Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apakah terma yang penting dalam perjanjian penyewaan hartanah?

test

Anda akan menyewa untuk pertama kali dan bingung sedikit tentang selok-belok penyewaan hartanah di Malaysia? Jangan risau, kami sedia membantu.

tenant-agreement-malaysia-condo
© tuaindeed | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari versi Bahasa Inggeris oleh Azmah Zakariah.

Dokumen yang paling penting bagi setiap penyewa ialah kontrak perjanjian penyewaan. Ia merupakan satu dokumen yang sah di sisi undang-undang untuk mengawal hubungan anda dengan tuan rumah. Pada dasarnya, ia menjelaskan dengan terperinci hartanah yang anda sewa. Untuk mendapatkan lebih maklumat pengenalan sebelum menyewa hartanah di Malaysia, sila semak Apa itu Perjanjian Penyewaan di Malaysia?

Di sini, kita akan memberi fokus kepada isi kandungan perjanjian penyewaan, serta klausa dan sebarang perkara tambahan yang perlu diselit ke dalam dokumen ini sebelum anda menandatanganinya.

Berikut adalah bahagian-bahagian asas yang terdapat dalam mana-mana perjanjian penyewaan:

1. Butiran dan tujuan hartanah

Ini termasuklah alamat penuh dan butiran hartanah seperti jenis hartanah (studio, apartmen 3-bilik tidur, teres 1 1/2 tingkat dll.) dan siapakah pemilik hartanah yang sah. Dalam kes ini, tujuan adalah ‘kediaman’.

2. Tempoh penyewaan

Tempoh penyewaan perlu dinyatakan dengan tarikh yang tepat. Sebagai contoh, Satu (1) tahun bermula dari 01.02.2019 dan tamat pada 29.02.2020.

3. Jumlah sewa

Bahagian ini akan memberikan butiran tentang jumlah sewa yang anda dan tuan rumah persetujui. Ia juga mungkin mengandungi klausa tambahan tentang kadar sewa yang kekal di sepanjang tempoh yang dipersetujui.

4. Jumlah deposit

© kenishirotie / 123rf

Deposit suatu perkara asas dalam mana-mana perjanjian penyewaan. Terdapat tiga jenis deposit: Wang pendahuluan (biasanya bayaran 1-bulan sewa untuk menempah hartanah tersebut, lebih kurang sama seperti yuran tempahan); deposit jaminan dan deposit utiliti.

Ini adalah tiga jenis deposit yang standard. Dalam bahagian ini, jumlah yang perlu dibayar harus dinyatakan dengan jelas. Jangan lupa pemulangan deposit jaminan selepas perjanjian tamat. Dalam bahagian pembayaran sewa dan deposit, anda juga boleh menyatakan kaedah pembayaran (melalui cek, pemindahan wang, tunai) untuk melindungi kepentingan anda.

BACA: Penyewa tak bayar sewa. Apa tindakan wajar tuan rumah?

5. Apa yang disediakan oleh tuan rumah

Ini termasuk inventori barang-barang yang ada di dalam rumah sewa anda, secara asasnya apa-apa yang dimiliki oleh tuan rumah. Adakah hartanah tersebut berkelengkapan penuh atau separa penuh? Jika ya, nyatakan dengan tepat perabot dan lain-lain perkakas di dalam rumah tersebut.

Menyenaraikan barang-barang akan banyak membantu anda (contoh – 3 kipas angin, 2 unit penyaman udara, 1 sofa tiga tempat duduk, 1 taman herba hidroponik). Mungkin lebih elok jika anda masukkan perkara ini ke dalam bahagian “Tanggungjawab Tuan Rumah” (lihat butiran seterusnya) sebagai rujukan kepada lampiran yang akan menjadi senarai inventori.

6. Tanggungjawab tuan rumah

Beri penuh perhatian kepada bahagian ini. Di sinilah tertera tanggungjawab tuan rumah seperti penyelenggaraan dan pembaikan. Katakanlah pemanas air di bilik mandi anda rosak, siapakah yang bertanggungjawab memanggil juruelektrik untuk membaikinya?

Bagaimana pula jika bumbung rumah bocor? Banyak anai-anai? Anda boleh nyatakan dengan jelas bahawa kerja-kerja penyelenggaraan dan pembaikan berkaitan dengan struktur rumah itu seperti pendawaian elektrk, sistem paip dan lain-lain adalah tanggungjawab tuan rumah.

Selain daripada itu, tuan rumah juga bertanggungjawab untuk membayar cukai yang dikenakan kepada hartanah tersebut serta menginsuranskannya, dan juga beberapa perkara lain.

KETAHUI: 10 perkara yang perlu anda tahu sebelum menyewa rumah di Malaysia

7. Tanggungjawab penyewa

Bahagian ini meliputi tanggungjawab anda sebagai penyewa. Jangan terkejut jika bahagian ini lebih panjang dari bahagian sebelumnya. Tuan rumah juga perlu menjaga kepentingannya.

Jika sewa bulanan anda tidak termasuk utiliti (lazimnya, ia memang tidak dimasukkan) anda bertanggungjawab membayar bil anda tepat pada masanya. Ini termasuk bil elektrik, air, internet dan sewa. Tuan rumah juga mungkin akan meminta anda menghantar bukti pembayaran kepada mereka setiap bulan.

Bahagian ini juga meliputi peraturan pihak pengurusan kondominium, menjaga kelengkapan yang disediakan di dalam hartanah, menjaga kawasan dalaman hartanah dan memaklumkan tuan rumah tentang masalah struktur yang berbangkit.

Beberapa bahagian lain mungkin termasuk:

  • Tidak menjalankan perniagaan di dalam hartanah dan menyewakan hartanah kepada pihak lain.
  • Menanggung kos kerja penyelenggaraan yang kecil di bawah jumlah tertentu (contoh: di bawah RM150).
  • Membaiki dan mengganti barangan yang rosak atau hilang.
  • Tidak mengganggu jiran tetangga.
  • Membenarkan tuan rumah masuk untuk membuat pemeriksaan dan pembaikan; membawa orang lain melihat hartanah tersebut apabila tempoh penyewaan anda hampir tamat.

Fuhh, itu memang cukup panjang. Dengan pelbagai istilah undang-undang, ia mungkin membosankan.

Kami cadangkan anda baca kontrak perjanjian penyewaan dengan teliti. Selidik terma yang anda tidak faham. Jika perlu, minta pertolongan sesiapa untuk menyemak dan membetulkan sebarang kesilapan di dalam perjanjian tersebut. Pastikan anda benar-benar memahami kontrak ini. Anda juga boleh berbincang dengan tuan rumah jika memerlukan penjelasan lebih lanjut.

8. Syarat-syarat khas

rental-tenant-agreement
© Getty Images

Ini adalah untuk pelbagai situasi atau keadaan yang khusus. Katakanlah anda lewat membayar sewa atau telah diisytiharkan muflis. Apa yang boleh dilakukan oleh tuan rumah untuk melindungi hartanah mereka? Bahagian ini akan menyenaraikan pelbagai situasi di mana tuan rumah tidak boleh dipertanggungjawabkan, seperti kecederaan yang dialami semasa berada di dalam hartanahnya, atau jika tempat itu dirompak.

Bahagian ini juga mungkin merangkumi notis kepada tuan rumah jika anda ingin memanjangkan tempoh sewaan dan kiraan semula kadar sewa. Sesetengah tuan rumah mungkin bersikap terbuka mengenai perkara ini. Anda boleh berunding dengan mereka apabila tiba masanya.

Sebaliknya, jika anda memilih untuk keluar sebelum tempoh sewaan yang dipersetujui tamat, tuan rumah akan mengambil deposit jaminan anda. Hal berkaitan dengan perkara ini juga perlu dijelaskan. Tetapi jika tuan rumah yang meminta anda keluar lebih awal, mereka perlu memulangkan deposit anda serta membayar ganti rugi tambahan.

Syarat-syarat khas memang terlalu banyak untuk disenaraikan. Perkara lain yang boleh terangkum di sini termasuklah tanggungjawab pemilik baru jika tuan rumah menjual hartanah tersebut, apa-apa faedah yang dikenakan ke atas bayaran yang lewat dan banyak lagi.

Tentu sekali, perkara paling utama dalam setiap perjanjian penyewaan ialah tandatangan tuan rumah, penyewa dan juga saksi.

Sekarang, teruskanlah pemburuan rumah anda dengan penuh yakin!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain