Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 Kerosakan rumah yang perlu anda periksa sebelum membeli hartanah subsale

test

Perunding hartanah dan ejen berpengalaman lebih daripada 15 tahun mengongsi ilmu untuk pembeli rumah pertama. Jom kita kenal pasti masalah dan isu pembelian rumah subsale (secondary) yang mampu dielakkan!

© kzenon / 123rf

Sama ada anda sekadar meninjau pasaran atau sedang mempertimbangkan pembelian rumah, setiap aspek kekurangan/kerosakan hartanah itu perlu diambil kira. Berbeza dengan hartanah baru atau “new-launch property”, pembeli rumah subsale ini tidak mendapat manfaat tempoh liabiliti kerosakan (property defect period) iaitu tempoh di mana pembeli berhak membuat tuntutan kepada pemaju hartanah atas mutu kerja yang tidak memuaskan.

Oleh itu, anda perlu benar-benar yakin dengan rumah pilihan anda sebelum menandatangani sebarang Perjanjian Jual Beli (SPA). Ketika menghadiri viewing rumah pilihan anda itu, pastikan anda meniliti dan memeriksa 4 pekara ini:

#1 KEROSAKAN AIR

Kerosakan air adalah isu yang serius. Ia bukan sahaja boleh menyebabkan masalah terhadap siling atau lantai tetapi boleh juga merebak dan menyebabkan kerosakan pada perabot anda. Bayangkan sofa, permaidani atau meja kayu antik warisan nenek tiba-tiba mereput dek air! Ketika memeriksa keadaan rumah, perhatikan empat perkara utama ini.

(A) Siling

© Alexandra Cristina Negoita / 123rf

Mana-mana kerosakan atau kesan air akan kelihatan jelas dengan perubahan warna atau tompok kekuningan. Ini mungkin disebabkan oleh kebocoran dari air hujan atau kelemahan sistem perpaipan dan kekalisan air. Tanda-tanda ini menunjukkan dua perkara: Pertama, terdapat masalah resapan air. Kedua, ia mungkin berpunca dari kerosakan yang telah diperbaiki tetapi berulang kembali. Jalan terbaik adalah dengan maklumkannya terus kepada pemilik atau ejen.

(B) Lantai kayu (parket)

Lantai parket akan mengelembung sekiranya Parquet will start to lift up under influence of water © banepx / rf123

Terdapat dua jenis parket – solid dan tereka bentuk. Parket pepejal diperbuat daripada kayu yang padat manakala yang tereka bentuk adalah gabungan lapisan pelbagai jenis kayu. Walau bagaimanapun, pastikan anda tidak tertipu dengan parket yang tampak mewah dan mahal. Parket pernah menjadi trend suatu ketika dahulu dan dianggap lambang kekayaan! Periksa dengan cermat! Untuk menguji kerosakan air di lantai kayu, cuba berjalan tanpa kasut di atas permukaannya dan kenal pasti bahagian yang tidak sekata. Ianya semudah itu!

Kayu yang rosak biasanya tampak buruk, kusam dan menggelupas seperti di dalam gambar di bawah. Situasi ini tidak sama seperti barang antik yang semakin lama semakin berharga.

© wabeno / rf123

(C) Kebocoran di bilik mandi (lihat masalah paip di bawah)

Masalah ini mudah dikenal pasti kerana air bilik mandi di Malaysia tidak ditapis dan akan meninggalkan kesan warna karat seperti jingga atau kekuningan! Sekiranya ternampak kesan tompok kotoran sama ada kecil atau besar, anda sebaiknya terus memberitahu ejen atau pemilik rumah kerana bilik mandi yang berfungsi dengan baik adalah sangat penting sama seperti ruang dapur.

(D) Jubin (Tiles)

Sekiranya dibiarkan, lumut dan kulat boleh tumbuh di sekeliling jubin bilik mandi atau dapur basah. Ianya cukup jelas untuk dilihat dengan mata kasar.

Bagi memastikan jubin dipasang dengan betul, cuba ketuk permukaannya dengan kunci atau duit syiling. Jika bunyi yang terhasil tidak padat, ianya petanda yang tidak baik. Dan lebih teruk jika jubin tersebut pecah.

Menggantikan jubin lama adalah proses yang agak rumit dan mahal. Jika terlalu besar belanja yang harus dikeluarkan, adalah lebih baik jika anda teruskan mencari rumah yang lain.

#2 MASALAH SERANGGA PEROSAK

Serangga perosak yang menjadi musuh utama binaan rumah dan bangunan adalah anai-anai! Walaupun bersaiz kecil, anai-anai boleh merosakkan apa sahaja yang diperbuat daripada kayu di dalam rumah. Bagaimana nak mengenal pastinya? Katil, kabinet dan pintu semuanya menjadi mangsa kelaparan sang perosak ini.

Jangan lupa untuk memeriksa bingkai tingkap juga! Serangga perosak ini suka bersembunyi di tempat-tempat di luar jangkaan seperti yang ditunjukkan dalam video di bawah:

Pastikan tiada timbunan halus seperti pasir serta rekahan atau bahagian kayu yang mengembang (sama seperti tanda-tanda kerosakan air). Serangan perosak seperti ini boleh mengakibatkan kerosakan yang memerlukan kerja-kerja pembaikan yang berkos tinggi kerana kebiasaannya apabila ianya dapat dikesan, keadaan telah menjadi parah.

#3 PERPAIPAN

Buka setiap paip dan pam setiap mangkuk tandas. Mungkin juga anda patut mencubanya terlebih dahulu. Masalah saliran dan paip tersumbat sering berlaku di rumah-rumah lama. Anda tidak seharusnya membuang masa membaca tips DIY untuk memperbaiki kerosakan paip. Servis tukang paip juga amatlah mahal!

Tandas tersumbat boleh membawa kepada pelbagai masalah. Siling rumah juga boleh runtuh seperti yang dialami oleh keluarga ini:

Apabila memeriksa kepala paip dan pancuran mandi, biarkan air terus mengalir sebelum menutupnya untuk melihat jika ada air yang terkumpul. Jika terdapat masalah saliran air, lantai akan sentiasa lembab dan licin. Ini boleh menyebabkan lumut mulai tumbuh. Selain itu, cara ini adalah yang terbaik untuk menguji tekanan air serta pemasangan jubin yang betul.

#4 ELEKTRIK

© Kittiwat Chaitoep / 123rf

Langkah ini adalah mudah. Anda hanya perlu menghidupkan semua suis (kipas angin, lampu, dan sebagainya) sementara anda berjalan melihat di sekitar rumah. Padamkan semuanya selepas 10-15 minit untuk memastikan tidak ada kerosakan fius. Pastikan anda membawa lampu elektrik kecil bersama untuk menguji semua punca sambungan elektrik. Perhatikan mana-mana yang tidak berfungsi dan laporkan segera kepada ejen anda.

Akhir sekali, walaupun tidak boleh diambil kira sebagai kerosakan rumah, tips tambahan ini patut juga diberi perhatian dalam proses pencarian rumah subsale.

Jaga-jaga dengan pepijat (bed bugs)!

Sekiranya anda merasakan anai-anai adalah suatu mimpi ngeri, pepijat adalah seperti pontianak kecil yang akan menghisap darah anda! Apabila anda membeli rumah yang lengkap atau separa lengkap dengan perabot seperti katil dan tilam, minta yang baru dari pemiliknya. Jika tilam yang disertakan tidak lagi berbalut atau anda was-was sama ada ia tilam yang pernah digunakan, teruskan dengan pemeriksaan pepijat menggunakan kad plastik.

Seret bucu kad di penjuru tilam dan perhatikan jika ada telur berwarna hitam atau cengkerang serta sayap atau najis hitam. Ia biasanya bersaiz hampir sama dengan titik noktah di dalam komputer.

Satu lagi penanda yang jelas adalah bintik merah gelap atau seakan karat di atas tilam. Gunakan lampu suluh telefon anda untuk memeriksa tilam dengan lebih jelas.

Biarpun pemilik rumah atau ejen akan berasa tidak begitu senang dengan anda kerana mengajukan pelbagai soalan dan bersikap terlalu berhati-hati, ia bukan alasan untuk tidak memeriksa setiap inci rumah yang mungkin bakal menjadi milik anda. Hanya dengan memastikan rumah bebas daripada masalah dan kerosakan yang disebut di atas, anda dapat mejimatkan masa, wang dan tenaga di kemudian hari nanti. Tidak salah sekiranya anda berlagak seolah detektif sebelum bersetuju dengan syarat dan terma ditetapkan.

Artikel ini diterjemahkan dari 4 property defects to look out for before purchasing a sub-sale home | Diedit oleh Reena Kaur Bhatt

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain