Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 cara beli rumah bawah market value di Malaysia

test

Jom ketahui beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan rumah bawah market value atau nilai pasaran.

buying-a-house-in-malaysia
© Getty Images

Sebut sahaja rumah bawah market value atau nilai pasaran, pasti ramai yang tertarik. Ada rumah bawah market value yang boleh mendatangkan keuntungan dan ada yang akan merugikan. Jom kita lihat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membeli rumah bawah market value.

Persediaan membeli rumah harga bawah pasaran

Sebelum kita pergi lebih lanjut dengan cara untuk membeli rumah bawah market value, terdapat dua persediaan yang perlu anda lakukan iaitu:

Jangan beli ikut emosi

Bagi memastikan anda benar-benar membeli rumah bawah market value, jangan beli ikut emosi anda. Hanya kerana rumah itu cantik seperti rumah impian anda, bukan bermaksud harga rumah itu di bawah market value.

Tetapkan bajet

©mkphotoshu |123rf

Tetapkan bajet mengikut kedudukan kewangan sendiri. Jangan berbelanja melebihi bajet supaya kelak anda tidak mempunyai sebarang masalah untuk membayar ansuran bulanan.

Cara beli rumah bawah market value

1. Kaji kawasan perumahan terlebih dahulu

Kaji kawasan rumah yang ingin dibeli terlebih dahulu. Sekiranya anda ingin membeli untuk dijadikan aset pelaburan, tiada gunanya harga bawah nilai pasaran jika tiada permintaan sewa.

Bagi memastikan anda mendapat pulangan, kaji faktor berikut;

Lokasi

  • Adakah lokasinya strategik dan berdekatan dengan kemudahan awam?
  • Kaji aspek keselamatan. Adakah wujud balai polis dan hospital berdekatan?

Booster hartanah atau property booster

  • Adakah wujud kemudahan pengangkutan awam berhampiran hartanah ini?
  • Kemudahan awam lain seperti sekolah dan pusat membeli-belah

Keluasan rumah

  • Adakah keluasan rumah ini berbaloi dengan harga yang ditawarkan?

2. Kaji market value atau nilai pasaran rumah

Adakah rumah yang ingin dibeli benar-benar berbaloi. Caranya: bandingkan dengan harga hartanah yang sudah terjual.

Untuk mendapatkan anggaran nilai, berikut merupakan beberapa cara yang boleh anda lakukan:

Bandingkan harga rumah di laman web hartanah

Cara ini tidak menjamin anda mendapat harga pasaran yang tepat, namun ia boleh memberi anggaran harga yang ditawarkan oleh penjual lain. Contohnya, di laman web iProperty.com.my, anda boleh membuat carian rumah di kawasan yang diinginkan. Pilih keluasan binaan dan jenis kediaman yang sama dengan rumah yang ingin dibeli.

  • Semak harga rumah subsale di laman web Brickz

Brickz merupakan satu laman web yang memaparkan harga transaksi sebenar rumah-rumah subsale. Hanya perlu masukkan nama kawasan serta jenis kediaman yang ingin disemak.

Laman web ini memaparkan harga median di sesebuah kawasan serta transaksi beberapa buah rumah berdasarkan harga dan keluasan binaan.

  • Tanya ejen yang menguruskan pinjaman perumahan atau ejen hartanah

Anda juga boleh bertanya dengan ejen pinjaman bank atau ejen hartanah. Biasanya, mereka mempunyai data hartanah sekitar berdasarkan transaksi yang telah mereka kendalikan.

  • Dapatkan khidmat jurunilai profesional

Sebenarnya, ada perkhidmatan yang ditawarkan oleh jurunilai rumah profesional. Mereka akan membuat lawatan sendiri ke rumah yang dimaksudkan dan mengeluarkan laporan nilaian rumah tersebut. Cara ini paling tepat namun memerlukan bayaran.

3. Bertanya tentang iklan rumah yang sudah tidak terjual buat masa yang lama

Jika anda sudah melakukan dua langkah di atas, pada tahap ini anda sudah tahu sama ada lokasi tersebut berbaloi dan berapakah nilai pasaran atau market value di kawasan tersebut.

Seterusnya, cari iklan-iklan rumah yang sudah lama tidak terjual di lokasi yang anda inginkan ini. Jangan terburu-buru membuat keputusan untuk membeli, kerana pasti ada sebab mengapa rumah tersebut tidak terjual!

Sesetengah rumah yang tidak terjual tidak kelihatan menarik dalam iklan atau gambar tetapi sebenarnya merupakan tawaran yang menarik. Dan kesukaran untuk ia dijual boleh anda manfaatkan untuk menurunkan harga. Jangan terkejut jika pemilik bersedia menurunkan harga dan anda mendapat durian runtuh!

4. Membeli rumah di pasaran lelong

© Getty Image.

Bagi pelabur hartanah dan pembeli rumah yang ingin mendapatkan harga rumah di bawah nilai pasaran, rumah lelong sudah tidak asing lagi. Dengan harga yang ditawarkan lebih murah daripada harga pasaran, tidak hairanlah jika ramai pembida berminat dengan rumah di pasaran lelong ini.

Namun, pasaran lelong juga tidak terkecuali daripada risiko. Antaranya rumah yang rosak teruk, penyewa enggan keluar dan rumah yang mempunyai sekatan atau kaveat.

Anda boleh cuba pasaran lelong, namun pastikan ada ilmu yang cukup sebelum memasukinya! Ketahui cara beli rumah lelong di Malaysia.

5. Dapatkan diskaun pemaju bagi rumah dalam pembinaan

Bagi menarik pembeli, pemaju biasanya akan menawarkan pelbagai diskaun dan rebat bagi rumah yang dijual. Anda boleh bandingkan rumah yang masih dalam pembinaan ini dengan hartanah berhampiran yang sama jenis dan keluasan.

recon-subsale-atau-lelong
© nachai/ 123RF

Diskaun dan rebat memang menyeronokkan, namun jangan lupa semak latar belakang pemaju. Jangan disebabkan terpesona dengan tawaran diskaun yang banyak, anda termasuk dalam perangkap dan terbeli rumah daripada pemaju yang disenarai hitam.

BACA:(Dikemaskini) Senarai pemaju yang telah disenarai hitam!

6. Manfaatkan skim perumahan mampu milik

Bagi yang layak, ini merupakan satu lagi cara yang boleh anda cuba. Disebabkan skim perumahan mampu milik ini biasanya diberi subisidi kerajaan, harga rumah yang ditawarkan sangat murah berbanding harga pasaran rumah yang sama.

Jom kita lihat beberapa skim perumahan mampu milik yang boleh anda cuba:

10 rumah mampu milik untuk golongan B40 di Malaysia

Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ): Cara memohon dan syarat kelayakan permohonan

Rumah PPR, PPRT dan Sistem eKasih: Cara memohon dan syarat kelayakan 

7.  Berunding dengan pemilik rumah subsale yang terdesak

Bagi pasaran subsale, anda boleh berunding dengan penjual yang terdesak untuk menjual rumah dengan cepat. Biasanya, mereka tidak terlalu berkira untuk menurunkan harga.

8. Manfaatkan media sosial

Anda juga boleh memanfaatkan media sosial bagi mendapatkan maklumat mengenai pasaran rumah dengan  melihat iklan dan bertanya di dalam kumpulan Facebook jika ada mana-mana pemilik yang ingin menjual rumah mereka.

9. Melawat kejiranan rumah yang ingin dibeli

Selain melihat iklan, anda boleh pergi sendiri ke kejiranan rumah yang ingin dibeli dan bertanya dengan jiran-jiran jika ada pemilik yang ingin menjual rumah.

Kemudian jika ada, berunding dengan pemilik rumah terbabit untuk mendapatkan harga yang lebih murah. Jika anda bernasib baik, pemilik menawarkan harga yang lebih murah daripada pasaran.

Sebenarnya, mendapatkan rumah bawah market value ini merupakan proses yang panjang. Anda mungkin perlu banyak membuat perbandingan harga dan membeli tepat pada masanya. Namun, segala penat-lelah anda pasti berbaloi!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain