Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 hartanah di Johor dengan ansuran bulanan RM2, 500

test

Johor menawarkan hartanah kediaman mampu milik untuk individu persendirian, pasangan dan yang berkeluarga dengan ansuran bulanan sebanyak RM 2,500.

© josephfotographie/ iProperty.com.my

Artikel ini diterjemah dari 7 properties in Johor you can afford with RM2, 500 monthly instalment oleh Aizzat Afiq

Johor bukan sahaja disukai oleh ekspatriat kerana lokasinya yang berdekatan dengan Singapura, malah ia juga merupakan lokasi yang ideal buat semua orang. Dengan indeks pembangunan manusia yang tinggi (HDI) 0.81 dari segi jangka hayat penduduk, kos sara hidup dan tahap pengetahuan, ia adalah pilihan yang tepat bagi mereka yang ingin menetap di Johor.

Anda juga digalakkan merujuk Kempen Pemilikan Rumah (HOC). Ia merupakan inisiatif oleh kerajaan di mana sekurang-kurangnya 10% diskaun akan diberikan oleh pemaju kepada pembeli rumah. Bukan itu sahaja, duti setem akan dikecualikan pada instrumen pemindahan dan perjanjian pinjaman untuk rumah berharga antara RM300, 001 dan RM1 juta bagi pembeli rumah kali pertama.

Kami juga menemui beberapa hartanah mampu milik di Johor dengan ansuran bulanan sebanyak RM2, 500. Mari kita lihat!

NOTA: Pengiraan ansuran bulanan dibuat dengan menggunakan kalkulator pinjaman rumah kami, dengan syarat-syarat berikut: Tempoh pinjaman selama 35 tahun dengan faedah 4.7% dan 10% bayaran pendahuluan. Pendapatan isi rumah yang disyorkan menggunakan beban kos perumahan atau peraturan 30%, di mana jumlah minimum yang dinyatakan adalah sama dengan 35% daripada ansuran bulanan yang dikira.

1. Perling Heights Apartment, Taman Perling, Perling

Perling Heights Apartment merupakan hartanah pegangan bebas yang terdiri daripada 222 unit kediaman. Ia terletak bersebelahan dengan kawasan kejiranan lain seperti Taman Seri Baiduri, Taman Permata dan Taman D’Utama. Pangsapuri ini mempunyai kemudahan seperti kawalan keselamatan 24-jam, kolam renang, rumah kelab, gimnasium, taman berlandskap dan juga taman permainan.

Harga: dari RM 245, 000

Ansuran bulanan: RM 1, 200 / bulan

Saiz binaan: 640 kps – 1, 604 kps

Kemudahan: Terdapat banyak kemudahan di sekitar kawasan ini. SK Taman Perling 3 terletak pada jarak 900m, SMK Seri Perling terletak kira-kira 2 km jauhnya, manakala SJK (C) Pei Hwa adalah sejauh 3.5km atau kira-kira 10 minit jarak pemanduan dari apartment tersebut. Bukan itu sahaja, penduduk boleh membeli belah barangan runcit dengan amat mudah! Pasaraya seperti AEON Bukit Indah (3.6 km), Tesco Bukit Indah (3.3 km), Giant Taman Nusa Bestari (2.8 km), Giant Perling Mall (3.6 km) semuanya dalam lingkungan 10-15 minit.

Akses sekitar: Pangsapuri ini boleh diakses melalui Lebuhraya Sultan Iskandar yang mempunyai akses mudah ke Malaysia – Singapore Second Link. Ia juga dihubungkan dengan Jalan Belibis, Jalan Simbang, dan Jalan Sutera.

2. Harmoni Permai – Bandar Universiti Pagoh, Pagoh

Ilustrasi artis daripada Harmoni Permai © iProperty.com.my

Harmoni Permai adalah kawasan perumahan yang menekankan konsep kehidupan hijau. Ia mempunyai tasik yang indah, taman rekreasi, serta lorong basikal dan laluan pejalan kaki yang berbumbung. Setiap rumah menawarkan gaya konsep terbuka. Harmoni Permai akan siap dibina pada bulan April 2021, dengan jumlah 112 unit pegangan sementara untuk dijual.

Harga: dari RM 449, 888

Ansuran bulanan: RM 1, 967 / bulan

Saiz binaan: 1, 435 kps – 1, 473 kps

Kemudahan: Sekolah terdekat ialah SJK (C) Pengkalan Bukit (2.38km) dan SMK Sultan Alaudin Riayat Shah (5.21km). Bagi kemudahan runcit, Pasar Awam Pagoh terletak pada jarak 3.76km. Kemudahan lain yang berdekatan termasuklah Kompleks Sukan Pagoh (3.65km) dan Pejabat Pos Pagoh (4.30km).

Akses sekitar: Harmoni Permai terletak tepat di sebelah Lebuhraya Utara-Selatan (susur keluar Plaza Tol Pagoh). Jalan Muar-Labis akan menghubungkan anda ke kawasan perumahan tersebut.

3. Emerald Garden 2 – Bandar Putera Indah, Batu Pahat

Emerald Garden 2 adalah sebahagian daripada perbandaran Bandar Putera Indah di Batu Pahat, yang menawarkan rumah teres 1 tingkat yang sebahagian daripada pembangunan tersebut. Pembangunan yang akan siap tidak lama lagi pada tahun 2019 ini merangkumi sejumlah 186 unit pegangan bebas. Ia dikelilingi oleh kemudahan termasuk pengurup wang, restoran, taman permainan, salun, dobi layan diri, kedai, dan pusat servis kereta.

Harga: dari RM 313, 500

Ansuran bulanan: RM 1, 370 / bulan

Saiz binaan: 1, 498 kps – 1, 602 kps

Kemudahan: Perbandaran ini terletak kira kira 10.49km dari Batu Pahat. Sekolah terdekat ialah SMK Tunku Putra, yang terletak sejauh 2.59 km. Untuk kemudahan runcit, pasar terdekat adalah Kedai Runcit Sin Nam Huat (1.51km) dan Econsave Cash & Carry (4.22km). Klinik Kesihatan Tongkang Pecah terletak 3.67km dari Emerald Garden 2.

Akses sekitar: Perbandaran ini boleh diakses melalui Tol Yong Peng yang juga terhubung ke Lebuhraya Utara-Selatan.

4. Meridin Suites Residences – Iskandar Puteri (Nusajaya)

Meridin Suites Resideces. © iProperty.com.my

Meridin Suites Residences ialah sebuah kondominium moden dengan pilihan pakej berserta perabot yang menampilkan kemudahan berkonsepkan resort dan pemandangan landskap indah Medini. Terletak dalam kawasan strategik di Jalan Legoland, kondominium pegangan sementara ini terdiri daripada 756 unit. Kemudahannya termasuklah kawasan BBQ, pusat perniagaan, gimnasium, jakuzi, taman permainan, kolam renang, kawalan keselamatan 24-jam, dek yoga, dewan serbaguna, bilik bacaan dan bilik permainan.

Harga: dari RM230, 000

Ansuran bulanan: RM 1, 005 / bulan

Saiz binaan: 570 kps – 2, 134 kps

Kemudahan: Institusi pendidikan terdekat adalah SMK Medini (2.15km), Raffles American School (2.69km) , Marlborough College (2.80km), University of Reading Malaysia (1.81km), Newcastle University Medicine Malaysia (1.95km), dan University of Southampton Malaysia (2.15km). Kemudahan rawatan terdapat di Gleneagles Medini Hospital (807.47m). Lengkapkan dapur anda dengan membeli-belah barangan runcit di Bazar Mydin Anjung Nusajaya (1.38km).

Akses sekitar: Meridin mudah diakses melalui Lebuhraya Sultan Iskandar, yang juga terhubung dengan Lebuhraya Link Kedua. Anda boleh menaiki feri di Terminal Feri Antarabangsa Puteri Harbour yang terletak kira-kira sejauh 3.47km.

5. Jauhar Homes @ Kempas – Kempas Baru, Johor Bahru

Rumah teres 2.5 tingkat di Jauhar Homes. © iProperty.com.my

Jauhar Homes adalah pembangunan baharu yang menawarkan rumah teres 2.5 tingkat. Projek ini akan siap pada tahun 2019 dan terdiri daripada 71 unit pegangan sementara. Terdapat dua pelan lantai yang berbeza untuk pilihan pembeli, dan setiap rumah juga dilengkapi dengan balkoni yang luas.

Harga: dari RM 434, 078

Ansuran bulanan: RM 1, 898 / bulan

Saiz binaan: 1, 500 kps – 1, 800 kps

Kemudahan: Pusat Bandaraya Johor Bahru terletak sejauh 5.36km, dengan kemudahan berdekatan termasuk SK Kompleks Uda (1.06km), SK Bandar Uda 2 (1.12km), Pasar Tani Bandar Baru Uda (1.11km) dan KSL City Mall (4.96 km).

Akses sekitar: Anda boleh mengakses Jauhar Homes melalui Lebuhraya Sultan Iskandar. Lebuhraya ini terhubung dengan Jalan Tun Abdul Razak yang menuju ke arah Singapura (Woodlands Checkpoint). JB Sentral terletak pada jarak sejauh 5.77km.

6. Taman Pulai MutiaraSkudai

Taman Pulai Mutiara adalah pembangunan bersepadu yang baharu dengan kemudahan yang lengkap dalam pembangunan itu sendiri. Ia menawarkan pelbagai pilihan rumah kediaman pegangan bebas yang melingkungi rumah teres 2 tingkat dan 3 tingkat, rumah kluster, rumah berkembar, serta kedai-kedai komersial.

Harga: dari RM405, 000

Ansuran bulanan: RM1, 770 / bulan

Saiz binaan: 1, 170 kps

Kemudahan: Sekolah terdekat ialah SK Taman Universiti 2 (3.43km) dan Tenby International School (4.15km). Untuk membeli-belah, terdapat AEON Taman Universiti (5.43km) dan U Mall (4.82km) berdekatan. Balai Polis Ulu Choh terletak pada jarak 4.10km.

Akses sekitar: Anda boleh mengakses perbandaran ini melalui Jalan Tanjung Kupang yang terhubung dengan Lebuhraya Link Kedua. Untuk pergi ke Singapura, Tuas Checkpoint terletak pada jarak kira-kira 21.62km.

7. Elminia @ Impiana Casa – Bandar Seri Impian, Kluang

Ilustrasi artis daripada Elminia© iProperty.com.my

Dikelilingi oleh alam semula jadi yang hijau dan pemandangan indah, Elminia menawarkan rumah teres 2-tingkat dengan kemudahan yang merangkumi sebuah amfiteater, burrow walk, gazebo, stesen kecergasan, gelanggang bola keranjang, stepping stone, laman tai chi, rumah pokok dan taman permainan. Hartanah pegangan bebas ini akan siap dibina pada September 2019, dengan sejumlah 138 unit untuk dijual.

Harga: dari RM 458, 888

Ansuran bulanan: RM 2, 006 / bulan

Saiz binaan: dari 2, 097 kps

Kemudahan: Sekolah-sekolah terdekat adalah SK Kampong Melayu (1.88km), SMK Canossian Convent (1.84km), dan SMK Tun Hussein Onn (1.93km). Untuk membeli-belah, Kluang Mall terletak pada jarak 996 m, manakala Giant Supermarket Kluang adalah sejauh 2.43km. Hospital Pakar KPJ Kluang Utama hanyalah 2.53km dari Elminia, dan jika anda memerlukan ubat-ubatan dari farmasi, Watson Pharmacy Kluang terletak hanya sejauh 1.16km.

Akses sekitar: Elminia boleh diakses melalui Jalan Hospital, yang terhubung dengan Jalan Batu Pahat, Jalan Mersing, dan Jalan Kota Tinggi-Kluang. Stesen KTM Kluang terletak pada jarak 772 meter.

Pencarian rumah impian anda tidak seharusnya terhenti di sini. Layarilah iProperty.com.my untuk mencari lebih banyak hartanah kediaman mampu-milik di Johor. Cuba LoanCare untuk menyemak kelayakan pinjaman perumahan anda dan meningkatkan peluang anda mendapatkan kelulusan pinjaman rumah dari 17 bank.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain