Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 kawasan rumah mampu milik buat golongan sederhana di Lembah Klang

test

Artikel asal diterbitkan pada 19 September 2018 dan telah dikemas kini untuk ketepatan dan kepelbagaian maklumat. 

Masih ada harapan untuk kumpulan M40 memiliki rumah impian mereka dalam kawasan Lembah Klang.

areas-in-Klang-Valley-affordable-for-middle-income-earners-M401
© Mikhail Davidovich / 123RF

Artikel ini diterjemah dari 7 areas in Klang Valley affordable for middle income earners oleh Azmah Zakariah.

Golongan pertengahan sering kali menjadi salah satu daripada penanda aras terpenting ekonomi masa kini. Kekuatan kewangan mereka boleh merangsang pertumbuhan negara. Begitu juga sebaliknya, jika mereka berada dalam keadaan sukar, ekonomi akan turut sama. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DoSM), golongan pertengahan 40% (M40) mempunyai purata pendapatan isi rumah sebulan sebanyak RM6,275 dalam tahun 2016 yang hampir sukar dicapai pada masa ini terutama sekali bagi keluarga di Lembah Klang.

Kos sara hidup yang lebih tinggi, kejatuhan kuasa membeli dan harga hartanah yang naik mendadak di Lembah Klang dalam tahun-tahun kebelakangan ini telah memusnahkan impian untuk memiliki rumah bagi kebanyakan mereka yang berada dalam kumpulan M40. Namun begitu, jika mereka lebih cermat dalam kewangan dan menaruh harapan yang realistik, mereka masih boleh membeli rumah yang bersesuaian dengan bajet mereka, terutama sekali dalam pasaran sekunder.

Berikut adalah beberapa kawasan dalam Lembah Klang yang menawarkan beberapa pilihan mampu milik bagi kumpulan M40, berdasarkan beberapa anggaran asas.

Kiraan ini adalah dengan andaian 10% bayaran pendahuluan dan tempoh pinjaman 35 tahun. Kami juga menggunakan pinjaman perumahan dengan kadar faedah 4.5%. Kadar ini digunakan sebagai angka purata daripada kadar semasa tawaran-tawaran pinjaman perumahan yang ada di pasaran waktu ini.

• Pendapatan median bulanan M40: RM6,275
• Ansuran bulanan tidak melebihi RM1,882.50

Peraturan pinjaman yang terbaik  ialah pinjaman atau gadai janji perumahan yang tidak melebihi 30% pendapatan isi rumah anda. Sekiranya ansuran bulanan anda adalah RM1,883, jumlah pendapatan isi rumah anda perlu sekurang-kurangnya RM6,275. Anda juga perlu mempertimbangkan perbelanjaan lain yang berkaitan dengan rumah tersebut seperti bayaran pendahuluan minimum 10%, yuran guaman, pengubahsuaian, dll.

• Anggaran harga rumah dengan pembiayaan 90%: RM440,000

Kawasan ini membolehkan golongan berpendapatan sederhana, M40 mengorak langkah praktikal untuk mula membeli rumah sebelum mereka dapat membeli kediaman yang lebih mahal selaras dengan peningkatan pendapatan mereka nanti.  Ini dia tujuh kawasan dalam Lembah Klang yang bersesuaian dan mampu dimiliki oleh golongan M40.

Ini berdasarkan tempoh semakan antara Januari 2019 hingga Disember 2019 dan maklumat yang diperoleh daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah disusun oleh penyelesai data besar iProperty.com.my, iPropertyIQ.com. Hartanah ini disenaraikan mengikut susunan menaik dan dipaparkan berdasarkan bilangan transaksi.

BACA: Nak mohon pinjaman perumahan pada tahun 2020? Ini perkara yang anda perlu tahu

7. Bandar Tasik Puteri, Rawang

Bilangan transaksi: 59

Bandar Tasik Puteri (BTP) merupakan perbandaran terbesar di kawasan utara Lembah Klang. Perbandaran yang bertumpu kepada kehidupan komuniti ini menyediakan pelbagai kemudahan dan infrastruktur. Anda boleh melakukan berbagai aktiviti rekreasi di Puteri Central Park sementara pemain golf pastinya tidak akan melepaskan peluang bermain di padang 27 lubang Tasik Puteri Golf & Country Club.

Selain itu, Bandar Tasik Puteri juga dihubungkan terus ke Lebuhraya LATAR yang memendekkan masa perjalanan ke Pusat Bandar KL. Pada masa ini, terdapat lebih daripada 12,000 unit kediaman dan komersil dalam perbandaran tersebut dan akan ada banyak pembangunan baharu tidak lama lagi seperti SoHo, pejabat, kedai jalanan, pusat membeli-belah, institusi pengajian dan kemudahan penjagaan kesihatan.

Jenis: Rumah teres

Jeni pegangan: Pegangan pajak

Saiz binaan: daripada 867 kps/ 3 – 4 bilik tidur

Median harga (RM): 320,000

Median harga per kaki persegi (RM): 249

Ansuran bulanan (RM): 1,363

6. Bandar Putera 2, Klang

Bilangan transaksi: 60

Lokasi Bandar Putera 2 ialah di bahagian selatan Klang. Perbandaran ini merangkumi pembangunan komersil dan kediaman yang dikelilingi kehijauan dan kejiranan lama serta tanah simpanan pertanian. Namun begitu, perkhidmatan pengangkutan awam tidak banyak tersedia di kawasan ini. Penduduknya boleh menggunakan KESAS untuk ke Pusat Bandar KL dan bahagian lain Lembah Klang.

Jenis: Rumah teres

Jenis pegangan: Pegangan pajak

Saiz binaan: 1,300 kps – 1,400 kps/ 3 bilik tidur

Median harga (RM): 344,400

Median harga per kaki persegi (RM): 417

Ansuran bulanan (RM): 1,467

5. Mentari Court, Bandar Sunway 

Bilangan transaksi: 61

Mentari Court adalah rangkaian apartmen yang padat dengan penduduk terletak di Bandar Sunway. Permintaan tinggi bagi apartmen ini datangnya daripada pelajar-pelajar asing kerana jaraknya hampir dengan institusi pengajian tinggi seperti Monash University dan Sunway University College. Ada beberapa pilihan pengangkutan awam di sini iaitu dari stesen KTM Setia Jaya, Sunway – stesen keretapi Setia Jaya dan stesen keretapi Mentari. Selain itu, apartmen ini mempunyai akses mudah dari NPE, Lebuhraya Persekutuan dan LDP. Penduduk di sini juga mudah untuk membeli-belah dan mencari hiburan kerana Sunway Pyramid dan Sunway Lagoon cuma sejauh 10 minit pemanduan. Mentari Court menyediakan kemudahan standard seperti kawasan BBQ, gimnasium, kolam renang, taman permainan dll.

Jenis: Apartmen

Jenis pegangan: Pegangan pajak

Saiz binaan: 771 kps/ 3 bilik tidur

Median harga (RM): 300,000

Median harga per kaki persegi (RM): 393

Ansuran bulanan (RM): 1,278

4. Palm Spring, Kota Damansara 

Bilangan transaksi: 63

Kondominium tingkat tinggi ini merangkumi 2,180 unit kediaman. Terletak di Jalan PJU 3/23, ia merupakan kondominium terawal dibina di Kota Damansara. Palm Spring terletak dalam kawasan tumpuan kerana kemudahan mengakses jalan raya dan lebuhraya utama iaitu Persiaran Surian dan NKVE. Kemudahan pengangkutan awam juga menjadi tarikan utama tempat ini kerana stesen MRT Surian cuma dalam jarak 750m dari kediaman manakala Strand Mall dan Sunway Giza pula dalam lingkungan 1.5km.

Di samping itu, penghuninya boleh menikmati kemudahan yang disediakan seperti Kawasan BBQ, sauna, taska, kolam renang, taman permainan, salon, jakuzi, gelanggang tenis dan skuasy dan juga rumah kelab. Jika anda penggemar aktiviti luaran atau rekreasi, anda boleh ke Central Park Bandar Utama yang sejauh 9 minit pemanduan saja. Di sana anda boleh gunakan laluan refleksologi, berjoging dan berjalan di trek dan yang lebih menarik, tempat itu mesra haiwan kesayangan!

Jenis: Kondominium

Jenis pegangan: Pegangan pajak

Saiz binaan: 915 kps – 1,259 kps

Median harga (RM): 380,000

Median harga per kaki persegi (RM): 357

Ansuran bulanan (RM): 1,619

3. Taman Sri Gombak, Batu Caves

Bilangan transaksi: 76

Kejiranan matang ini merangkumi pembangunan kediaman lama dan baharu. Ia juga bersebelahan dengan lain-lain kejiranan dan perbandaran yang telah lama wujud seperti Greenwood dan kawasan Gombak Utara. Kawasan ini sibuk kerana terletak hampir dengan MRR2, DUKE dan Jalan Gombak. Walaupun trafik di sini agak sesak, kemudahan yang tersedia semuanya berhampiran di Taman Sri Gombak. Terdapat sekolah awam dan sekolah antarabangsa di sini selain taska, pasaraya besar, kedai serbaneka, bank dan deretan kedai-kedai makan. Perkhidmatan basnya kerap dan teratur atau penduduknya boleh juga menggunakan perkhidmatan komuter dari stesen KTM Batu Caves (6 minit pemanduan).

Jenis: Rumah teres

Jenis pegangan: Pegangan bebas

Saiz binaan: daripada 770 kps/ 3 bilik tidur

Median harga (RM): 420,000

Median harga per kaki persegi (RM): 442

Ansuran bulanan (RM): 1,789

2. Taman Sri Muda, Shah Alam

Bilangan transaksi: 88

Taman Sri Muda terletak di Seksyen 25, Shah Alam. Kemudahan-kemudahan yang tersedia dalam kawasan ini cuma sejauh 5 minit pemanduan. Terdapat pasaraya besar, sekolah, stesen minyak, bank, kedai serbaneka dan kedai-kedai makan orang tempatan. Amat mudah diakses kerana Kemuning- Shah Alam Expressway (LKSA) sedia digunakan dan bersambung terus dengan LEKAS dan jalan raya utama lain.

Jenis: Rumah teres

Jenis pegangan: Pegangan bebas

Saiz binaan: daripada 800 kps 3 bilik tidur

Median harga (RM): 320,000

Median harga per kaki persegi (RM): 336

Ansuran bulanan (RM): 1,363

1. Taman Sentosa, Klang

Bilangan transaksi: 178

Taman Sentosa merangkumi banyak hartanah kediaman kos rendah dan sederhana terutamanya rumah pangsa dan teres. Kejiranan ini begitu hampir dengan pelbagai kemudahan seperti restoran makanan segera, kedai serbaneka, kemudahan penjagaan kesihatan, GM Klang Mall, taman permainan dan taman awam. Dari segi ketersambungannya, Taman Sentosa dihubungkan terus ke KESAS, LKSA dan Jalan Langat. Perkhidmatan bas percuma Smart Selangorku juga ada disediakan. Namun tiada perkhidmatan keretapi di kawasan ini. Stesen keretapi terdekat ialah KTM Bukit Badak.

Jenis: Rumah teres

Jenis pegangan: Pegangan bebas

Saiz binaan: daripada 700 kps/ 3 bilik tidur

Median harga (RM): 337,500

Median harga per kaki persegi (RM): 438

Ansuran bulanan (RM): 1,438

BACA: Patutkah anda bayar baki pinjaman perumahan lebih awal? Wajar atau tidak?

Nota:

  • Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada waktu penerbitan dan akan disemak semula apabila lebih banyak data tersedia.
  • Sila ambil perhatian bahawa pengiraan di atas hanyalah panduan berdasarkan anggaran. Pemboleh ubah seperti perbelanjaan bulanan, kadar faedah, kelayakan pinjaman dan harga rumah berubah-ubah mengikut pembeli.
  • Lokasi hartanah juga tertakluk kepada pilihan dan keperluan pembeli. Cadangan kami mungkin tidak sesuai dengan setiap orang. Yang utama, terpulang kepada pembeli untuk menilai dan mengambil keputusan mengikut keadaan masing-masing.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain