Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 tips untuk pilih dan elak kontraktor rumah bermasalah

test

Sebelum bina atau ubah suai rumah, ada beberapa perkara yang anda perlu pastikan untuk mengelakkan kerugian akibat kontraktor bermasalah. 

tips untuk elak kontraktor rumah bermasalah
© Soonthorn Wongsaita/ 123RF

Sudah sekian lama, begitu banyak kes di Malaysia berkenaan kontraktor yang membuat maasalah semasa membina atau mengubahsuai rumah(renovate). Berdasarkan laporan tahunan Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC), aduan tentang sektor perumahan mencatatkan kedudukan kedua paling tertinggi, iaitu 19.4%. Jumlah ini berdasarkan kepada aduan yang diterima daripada pengguna yang membuat laporan di NCCC.

Antara contoh bagi situasi ini, harga projek yang telah dijanjikan berbeza dengan apa yang perlu dibayar. Malah lebih menyedihkan,  walaupun anda terpaksa membayar harga yang lebih, kerja yang diberi masih terbengkalai dan apa yang paling teruk, kontraktor lari dengan wang yang telah diberikan. Jika ini terjadi kepada anda, apa yang patut anda lakukan? Dapatkan jawapannya dalam artikel ini.

Contoh aduan diterima

Antara aduan yang sering diterima dan kerap kali berulang dalam kalangan pengguna:

 • Kontraktor enggunakan bahan binaan yang berkualiti rendah sehingga mengakibatkan bumbung runtuh, dinding retak
 • Kontraktor juga dikatakan mengenakan bayaran yang tinggi terhadap pengguna. Apabila pengguna membuat laporan terhadap kerja yang tidak memuaskan, kontraktor tersebut membaiki dan mengenakan caj dua kali terhadap pengguna walaupun kesalahan tersebut adalah daripada mereka sendiri.

BACAAN POPULAR:
🚧 [PANDUAN] Cara komprehensif untuk merancang kerja ubah suai rumah.
📝Kepentingan CCC (Sijil Penyiapan dan Pematuhan) bagi pemilik rumah.

1. Kesilapan yang sering dilakukan oleh pemilik rumah

Sebenarnya, terdapat beberapa perkara yang boleh membuatkan masalah dan isu ini menjadi lebih besar. Walaupun perkara ini sebenarnya nampak remeh,  setiap perbincangan dan perkara yang dipersetujui perlu dinyatakan dalam dokumen bertulis secara sah.

Berikut merupakan antara kesilapan yang sering dilakukan oleh pemilik rumah yang perlu anda elakkan:

 • Tiada dokumen bertulis yang menerangkan secara jelas syarat-syarat yang ditetapkan bagi proses membina atau mengubahsuai (renovate rumah ini)
 • Kedua belah pihak tidak jelas tentang hak masing-masing dan tiada garis panduan yang jelas menerangkan tentang info ini
 • Tidak membuat kajian mendalam mengenai kontraktor yang ingin diupah. Ada yang yang terus percaya dengan kata-kata dari rakan-rakan sebaya.
 • Terus membuat pembayaran penuh atas dasar kepercayaan walaupun kerja belum lagi dimulakan
 • Tidak memantau perkembangan proses kerja yang dilakukan. Pastikan anda sentiasa membuat pemantauan pada setiap peringkat yang dilakukan walaupun sudah hampir siap.
 • Menunggu projek terbengkalai terlalu lama sebelum membuat tindakan atau aduan terhadap kontraktor ini

2. Semak latar belakang kontraktor dan simpan dokumen yang berkaitan 

 • Selidik latar belakang kontraktor seperti bertanyakan rakan kejiranan atau pelanggan pelanggan lain
 • Pastikan kontraktor tersebut berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 • Lakukan semakan lesen terhadap kontraktor di Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), Sekiranya berlaku sebarang masalah berkenaan kontraktor ini, anda juga boleh membuat aduan kepada CIDB untuk melaporkan salah laku kontraktor ini bagi tindakan selanjutnya
 • Minta sebut harga (quotation) sebelum anda membayar sebarang deposit
 • Letakkan syarat atau klausa khusus sekiranya kontraktor gagal menyempurnakan dalam masa yang ditetapkan. Anda juga mungkin boleh menetapkan penalti diskaun sekiranya kerja tidak memuaskan atau lambat disiapkan
 • Pastikan ada dokumen bertulis dan perjanjian yang sah di antara anda dengan pihak kontraktor
 • Sebelum menandatangani kontrak, pastikan anda membaca terma dan syarat yang ditetapkan dalam kontrak dengan teliti.
 • Pastikan anda menyimpan resit pembayaran atau gambar sebagai bukti sekiranya kontraktor tersebut tidak mahu membaiki kerosakan tersebut dan anda ingin mengambil tindakan terhadap syarikat tersebut.

BACA: 10 tip pemeriksaan awal jika rumah bermasalah

3. Sediakan perjanjian antara pemilik rumah dan kontraktor

Perjanjian antara pemilik rumah dan kontrakor adalah perlu untuk melindungi hak pemilik rumah sekiranya berlaku masalah. Ia juga boleh dijadikan sebagai rujukan sekiranya berlaku keraguan atau pertelingkahan, serta boleh dijadikan bukti atau dokumen sah disisi undang-undang.

Antara perkara yang perlu ada dalam perjanjian tersebut ialah:

 • Tarikh tandatangan perjanjian
 • Tarikh siap (projek)
 • Selain itu, masukkan definisi rumah yang telah siap  dan senaraikan syarat-syarat yang perlu dipatuhi yang menandakan rumah itu telah siap dibina atau diubahsuai
 • Denda sekiranya kontraktor gagal menyiapkan projek tersebut pada masa yang ditetapkan
 • Bahan-bahan binaan untuk dinding, bumbung, lantai, bilangan suis dan lain-lain.
 • Nama-nama dan alamat kontraktor dan pemilik.
 • Peringkat pembayaran – sebelum pembeli bayar, setiap peringkat itu mestilah di perakui oleh perunding bertauliah, seperti arkitek dan sebagainya 
 • Tempoh Tanggung Kecacatan/ Defects Liability Period (DLP) -tempoh kontraktor perlu membaiki sebarang kerosakan pada projek yang dibawahnya

4. Rujuk dengan pihak profesional 

Sebagai rujukan, anda boleh mendapatkan khidmat profesional berikut bagi mendapatkan pengesahan yang tepat berkenaan perkara yang ingin dirujuk:

 • Kandungan kontrak yang adil – Arkitek / Quantity Surveyor (QS)
 • Pelan bangunan mendapat kelulusan majlis tempatan – Arkitek
 • Reka bentuk di tapak mengikut pelan lulus – Arkitek dan Jurutera
 • Progress di tapak mengikut bayaran yang telah dibuat – Arkitek, Jurutera dan Quantity Surveyor
 • Bahan-bahan binaan rumah mengikut kontrak SPA – Arkitek dan Jurutera

5. Undang-undang yang berkaitan sekiranya berlaku masalah

Jika berlaku sebarang masalah mengenai isu ini, anda boleh memfailkan tuntutan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di bawah Seksyen 53, Akta Perlindungan Pengguna 1999.

6. Cara membuat tuntutan tribunal pengguna

 • Pertama sekali, failkan tuntutan dengan mengisi Borang 1. Anda boleh mendapatkan borang ini di semua cawangan Tribunal atau muat turun di portal e-Tribunal. Pembayaran RM 5.00 perlu dilakukan untuk pemfailan borang tersebut.
 • Salinan Borang 1 akan diserahkan kepada pihak yang dituntut, dan kedua-dua pihak perlu hadir ke pendengaran tuntutan tersebut. Tarikh pendengaran akan ditetapkan oleh Tribunal.
 • Sekiranya tuntutan berjaya diselesaikan dengan  persetujuan kedua-dua pihak, Tribunal akan mengeluarkan Award (terma ini digunakan untuk penyelesaian yang ditawarkan oleh Tribunal). Award tersebut boleh jadi dalam bentuk wang yang dibayar kepada pengadu, ataupun ganti untuk barang yang dibeli.
 • Menurut undang-undang, anda hanya dibenarkan untuk membuat tuntutan sehingga RM 25,000 sahaja. Wang tuntutan itu bukan dibayar oleh Tribunal, sebaliknya oleh pihak yang dituntut, atas arahan Tribunal.

BACA: 23 senarai semak untuk pindah rumah

Bagi memudahkan anda bersedia untuk sebarang kemungkinan yang akan datang, pastikan anda menyimpan semua dokumen berkaitan dengan pembelian dan servis yang anda peroleh dari peniaga sebagai bukti. Antara dokumen yang boleh digunakan sebagai bukti ialah invois, resit, risalah iklan, barang yang rosak,dan dokumen lain yang boleh menyokong tuntutan ganti rugi anda.

Sebenarnya, membina atau mengubahsuai rumah boleh menjadi proses yang menyeronokkan atau  mendatangkan sengsara jika tidak kena caranya. Semoga info ini dapat membantu anda mengendalikan urusan anda bersama kontraktor pilihan anda dengan lebih lancar. Semoga berjaya!

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

🏗️ Bina rumah sendiri: Panduan langkah demi langkah
🤩 [GAMBAR] Sebelum dan selepas renovation: Transformasi 8 rumah yang dimodel semula.
⚠️ Awas! Jangan lakukan kesalahan ini apabila menghias apartmen kecil.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain