Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa itu konsep Bangunan Hijau (GBI) dan kriteria utamanya?

test

Istilah bangunan hijau kian menjadi popular di pasaran hartanah Malaysia sejak kebelakangan ini. Banyak pembangunan dipromosikan dengan pensijilan Green Building Index atau GBI. Di sini kami huraikan konsep bangunan hijau dan apa ertinya tinggal di dalam bangunan yang mesra alam.

© Getty Image

Artikel ini diterjemah dari What is the Green Building Index and the key criteria for GBI oleh Ridzwan A. Rahim.

Sebuah bangunan hijau dibina mengikut konsep kelestarian di mana tenaga, air dan bahan digunakan dengan cekap. Bangunan jenis ini biasanya mengandungi ciri seni bina hijau dan elemen reka bentuk seperti pencahayaan jimat tenaga, sistem paip jimat air dan bahan yang memantul haba. Di samping itu, amalan kelestarian semasa pembinaan turut diambil kira. Di Malaysia, bangunan hijau diberi panarafan menerusi Indeks Bangunan Hijau (Green Building Index atau GBI) iaitu sistem penarafan komprehensif yang pertama di negara ini bagi menilai kelestarian reka bentuk dan prestasi bangunan, bandar dan kilang.

Apa itu penilaian GBI?

Berdasarkan kriteria yang ditentukan oleh badan GBI, bangunan diberi penarafan Platinum, Emas, Perak atau Pengiktirafan. Ia tidak terhenti apabila bangunan siap dibina kerana bangunan perlu dinilai semula setiap tiga tahun untuk mengekalkan penarafannya. Ini memastikan bangunan diselenggara dengan baik.

Pemaju hartanah perlu terlebih dahulu menghantar permohonan untuk penilaian GBI dan membayar yuran sebelum penilai GBI dilantik. Pemaju kemudian akan menghantar reka bentuk projek untuk dinilai oleh penilai GBI. Satu panel penilai kemudian akan menganugerahkan satu sijil Penilaian Reka Bentuk GBI sementara beserta helaian skor. Penganugerahan akhir akan diberi setelah projek siap dan adanya Penilaian Penyiapan dan Pengesahan (Completion and Verification Assessment atau CVA).

Oleh kerana lain bangunan, lain tujuan pembinaannya, terdapat alat penilaian dan kad skor berasingan untuk pemajuan kediaman, komersil dan industri.

Apakah peranan GBI di Malaysia?

Organisasi GBI diwujudkan oleh Persatuan Arkitek Malaysia (PAM) dan Persatuan Jurutera Perunding Malaysia (ACEM) pada 2009 untuk menetapkan standard dan menyelia pengiktirafan GBI. Organisasi ini turut melatih fasilitator dan pentauliah GBI.

Sistem penarafan GBI dikawal atur ketat oleh satu jawatankuasa bebas dipanggil Panel Akreditasi GBI (GBIAP). Jawatankuasa yang dianggotai para profesional berpengalaman dalam sektor pembinaan ini mengkaji dan menganugerahkan penarafan GBI kepada projek yang layak.

Alat penarafan GBI memberi peluang kepada pemaju hartanah dan pemilik bangunan untuk mereka bentuk dan membina bangunan hijau dan mampan dengan persekitaran sihat, sambungan mudah ke pengangkutan awam, penggunaan kitar semula dan tumbuh-tumbuhan hijau di dalam pemajuan, dan pengurangan impak pembinaan terhadap alam sekitar.

ARTIKEL MENARIK:
?Konsep bangunan hijau di Malaysia yang patut anda ketahui
?11 tanaman yang mudah ditanam semula di balkoni

Apakah kriteria yang digunakan untuk menilai bangunan untuk pensijilan GBI?

Terdapat enam kriteria yang digunakan untuk menilai ‘kehijauan’ sesebuah bangunan untuk pensijilan GBI.

Kecekapan tenaga

Antara ciri sebuah bangunan cekap tenaga termasuk orientasi bangunan untuk pencahayaan yang mencukupi, penggunaan bahan binaan yang menebat haba dan penggunaan tenaga boleh baharu seperti tenaga suria. Kecekapan tenaga semasa pembinaan turut diambil kira.

wklzzz | 123rf

Kualiti persekitaran dalaman

Bahagian dalaman sebuah bangunan hijau perlu berfungsi dengan baik di segi kualiti udara, akustik, keselesaan visual dan keselesaan suhu. Semua ini dicapai menerusi penggunaan bahan sebatian organik meruap rendah dan penurasan udara berkualiti. Kawalan suhu yang baik serta pergerakan udara dan kelembapan juga penting.

Sumber bahan

Bahan binaan sebuah bangunan hijau perlu mesra alam dan diperoleh dari sumber yang lestari. Pemaju perlu melaksanakan pengurusan sisa pembinaan yang baik dan mengitar atau menggunakan semula bahan jika boleh.

Perancangan dan pengurusan tapak yang mampan

Pemaju perlu mengelakkan kawasan sensitif alam sekitar dengan memaju semula tapak yang sedia ada. Mereka perlu melaksanakan pengurusan pembinaan dan pengurusan air hujan yang baik untuk melindungi kawasan sekitar dan mengurangkan tegangan pada infrastruktur sedia ada. Sebagai contoh, satu pemajuan kediaman sepatutnya dirancang dengan teliti dan mengandungi kemudahan komuniti, ruang terbuka dan pelandskapan yang baik. Juga perlu diberi perhatian adalah kemudahan berjalan kaki dari hartanah ke pengangkutan awam seperti MRT atau LRT untuk menggalakkan penghuni mengurangkan jejak karbon mereka.

Inovasi

Pemaju perlu memasukkan inovasi ke dalam reka bentuk dan pembinaan hartanah mereka untuk membantu mereka memenuhi objektif GBI.

Pengurusan air yang cekap

Bangunan perlu dilengkapi ciri yang meningkatkan kecekapan pengurusan air termasuk penuaian air hujan, kitar semula air dan kelengkapan yang menjimatkan air.

Penarafan GBI dianugerahkan berdasarkan mata yang dikutip:

MataRating GBI
86 ke 100Platinum
76 ke 85Emas
66 ke 75Perak
50 ke 65Pengiktirafan

Apakah kepentingan pensijilan GBI untuk sesebuah hartanah? 

Di samping sebagai alat pemasaran, hartanah yang mempunyai pensijilan GBI menunjukkan pemajunya bukan sahaja telah membina sebuah bangunan yang cekap tenaga dan air, malah juga komited kepada amalan pembinaan mampan bermula dari fasa reka bentuk lagi.

Lebih ramai pemaju berusaha memperoleh pensijilan GBI setiap tiga tahun, lebih banyak manfaat kepada industri perumahan Malaysia di segi inovasi amalan pembinaan mampan, reka bentuk bangunan dan pengurusan hartanah.

Hartanah di Malaysia dengan pensijilan GBI

Hartanah yang mendapat pensijilan GBI di Malaysia kebanyakannya berada di dalam kategori atasan kerana kos lebih tinggi bagi pemaju untuk membinanya (dalam lingkungan 3%-6% lebih tinggi), mengambil kira yuran pensijilan, bahan binaan mampan dan pengurusan tapak. Dengan peningkatan permintaan terhadap bangunan hijau atas pilihan gaya hidup atau kewajaran, dan lebih ramai pemaju menerima pakai agenda kelestarian, bilangan hartanah sebegini akan meningkat. Namun sebenarnya bangunan yang direka sebagai bangunan hijau di peringkat reka bentuk lagi akan menanggung kos tambahan yang lebih rendah.

Semua bangunan yang mendapat pensijilan GBI ada disenaraikan di laman web GBI untuk panduan umum. Antara hartanah kediaman yang mendapat pensijilan GBI adalah:

  1. Arnica @ Tropicana Gardens, Petaling Jaya
  2. The Establishment, Alila Bangsar, Kuala Lumpur
  3. The Treez Jalil Residence, Kuala Lumpur
  4. Verde Ara Damansara, Petaling Jaya
  5. Setia Greens, Pulau Pinang
  6. Residensi 22 @ Mont Kiara, Kuala Lumpur

Apakah manfaat tinggal di sebuah bangunan hijau? 

Walaupun mungkin terpaksa membayar lebih untuk memiliki sebuah hartanah dengan pensijilan GBI, ada beberapa manfaat yang anda perolehi.

indoor air quality
© 123rf

1. Bil utiliti yang rendah

Dengan adanya pilihan penjimatan tenaga seperti lampu LED, panel suria, penurunan haba dan pengalihan udara semula jadi, anda akan menikmati penjimatan bil utiliti dalam jangka panjang.

2. Persekitaran hidup luar dan dalam yang lebih baik

Bangunan dengan pensijilan GBI perlu mempunyai kawasan lapang dan pelandskapan, bermakna anda boleh menikmati ciri hijau setiap hari. Di samping itu, kualiti persekitaran dalaman sebuah bangunan hijau adalah lebih baik disebabkan strategi reka bentuk pasif yang memperbaiki akustik, keselesaan visual dan keselesaan suhu. Persekitaran nyaman, terang dan menyihatkan meningkatkan kesejahteraan penghuninya.

3. Akses mudah ke pengangkutan awam

Satu lagi kriteria pensijilan ini bermakna anda mempunyai pilihan untuk menggunakan pengangkutan awam apabila ingin ke tempat kerja atau ke pusat bandar.

4. Pengurusan hartanah yang lebih baik

Pengurusan bangunan yang ingin memperbaharui pensijilan setiap tiga tahun perlu memastikan bangunan diurus dengan baik. Penghuni juga akan menikmati caj penyelenggaraan yang lebih rendah dalam jangka panjang kerana bangunan hijau lebih mudah untuk diselenggara.

5. Gaya hidup lestari

Anda akan menyumbang kepada pemuliharaan alam sekitar dan pengurangan jejak karbon. Kemungkinan besar anda akan tinggal di dalam komuniti berpemikiran serupa yang turut memilih gaya hidup ini.

6. Kadar keutamaan untuk pinjaman perumahan

CIMB menawarkan kadar faedah 10 mata asas (0.10%) lebih rendah untuk permohonan pinjaman perumahan bagi pembelian sebuah hartanah yang mendapat pensijilan GBI.

7. Rebat ke atas cukai taksiran

Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) telah menjadi majlis tempatan pertama di Malaysia yang menawarkan rebat ke atas cukai taksiran untuk rumah berinisiatif hijau. Rebat maksimum yang diberi adalah 100% atau RM500, yang mana lebih rendah. Pemilik rumah boleh memohon hanya sekali sahaja untuk taksiran tahun berikutnya kecuali jika terdapat penambahbaikan dalam mana-mana kategori. Rumah-rumah dinilai berdasarkan tenaga (panel suria, penggunaan sekurang-kurangnya 70% lampu LED, penggunaan perkakasan elektrik lima bintang, penebatan bumbung), air (penuaian air hujan, pengitaran semula air buangan, perkakasan penjimatan air), pengkomposan air dan pengasingan sisa, pengangkutan (pemilikan dan penggunaan kereta hibrid/elektrik, motosikal elektrik; penggunaan pengangkutan awam) dan biodiversiti (lebih 50% harta tanah dilitupi tumbuhan hijau atau pelandskapan lembut). Majlis tempatan biasanya akan mengumumkan skim rebat hijau di laman web masing-masing apabila permohonan dibuka.

Atas faktor-faktor ini, nilai sebuah bangunan hijau akan naik terutamanya jika pengurusan bangunan memastikan pensijilannya diperbaharui setiap tiga tahun. Menurut kajian Majlis Bangunan Hijau Dunia, amalan bangunan hijau akan menaikkan nilai bangunan sebanyak 7.5%. Pembeli hartanah yang bijak menilai pasti sedar bahawa naik nilai modal bangunan hijau sebenarnya lebih tinggi berbanding bangunan biasa.

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain