Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

16 hartanah di Kuala Lumpur dalam jarak 1km dari LRT laluan Kelana Jaya

test

Hartanah berhampiran stesen-stesen LRT menikmati pulangan modal yang lebih besar disebabkan permintaan tinggi dari pembeli dan penyewa.

© Abdul Razak Latif/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 16 properties in Kuala Lumpur within 1km from the LRT Kelana Jaya Line oleh Aina Hanis Abd Halim.

LRT laluan Kelana Jaya ialah sistem transit aliran ringan tanpa pemandu automatik sepenuhnya yang terpanjang di dunia ketika ia mula beroperasi pada 1 September 1998. Hari ini, ia masih kekal sebagai tren tanpa pemandu terpanjang di Asia. Bukan itu sahaja, landasan ini meliputi 37 stesen yang menghubungkan Kuala Lumpur, Subang Jaya, dan Petaling Jaya. Dalam kawasan Kuala Lumpur sahaja, terdapat 19 buah stesen di laluan Kelana Jaya.

Tinggal berhampiran dengan stesen kereta api sangat memudahkan perjalanan dengan pelbagai pilihan yang ada. Kami telah mengenal pasti hartanah-hartanah di Kuala Lumpur yang terletak hanya kira-kira 1 km dari laluan LRT Kelana Jaya. Ini antara hartanah dari mewah hingga mampu milik untuk disewa atau dibeli yang berdekatan dengan stesen tren.

1. Stesen LRT Gombak

Kondominium Putra Villa – Gombak, 500m

© iProperty.com.my

Kondominium ini terletak di satu kawasan strategik. Bukan itu sahaja, kawasan ini berdekatan dengan stesen LRT Gombak serta terhubung dengan Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2). Selain itu, Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman) terletak kira-kira 2.3 km manakala Plaza Tol Gombak hanya 3 km dari Kondominium Putra Villa. Walaupun kondominium ini agak lama namun ia lengkap dengan kemudahan seperti gimnasium, kolam renang dewasa dan kanak-kanak, perkhidmatan dobi, kafeteria, pasar mini dan lain-lain.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 465,000

Harga median sekaki persegi: RM 423

Keluasan: 1,066 kaki persegi- 3,322 kaki persegi

Tahun siap: 2007

2. Stesen LRT Taman Melati 

M3 Residency – Setapak, 550m

M3 Residency merupakan sebahagian daripada pusat beli- belah M3. Ia merupakan apartmen servis yang terbahagi kepada dua blok serta mempunyai 412 unit. Terdapat tiga jenis reka bentuk sebagai pilihan daripada – Jenis A, B dan C. Jenis A merupakan reka bentuk yang mempunyai keluasan paling besar dengan empat bilik serta tiga bilik air.

Tambahan pula,  Kolej Tunku Abdul Rahman hanya kira-kira 1.1 km dari hartanah tersebut selain terhubung dengan lebuh raya dan jalan utama seperti MRR2, Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang (DUKE) serta Jalan Duta dan akses ke pusat bandar. Keluarga serta golongan profesional amat sesuai dengan kediaman ini kerana mereka boleh menikmati sauna, kolam renang infiniti, trek larian, taman permainan, tempat beriadah dan lain-lain.

Jenis: Apartmen servis

Harga median: RM450,000

Harga median sekaki persegi: RM 446

Keluasan: 806 kaki persegi-1,092 kaki persegi

Tahun siap: NA

BACA: 10 jualan rumah paling mahal di Malaysia bagi 2019

3. Stesen LRT Wangsa Maju 

Wangsa Metroview – Wangsa Maju, 600m

© iProperty.com.my

Wangsa Metroview terletak di bahagian Wangsa Maju yang sangat strategik dengan kemudahan perhubungan untuk ke kawasan lain di Kuala Lumpur serta akses mudah ke DUKE dan MRR2. Ia juga berhampiran dengan Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan (1.8 km), Zoo Negara (3.2 km) dan Dataran Wangsa Melawati (2.1 km). Penghuni boleh berulang-alik dengan tren untuk ke destinasi yang lebih jauh seperti Kelana Jaya melalui Pasar Seni, KL Sentral untuk pertukaran stesen laluan.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 440,000

Harga median sekaki persegi: RM 382

Keluasan: 1,150 kaki persegi

Tahun siap: 2005

4. Stesen LRT Sri Rampai

Kondominium Desa Putra -Wangsa Maju, 450m

Kondominium Desa Putra terdiri daripada 436 unit. Ia bersebelahan dengan pusat beli-belah Wangsa Walk dan dikelilingi dengan pelbagai kemudahan seperti sekolah, bank, klinik, restoran makanan segera, kafe dan banyak lagi. Jarak kediaman ini dengan kemudahan pengangkutan sedia ada iaitu Stesen LRT Sri Rampai sangat dekat selain terhubung dengan DUKE, AKLEH dan MRR2. Bukan itu sahaja, ia juga dikelilingi pokok-pokok hijau. Malah, penghuni di unit tingkat atas boleh menikmati pemandangan indah bandar Kuala Lumpur.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 600,000

Harga median sekaki persegi: RM 474

Keluasan: 1,246- 1,340 kaki persegi

Tahun siap: 2007

5. Stesen LRT Setiawangsa 

Kondominium Seri Maya – Jalan Jelatek, 180m

© iProperty.com.my

Terdiri daripada jenis high-rise (tinggi) dan low-rise (rendah) bangunan kediaman Jelatek 1. Jelatek 2, Havana dan Savanna. Unit Havanna dan Savanna dilengkapi perabot. Yang membezakannya hanyalah kawasan lantai. Selain daripada lanskap yang cantik serta reka bentuk moden, Kondominium Seri Maya turut dilengkapi dengan jakuzi, ruang meditasi, televisyen satelit Astro, kemudahan futsal, kolam renang, dek matahari (sun deck) dan lain-lain.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 633,750

Harga median sekaki persegi: RM 451

Keluasan: 1,147 kaki persegi- 3,500 kaki persegi

Tahun siap: 2008

6. Stesen LRT Jelatek 

Suria Jelatek Ampang Hilir,550m

© iProperty.com.my

Suria Jelatek merupakan antara kondominium mewah yang ‘paling murah’ di kawasan tersebut. Ia terletak di lokasi strategik dengan Stesen LRT Jelatek hanya kira-kira jarak berjalan kaki. Malah amat mudah untuk ke pusat bandar Kuala Lumpur dan Lembah Klang kerana terhubung dengan AKLEH, Jalan Tun Razak dan MRR2.

Selain itu, kondominium ini terletak bersebelahan dengan kawasan kedutaan dan hanya beberapa langkah dari pusat beli-belah seperti Suria KLCC dan Pavilion. Bukan itu sahaja, unit kondominium ini dilengkapi perabot dan penghuni boleh menikmati kemudahan berbumbung dan tidak berbumbung seperti gimnasium, bilik permainan, ruang istirahat (sun deck), ruang BBQ, kedai dobi dan lain-lain.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 530,000

Harga median sekaki persegi: RM 384

Keluasan: 858 kaki persegi- 1,420 kaki persegi

Tahun siap: 2010

7. Stesen LRT Dato Keramat

Picasso ResidenceKeramat, 600m

Kondominium artistik ini diinspirasikan dari karya seniman terkemuka, Pablo Picasso. Kediaman eksklusif ini menjanjikan gaya hidup kontemporari bercirikan air dan alam semula jadi. Kondominium mesra alam ini bukan sahaja dilitupi dengan 30 hingga 35 peratus tumbuhan hijau malah sebanyak 60 peratus bercirikan air.

Ia memberikan ketenangan, kestabilan dan gaya hidup yang seimbang. Terdapat lima reka bentuk iaitu Jenis A, B, C, D D1. Kemudahan boleh didapati di Aras Sky dan Aras Podium. Terdapat Sky Garden, kolam renang Olympic 50 m, kabana terapung, kedai dobi, dewan serba guna, ruang yoga, ruang BBQ dan lain-lain.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 1,088,200

Harga median sekaki persegi: NA

Keluasan: 1,013 kaki persegi- 2,495 kaki persegi.

Tahun siap: 2019

8. Stesen LRT Damai 

Chymes @ Gurney – Keramat, 800m

Kondominium mewah ini terbahagi kepada dua menara serta 225 unit kediaman. Terdapat 10 reka bentuk – biasa, standard dan emper (penthouse). Jika anda inginkan banglo di atas langit, penthouse adalah pilihan terbaik malah mempunyai lima bilik.

Yang lebih menarik, penghuni boleh menikmati kemudahan moden seperti gimnasium dan tempat BBQ atas bumbung, buaian hammock, Sun Podium, kolam renang, ruang refleksologi malah Moonlight Terrace sambil menikmati pemandangan indah bandar Kuala Lumpur.

Selain itu, ia terletak di lokasi strategik, Mini UTC Keramat begitu dekat (800 m) serta pusat bandar Kuala Lumpur kira-kira 15 minit jika memandu dan akses terus melalui Jalan Tun Razak, AKLEH dan Jalan Keramat.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM1,525, 000

Harga median sekaki persegi: RM 673

Keluasan: 934 kaki persegi- 3,358 kaki persegi

Tahun siap: 2016

9. Stesen LRT Ampang Park

Kondominium CorinthianKLCC, 290m

© iProperty.com.my

Kondominium Corinthian Condominium merupakan salah satu kediaman mewah di Kuala Lumpur. Kondominium ini terletak di Jalan Binjai, malah di sepanjang jalan itu terdapat beberapa restoran mewah seperti Fuego, Strato dan Cantaloupe di Troika Sky Dining. Lokasi kondominium ini terletak di tengah-tengah bandar dan hanya kira-kira 3 km dari KLCC dan Bukit Bintang. Terdapat juga beberapa sekolah antarabangsa berhampiran seperti EtonHouse Malaysia, Iranian School dan Sayfol International School.

Jenis: Kondominium

Harga Median: RM 1,000.000

Harga median sekaki persegi: RM 567

Keluasan: 1,509 kaki persegi- 4,123 kaki persegi

Tahun siap: 2016

10. Stesen LRT KLCC 

K Residence – KLCC, 500m

© iProperty.com.my

K Residence @ KLCC bukan hanya kondominium mewah tertinggi malah terletak di tengah-tengah segi tiga emas Kuala Lumpur dengan reka bentuk sangat unik, luarannya yang berkaca melengkung. Di samping itu, penghuni juga dikawal ketat dengan 4 peringkat ciri keselamatan. Kediaman ini sesuai untuk keluarga yang mempunyai anak kecil kerana terdapat pusat jagaan, bilik permainan dan taman permainan.

Selain itu, bagi penghuni yang ingin mengekalkan kecergasan, mereka boleh bersenam di gimnasium, berlari di trek atau juga merangsang titik akupuntur dengan berjalan di laluan refleksologi. Penghuni juga dapat menikmati kehidupan bandar yang terbaik kerana berhampiran dengan pelbagai hiburan, kehidupan dan pusat beli-belah.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 2,630, 805

Harga median sekaki persegi: RM 1,059

Keluasan: 1,404 kaki persegi- 10,654 kaki persegi

Tahun siap: 2007

11. Stesen LRT Kampung Baru 

Legasi Kampong Bharu – KLCC, 350m

Legasi Kampong Bharu merupakan pembangunan bersepadu di tanah warisan Kampung Baru. Ia menawarkan 639 unit pangsapuri yang terdiri daripada 206 RUMAWIP dan 433 rumah harga biasa. Keluasan bagi kediaman RUMAWIP adalah 807 kaki persegi dan terdapat tiga pilihan reka bentuk bagi unit biasa – Jenis A1, A2, B.

Walaupun terletak di tengah-tengah kawasan Kuala Lumpur yang sibuk, penghuni boleh melarikan diri dengan menikmati alam semula jadi berhampiran iaitu Hutan Simpan Bukit Nenas (KL Eco Park) yang hanya kira-kira 4 km jauhnya. Pembangunan campuran yang memenangi anugerah ini juga mempunyai kolam renang infiniti, perpustakaan, sauna, taman permainan, tadika dan laluan pejalan kaki bertutup untuk ke stesen LRT Kampung Baru.

Jenis: Pangsapuri

Harga median: RM625,000

Harga median sekaki persegi: NA

Keluasan: 950 kaki persegi- 2, 969 kaki persegi

Tahun siap: 2020

12. Stesen LRT Dang Wangi

6 Capsquare – KLCC, 600m

© iProperty.com.my

Jika anda idamkan pemandangan indah Kuala Lumpur yang tiada tandingan, kediaman ini mungkin untuk anda. Dengan 176 unit kediaman, kondominium ini dianggap satu pembangunan dengan kepadatan rendah. Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti jakuzi, gelanggang skuasy, kolam renang, sauna, gimnasium, kedai dobi dan lain-lain. Selain itu, melalui Jalan Ampang, Jalan Sultan Ismail dan AKLEH, amat mudah untuk ke 6 Capsquare. Kemudahan lain seperti SMK Convent Bukit Nanas dan Sekolah Antarabangsa St. John’s.

Jenis: Kondominum

Harga median: RM 1,065,750

Harga median sekaki persegi: RM 750

Kelusan: 1,119 kaki persegi- 4,338 kaki persegi

Tahun siap: 2013

READ: Top 10 most searched areas by Malaysian homebuyers in 2019

13. Stesen LRT KL Sentral 

Suasana SentralKL Sentral, 260m

© iProperty.com.my

Suasana Sentral terletak dalam kawasan perniagaan di KL Sentral. Kondominium ini terdiri daripada 400 unit kediaman yang berkeluasan dari 1, 432 kaki persegi hingga 6, 072 kaki persegi. Dari segi kemudahan pula, kondominium ini mempunyai jakuzi, gelanggang badminton, sauna, ruang BBQ, taman permainan dan gimnasium. Yang lebih menarik, kemudahan pengangkutan awam memang tersedia ada untuk penghuni termasuk pusat pengangkutan bersepadu KL Sentral yang sangat berhampiran dalam jarak berjalan kaki sahaja. Terdapat LRT, KTM, MRT, Monorail, ERL, KLIA Express, ETS dan bas dalam bandar.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM

1,240,000

Harga median sekaki persegi: RM 585

Keluasan: 1,432 kaki persegi – 6,072 kaki persegi

Tahun siap: 2002

14. Stesen LRT Bangsar 

Gaya Bangsar – Bangsar, 150m

Gaya Bangsar menjanjikan kehidupan yang gembira serta serba mewah. Kediaman jenis high-rise (tinggi) ini mempunyai 285 unit dengan enam reka bentuk daripada studio, standard dan premium. Bukan itu sahaja, pembeli boleh memilih sama ada unit yang lengkap perabot atau separa perabot. Tempat tinggal ini turut dilengkapi kolam renang infiniti, kolam renang kanak-kanak, ASTRO, rangkaian internet, kedai dobi, tadika dan lain-lain.

Yang paling penting, ia terletak di lokasi strategik yang memberi manfaat kepada penghuni kerana tehubung dengan laluan LRT Kelana Jaya untuk ke pusat bandar dan destinasi lebih jauh. Pusat beli-belah Mid Valley Megamall dan The Gardens hanya 10 minit jarak memandu dari kondominium ini serta akses mudah secara terus ke jalan pintasan PJ-Bangsar. Ia juga terhubung dengan Jalan Bangsar dan Lingkaran Syed Putra.

Jenis: Apartmen servis

Harga median: RM980,000

Harga median sekaki persegi: RM877

Keluasan: 662 kaki persegi- 1,620 kaki persegi

Tahun siap: 2010

15. Stesen LRT Abdullah Hukum 

KL Eco City – Mid Valley City, 500m

KL Eco City adalah pembangunan bersepadu yang terletak di tengah-tengah Bandar Mid Valley. Apartmen jenis servis ini sangat menarik kerana terhubung dengan stesen LRT Abdullah Hukum, manakala untuk ke The Gardens Mall dan Mid Valley Megamall boleh menggunakan jambatan pejalan kaki. Selain daripada lokasinya, sistem jalan dua tingkat di dalamnya membantu kelancaran trafik. Ia juga terhubung dengan Lebuh Raya Persekutuan, NPE, Jalan Maarof dan Jalan Bangsar secara terus. Bukan itu sahaja, KL Eco City juga digelar kawasan segi tiga emas baharu kerana potensinya sebagai pusat komersial yang kian membangun.

Jenis: Apartmen servis

Harga median: RM980,000

Harga median sekaki persegi: RM877

Keluasan: 662 kaki persegi- 1.620 kaki persegi

Tahun siap: 2010

16. Universiti LRT station

Pangsapuri Vista Angkasa – Pantai Dalam, 350m

© iProperty.com.my

Pangsapuri Vista Angkasa merupakan antara pangsapuri tertua di Kampung Kerinchi (Bangsar South). Ia terletak di belakang stesen LRT dan hanya dalam jarak berjalan kaki. Kebanyakan penyewa merupakan pelajar kerana kadar sewaan murah serta dekat dengan Universiti Malaya (2km). Terdapat 504 unit kediaman dengan keluasan antara 420 kaki persegi hingga 1,900 kaki persegi. Kediaman ini mempunyai kemudahan asas seperti kolam renang, taman permainan dan pasar mini.

Jenis: Pangsapuri

Harga median: RM 340,000

Harga median sekaki persegi: RM 380

Keluasan: 420 kaki persegi- 1,900 kaki persegi

Tahun siap: NA

BACA5 kawasan rumah sewa yang paling kerap dicari di Lembah Klang

Nota: Analisis data adalah berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan dan mungkin terdapat perubahan jika dan apabila data yang lebih terkini diperolehi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain