Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah tepi pantai di Malaysia: Panduan membeli, kekurangan dan kelebihan

test

Bayangkan kebahagiaan anda bila memiliki rumah di tepi laut, anda boleh bekerja dari jarak jauh sambal menikmati pemandangan laut yang menakjubkan. Namun, memiliki rumah tepi pantai banyak cabarannya. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan kebaikan dan kekurangan serta kos yang berkaitan apabila memiliki rumah tepi pantai.

rumah-tepi-pantai-malaysia
© ababilhot | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Beach house or beachfront property in Malaysia: Pros and Cons oleh Khairul Khalid.

Di Malaysia, antara tempat paling popular untuk membeli rumah tepi pantai adalah Pulau Pinang, Langkawi dan Port Dickson. Tetapi sebelum anda memulakan carian harttanah impian anda, kita bincangkan terlebih dahulu perbezaan antara rumah tepi pantai dan rumah berpemandangan laut. Kemudian, kita akan bincangkan pelbagai faktor yang perlu dipertimbangkan ketika membeli rumah tepi pantai, dan sama ada hartanah tersebut bagus untuk disewa sebagai rumah atau chalet percutian.

Apakah rumah tepi pantai di Malaysia?

Secara amnya, rumah di tepi pantai adalah hartanah kediaman yang betul-betul di tepi laut. Juga dikenali sebagai beachfront property, ia menawarkan pemandangan laut serta akses mudah ke sisiran pantai. Di luar rumah, anda boleh berjalan terus ke pantai, atau menggunakan lorong pintas.

Kemudahan ini amat disukai oleh mereka yang gemar berenang dan bersantai di pantai.  Namun, ada rumah di tepi pantai mungkin kurang privasi, terutama yang terletak di kawasan pelancongan yang popular dan dikunjungi ramai.

Apakah rumah berpemandangan laut?

Rumah berpemandangan laut adalah unit kediaman yang terletak betul-betul di pesisir pantai dan menawarkan pemandangan laut yang indah. Namun, ia tidak mempunyai akses terus ke tepi pantai. Rumah ini mungkin terletak di kawasan berbukit atau berbatu yang tinggi.

rumah-tepi-pantai-untuk-dijual
© Farizun Amrod Saad | 123rf

Walaupun kediaman ini menawarkan lebih privasi dan terasing kerana ia jauh daripada kawasan pantai awam, ia tidak mempunyai akses mudah ke tepi pantai. Namun, rumah jenis ini terletak di kawasan tinggi dan boleh menawarkan pemandangan yang lebih baik berbanding rumah di tepi pantai.

iProperty Transaksi: Dapatkan data transaksi hartanah subsale (sekunder) terkini secara PERCUMA untuk membantu anda membuat keputusan hartanah terbaik. Tiada pendaftaran diperlukan!

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membeli rumah tepi pantai

Kos

Rumah tepi pantai di Malaysia lazimnya jauh lebih mahal daripada hartanah kediaman serupa yang terletak di kawasan pedalaman. Menurut Laporan Global Waterfront 2019 oleh Knight Frank, rumah di tepi pantai  58.5% lebih mahal daripada rumah biasa, manakala hartanah di tepi pelabuhan mempunyai premium 59.1% berbanding kediaman di pedalaman.

Tambah lagi, kadar faedah pinjaman perumahan untuk rumah percutian lebih tinggi sedikit sekitar 0.5% – 1.0%  berbanding rumah kediaman di kawasan utama.

Mungkin pelabur hartanah tertanya-tanya apakah mereka perlu membayar lebih cukai untuk hartanah di tepi pantai? Berita baik, cukai pintu tidak bergantung kepada lokasi tetapi kepada anggaran nilai sewa tahunan hartanah. Nilai ini juga bergantung kepada saiz dan jenis hartanah tersebut. Semakin besar hartanah, semakin tinggi kadar penilaian anda.

Oleh itu, rumah tepi pantai tidak sesuai untuk pembeli rumah kali pertama yang mempunyai bajet terhad. Ia lebih sesuai untuk keluarga yang kaya, pelabur hartanah dan pemilik rumah yang mampu membeli hartanah kedua atau rumah percutian.

Tarikan membeli

Sekiranya anda berhasrat untuk membeli kerana anda mahukan rumah percutian eksklusif, anda boleh memilih rumah pantai yang terletak di pantai yang kurang popular kerana ia lebih mampu milik. Sekiranya anda membeli untuk tujuan pelaburan, lebih baik membeli rumah di tepi pantai di kawasan percutian popular seperti kawasan bandar di pantai. Walaupun rumah di sini lebih mahal, lazimnya permintaan sewa tinggi untuk hartanah tersebut.

Antara bandar pantai yang popular di Malaysia ialah Mersing, Semporna, Langkawi, Port Dickson, Kota Kinabalu, Batu Ferringhi dan Tanjung Bungah.

Berdekatan laut

Bagi ramai orang, jarak yang dekat dengan pantai adalah perkara paling penting ketika membeli rumah tepi pantai. Kemudahan di lokasi ini akan meningkatkan daya tarikan dan nilai penjualan semula hartanah. Namun, ini akan menambahkan risiko banjir dan cuaca buruk yang lazim dialami di kawasan pesisir pantai. Ini juga akan meningkatkan bayaran insurans untuk rumah kediaman anda.

Penyelenggaraan dan penjagaan

Rumah tepi pantai lebih sukar dan lebih mahal untuk dijjaga berbanding rumah di pedalaman. Contohnyak, banyak penerbitan dalam talian menyatakan bahawa kepekatan garam yang lebih tinggi di udara akan menyebabkan karat dan kakisan, sementara tahap kelembapan yang lebih tinggi meningkatkan risiko kerosakan kayu dan kulat merebak.

Anda dinasihatkan melabur dalam lekapan gred marin yang tahan pasir, angin, hujan dan  ianya juga tidak mudah terhakis. Bahan gred marin mempunyai daya tahan terhadap pelbagai elemen di persekitaran laut seperti air, angin kencang, sentuhan kasar dan kakisan air masin. Lekapan di sini merujuk kepada objek yang dilekatkan secara kekal kepada harta benda melalui selak, skru, paku, simen atau cara lain. Ini termasuk batang tirai, rak tuala, tirai dan penutup tingkap, serta rak dan kabinet dalaman.

Walaupun mempunyai lekapan gred marin, semua lekapan luaran perlu dibersihkan setiap tiga hingga enam bulan dengan sabun yang tidak kesat dan tuala mikrofiber. Baca mengenai caj penyelenggaraan hartanah di Malaysia di sini.

Bahan binaan

construction-quality-malaysia
© chpua | Getty Images

Disebabkan kelemahan aspek geografi, seperti risiko banjir dan cuaca yang teruk, serta kepekatan garam yang tinggi di udara, pembeli harus memastikan bahawa rumah tepi pantai menggabungkan bahan binaan dan kaedah pembinaan yang kuat. Contohnya, cari hartanah dengan bumbung jenis logam kerana ia sangat tahan angin. Struktur utama juga harus dibina daripada konkrit atau kayu semula jadi yang tahan lama. Pastikan kelengkapan logam adalah keluli tahan karat atau logam bersalut yang mempunyai ketahanan karat yang tinggi.

ARTIKEL MENARIK:
? Apa berlaku jika hartanah sewa anda mengalami kerosakan?
❌ Bagaimana mengelak rumah sewa anda dari kegiatan jenayah

Kelebihan memiliki rumah tepi panctai

Pemandangan hebat

Pemandangan laut yang menakjubkan ketika anda bangun setiap pagi boleh menyegarkan anda, Ambil gambar, muat naik ke media sosial dan tunggu komen cemburu dari rakan, keluarga dan rakan sekerja anda.

Gaya hidup lebih sihat

Menurut kajian saintifik, kawasan pesisir pantai mengeluarkan banyak ion negatif yang membantu menyahtoksik badan dan memperbaiki sistem imun kita. Berenang dan bersenam akan menguatkan badan anda. Bunyi ombak di pantai boleh menenangkan dan membantu anda tidur malam.

Menjana pendapatan sewa

Rumah percutian di tepi pantai popular di kalangan pelancong dan ekspatriat yang kaya. Anda boleh menyewa dengan mudah melalui platform perkongsian rumah seperti Airbnb. Walau bagaimanapun, permintaan mungkin kurang bagi hartanah sewa di tepi pantai / kawasan yang terpencil, melainkan semasa cuti musim panas dan cuti umum.

Kekurangan beli rumah tepi laut

Penjagaan yang mahal

Untuk hartanah bertingkat tinggi atau strata, syarikat pengurusan kemungkinan akan mengenakan yuran penyelenggaraan bulanan yang lebih tinggi kerana mereka perlu mengupah pakar dalam penjagaan dan pemeliharaan rumah tepi pantai, serta pakar jurutera struktur untuk menjalankan pemeriksaan.

Jangka hayat struktur yang lebih pendek

Sekiranya rumah pantai anda dibina dari kayu yang bukan gred marin, ia boleh reput dengan mudah akibat kelembapan tinggi dan persekitaran basah. Kepekatan garam yang tinggi di udara boleh menyebabkan karat dan hakisan kepada lekapan logam anda. Sekiranya bumbung anda tidak diperbuat daripada keluli atau logam tahan karat, anda mungkin perlu menggantinya setiap 15 tahun dan bukannya 20 tahun seperti kebiasaannya.

Rumah anda mungkin tidak boleh didiami

Pemanasan global dan perubahan iklim menyebabkan kenaikan permukaan laut. Para saintis menjangkakan bahawa banyak kawasan dataran rendah yang dulu berada di pesisiran pantai mungkin akan tenggelam ke dasar laut dalam beberapa dekad akan datang. Oleh itu, rujuk kepada peta ramalan dan lakukan penyelidikan menyeluruh sebelum melabur. Anda boleh berunding dengan agensi kerajaan atau membuat kajian sendiri. Contohnya, penyelidikan oleh Nature Communications meramalkan bahawa sebahagian daripada Malaysia mungkin akan tenggelam pada tahun 2050. Ini termasuk Pelabuhan Klang, sebahagian besar kawasan Klang, Bagan Datoh, Kuala Selangor dan Sekinchan, sementara KLIA akan berada di tepi pantai.

Patutkah pelabur hartanah membeli rumah tepi pantai untuk disewa?

Kami tidak mengesyorkan membeli rumah tepi pantai sebagai hartanah sulung untuk pembeli rumah kali pertama, kecuali anda mempunyai banyak wang dan ini adalah gaya hidup yang anda mahukan.

Sekiranya anda seorang pembeli hartanah, anda perlu meneliti bahan binaan dan lekapan logam di rumah yang ingin anda beli untuk memastikan anda mendapat rumah tepi pantai yang tahan lama dan tidak akan mengalami sebarang masalah penyelenggaraan yang serius selama dua dekad pertama.

Bagi pemilik rumah yang mencari hartanah kedua atau rumah percutian, membeli rumah tepi pantai untuk anda dan keluarga mengelak dari kesibukan kota mungkin suatu idea yang menarik. Tetapi berhati-hatilah, menjaga rumah tepi pantai atau berpemandangan laut bukanlah suatu perkara yang mudah. Jika anda terlalu sibuk untuk menguruskan rumah tepi pantai anda, mengambil khidmat agensi untuk melakukan ini bukan murah. Jika hartanah dibiarkan kosong selama berbulan-bulan, ada risiko pencurian dan pecah masuk.

Bagi pelabur hartanah yang berpengalaman, rumah tepi pantai boleh menjadi tambahan yang sangat baik untuk portfolio anda. Sama ada anda harus membeli hartanah baharu atau dari pasaran sekunder, selidik struktur dan lekapan untuk memastikan ia mempunyai daya tahan di persekitaran pantai. Anda tidak mahu membazir wang jika rumah tepi pantai anda memerlukan pembaik pulih besar setelah hanya beberapa tahun.

Jika anda hanya mempunyai satu atau beberapa rumah tepi pantai, mungkin lebih bijak dari segi kewangan untuk mengupah penjaga sementara apabila perlu, dan tidak melibatkan firma pengurusan hartanah yang mengenakan caj berdasarkan sewa tahunan – 5.0% daripada sewa tahunan kasar pada RM30,000 pertama, 3.0% daripada sewa tahunan kasar pada baki sehingga RM 100,000, dan 2.0% daripada sewa tahunan kasar pada baki lebih dari RM 100,000. Tetapi jika anda mempunyai banyak hartanah, mengupah syarikat pengurusan hartanah yang terkenal adalah langkah yang bijak.

Selain itu, jangan lupa mengambil kira kos penyelenggaraan dan kos dana terikat semasa mengira hasil sewa atau pendapatan rumah tepi pantai anda. Menurut Kuan You Wai, kontraktor pakar pembaik pulih bangunan, pembeli hartanah di tepi pantai boleh menanggung kos penyelenggaraan lebih tinggi berbanding dengan pemilik rumah biasa kerana kerosakan dan kakisan bangunan dipercepat dalam struktur yang terdedah secara langsung kepada semburan air laut. Ini akan menjadi bertambah buruk jika bangunan mengalami perbezaan suhu yang tinggi sepanjang tahun.

Kuan you wai
Kuan You Wai, Direktor, PKN Building Solutions Sdn Bhd

“Semburan air laut akan menghakis bahan seperti konkrit dan batu-bata. Pengumpulan garam di bangunan boleh menjadi sangat berbahaya, kerana pengkristalan garam dalam struktur bahan bangunan yang berongga (seperti simen dan keluli) cukup kuat untuk memusnahkan bahan di sekitarnya dan menyebabkan bahagian luar hancur setelah beberapa lama, ”jelasnya

“Lihatlah kejadian di Champlain Towers, di mana sebuah kondominium di tepi pantai di Florida runtuh tahun lalu, menyebabkan 90 kematian.  Penyebabnya – pencerobohan air masin ke tempat letak kereta bawah tanah serta kakisan batang besi tetulang dan konkrit spalling yang disebabkan oleh air masin.”

Oleh itu, dia menasihatkan pemilik hartanah di tepi pantai supaya memastikan Jawatankuasa Pengurusan mereka melakukan pemeriksaan pencegahan secara teliti yang dijadualkan oleh jurutera struktur untuk mengawasi tahap keusangan bangunan demi keselamatan penghuninya. Juga pasang lapisan luaran yang sesuai untuk memanjangkan jangka hayat bangunan / bahan.

Senarai rumah tepi pantai untuk dijual di Malaysia

tanah-chalet-tepi-pantai
© weiteong |123rf

Berikut adalah beberapa hartanah kediaman di Malaysia yang terletak dekat dengan pantai.

Rumah tepi pantai di Johor

1. Starview Bay @ Forest City, Gelang Patah

Kondominium pegangan kekal 39 tingkat ini banyak tersenarai untuk dijual dan disewa. Julat harga jualan antara RM627,069 hingga RM2.35 juta dengan saiz terbina antara 517 kaki persegi hingga 1,841 kaki persegi. Julat harga sewa antara RM850 – RM 1,300 dengan saiz terbina antara 480 kaki persegi hingga 775 kaki persegi. Pelbagai kemudahan termasuk kawalan keselamatan 24 jam, tempat parkir, BBQ, rumah kelab, pasar mini dan bas ulang-alik.

2. Somerset Puteri Harbour, Iskandar Puteri (Nusajaya)

Saiz terbina untuk unit pegangan kekal ini antara 895 kaki persegi hingga 1,625 kaki persegi. Julat harga jualan antara RM369,000 hingga RM1,36 juta, manakala julat harga sewa antara RM2,100 hingga RM3,500. Somerset Puteri Harbour dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti kawalan keselamatan 24 jam, tempat parkir, BBQ, taman permainan, pasar mini dan kolam renang.

3. Paragon Residences @ Straits View, Jalan Tengku Puteri 1

Kediaman servis pegangan kekal ini menawarkan unit antara 732 kaki persegi hingga 1,711 kaki persegi. Julat harga jualan antara RM421,500 hingga RM1.08 juta, manakala julat harga sewa antara RM1,500 hingga RM3,500. Paragon Residences @ Straits View dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti kawalan keselamatan 24 jam, trek joging, taman permainan, BBQ, gelanggang tenis dan kolam renang.

4. Crescent Bay Suites (Teluk Bayu), Taman Bayu Puteri

Crescent Bay Suites (Teluk Bayu) adalah hartanah pegangan pajak yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti kawalan keselamatan 24 jam, tempat parkir, BBQ, kafeteria, gimnasium dan kolam renang.

Rumah tepi pantai di Pulau Pinang

1. Infinity Beachfront Condominium, Tanjung Bungah

Hartanah pegangan kekal ini mempunyai 119 unit dengan harga median RM787 per kaki persegi. Kemudahan termasuk kolam renang, taman permainan, sauna, bbq, tempat letak kereta, kolam renang, keselamatan 24 jam, jakuzi, pusat perniagaan, dan gimnasium.

2. Gurney Beach Resort, Gurney

Kondominium pegangan bebas 39 tingkat ini mempunyai harga transaksi median ialah RM 573 setiap kaki persegi. Kemudahan termasuk BBQ, tempat letak kereta, taman permainan, gimnasium, sauna, gelanggang tenis, keselamatan 24 jam dan kolam renang.

3. 1 Tanjong Condominium,Tanjung Bungah

Kondominium Pegangan Bebas 41 tingkat dengan banyak penyenaraian untuk jualan dan sewa. Harga urus niaga median ialah RM 892 setiap kaki persegi. Kemudahan termasuk kolam renang, kawalan keselamatan 24 jam, BBQ, kolam renang, gimnasium, sauna, gelanggang tenis, tempat letak kereta, jakuzi dan taman permainan.

4. SkyHome, Tanjong Tokong

Kondominium pegangan bebas mewah ini mempunyai unit bermula dari 6300 kaki persegi. Harga purata transaksi ialah RM 593 setiap kaki persegi. Kemudahan termasuk kolam renang, gelanggang tenis, taman permainan, gimnasium, gelanggang skuasy, tempat letak kereta, trek joging dan keselamatan 24 jam .

5. Concord Garden, Tanjung Bungah

Rumah teres 1 Tingkat ini dengan 950 kps dijual pada harga RM 760,000. Keluasan tanahnya ialah 1,300 kaki persegi dan dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi.

Rumah tepi pantai di Port Dickson, Negeri Sembilan

1. Glory Beach Resort, Taman Tanjung

Ini adalah apartment tepi laut yang indah di Port Dickson dengan saiz terbina 1,300 kaki persegi. Unit pegangan kekal ini mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Ia dilengkapi perabot dengan harga jualan RM408,000. Pelbagai kemudahan termasuk kawalan keselamatan 24 jam, tempat parkir, BBQ, rumah kelab, taman permainan, gelanggang tenis dan kafeteria. Glory Beach Resort mempunyai pantai peribadi dan anda boleh berjalan kaki dari apartment untuk menikmati suasana pantai.

2. Bayu Beach Resort, Telok Kemang

Kediaman berservis pegangan pajak ini terletak di hadapan laut. Setiap unit mempunyai 2 bilik mandi dan ruang belajar kecil dengan balkoni yang menghadap ke laut. Saiz terbina ialah 1,000 kaki persegi dengan harga jualan RM298,000. Pelbagai kemudahan terdapat di Bayu Beach Resort termasuk kolam renang.

3. The Regency Tanjung Tuan Beach Resort, Batu 5, Jalan Pantai

Unit kondominium 1,220 kaki persegi ini dijual pada harga RM420,000. Ia mempunyai 3 bilik tidur, 2 bilik mandi dan dilengkapi dengan penyaman udara, kabinet dapur serta balkoni. Pelbagai kemudahan termasuk kawalan keselamatan 24 jam, tempat parkir, gelanggang skuasy, gelanggang tenis, kolam cetek, kolam renang dan kafeteria.

4. D’Wharf Residencee, KM1, Jalan Pantai

Unit kediaman berservis ini mempunyai saiz terbina antara 605 kaki persegi hingga 1,300 kaki persegi. Julat harga jualan antara RM350,500 hingga RM409,000, manakala julat harga sewa antara RM2,890 hingga RM6,310. D’Wharf Residence dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti kolam renang, taman air, gimnasium lengkap, lebih dari 500 tempat parkir, pantai peribadi dan taman untuk penduduk. Terdapat juga kaunter resepsi tetamu 24 jam, yang menawarkan penduduk / tetamu perkhidmatan pegawai “concierge”, simpanan bagasi dan daftar masuk / daftar keluar ekspres.

Rumah tepi pantai di Pahang

1. Pelindung Height Teluk Cempedak, Kuantan

Rumah berkembar baharu dua tingkat ini dijual pada harga RM903,000. Hartanah pegangan kekal ini di hadapan laut dan mempunyai saiz terbina 2,341 kaki persegi serta anjung kereta bersaiz  22 kaki X 22 kaki. Hartanah ini juga mempunyai 4 bilik tidur dan 4 + 1 bilik mandi.

2. Taman Dato Ibrahim, Kuala Rompin

Rumah resort berkembar ini hanya 1 minit berjalan kaki dari Pantai Hiburan Rompin. Dengan saiz terbina 2,866 kaki persegi, ia dijual pada harga RM585,000. Unit pegangan kekal ini mempunyai 4 bilik tidur dan 4 bilik mandi, dan sedia untuk didiami.

3. The Parkz, Kuala Rompin

Kawasan kediaman pegangan kekal yang sedang dibina ini menawarkan 94 unit. Fasa 1 menawarkan unit rumah teres satu tingkat dengan saiz terbina 20 x 40 kaki persegi dan 3 bilik tidur + 2 bilik mandi. Harga jualan bermula dari RM 238,000 dan dijangka siap pada 2025. Fasa 2 menawarkan unit rumah teres satu tingkat dengan saiz terbina 20 x 45 kaki persegi dan 4 bilik tidur + 2 bilik mandi. Harga jualan bermula dari RM 248,000 dan dijangka siap pada Jun 2025.

Rumah tepi pantai di Melaka

1. Semi-D dua tingkat, Ujong Pasir Permatang Pasir Semabok

Rumah berkembar ini telah diubahsuai sepenuhnya dan dijual pada harga RM750,000. Dengan saiz terbina 3,000 kaki persegi, ia mempunyai 4 + 1 bilik tidur dan 3 bilik mandi. Unit pegangan pajak ini mempunyai penyaman udara, kabinet dapur, balkoni dan taman.

2. Bali Residences, Bandar Melaka

Unit kondominium pegangan pajak ini menghadap laut dan bandar dengan harga jualan dari RM278,000. Dengan saiz terbina dari 600 kaki persegi, ia memiliki akses kepada pelbagai kemudahan seperti kolam renang, taman permainan, gimnasium, gelanggang bola keranjang, ruang barbeku, kafe, tempat parkir, kolam renang yang menyeronokkan, jakuzi, trek joging, kawalan keselamatan 24 jam, gelanggang tenis, dan gelanggang skuasy.

3. Everly Resort Hotel (Riviera Bay), Tanjong Kling

Lot pegangan kekal dan bukan bumi ini dilengkapi sepenuhnya dan mempunyai saiz terbina 900 kaki persegi. Ia menawarkan 2 bilik tidur dan 2 bilik mandi, serta akses ke pelbagai kemudahan seperti kawalan keselamatan 24 jam, kolam renang, trek joging, dan taman permainan.

Baca artikel ini seterusnya: Bolehkah penghuni strata mendakwa pengurusan hartanah dan dalam keadaan apakah JMB atau MC boleh mendakwa penghuni strata?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain