Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Sebelum beli rumah, kena ambil tahu perbezaan hakmilik Induk, Strata dan Individu

test

Ramai orang terlepas pandang bab hakmilik atau title rumah ni. 

perbezaan-hakmilik-master-individu-dan-strata
© Aleksandr Davydov/ 123RF

Kebiasaannya bila nak beli rumah, kebanyakkan orang akan fikir soal pembiayaan dan ubahsuai rumah. Bila pembiayaan sudah diluluskan, sekarang tinggal bayaran bulanan dan ubahsuai mengikut citarasa masing-masing. Bagi rumah dalam pembinaan, anda mesti bayar ‘progressive payment’ sebelum rumah tersebut siap sepenuhnya. Manakala bagi rumah subsale, anda boleh terus tinggal di rumah tersebut semua urusan telah selesai. Tapi ramai orang yang terlepas pandang bab hakmilik atau title rumah ni.  Hakmilik ini sebenarnya adalah geran. Jadi jangan keliru. Sebutan sahaja yang lain, tapi maksudnya sama.

Jenis-jenis hakmilik rumah

© tktktk/ 123RF

1. Hakmilik Induk

Hakmilik Induk atau Master Title ini adalah geran induk yang diletakkan di atas nama pemaju. Jika rumah anda masih lagi berstatus Hakmilik Induk atau Master Title, ini bermakna status rumah itu masih belum dipecahkan mengikut lot atau petak masing-masing. Setiap projek akan diletakkan di atas nama pemaju tetapi perlu ditukar kepada nama pemilik petak atau lot apabila rumah tersebut telah siap.

2. Hakmilik Strata

Hakmilik Strata atau Strata Title adalah bagi rumah bertingkat seperti apartmen dan kondominium. Dengan Hakmilik Strata, anda adalah pemilik sah bagi petak di sesebuah apartment. Dalam strata, petak adalah unit di mana pemiliknya adalah berbeza.

Tetapi bagi rumah berstatus Strata, mereka mempunyai harta bersama atau common area seperti taman permainan, kolam renang, perpustakaan, dan lain-lain. Apabila rumah telah berstatus strata, perbadanan pengurusan boleh ditubuhkan yang terdiri daripada pemilik-pemilik unit bagi menyelenggara harta bersama di dalam sesebuah apartmen atau kondominium tadi.

Badan pengurusan ini terdiri daripada Badan Pengurusan Bersama (JMB),  Perbadanan Pengurusan (MC) dan Subsidiary Management Corporation atau Sub-MC. Mengikut Akta Pengurusan Strata (SMA) 2013, barangan pemilik unit boleh disita setelah pemilik tersebut gagal menjelaskan yuran penyelenggaraan, melalui beberapa proses peringatan.

BACA: Ketahui hak dan kewajipan anda sebagai pemilik hartanah strata

3. Hakmilik Individu 

Hakmilik Individu pula adalah bagi rumah bertanah seperti rumah teres. Persatuan penduduk boleh ditubuhkan atas semangat kejiranan tetapi persatuan tiada hak untuk memaksa pemilik rumah membuat sebarang bayaran yuran kerana ianya adalah hak milik individu.

Kadang-kadang, ada sesetengah kawasan perumahan yang mengupah pengawal keselamatan di atas inisiatif mereka sendiri, dan akan membuat kutipan yuran bagi bayaran perkhidmatan kepada pengawal keselamatan tersebut. Mungkin ada segelintir penduduk yang enggan membuat bayaran tersebut, jadi persatuan penduduk tiada hak untuk memaksa atau menyita barangan pemilik rumah.

Terdapat 2 kesan jika anda tidak menukar hakmilik dari Induk ke Individu atau Strata

© miodrag ignjatovi / Getty Images

1. Rumah sukar untukdijual

Kebanyakan bank agak sukar untuk memberikan pembiayaan perumahan bagi rumah yang masih berstatus Hakmilik Induk dan berusia lebih dari 10 tahun. Apabila tidak mendapat pembiayaan, ia akan mengakibatkan rumah tersebut agak sukar untuk dijual.

Ini adalah bagi kes pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka kepada pembeli lain. Kadang-kadang, pembeli juga perlu menitikberatkan penukaran hakmilik ini kerana penukaran Hakmilik Induk ke Hakmilik Strata memerlukan kos duti setem dan yuran guaman. Jadi jika anda ingin  membeli rumah yang masih berstatus Induk, anda perlu mengeluarkan kos tambahan untuk penukaran hakmilik tersebut.

2. Merumitkan proses urusniaga

Jika anda merancang membuat pembelian hartanah sebagai pelaburan tetapi tidak menukar hakmilik kepada Individu atau Strata, urusniaga jualan boleh menjadi kompleks, akan mengambil masa yang lebih lama, dan bakal menelan kos yang lebih tinggi.

Sebagai contoh jika pemaju telah muflis, anda perlu melalui proses undang-undang untuk membuat pengesahan hakmilik. Ini menyebabkan anda terpaksa menanggung kos tambahan bagi melalui proses undang-undang tersebut.

Tempoh masa untuk mendapatkan duit daripada hasil jualan hartanah pula mungkin memakan sedikit masa. Ini kerana anda perlu menyelesaikan proses hakmilik dan menyebabkan anda rugi daripada segi masa dan kewangan.

BACA: Apakah itu RPGT @ Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) & bagaimana kiraannya?

Sebelum nak beli rumah, semak dulu status hakmilik rumah tersebut

Kesimpulannya, jika anda merancang untuk membeli rumah, pastikan anda tahu status hakmilik hartanah tersebut. Ini amat penting kerana ia akan memberikan implikasi kepada kos, tenaga, dan masa yang anda laburkan.

Artikel asal ini diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Azharul Adha Dzulkarnain.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain