Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

15 hartanah untuk disewa berhampiran pusat membeli-belah baharu di KL

test

Orang Malaysia memang suka bersantai di pusat membeli-belah semasa waktu lapang. Sama ada untuk membeli-belah, makan, menonton filem atau aktiviti lain, kita sering ke pusat membeli-belah kegemaran atau yang berhampiran dengan kediaman. Kami senaraikan beberapa kediaman bertingkat tinggi berhampiran 5 pusat membeli-belah terbaru di Kuala Lumpur.

© nuttawut2981 | 123RF

Artikel ini diterjemah dari 15 properties to rent close to new shopping malls in KL oleh Khairul Khalid. 

Jika anda tinggal berhampiran dengan pusat membeli-belah yang diurus dengan baik, pastinya ia menjimatkan banyak masa dari segi perjalanan. Malah, jika ia sangat dekat, anda tidak perlu memandu! Bagi pemilik hartanah atau pelabur, ini mungkin peluang yang baik untuk melabur dan tinggal di kawasan yang berkembang maju.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa pusat membeli-belah baharu muncul di Kuala Lumpur, seperti Pavilion Bukit Jalil, LaLaPort Bukit Bintang City Centre (BBCC), Datum Jelatek Mall, Pavilion Damansara Heights Mall dan The Exchange TRX.

Jika anda ingin menyewa atau melabur dalam hartanah yang berhampiran dengan pusat membeli-belah baharu di KL ini, teruskan membaca!

Pavilion Bukit Jalil

@Pavilion Bukit Jalil

Pavilion Bukit Jalil adalah pusat membeli-belah gaya hidup yang akan mengubah koridor selatan Kuala Lumpur. Ia terletak kira-kira 12km dari pusat bandar Kuala Lumpur (KLCC), dan dihubung baik melalui beberapa rangkaian lebuh raya, termasuk Bukit Jalil Highway, Middle Ring Road 2 (MRR2), KESAS Highway, Maju Expressway (MEX), KL-Seremban Highway, Sungai Besi Highway, and Damansara-Puchong Highway (LDP).

Pavilion Bukit Jalil dibuka pada 3 Disember 2021. Antara acara popular yang diadakan di sana baru-baru ini ialah pengalaman imersif ‘Van Gogh Alive’. Pameran Tim Burton’s ‘ World of Tim Burton ’ juga akan diadakan di sana.

Antara penyewa utama di Pavilion Bukit Jalil adalah gedung membeli-belah Parkson, Dadi Cinema (rangkaian pawagam kedua terbesar di China ), Food Republic, The Food Merchant, superstore Harvey Norman dan Gelanggang Ais Pavilion Bukit Jalil.

Lain-lain jenama khas termasuk Grand Harbour Restaurant & Banquet, Sports Direct, Toys ’ R Us, Uniqlo, Padini, Bukit Jalil Tsutaya Books, Blue Ice Snow Park, K11 Karaoke, dan HOHM, sebuah kedai konsep rumah seluas 58,000 kaki persegi yang menawarkan pelbagai produk rumah.

Hartanah untuk disewa berhampiran Pavilion Bukit Jalil

1. The Havre @ Bukit Jalil

Jarak ke Pavilion Bukit Jalil Memandu: 1.8 km / kira-kira 5 minit
Berjalan kaki: 1.1 km / kira-kira 15 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan pajak
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuAset Kayamas
Jumlah Unit1,052
Saiz Terbina1,023 kaki persegi – 1,239 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM550,000 – RM690,000
Harga unit untuk disewaRM1,600 – RM2,800
Tahun siap2020

The Havre adalah hartanah bertingkat tinggi di atas tanah pegangan pajak seluas 3.58 ekar di Bukit Jalil. Terdapat dua blok 40 tingkat setiap satu, dan enam lif untuk setiap blok.

Jenis unit:

 • Jenis A: 1,023 kaki persegi (3 bilik tidur, 2 bilik mandi)
 • Jenis B: 1,239 kaki persegi (3 bilik tidur, 3 bilik mandi)

Unit mempunyai ruang tamu, ruang makan dan dapur terbuka.

Reka bentuk landskap Havre berdasarkan Hanging Gardens of Babylon dan penuh dengan kehijauan di seluruh kawasannya.

Gimnasium jambatan pautan adalah salah satu daripada 36 kemudahan yang di dua tingkat di The Havre. Di tingkat 6, anda akan menemui kolam utama dan kolam kanak-kanak, serta trek joging di persekitaran, hutan santai, barbeku dan pavilion membaca.

Di tingkat tertinggi bangunan anda boleh menikmati dek pilates dan yoga, lubang pasir, bilik permainan, dewan serbaguna, gelanggang futsal mini, taman permainan, dan bilik fungsi dengan dinding kaca tinggi.

2. The Park 2, Bukit Jalil

Jarak ke Pavilion Bukit Jalil Memandu: 1.0 km / kira-kira 3 minit
Berjalan kaki: 400 meter / kira-kira 5 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKediaman servis
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKomersial
PemajuMalton Berhad Group
Jumlah Unit709 (385 di Menara 1, 324 di Menara 2)
Saiz Terbina705 – 1,570 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM750,000 – RM1.89 juta
Harga unit untuk disewaRM2,000 – RM5,815
Tahun siap2021

The Park 2 menawarkan sejumlah 709 unit di dua menara setinggi 52 dan 50 tingkat. Saiz terbina antara 750 kaki persegi hingga 1,570 kaki persegi, dan mengandungi beberapa kelengkapan.

 • Jenis A: 750 kaki persegi (1 + 1 bilik tidur dan 1 bilik mandi)
 • Jenis B: 933 kaki persegi (2 + 1 bilik tidur dan 2 bilik mand)
 • Jenis C: 1,570 kaki persegi (Dwikunci; 3 + 1 bilik tidur dan 3 bilik mandi )

Hartanah ini juga menawarkan pemandangan panorama Taman Rekreasi Bukit Jalil. Kemudahan di The Park 2 termasuk gimnasium, taman permainan, trek joging, sauna, kolam renang, kolam renang cetek, kafeteria, dan rumah kelab.

The Park 2 juga dihubungkan dengan jambatan tertutup ke pusat membeli-belah Pavilion Bukit Jalil. The Park 2 dan Pavilion Bukit Jalil adalah sebahagian daripada pemajuan Bandar Bukit Jalil oleh Malton.

The Park 2 menawarkan kehidupan bandar dengan akses langsung ke banyak pilihan membeli-belah, makanan dan hiburan, serta kehijauan melalui jambatan pautan langsung di Bandar Bukit Jalil seluas 50 ekar.

Bukit Jalil City adalah pembangunan yang terhubung dengan baik, termasuk komponen runcit, kediaman, komersial dan perhotelan. Segalanya berada dalam jarak berjalan kaki dan menjadikannya alamat yang popular di Bukit Jalil.

3. Paraiso Residence @ The Earth, Bukit Jalil

@Ivan Goh | iProperty.com.my
Jarak ke Pavilion Bukit Jalil  Memandu: 2.7 km / kira-kira 7 minit
Berjalan kaki: 1.3 km / kira-kira 17 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKediaman servis
Status hak milikPegangan pajak
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuWZR Group
Jumlah Unit762
Saiz Terbina960 – 1,480 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM537,200 – RM666,000
Harga unit untuk disewaRM1,700 – RM2,950
Tahun siap2020

Paraiso Residence adalah fasa ketiga projek The Earth oleh WZR Group. Ia dibina di atas tanah lebih dari 5.6 ekar dan terdiri daripada dua menara 39 tingkat, dengan 762 unit.

Terdapat 4 jenis unit di Paraiso Residence – Jenis A, Jenis A1 ( hanya 8 unit ), Jenis B dan Jenis C – dan semua unit terdiri daripada tiga bilik tidur dan dua bilik mandi. Semua unit ini mempunyai saiz terbina antara 960 kaki persegi hingga 1,480 kaki persegi.

 • Jenis A: 960 kaki persegi ( 2 + 1 bilik tidur, 2 bilik mandi )
 • Jenis A1: 1,480 kaki persegi ( 3 bilik tidur, 2 bilik mandi )
 • Jenis B: 1,101 kaki persegi ( 3 + 1 bilik tidur, 2 bilik mandi )
 • Jenis C: 1,226 kaki persegi ( 3 + 1 bilik tidur, 2 bilik mandi )

Lokasi Paraiso Residence adalah strategik kerana ia berhampiran dua stesen LRT – Stesen Alam Sutera (kira-kira 5 minit memandu) dan Stesen Kinrara BK 5 (kira-kira 8 minit memandu).

Kemudahan di Paraiso Residence termasuk dewan badminton, kolam renang, kolam renang cetek, sauna, taman asuhan kanak-kanak, dobi, plaza komuniti, dewan serbaguna, surau, kawasan barbeku dan tempat letak kereta tertutup.

Pemajuan ini juga dilengkapi dengan sistem keselamatan 7 peringkat, termasuk pengawasan CCTV di pagar perimeter dan tempat letak kereta podium di kawasan umum, sistem pengurusan pelawat, palang pagar, sistem akses kad, sistem interkom IP dan rondaan fizikal oleh pengawal.

Hartanah lain berhampiran dengan Pavilion Bukit Jalil:

Terokai hartanah untuk disewa

LaLaport Bukit Bintang City Centre (BBCC)

@LaLaport

LaLaport BBCC menawarkan pengalaman imersif bagi semua pelawat tempatan dan antarabangsa. Terdapat enam tingkat runcit, dengan lebih dari 400 kedai.

LaLaport BBCC dimajukan oleh Mitsui Fudosan Co Ltd, sebuah syarikat yang berpusat di Tokyo. Projek ini di bawah anak syarikat Mitsui Fudosan, MFBBCC Retail Mall Sdn Bhd, sebuah syarikat projek yang ditubuhkan dengan UDA Holdings Bhd, Eco World Development Group Bhd, dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Pemajuan ini adalah projek utama syarikat tersebut di Asia Tenggara dan adalah pusat membeli-belah LaLaport yang kedua di luar negara. Terdapat 16 pusat membeli-belah LaLaport di Jepun.

LaLaport BBCC dibuka pada Januari 2022 dan menawarkan ruang acara seperti Central Rooftop Garden, WOW Plaza (di tengah Gourmet Street), dan Grand Steps (bersebelahan pintu masuk utama ).

Kumpulan runcit Jepun di LaLaport BBCC termasuk Nitori (rumah dan kediaman), Nojima (elektronik), Star Child (taska) dan Coo & Riku (haiwan peliharaan). Lain-lain penyewa lain termasuk GSC Cineplex, BookXcess, Jaya Grocer, Polo Ralph Lauren, Aigner, Hackett London, Marta’s Kitchen, Rollerwa +, Ippudo, Jonetz by Don Don Donki dan Metrojaya.

Terdapat juga Zepp Hall, dewan muzik yang berafiliasi dengan Sony, dan Grand Bazaar, yang mempamerkan produk artisanal buatan tempatan. Banyak lagi kedai seperti roti DONQ / Mini One, Yakiniku Sizzle by Yakinquest, ais krim oleh Matcha Eight, Tamaruya Honten Steakhouse, dan kacamata Zoff.

Pelawat boleh mendapat akses terus ke Stesen LRT dan monorel Hang Tuah, serta dek pejalan kaki ke Stesen MRT Merdeka.

Pada tahun 2022, ‘teamLab: Resonating Microcosms’ yang menampilkan ovoid dipamerkan di Rooftop Garden di Tingkat 4.

Hartanah untuk disewa berhampiran Lalaport Bukit Bintang

1. Pavilion Residences, Bukit Bintang

Jarak ke LaLaPort BBCCMemandu: 1.6 km / kira-kira 7 minit
Berjalan kaki: 1.5 km  / kira-kira 20 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKediaman servis
Status hak milikPegangan pajak
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuUrusharta Cemerlang Sdn Bhd
Jumlah Unit368 (Menara 1: 163, Menara 2: 205)
Saiz Terbina1,057– 17,718 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM1.4 juta – RM12.39 juta
Harga unit untuk disewaRM5,450 – RM18,500
Tahun siap2009

Pavilion Residences adalah sebuah kondominium mewah yang terletak di atas pusat membeli-belah Pavilion Kuala Lumpur di Bukit Bintang. Ia menawarkan penduduk pelbagai pemandangan bandar dan padang golf di KL.

Ia terdiri daripada dua blok bangunan 43 tingkat (Menara 1) dan 50 tingkat (Menara 2), dengan sejumlah 368 unit. Saiz terbina adalah:

 • 1,057 kaki persegi hingga 1,509 kaki persegi: 2 bilik tidur
 • 2,013 kaki persegi hingga 4,157 kaki persegi: 3 bilik tidur
 • 4,227 kaki persegi hingga 7,174 kaki persegi: 4 bilik tidur

Sky Garden di kediaman ini terletak di atas bumbung pusat membeli-belah. Ia menawarkan kemudahan seperti kolam renang, taman permainan, taman mini, dan gimnasium.

Penduduk menikmati akses mudah ke lain-lain pusat membeli-belah di kawasan ini, termasuk Starhill, KL Plaza, Lot 10 dan Suria KLCC. Pavilion Residences juga terletak berhampiran dengan jalan-jalan utama seperti Jalan Bukit Bintang, Jalan Imbi, Jalan Tun Razak, Jalan Kampung Pandan, dan Jalan Raja Chulan.

2. Lucentia Residences, Bukit Bintang

@Jeffrey Ng | iProperty.com.my
Jarak ke LaLaPort BBCCMemandu: Kurang 5 minit
Berjalan kaki: Kira-kira 5 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKediaman servis
Status hak milikPegangan pajak
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuBBC Development Sdn Bhd
Jumlah Unit666
Saiz Binaan454 – 882 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM719,750 – RM1.45 juta
Harga unit untuk disewaRM2,480 – RM5,500
Tahun siap2021

Lucentia Residences adalah komponen kediaman pertama di BBCC. Pemajuan kediaman bertingkat tinggi ini mempunyai dua menara bersambung setinggi 47 tingkat dan 35 tingkat setiap satu.

Jenis unit yang lengkap sepenuhnya:

 • Jenis A: 454 kaki persegi (studio)
 • Jenis B: 545 kaki persegi (1 bilik tidur, 1 bilik mandi)
 • Jenis C: 654 kaki persegi (1 bilik tidur, 1 bilik mandi)
 • Jenis D: 859 kaki persegi (2 bilik tidur, 2 bilik mandi)
 • Jenis Dd: 859 kaki persegi ( Dwikunci – 1 bilik tidur, 1 bilik mandi, 1 studio dengan 1 bilik mandi)

Dek Podium di Lucentia Residences menawarkan kolam renang saiz Olimpik, ruang rehat, kawasan barbeku, rumah pokok (di mana kanak-kanak boleh naik dari Dek Podium ke kawasan permainan terbuka di tingkat mezzanin).

Di Sky Deck di Tingkat 33A dan 35, penduduk boleh menikmati pemandangan indah kota raya. Terdapat juga Sky Cabanas, gimnasium, dek yoga, lounge spa, dan kolam renang infiniti. Pembangunan ini juga menawarkan ciri-ciri keselamatan 4 peringkat.

Lucentia Residences adalah Pembangunan Berorientasikan Transit (TOD) kerana ia dihubungkan ke 3 rangkaian kereta api – monorel, LRT dan MRT.

3. Casa Residency, Bukit Bintang

Jarak ke LaLaPort BBCCMemandu: 1.6 km / Kira-kira 4 minit
Berjalan kaki: 1.4 km/ Kira-kira 19 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKediaman servis
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKomersial
PemajuMutiara Johan Project Management
Jumlah Unit188
Saiz Terbina535 – 1,066 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM561,600 – RM1.04 juta
Harga unit untuk disewaRM1,250 – RM3,600
Tahun siap2012

Casa Residency terletak di sepanjang Jalan Galloway, di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur. Ia berhampiran beberapa kawasan popular seperti Bukit Bintang, Chinatown (Petaling Street) dan Bukit Ceylon. Casa Residency juga berhampiran Casa Mutiara, pemajuan oleh syarikat yang sama.

Casa Residency mempunyai satu blok 27 tingkat di atas 1 ekar tanah dan menawarkan 188 unit. Terdapat banyak jenis unit antara 535 kaki persegi hingga 1,066 kaki persegi. Terdapat 12 unit setiap tingkat dari tingkat 6 hingga 10, sementara terdapat 8 unit setiap tingkat untuk tingkat-tingkat yang lain.

Pelbagai kemudahan di Casa Residency termasuk kolam renang infiniti, sauna dan sistem akses kad. Selain jaraknya yang dekat dengan LaLaport BBCC, Casa Residency juga berhampiran Starhill Gallery, Pavilion Kuala Lumpur Mall, Fahrenheit88, Lot 10, Sungei Wang Plaza, Berjaya Times Square, dan Suria KLCC.

Penduduk juga hanya perlu berjalan kaki dari Stesen LRT Hang Tuah, Stesen Monorel Hang Tuah, Stesen Keretapi Tanah Melayu (KTM) dan terminal bas Pudu Sentral.

Hartanah lain berhampiran LaLaport BBCC:

Pavilion Damansara Heights Mall

@Pavilion Damansara Heights Mall

Pavilion Damansara Heights Mall adalah sebahagian daripada projek bersepadu Pavilion Damansara Heights yang akan merangkumi lima menara kediaman, 10 menara korporat dan hotel 5-bintang.

Fasa 1 Pavilion Damansara Heights Mall dijangka dibuka pada Mei 2023, dengan lebih daripada 70% penyewa disahkan. Terdapat sekitar 380 perniagaan runcit di Pavilion Damansara Heights Mall termasuk Harvey Norman, Swarovski, Adidas, Laneige, Gong Cha, IIaoIgao, Din Tai Fung, Starbucks Reserve dan Machines.

Pavilion Damansara Heights Mall juga akan mempunyai ruang acara Event Gallery. Ia akan menjadi pusat untuk mengadakan pelbagai pertunjukan, acara dan pelancaran produk.

Pavilion Damansara Heights Mall terletak kira-kira 5km dari pusat bandar Kuala Lumpur dan boleh diakses melalui Jalan Maarof, Jalan Damansara, Jalan Duta, Jalan Semantan, Lebuhraya SPRINT, Penchala Link dan Federal Highway.

Stesen MRT Pavilion Damansara Heights yang merupakan sebahagian daripada laluan MRT 1, dihubungkan terus ke Pavilion Damansara Heights Mall seluas 1 juta kaki persegi melalui jambatan tersambung tertutup. Ia hanya dua hentian ke Stesen KL Sentral, lima hentian ke Stesen MRT Pavilion Bukit Bintang dan enam hentian ke Stesen MRT Tun Razak Exchange (TRX ).

Hartanah untuk disewa berhampiran Pavilion Damansara Heights Mall

1. Aira Residence, Damansara Heights

@TH Lee | iProperty.com.my
Jarak ke Pavilion Damansara Heights MallMemandu: 2.5 km / Kira-kira 5 minit
Berjalan kaki: 1.1 km/ Kira-kira 13 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuSelangor Properties Sdn Bhd
Jumlah Unit169
Saiz Terbina2,679 – 7,730 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM2.8 juta – RM9.25 juta
Harga unit untuk disewaRM7,980 – RM30,000
Tahun siap2019

Aira Residence adalah kondominium mewah berkepadatan rendah di puncak bukit Jalan Batai, yang menawarkan pemandangan KLCC, Mont Kiara dan Petaling Jaya kepada penduduk. Kondominium yang diilhamkan oleh bentuk Eropah ini terletak di sebidang tanah pegangan kekal seluas 3 ekar dengan 169 unit yang luas.

Terdapat dua menara setinggi 17 tingkat setiap satu. Aira Residence mempunyai 14 jenis unit, dengan 6 unit setiap tingkat di Menara A dan 4 unit setiap tingkat di Menara B. Saiz terbina unit terbesar antara 2,679 kaki persegi hingga 7,730 kaki persegi.

Pelbagai kemudahan di Aira Residence termasuk kolam renang infiniti, kolam renang kanak-kanak, taman permainan kanak-kanak, taman wangian dan ketenangan, pusat kesihatan, gimnasium, ruang rehat, ruang sukan, ruang pemandangan, ruang barbeku, ruang yoga dan kawasan komuniti.

Lebuhraya Utara-Selatan (NSE), Kerinchi Link dan Sprint Expressway, terletak berhampiran dengan Aira Residence.

2. Desa Damansara, Damansara Heights

Jarak ke Pavilion Damansara Heights MallMemandu: 2.7km / Kira-kira 6 minit
Berjalan kaki: 2.7 km/ Kira-kira 35 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuTan & Tan Developments Berhad
Jumlah Unit262
Saiz Terbina1,615 – 1,900 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM1.18 juta – RM3.6 juta
Harga unit untuk disewaRM3,600 – RM8,000
Tahun siap1994 (Fasa 1) 2005 (Fasa 2)

Desa Damansara adalah kondominium berkepadatan rendah, dengan 262 unit. Ia dibina dalam dua fasa:

 • Fasa 1: Satu blok menara dan sembilan bangunan bertingkat rendah dengan 114 unit.
 • Fasa 2: Dua blok menara dengan 132 unit apartment.

Desa Damansara menampilkan konsep resort negara tropika, dan jirannya termasuk Sunway Palazzio dan Bukit Kiara Residences. Saiz terbina antara 1,615 kaki persegi, 1,969 kaki persegi dan 2,200 kaki persegi. Unit yang lebih besar adalah penthouse, dengan saiz terbina antara 2,800 kaki persegi, 3,600 kaki persegi dan 5,000 kaki persegi.

Pelbagai kemudahan terdapat di Desa Damansara yang seluas 8 hektar termasuk kolam renang, gelanggang tenis, gimnasium, sauna, dan taman di atas bumbung.

3. Twins @ Damansara Heights

Jarak ke Pavilion Damansara Heights MallMemandu: 5 km / kira-kira 9 minit
Berjalan kaki: 750 meter/ kira-kira 11 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKediaman servis
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuParanero Sdn Bhd ( usaha sama antara Lion Group, AIG Investments, Koh Maju, dan Heeton Venture )
Jumlah Unit318
Saiz Binaan766 – 5,261 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM964,000 – RM2.4 juta
Harga unit untuk disewaRM2,530 – RM6,500
Tahun siap2010

Twins @ Damansara Heights (juga dikenali sebagai Twins) terletak di hadapan Jalan Damanlela, bersebelahan dengan Jalan Johar. Seperti namanya, terdapat blok berkembar 36 tingkat dengan sejumlah 318 unit (159 unit satu blok ).

Saiz terbina di Twins antara 766 kaki persegi hingga 5,261 kaki persegi, dengan tujuh jenis unit untuk dipilih.

 • Unit standard: 766 kaki persegi – 2,078 kaki persegi.
 • Unit Penthouse (Suite dupleks /triplex ): 2,171 kaki persegi – 5,261 kaki persegi

Di sekeliling Twins terdapat pelbagai menara termasuk Menara Millennium, Wisma Guthrie, Menara Manulife, Menara HP Wisma UOA Damansara I, dan Wisma UOA Damansara II. Selain itu, terdapat Pembangunan Berorientasikan Transit (TOD) bersepadu, Damansara City (DC) yang hanya 5 minit berjalan kaki.

Penduduk di Twins boleh pergi ke pusat bandar KL, Mont Kiara dan Damansara Uptown melalui Sprint Expressway, dan pergi ke Bangsar melalui Jalan Maarof dari Jalan Damansara.

Kemudahan di Twins termasuk dua gimnasium langit, studio senaman, kolam renang, kolam renang cetek, taman landskap, kawasan barbeku, pusat perniagaan, kafeteria, dan lain-lain.

Hartanah lain berhampiran Pavilion Damansara Heights Mall:

Datum Jelatek Mall

@Datum Jelatek Mall

Datum Jelatek Mall yang seluas 500,000 kaki persegi berada di dalam kejiranan Keramat. Ia dibuka pada bulan Disember 2022 dan melayani komuniti di Ampang dan Gombak.

Pusat membeli-belah tiga tingkat adalah sebahagian daripada Pembangunan Berorientasikan Transit (TOD) Datum Jelatek bernilai RM1.2 bilion, yang juga mempunyai 712 apartment. TOD ini mempunyai jambatan pautan 35m yang bersambung kepada Stesen LRT Jelatek.

Pemajuan Datum Jelatek menampilkan jambatan sky-ring pertama di Malaysia, yang menghubungkan keempat-empat menara projek ini. Ia diilhamkan oleh daun lili dan berfungsi sebagai titik hubungan untuk semua penduduk.

Datum Jelatek Mall terletak berhampiran pelbagai kedutaan dan beberapa kejiranan kelas atasan dan juga mampu milik. Pusat membeli-belah baharu ini menawarkan pelbagai pilihan jenama, tempat makan dan keperluan harian.

Beberapa penyewa termasuk Pacific Concept Store, Pacific Marketplace, Mr. DIY, Net Food Garden, Jom Bali, Daiso dan banyak lagi. Dewan acara di Datum Jelatek Mall diuruskan oleh Pak Tam, seorang peniaga restoran  dan katering perkahwinan terkenal.

Datum Jelatek Mall hanya 4 hentian LRT dari Stesen KLCC, dan boleh diakses melalui Jalan Ampang, Ampang – Kuala Lumpur Elevated Highway ( AKLEH ), Middle Ring Road 2 (MRR2), dan Jalan Tun Razak.

Datum Jelatek TOD dimajukan oleh Datumcorp International Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor ( PKNS ).

Hartanah untuk disewa berhampiran Datum Jelatek Mall

1. The Haute Gurney, Keramat

Jarak ke Datum Jelatek MallMemandu: 1.4 km / kira-kira 5 minit
Berjalan kaki: 1.4 km/ kira-kira 18 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan pajak
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuEra Ecoland Sdn Bhd
Jumlah Unit274
Saiz Terbina1,003 – 1,864 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM520,000 – RM1.05 juta
Harga unit untuk disewaRM1,800 – RM2,320
Tahun siap2020

Haute Gurney terletak kira-kira 3km dari pusat bandar Kuala Lumpur (KLCC ). Ia menawarkan 6 jenis susun atur, dengan saiz terbina antara 1,003 kaki persegi hingga 1,864 kaki persegi. Ia mempunyai sejumlah 274 unit.

Haute Gurney hanya mempunyai satu blok, dan stesen kereta api terdekat adalah Stesen LRT Damai (kira-kira 1.5km), dan Stesen LRT Dato’ Keramat (kira-kira 2km). Haute Gurney terletak berhampiran dengan Jalan Middle Ring Road 2 ( MRR2 ), dan Duta-Ulu Kelang Expressway ( DUKE ).

Pelbagai kemudahan terdapat di tingkat 8 The Haute Gurney termasuk dek yoga aerial, gimnasium dan ciri air yang tinggi, taman kunang-kunang, dan taman-taman topiari. Kolam langit dan kolam cetek infiniti, dan teater terbuka terletak di atas bumbung The Haute Gurney.

Terokai hartanah untuk disewa

2. Gurney Heights, Keramat

Jarak ke Datum Jelatek MallMemandu: 1.6 km / kira-kira 6 minit
Berjalan kaki: 1.5 km/ kira-kira 19 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuMampu Jaya Sdn Bhd
Jumlah UnitN/A
Saiz Terbina800 – 3,500 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM342,000 – RM1.21 juta
Harga unit untuk disewaRM1,480 – RM2,800
Tahun siap2002

Gurney Heights adalah sebuah kondominium yang terletak di Jalan Bukit Keramat. Hartanah ini terdiri daripada dua blok 23 tingkat, dan unit yang tersenarai untuk dijual atau disewa di iProperty antara 800 kaki persegi hingga 3,500 kaki persegi.

Pelbagai kemudahan di sini termasuk kolam renang, taman permainan, gelanggang skuasy, gimnasium, pasar mini dan dobi.

Kawasan Keramat dihubungkan oleh tiga stesen LRT – Jelatek, Dato ’ Keramat dan Damai – yang menjadi sebahagian daripada Laluan Kelana Jaya. Gurney Heights boleh diakses melalui beberapa jalan utama, seperti Jalan Semarak, Jalan Tun Razak, Jalan Jelatek, Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH), and Jalan Jelatek.

Selain dari Datum Jelatek Mall, lain-lain pusat membeli-belah lain yang berjarak sekitar 15 minit memandu dari Gurney Heights termasuk Suria KLCC, Pavilion Kuala Lumpur, Sungei Wang Plaza, dan Berjaya Times Square.

3. Residensi Gurneymas, Keramat

Jarak ke Datum Jelatek MallMemandu: 1.6 km / kira-kira 6 minit
Berjalan kaki: 1.5 km/ kira-kira 19 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahApartment
Status hak milikPegangan pajak
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuEra Ecoland Sdn Bhd
Jumlah Unit274
Saiz Terbina800 kaki persegi
Harga unit untuk dijualN/A
Harga unit untuk disewaRM1,320 – RM1,500
Tahun siap2021

Residensi Gurneymas berada di bawah skim Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan ( RUMAWIP ) dan dimajukan oleh Era Ecoland Sdn Bhd. Projek ini terletak di Dato Keramat, sekitar 6km dari pusat bandar KL melalui Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH).

Residensi Gurneymas setinggi 34 tingkat, dengan sejumlah 274 unit. Setiap unit standard dengan saiz terbina 800 kaki persegi, tiga bilik tidur, dua bilik mandi, dan dilengkapi dengan tempat letak kereta tertutup.

Pelbagai kemudahan di Residensi Gurneymas termasuk dewan serbaguna, taska, kedai, dan taman permainan kanak-kanak.

Hartanah lain berhampiran Datum Jelatek Mall:

The Exchange TRX

@The Exchange TRX – North West Plaza

The Exchange TRX adalah sebahagian daripada pemajuan Tun Razak Exchange (TRX) seluas 70 ekar di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur. Pusat membeli-belah baharu ini bakal dilancarkan pada Q4 2023, dan akan merangkumi lebih dari 400 kedai pengalaman di empat tingkat runcit.

The Exchange TRX akan merangkumi 1.3 juta kaki persegi Kawasan Boleh Sewa Bersih (NLA). Antara penyewa gaya hidup utama termasuk Golden Screen Cinemas, dan kedai serbaneka Seibu yang akan menawarkan dewan makanan Jepun “ depachika ” pertama di Malaysia yang seluas 250,000 kaki persegi di empat tingkat.

Terdapat juga pasar raya mewah oleh Dairy Farm Group Hong Kong. LVMH Group akan menampilkan 17 jenama seperti Louis Vuitton, Dior dan Tiffany & Co. The Kering Group akan menampilkan enam jenama, termasuk Gucci dan Saint Laurent.

Kedai makan dijangka menjadi salah satu tumpuan utama di The Exchange TRX dengan lima presint makan ditawarkan – Food Exchange, Concourse Dining, Park Dining, Premium Dining dan Dining Terrace. Setiap presint akan mempunyai lebih dari 100 kedai makan.

The Exchange TRX juga akan menjadi tuan rumah taman seluas 10 ekar di atas bumbung, serta ekosistem lebih dari 150,000 tanaman dari 150 spesies tumbuhan asli. Terdapat juga kawasan permainan kanak-kanak, ciri air dan kawasan teduh. Kawasan ini boleh digunakan untuk makan di luar rumah, acara komuniti, serta aktiviti sukan dan riadah.

The Exchange TRX berada dalam jarak berjalan kaki dari Stesen MRT Bukit Bintang.

Hartanah untuk disewa berhampiran The Exchange TRX

1. One KL, KLCC

Jarak ke The Exchange TRXMemandu: 3.3km / kira-kira 8 minit
Berjalan kaki: 2.8km/ kira-kira 36 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuOne KLCC
Jumlah Unit94
Saiz Terbina3,265 – 3,760 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM3.31 juta – RM6.5 juta
Harga unit untuk disewaRM11,275 – RM18,000
Tahun siap2009

One KL terletak di atas satu ekar tanah pegangan kekal berhampiran dengan Suria KLCC dan Mandarin Oriental. Bangunan 35 tingkat ini berbentuk trapezium dan menawarkan tiga pemandangan yang hebat – Menara Berkembar Petronas, Taman Suria KLCC dan pusat bandar KL.

Terdapat 94 unit dupleks, dan unit yang besar antara 3,265 kaki persegi hingga 3,760 kaki persegi. Setiap unit mempunyai kolam renang infiniti tersendiri. Penthouse terbesar seluas 12,000 kaki persegi dan menghadap taman Suria KLCC.

Terdapat juga kolam renang, gimnasium, dan bilik fungsi di tingkat dua. Pemajuan ini juga laluan mesra kereta sport ke tempat letak kereta dan teknologi tahan gegaran gempa bumi.

One KL terletak di sepanjang Jalan Pinang, di tengah-tengah pusat bandar KL. Ia boleh diakses melalui Jalan Ampang, Jalan Binjai, Jalan Tun Razak, Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH)dan Jalan Yap Kwan Seng.

2. Anggun Residences, KLCC

Jarak ke The Exchange TRXMemandu: 4.5km / kira-kira 15 minit
Berjalan kaki: 4.1km/ kira-kira 52 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuUDA Holdings Berhad
Jumlah Unit384
Saiz Terbina657  – 1,535 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM626,575 – RM1.85 juta
Harga unit untuk disewaRM2,500 – RM4,280
Tahun siap2018

Anggun Residences berada di tengah-tengah pusat bandar KL, di sepanjang Jalan Sultan Ismail. Ia hanya 10 hingga 15 minit dari pelbagai pusat membeli-belah, kemudahan dan tempat pelancongan.

Ia terletak di seberang Quill City Mall. Merdeka Square, Petaling Street, Menara Berkembar Petronas, KLCC Park dan Kuala Lumpur Tower semuanya berada dalam radius 3.5km.

Pengangkutan awam seperti Stesen LRT Dang Wangi dan Stesen Monorel Medan Tuanku sekitar 5 minit berjalan kaki dari Anggun Residences. Untuk pemandu kenderaan, akses amat mudah melalui Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH), Jalan Ampang, Jalan Tun Razak, Middle Ring Road 2 (MRR2) dan Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE).

Anggun Residences setinggi 38 tingkat pegangan kekal ini menawarkan unit studio, satu bilik tidur, dua bilik tidur dan tiga bilik tidur. Terdapat 384 unit, dengan saiz terbina antara 657 kaki persegi hingga 1,535 kaki persegi.

Kemudahan yang terdapat di atas bumbung termasuk Wind Cube, Green Cube, Play Cube dan Grill Cube. Banyak lagi kemudahan lain di Tingkat 8 dan Tingkat 9 termasuk kolam renang infiniti, kolam renang kanak-kanak, jakuzi, gelanggang skuasy, gimnasium, bilik AV, ruang membaca dan bilik mesyuarat.

3. Idaman Residence, KLCC

Jarak ke The Exchange TRXMemandu: 4km / kira-kira 10 minit
Berjalan kaki: 3.1km/ kira-kira 40 minit
Nota: Berdasarkan Google Maps
Jenis hartanahKondominium
Status hak milikPegangan kekal
Jenis hak milik tanahKediaman
PemajuTA Properties
Jumlah Unit250
Saiz Terbina877 – 3,800 kaki persegi
Harga unit untuk dijualRM897,000 – RM1.66 juta
Harga unit untuk disewaRM3,000 – RM5,000
Tahun siap2008

Idaman Residence terletak di atas tanah pegangan kekal seluas 1.45 ekar, bertentangan dengan Menara Berkembar Petronas di pusat bandar KL. Tidak hairanlah jika penduduk boleh menikmati pemandangan pusat bandar KL.

Kondominium ini terdiri daripada satu blok 34 tingkat dengan 250 unit. Terdapat sembilan unit di setiap tingkat, dan saiz terbina adalah seperti berikut:

 • Unit: 877 kaki persegi – 1,075 kaki persegi ( 2 bilik tidur, 2 bilik mandi )
 • Unit: 1,691 kaki persegi – 1,746 kaki persegi ( 3 bilik tidur, 3 + 1 bilik mandi)
 • Unit: 1,519 kaki persegi – 1,756 kaki persegi ( 3 bilik tidur, 2 + 1 bilik mandi)
 • Unit: 1,607 kaki persegi – 2,100 kaki persegi ( 4 bilik tidur, 4 + 1 bilik mandi)
 • Unit deluxe: 2,096 kaki persegi – 2,174 kaki persegi ( 4 bilik tidur, 4 + 1 bilik mandi)
 • Penthouse (triplex): 3,400 kaki persegi – 3,800 kaki persegi (4 + 1 bilik tidur, 5 bilik mandi)

Pelbagai kemudahan di Idaman Residence termasuk gimnasium, kolam renang, dewan serbaguna dan taman permainan.

Akses mudah ke Idaman Residence melalui Jalan Tun Razak, Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH) dan Jalan Kuching. Melalui lebuhraya-lebuhraya tersebut, anda boleh memandu ke Petaling Jaya, Shah Alam, Gombak, Sungai Besi dan Ampang.

Idaman Residence dimajukan oleh TA Properties dan siap pada tahun 2008.

Hartanah lain berhampiran The Exchange TRX:

Selamat membeli-belah!

Pelbagai pusat membeli-belah terdapat di Malaysia. Untuk kekal relevan, mereka memperkenalkan banyak konsep, pengalaman dan jenama unik kepada pembeli. Walau apapun pusat membeli-belah kegemaran anda yang berhampiran, sentiasa ingat asas menyewa atau membeli hartanah!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain