jentik tersebut.

Selain daripada menggunakan bahan-bahan semulajadi dan ikan belaan untuk menghapuskan jentik-jentik, anda juga boleh mengelakkan mereka daripada membiak dengan memastikan tiada takungan air di tempat-tempat nyamuk Aedes sering bersarang. Pastikan kawasan-kawasan berikut sentiasa bersih dan terjaga.

BACA: 8 cara simpan barang dapur basah supaya tahan lama

9. Pastikan baldi atau tab mandi sentiasa ditutup 

cara-hapuskan-jentik-jentik-air-takungan-baldi
© Anant Saisiengsod/ 123RF

Buang air kotor yang ada dalam tab setelah habis mandi, dan jangan biarkan baldi yang berisi air bersih dibiar terbuka. Pastikan baldi sentiasa ditutup dengan penutup dan keringkan sekiranya tidak digunakan.

10. Saluran longkang mestilah lancar

cara-hapuskan-jentik-jentik-bersihkan-longkang
© alsimonov/ 123RF

Air yang ada dalam longkang hendaklah sentiasa mengalir dengan lancar. Jika tidak, ia akan menyebabkan air bertakung dan seterusnya menjadi sarang nyamuk Aedes membiak. Bersihkan longkang setiap minggu agar saluran longkang tidak tersekat.

11. Buang tin, tayar terpakai dan bekas kosong

cara-hapuskan-jentik-jentik-buang-tin-kosong-dan-tayar
© thamkc/ 123RF

Ramai di antara kita yang menyimpan tin, tayar terpakai atau bekas-bekas kosong untuk pelbagai tujuan. Sama ada ia diletakkan di dalam atau di luar rumah, pastikan ia tidak terbiar dengan air yang bertakung. Sebaiknya, buang tin-tin kosong dan barangan terpakai ini untuk memastikan kawasan persekitaran sentiasa bersih dan kemas.

12. Pastikan tiada takungan air dalam pasu atau bekas bunga

cara-hapuskan-jentik-jentik-takungan-air-pasu-bunga
© Giovanni Seabra/ 123RF

Apabila anda menyiram pokok atau tanaman, pastikan tiada air yang bertakung setelah itu. Begitu juga selepas hujan, pastikan tiada takungan air dalam pasu atau bekas bunga.

13. Tutup rapat pam dan mangkuk tandas

cara-hapuskan-jentik-jentik-tutup-tandas
© belchonock/ 123RF

Pastikan tiada celah atau bukaan kecil di mana nyamuk boleh masuk ke dalam pam tandas. Jika terdapat tandas yang jarang digunakan di rumah, sebaiknya anda menutup mangkuk tandas tersebut sepanjang masa. Selain itu, jangan biarkan tingkap tandas dibiar terbuka pada waktu malam untuk mengelak nyamuk masuk.

14. Periksa pendingin hawa

cara-hapuskan-jentik-jentik-air-pendingin-hawa
© Pathompong Nathomtong/ 123RF

Takungan air yang menitik daripada mesin pendingin hawa di luar rumah juga harus diperiksa dengan. Buang air tersebut sekiranya bertakung. Ini bagi memastikan jentik-jentil tidak dapat membiak seterusnya menghapuskan pembiakan nyamuk Aedes.

BACA: 6 perkara utama yang perlu dilakukan selepas servis kawalan serangga perosak

15. Periksa bekas minuman haiwan peliharaan

cara-hapuskan-jentik-jentik-bekas-air-kucing
© Elisa Putti/ 123RF

Bagi pencinta haiwan, jangan lupa periksa bekas minuman haiwan peliharaan anda. Jangan biarkan air bertakung terlalu lama jika ia tidak habis diminum. Tukar air dengan kerap dan elakkan mengisi air terlalu banyak.

16. Bersihkan kolam dan akuarium ikan 

cara-hapuskan-jentik-jentik-bersihkan-akuarium
© Sumeth Anusornkamala/ 123RF

Walaupun anda ada membela spesis ikan yang memakan jentik-jentik, mungkin masih terdapat sebiji dua telur nyamuk yang tertinggal di dalam akuarium atau kolam ikan. Jadi pastikan anda kerap membersih dan menggantikan air.

17. Tutup kolam renang jika tidak digunakan

cara-hapuskan-jentik-jentik-tutup-kolam-renang
© sergofoto/ 123RF

Kolam renang sememangnya digemari oleh nyamuk Aedes kerana ia sangat mudah diakses, jadi pastikan kolam renang anda sentiasa ditutup dengan pelindung kolam renang apabila tidak digunakan, dan pastikan tiada celah-celah kecil di mana nyamuk boleh masuk. Elakkan kolam renang terbiar lama; pastikan anda kerap mencucinya.

BACA: 11 tanaman yang mudah ditanam semula di balkoni

Pastikan anda sentiasa menjaga kebersihan persekitaran rumah bagi mengelakkan nyamuk Aedes daripada bersarang secara berleluasa. Sekiranya anda mengalami gejala demam denggi, segera dapatkan rawatan di fasiliti kesihatan yang berhampiran.

Jangan tangguh untuk mendapatkan rawatan awal kerana berdasarkan siasatan KKM terhadap 84 kes kematian demam denggi dalam tahun ini, didapati 11% telah lewat mendapatkan rawatan (iaitu tiga hari selepas bermulanya gejala). Untuk tip yang berkaitan, baca artikel-artikel mengenai gaya hidup di iProperty.com.my.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain