Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Anda mampu memiliki hartanah ini dengan gaji minimum RM3,500 sebulan!

test

Nikmati keindahan alam semula jadi dan gaya hidup moden di M Arisa, kediaman mampu milik di Sentul.

Photos Taken In Sentul of high-rises in Malaysia
© Fadhil Zubir / EyeEm/gettyimages

Artikel ini diterjemah dari You can afford to buy this property with a minimum salary of RM3500 a month! oleh Ridzwan A. Rahim.

Terdapat pelbagai pilihan hartanah di pasaran Lembah Klang bagi yang ingin membeli. Namun ramai yang masih bimbang mengenai harga. Benar, di sebalik kelembapan ekonomi ada rahmat untuk pembeli hartanah. Banyak pemaju kini menawarkan promosi dan pelancaran menarik.

Namun bagi golongan pekerja biasa, dua persoalan kekal di fikiran terutama bagi yang kali pertama membeli: Mampukah saya membeli dengan gaji yang ada? Dan adakah lokasi rumah ini sesuai?

Membeli rumah merupakan komitmen jangka panjang yang serius. Kerap kali rumah yang harganya berpatutan letaknya pula di kawasan yang kurang memuaskan, begitu juga sebaliknya. Mujurlah jika tekun mencari, anda masih boleh menemui rumah yang baik di Lembah Klang pada harga yang menarik tetapi juga berada di lokasi utama.

Dalam artikel ini, kami ketengahkan satu contoh projek mampu milik yang terletak di kawasan yang kian meningkat naik di Kuala Lumpur iaitu Sentul. 

Nak tahu bagaimana memiliki rumah idaman dengan gaji bulanan minimum RM3,500? Teruskan membaca mengenai pilihan hartanah kami bulan ini, M Arisa oleh Mah Sing Group, pemaju terkemuka bagi rumah mampu milik. 

 1. Mengapa kami memilihnya

M-Arisa-in-Sentul
©M Arisa, Mah Sing

Dua faktor paling utama dalam pembelian sebarang hartanah adalah lokasi dan harga. M Arisa jelas memenuhi kedua-dua kriteria ini. Walaupun Sentul merupakan sebuah kejiranan yang telah sedia mantap di tengah-tengah Kuala Lumpur, kebelakangan ini popularitinya meningkat dengan mendadak dalam kalangan pembeli. 

Sentul yang termasuk dalam Pelan Struktur Kuala Lumpur 2020 telah mengalami kemajuan pesat pada landskapnya. Di samping itu, M Arisa menawarkan kediaman berservis yang menarik dengan kawasan binaan bermula 550 kaki persegi hingga 1,025 kaki persegi dan menampilkan 1-4 bilik tidur pada harga mampu milik bermula daripada RM299,000.

Kombinasi harga dan lokasi menarik ini pasti mampu mempengaruhi pembeli kali pertama!

2. Apa yang membuatkannya unik

M-Arisas-multilevel-sky-garden
©M Arisa, Mah Sing

Mah Sing dikenali dalam industri kerana unique selling point projek-projek kediamannya. Dalam hal ini, keunikan M Arisa terletak pada kewujudan taman aras tinggi bertingkat yang pertama di Sentul.

Pembangunan ini juga menampilkan reka bentuk ramp ekpres pada tempat letak keretanya. Sebahagian daripada unit di M Arisa dibina menggunakan konsep istimewa park-and-live. Ini bermakna anda boleh meletak kenderaan dan tiba di unit anda tanpa perlu menaiki lif. Anda juga akan berada di aras yang sama dengan taman aras tinggi bertingkat tadi dan juga kawasan istirahat. 

Lihat sendiri reka bentuk unik ini!  

3. Apa yang ditawarkan

Kuala Lumpur's Shopping District
©FDidier Marti/gettyimages

Pembeli rumah moden biasanya turut mementingkan kemudahan yang ditawarkan di unit kediaman. Ini bukan sahaja bagi memenuhi keperluan gaya hidup mereka sebagai pemilik unit, malah juga ahli keluarga mereka.

M Arisa tidak kurang hebatnya dalam aspek ini. Ia dilengkapi kawasan hijau seluas 2.5 ekar dengan kemudahan dan taman aras tinggi bertingkat di Aras GF, 10, 36 dan 49. Kemudahan lain termasuk gim terapung; kolam renang 50 meter; kawasan yoga; zon istirahat; kawasan BBQ dan dek tinjau; taman pagar tembok dan kebun bandar; bilik untuk bekerja dan bermesyuarat; serta bilik KTV dan permainan.

Di kawasan sekitar M Arisa juga terdapat banyak kemudahan seperti sekolah (SJK (C) Sentul Pasar, SK Convent Sentul 1, SK Methodist Sentul), hospital (Sentul Medical Centre, Hospital Pakar KPJ Tawakkal, Hospital Kuala Lumpur) dan pusat membeli belah (Sunway Putra Mall, Setapak Central, Publika Shopping Gallery, Giant Hypermarket Batu Caves). Jika anda ada janji temu di pusat bandaraya KL, jaraknya cuma 5km!

Memang banyak pilihan anda untuk bekerja mahupun berekreasi!

4. Perjalanan ke tempat lain

LRT Platfrom information board shown next time bound for Sentul Timur in Kuala lumpur
©structuresxx/gettyimages

Tinggal di sekitar pusat bandaraya pasti membosankan tanpa kemudahan pengangkutan awam moden dan jaringan jalan raya yang baik.

M Arisa cemerlang dalam aspek penting kehidupan harian ini kerana dihubungkan dengan baik ke hab pengangkutan, malah menawarkan perkhidmatan ulang-alik ke stesen tren utama seperti LRT Sentul Timur dan KTM Sentul. Ia juga bersambung ke lebuh raya seperti DUKE, MRR2 dan Lebuhraya Karak.

Anda bebas bergerak ke mana-mana jika tinggal di M Arisa!

5. Yang sangat dinantikan

M-Arisa-in-Sentul-Facilities

Pembeli yang peka kepada pemeliharaan alam sekitar tidak perlu risau. M Arisa menggunakan teknologi hijau yang termaju untuk manfaat penghuninya. Anda akan tinggal di dalam sebuah kediaman moden dengan persekitaran semulajadi.

Pembangunan M Arisa bersifat mesra alam dengan seni bina bersepadu dan taman aras tinggi bertingkat seluas 2.5 ekar yang memberikan penghuninya kehidupan bertemakan urban forest. Konsep unik ini merangkumi landskap dan tumbuh-tumbuhan bandar untuk persekitaran yang nyaman. 

Bagi mempertingkatkan kehidupan komuniti, M Arisa akan dilengkapi dengan pelbagai ciri mesra alam seperti sistem pembuangan sampah berpusat, sistem pengumpulan air hujan dan stesen pengecasan kenderaan elektrik.

Kehidupan anda lebih mesra alam di M Arisa!

6. Apa yang perlu anda ketahui

© Vladyslav Siaber /gettyimages

Pasti ada baik dan buruknya tinggal di sebuah lokasi utama dan popular. Di mana-mana sahaja tempat yang sibuk berkembang maju pasti akan ada sedikit kesesakan lalu lintas.

Begitu juga dengan kawasan yang meriah seperti Sentul. Sebagai contoh, Jalan Sentul Pasar yang merupakan satu daripada jalan utama kerap mengalami kesesakan. Walau bagaimanapun, manfaat yang diperolehi tinggal di sini lebih banyak daripada kekurangannya dan apa pun, faktor-faktor ini biasanya menyumbang kepada kenaikan nilai hartanah anda.

Jika anda berminat membeli sebuah unit, kunjungi unit contoh M Arisa yang baru dibina di M Arisa Sales Gallery (Rasmi) atau telefon 03-9212 8309 untuk maklumat lanjut! Layari laman web rasmi Mah Sing untuk maklumat lanjut mengenai projek ini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain