Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Hartanah yang mencatatkan peningkatan modal tertinggi sedekad lalu (2022-2022)

test

Berikut adalah senarai kondominium dan apartment servis di Malaysia yang mendapat manfaat daripada pertumbuhan nilai hartanah yang tinggi dalam 10 tahun lalu. Mari kita lihat beberapa punca pertumbuhan hartanah tersebut dan apa yang pembeli rumah dan pelabur boleh pelajari.

Artikel ini diterjemahkan dari Top properties by capital appreciation in the past decade (2012-2022) oleh Khairul Khalid.

Analisis terperinci dilakukan oleh iProperty.com.my baru-baru ini mengenai pembangunan kediaman bertingkat tinggi yang mempunyai pertumbuhan peningkatan modal tertinggi dalam dekad lalu (2012-2022). Artikel ini akan mengkaji 5 pemenang di 4 negeri utama Malaysia – Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor serta punca-punca utama kenaikan nilai hartanah di kawasan tersebut.

Kedudukan hartanah kediaman terbaik di bawah adalah mengikut pertumbuhan peningkatan modal tertinggi pada tahun 2022 berbanding 2012. Sumber data dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) dan kemudian dianalisis oleh PropertyGuru DataSense, cabang data, analisis dan penyelesaian PropertyGuru Group. Kami juga telah mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa setiap penyimpangan telah disingkir untuk mengurangkan  gangguan data.

Jangka masa 10 tahun telah dipilih kerana ia selaras dengan tempoh biasa kitaran ekonomi yang boleh berlangsung sehingga satu dekad. Tempoh ini membolehkan iProperty.com.my menganalisis hartanah yang telah mengalami empat fasa penting dalam kitaran ekonomi – pertumbuhan, puncak, kemelesetan, dan kemurungan. Melalui proses ini, senarai ini mempamerkan hartanah yang telah menunjukkan ketahanan dari semasa ke semasa dan mengalami peningkatan modal yang stabil. 

Peningkatan modal selalu menjadi elemen penting dalam pembelian atau pelaburan hartanah kerana ia adalah strategi pembangunan jangka panjang. Oleh itu, banyak hartanah yang disenaraikan di sini telah bertahan lama untuk memanfaatkan peningkatan aset. Terdapat beberapa persamaan antara pembangunan yang tersenarai dan faktor paling utama adalah lokasi yang hebat. Beberapa hartanah terbaik adalah kondominium lama yang telah dibina oleh pemaju yang membeli tanah premium di kawasan tinggi serta dikelilingi oleh kehijauan. Tambah lagi, pembangunan ini menampilkan landskap indah dengan konsep taman atau resort untuk ketenangan penduduk .

Selain itu, satu lagi faktor penting untuk peningkatan modal hartanah ialah penyelenggaraan. Kebanyakan jawatankuasa pengurusan di pembangunan yang baik memberi keutamaan kepada penjagaan dan pengurusan untuk bangunan dan segala kemudahan di kawasan hartanah. Penyelenggaraan sering diabaikan dan tidak dipentingkan oleh pemilik dan pelabur hartanah. Namun, penyelenggaraan hartanah pasti akan melanjutkan jangka hayat hartanah sambil mengelak kecacatan yang boleh dicegah. Ini akan meningkatkan nilai hartanah dalam jangka masa panjang.

Hartanah dengan pertumbuhan modal tertinggi di Kuala Lumpur

1. Jamnah View Condominium, Bukit Damansara 

Peningkatan Modal: 94.4%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM738
 • KPS Median pada tahun 2022: RM1,435

Jamnah View adalah salah satu pembangunan bertingkat tinggi yang pertama di kawasannya, Ia dibina 3 dekad lalu dengan kelebihan lokasi eksklusif dalam persekitaran rimbun dan hijau Bukit Damansara. Ia terkenal dengan lereng bukit yang landai dan jalan berliku yang terlindung oleh pokok rendang. Ia hanya 5 minit dari kejiranan Bangsar yang meriah untuk penduduk menikmati kemudahan di kedua-dua kawasan ini . Jamnah View menawarkan hanya 101 unit – 5 blok townhouse  (studio berjalan kaki ) dan blok bertingkat tinggi dengan 21 tingkat (semuanya dibina dalam bulatan di sekitar kolam renang ). Jamnah View juga mempunyai kawasan luas yang dirancang dengan baik, termasuk pokok palma untuk mewujudkan persekitaran gaya resort.

Jamnah View Condo
© Reena Kaur Bhatt

Pembangunan pegangan kekal ini menawarkan 4 jenis unit, iaitu 1 bilik tidur, 2 bilik tidur, 3 bilik tidur, dan juga penthouse dengan saiz binaan dari 700 – 3,500 kaki persegi. Jamnah View mudah diakses melalui Jalan Ara dan Maarof di Bangsar dan Lebuhraya SPRINT yang berhampiran, Penchala Link, Lebuhraya NPE  dan Lebuhraya Persekutuan. Dari segi pengangkutan awam, MRT Semantan berjarak hanya 5 minit memandu.

Jawatankuasa pengurusan Jamnah View telah memberi banyak perhatian kepada penyelenggaraan hartanah, termasuk cat semula dinding dan koridor, kerja landskap dan permukaan jalan yang dilakukan untuk memastikan kualiti hidup penduduk terpelihara. Beberapa unit juga telah diubahsuai, menggabungkan ciri-ciri moden yang sesuai dengan keperluan semasa pemilik rumah / penyewa. Namun, masih ada beberapa unit dengan bilik mandi dan perabot yang lama. Lain-lain faktor yang menarik di hartanah ini adalah lokasinya di belakang Pusat Beli-belah Bangsar, dengan jalan masuk ke pusat membeli-belah khusus untuk penduduknya.

2. Antah Tower, Jalan Kuching 

Peningkatan Modal: 87.3%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM252
 • KPS Median pada tahun 2022: RM472

Antah Tower adalah salah satu kondominium di mana penduduknya boleh memanfatkan lokasi strategiknya di tengah-tengah bandar. Pembangunan pegangan kekal ini boleh diakses melalui beberapa jalan utama, termasuk Jalan Kuching, Jalan Duta, Jalan Ipoh, Penchala Link dan Lebuhraya NKVE. Ketersambungan yang bagus  membolehkan perjalanan mudah ke merata tempat seperti Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC), Pusat Perdagangan Dunia Putra ( PWTC ), Menara Berkembar Petronas, serta pusat membeli-belah seperti Plaza Damas dan Publika Shopping Mall. Walau bagaimanapun, penduduknya mengalami kesesakan lalu lintas pada waktu puncak kerana ia terletak di kawasan perumahan utama.

Dengan hanya 132 unit, pembangunan pegangan kekal ini adalah hartanah yang dicari oleh penyewa / pemilik rumah yang inginkan persekitaran yang tenang, berbanding dengan lain-lain kondominium berhampiran seperti Sri Putramas dan Royal Domain Condominium yang lebih padat. Bangunan setinggi 24 tingkat ini menawarkan lima susun atur dengan saiz binaan antara 680 kaki persegi hingga 1.600 kaki persegi. Susun atur ini direka untuk keperluan pelbagai saiz isi rumah, dari unit 1 bilik tidur 1,  bilik mandi, serta unit 3 + 1-bilik tidur, 3-bilik mandi, yang menjadikan hartanah ini pilihan terbaik untuk pelabur dan pembeli rumah kali pertama.

Walaupun ia disiapkan pada awal 90-an, pembangunan ini menampilkan semua kemudahan kondominium kontemporari seperti gelanggang tenis dan skuasy, gimnasium, trek joging, kolam renang dan kolam cetek yang meningkatkan lagi kehidupan kediaman penduduknya. Pembangunan ini juga mempunyai banyak parkir kenderaan untuk pelawat. Dengan lokasi dan harga hartanah yang strategik bermula dari RM400,000, Antah Tower adalah pilihan yang sesuai untuk keluarga kecil dan sederhana di bandar.

3. Le Chateau 2, Seputeh 

Peningkatan Modal: 80.2%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM192
 • KPS Median pada tahun 2022: RM346

Bayangkan kehidupan yang dikelilingi alam sekitar yang luas. Suasana damai ini adalah punca Le Chateau 2’ menjadi tumpuan ramai penduduk bandar. Le Chateau, yang bermaksud istana dalam bahasa Perancis, adalah sebuah apartment bertingkat rendah dengan pegangan kekal di puncak bukit Seputeh. Pembangunan ‘ tersembunyi ’ ini hanya mempunyai satu blok dengan 17 tingkat, dan saiz unitnya antara 970 kaki persegi dan 1.300 kaki persegi. Ia juga menyediakan beberapa kemudahan asas, termasuk kolam cetek, gelanggang skuasy dan sistem keselamatan 24 jam.

Aksesibiliti dari Le Chateau sangat bagus, kerana dihubungkan ke beberapa jalan utama iaitu Jalan Syed Putra, Jalan Istana dan Jalan Persekutuan serta beberapa lebuhraya seperti Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya KL-Seremban dan Lebuhraya SMART. Penduduk mudah mendapat terapi runcit dan makanan dengan hanya memandu ke Bangsar Village (I & II) dan Nu Sentral sejauh kira-kira 15 minit, manakala MidValley hanya berjarak 5 minit.

Walaupun Le Chateau berhampiran dengan Taman Perkuburan Hokkien Kwong Tung, ia masih menjadi pilihan ramai pembeli rumah yang inginkan kehidupan tenang dan persekitaran rimbun yang hanya beberapa minit dari pusat bandar.

4.  Villa OUG Condominium, Taman Yarl, Jalan Klang Lama  n Klang Lama

Peningkatan Modal: 69.3%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM264
 • KPS Median pada tahun 2022: RM447

Satu lagi permata tersembunyi ialah Villa OUG,  kondominium bertingkat rendah di Jalan Klang Lama. Pembangunan yang berpengawal ini mempunyai 3 blok bangunan 5 tingkat dengan 112 unit dengan konsep townhouse (unit dupleks). Setiap tingkat mempunyai hanya 8 unit dengan saiz binaan antara 1,225 hingga 1,300 kaki persegi, setiap unit dengan 3 bilik tidur dan 3 bilik mandi.

Villa OUG Condo
© Cole Leong | iProperty.com.my

Seakan sama dengan Jamnah View, blok-blok ini dibina di sekitar kolam renang dan mempunyai kawasan landskap yang luas untuk suasana kehidupan resort yang menarik. Kondominium ini juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti gimnasium, gelanggang badminton, kolam renang, dan tempat parkir kenderaan tertutup. Villa OUG boleh diakses melalui beberapa lebuhraya utama seperti Lebuhraya NPE, Lebuhraya KESAS, Lebuhraya KL – Putrajaya dan Lebuhraya Persekutuan.

Walaupun dinding luarannya kelihatan lama, keseluruhan struktur bangunan masih baik. Walaupun sudah usang, kebanyakan unit yang ditawarkan dalam talian diselenggara dengan baik, dengan pencahayaan yang hebat dan siling tinggi. Ini adalah pilihan baik untuk bakal pembeli rumah yang ingin tinggal di bandar, sambil menikmati pembangunan berkepadatan rendah dengan persekitaran hijau.

5. Bukit Winner (Winner Heights), Taman Yarl, Jalan Klang Lama 

Peningkatan Modal: 58.3%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM180
 • KPS Median pada tahun 2022: RM285

Bukit Winner pasti menarik pembeli dan pelabur rumah, terutamanya kerana dua sebab, lokasinya yang sangat baik di kawasan utama Desa Petaling dan aksesibiliti yang luar biasa kepada beberapa lebuhraya utama. Ia berjiranan dengan beberapa kawasan bandar utama seperti Kuchai Lama dan Sri Petaling dan ianya hanya 3km dari Lebuhraya Seremban, berkaitan dengan beberapa lebuhraya lain seperti Lebuhraya KESAS, Lebuhraya Expressway, Jalan Lingkaran Tengah 2  (MRR2), dan Lebuhraya Timur-Barat. Ia juga hanya 5 minit dari Terminal Bersepadu Selatan ( TBS ) dan stesen LRT Bandar Tasik Selatan untuk manfaat pengguna pengangkutan awam.

Pembangunan pegangan pajak dan bertingkat rendah ini terletak di kawasan tinggi yang indah. Ia mempunyai empat blok dengan 18 tingkat setiap blok. Ia menawarkan 427 unit dengan saiz binaan antara 886 kaki persegi hingga 1,520 kaki persegi. Walaupun saiz pembangunan ini agak kecil, Bukit Winner masih menawarkan pelbagai kemudahan kondominium, termasuk kolam renang, gimnasium, pasar mini dan gelanggang tenis.

Walaupun ia kondominium yang agak lama dengan luaran dan kemudahan yang usang, ia masih menarik kerana persekitaran yang damai, bersih dan diselenggara dengan baik serta pemandangan hutan hijau.

Hartanah dengan pertumbuhan modal tertinggi di Selangor

1. Villaria, Bukit Antarabangsa, Ampang 

Peningkatan Modal: 112.60%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM127
 • KPS Median pada tahun 2022: RM270

Villaria terletak di tanah tinggi dengan pemandangan hutan simpan Ampang yang indah. Ia adalah salah satu kondominium yang amat popular di Bukit Antarabangsa. Daya tarikan utamanya adalah seni bina bangunan bertingkat rendah yang menawarkan gaya hidup resort dengan reka bentuk tropika.

Villaria-Condo-Ampang
© Fadzli Isa | iProperty.com.my

Hartanah pegangan pajak ini menawarkan unit yang luas di lima blok dan beberapa blok dengan lif. Saiz binaan antara 1,239 kaki persegi hingga 1,300 kaki persegi, dan setiap unit mempunyai 3 + 1 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Kebanyakan unit diubahsuai dengan reka bentuk dalaman kontemporari yang siap didiami segera oleh pembeli rumah. Villaria juga mempunyai pelbagai kemudahan seperti kolam renang, taman permainan, gelanggang skuasy dan sauna yang diselenggara dengan baik untuk penduduk.

Villaria mempunyai aksesibiliti baik dengan beberapa lebuhraya utama seperti Lebuhraya DUKE, Lebuhraya AKLEH dan MRR2. Ia juga berhampiran kawasan komersial Bukit Antarabangsa untuk lain-lain kemudahan. Walaupun luarannya sudah agak tua, ramai penduduk di sini menghargai persekitarannya yang tenang dan aman. Senarai dalam talian menawarkan unit-unit yang lengkap dan diubahsuai untuk penyewa yang ingin berbelanja besar untuk kehidupan serta persekitaran yang selesa dan aman.

2. Regency Condominium, Klang  

Peningkatan Modal: 99.30%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM136
 • KPS Median pada tahun 2022: RM271

Regency Condominium adalah satu hartanah bertingkat tinggi dengan harga berpatutan di Klang dan adalah kondominium yang pertama dibina di daerah ini. Pembangunan pegangan kekal mempunyai 8 blok dengan 11 tingkat setiap blok. Terdapat tiga jenis susun atur – unit studio, unit standard dan unit penthouse yang sesuai untuk semua jenis pembeli rumah – dari profesional muda hingga keluarga besar. Sebagai bonus, beberapa unit mempunyai pemandangan eksklusif Sungai Klang. Walaupun kebanyakan unit yang tersenarai untuk dijual dan disewa menunjukkan unit dengan perabot yang agak lama, ramai penduduk memberi maklum balas positif dalam talian. Regency Condominium juga menyediakan beberapa kemudahan, termasuk kolam renang, gelanggang tenis, taman asuhan kanak-kanak, dobi, gelanggang badminton dan pasar mini.

Lokasi strategik projek ini menyediakan akses terus ke Lebuhraya Persekutuan dan  pintu masuk ke NKVE, manakala KTM Klang hanya 10 minit memandu. Untuk kemudahan runcit dan kedai makanan, anda boleh pergi ke Centro Mall yang berhadapan dengan Regency Condominium (3 minit berjalan kaki) manakala Aeon Bukit Raja hanya 6 minit memandu. Walaupun berusia lebih dari 2 dekad, posisi Regency Condominium masih baik kerana ia menawarkan hartanah kediaman yang mampu milik dilengkapi dengan kemudahan yang diselenggara dengan baik.

3. Casa Mila Tower, Selayang

Peningkatan Modal: 79.60%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM186
 • KPS Median pada tahun 2022: RM334

Casa Villa siap pada tahun 1991 dan adalah satu lagi permata tersembunyi dengan reka bentuk gaya resort. Namanya diambil dari sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO di Sepanyol dan pembangunan berkepadatan rendah ini terletak di puncak bukit  Hutan Lipur Bukit Lagong yang memberikan penduduk suasana eksklusif dengan pemandangan yang tenang dan persekitaran yang segar dan sejuk.

Pembangunan ini mempunyai satu blok 19 tingkat. Saiz binaan unit antara 799 kaki persegi hingga 1,181 kaki persegi. Unitnya mungkin sudah lama tetapi mempunyai struktur yang baik dengan lantai marmar – Unit sewaan nampaknya telah diubahsuai, manakala kebanyakan unit yang dijual kelihatan agak lama.

Walaupun dinding luaran kelihatan agak usang, Casa Mila memberikan penduduknya kelebihan kawasan besar dengan landskap yang indah dan persekitaran yang damai. Terdapat juga pelbagai kemudahan seperti kafeteria, gelanggang tenis dan skuasy, kolam renang dan trek joging. Dengan hutan rizab hutan di sekeliling dan tidak terlalu jauh dari bandar (akses langsung dari Jalan Ipoh), projek ini memberi peluang kepada pelabur untuk membeli dan membaik pulih unit lama untuk menarik bakal pemilik atau penyewa rumah.

4. Menara Indah, Ampang

Peningkatan Modal: 67.10%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM216
 • KPS Median pada tahun 2022: RM361

Menara Indah dikelilingi oleh keindahan semula jadi Hutan Simpan Ampang dan masih menarik ramai pembeli rumah kerana berhampiran dengan hutan ini. Di samping itu, kondominium bertingkat rendah ini terletak di hadapan Padang Golf Kelab Darul Ehsan dan merupakan sebahagian daripada kawasan enklaf Taman Tun Abdul Razak ( TAR ) yang terkenal dan mewah di Ampang.

menara indah ampang
© Mohd Azam | iProperty.com.my

Pembangunan pegangan pajak ini mempunyai 2 blok dengan 7 tingkat setiap blok dan menawarkan 2 jenis susun atur, unit 2 bilik tidur dan juga penthouse 3 + 1 bilik tidur. Penthouse adalah satu lagi tarikan Menara Indah, kerana ia mempunyai balkoni yang luas dan taman peribadi. Walaupunb dinding luaran bangunan kelihatan usang, tetapi kebanyakan unit masih dalam keadaan baik. Banyak unit yang tersenarai dalam talian menunjukkan unit yang diselenggara dengan baik serta berperabot. Di samping itu, penduduk juga menikmati pelbagai kemudahan termasuk gimnasium, gelanggang tenis, pasar mini, kolam renang dan taman landskap indah.

Menara Indah mempunyai ketersambungan baik dengan beberapa lebuhraya seperti Lebuhraya AKLEH, Lebuhraya MRR2 dan Lebuhraya DUKE, melalui Jalan Kerja Air Lama. Dari segi akses ke kemudahan lain, Stesen LRT Ampang hanya 15 minit memandu dan Hospital Pakar KPJ Ampang Puteri berjarak kurang dari 5km.

5. Sri Permata , Shah Alam 

Peningkatan Modal: 61.30%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM204
 • KPS Median pada tahun 2022: RM329

Sri Permata Condominium adalah apartment kos sederhana di kejiranan Seksyen 9, Shah Alam yang matang. Walaupun berusia lebih dari satu dekad, pembangunan pegangan pajak ini adalah pilihan yang menarik bagi pembeli rumah kerana mempunyai pemandangan Sultan Abdul Aziz Shah Golf and Country Club yang menakjubkan, eksklusif untuk penduduknya.

Lokasinya yang strategik menyediakan akses mudah kepada beberapa lebuhraya utama seperti Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya KESAS dan Lebuhraya NKVE. Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (Lapangan Terbang Subang) berjarak kurang dari 20 minit memandu bagi mereka yang sering berjalan untuk pekerjaan atau bersantai. Terdapat juga beberapa bangunan mercu tanda khas seperti Stadium Malawati dan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz, yang berada dalam radius 5km dari pembangunan.

Pembangunan bertingkat rendah ini mempunyai 4 blok dengan 9 tingkat setiap blok. Unit dilengkapi dengan 3 jenis susun atur (2 bilik tidur atau 3 bilik tidur) manakala saiz binaan antara 950 kaki persegi hingga 1,200 kaki persegi. Walau bagaimanapun, bangunan kelihatan agak lama dan banyak kemudahan di kondominium ini telah usang. Separuh unit yang disenaraikan dalam talian sudah lama, manakala separuh lagi telah diubahsuai. Sama seperti Casa Mila, pelabur atau pemilik unit boleh mengubahsuai unit mereka untuk menarik lebih ramai penyewa kerana ia berada di kawasan kediaman yang tenang.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA
📍 Residential Properties with the Highest Capital Growth in H1 2022
👍10 properties in Bukit Chagar near RTS project

Hartanah dengan pertumbuhan modal tertinggi di Pulau Pinang

1. Arena Residence @ The Arena, Bayan Baru

Peningkatan Modal: 61.80%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM327
 • KPS Median pada tahun 2022: RM529

Arena Residence adalah antara kediaman baharu dalam senarai ini dan adalah komponen kediaman dalam pembangunan campuran The Arena. Daya tarikan utama bangunan bertingkat ini adalah reka bentuk seni bina, yang diilhamkan oleh amfiteater Roman zaman dahulu, dengan penekanan kepada kepraktisan bagi penduduknya. Ia juga terletak di lokasi utama yang mudah diakses melalui Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Kampung Jawa dan Tun Dr Lim Chong Eu Highway.

arena residences penang
© Alice Pang | iProperty.com.my

Projek pegangan kekal ini menawarkan satu blok dengan 19 tingkat. Hanya ada 6 unit setiap tingkat dengan saiz binaan  1,250 kaki persegi hingga 1.450 kaki persegi. Unit mempunyai 4 jenis susun atur dan dilengkapi dengan 4 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Arena Residence juga menyediakan beberapa kemudahan rekreasi seperti gimnasium, kolam renang dan lubang barbeku.

Penduduk menikmati pelbagai kemudahan dengan banyak pilihan kedai makan dan gaya hidup di bawah unit kediaman. Arena Residence terletak di kawasan yang sibuk dan bersebelahan hotel 4 bintang The Olive Tree. Arena Sukan Antarabangsa Pulau Pinang (PISA) dan Subterranean Penang International Conference and Exhibition (SPICE)  juga berada dalam jarak berjalan kaki, menjadikan Arena Residence lokasi strategik bagi pelabur yang ingin menarik penyewa yang mencari penginapan jangka pendek.

2. Desa Golf, Bukit Jambul  

Peningkatan Modal: 50.1%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM349
 • KPS Median pada tahun 2022: RM524

Kondominium Desa Golf adalah pembangunan pegangan kekal seluas 3 ekar di kawasan perumahan yang matang. Projek ini telah mendapat peningkatan modal yang baik kerana ciri-ciri eksklusif yang ditawarkan kepada penduduknya, dengan hanya 148 unit. Semua unit ini berada dalam satu blok 20 tingkat dengan saiz binaan antara 850 kaki persegi hingga 1,000 kaki persegi ( 3 bilik tidur, 2 bilik mandi ). Walaupun ia siap pada tahun 1999, pembangunannya masih dalam keadaan yang baik. Kebanyakan unit yang tersenarai dalam talian menunjukkan kediaman yang diselenggara dengan baik.

Antara tarikan lain adalah lokasi Desa Golf bersebelahan Padang Golf Pulau Pinang, di mana unit menghadap ke belakang menikmati pemandangan jelas kehijauan padang golf. Kediaman ini juga mempunyai pelbagai kemudahan yang diselenggara dengan baik seperti dewan komuniti, ruang membaca, sauna, kolam renang, badminton dan gelanggang tenis. Dari segi aksesibiliti, penduduk boleh pergi ke bandar dengan pantas melalui lebuhraya di tepi pantai, manakala Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang boleh dicapai kurang dari 15 minit.

3. Seaview Garden, Mount Pleasure, Batu Ferringhi  

Peningkatan Modal: 49.4%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM255
 • KPS Median pada tahun 2022: RM381

Kondominium Seaview Garden adalah salah satu projek kediaman yang unik kerana ia memberi penduduknya akses eksklusif kepada keindahan semula jadi tanpa had. Pembangunan pegangan kekal ini terletak di antara bukit-bukit hijau di Mount Pleasure dan menawarkan pemandangan sekitar yang cantik berhadapan pantai-pantai di Pulau Pinang.

Hartanah bertingkat rendah ini siap pada tahun 1995 dan mempunyai satu menara 5 tingkat dengan unit 2 bilik tidur dan satu lagi blok 21 tingkat dengan unit 3 bilik tidur. Hanya ada 160 unit dengan saiz binaan antara 1,060 kaki persegi hingga 1,400 kaki persegi. Projek ini juga mempunyai penthouse dengan saiz binaan 1,800 kaki persegi dengan 4 bilik tidur dan 3 bilik mandi. Walaupun beberapa unit sudah agak lama, kebanyakan unit di Seaview Garden diselenggara dengan baik dan boleh didiami segera. Penduduk juga memberi komen positif dalam talian. Lain-lain kemudahan seperti kolam renang, gimnasium, gelanggang skuasy, dewan komuniti dan tempat mencuci kereta juga diselenggara dengan baik bersama dengan taman landskap.

Perjalanan penduduk ke mana-mana kawasan di Pulau Pinang amat mudah melalui Jalan Batu Ferringhi dan Jalan Tanjung Bungah, dengan banyak bas dan teksi tersedia dalam pembangunan. Ia terletak di sepanjang Jalan Batu Feringghi yang terkenal dengan banyak tarikan rekreasi, termasuk Pusat Rekreasi Sukan Air Pulau Pinang dan Pantai Shamrock, berjarak kurang dari 5 minit memandu.

Seaview Garden boleh dianggap peluang keemasan untuk pembeli dan pelabur rumah kerana ia tepat dengan namanya, dikelilingi oleh kehijauan yang subur serta pemandangan laut yang tenang.

4. SkyHome, Tanjong Tokong

Peningkatan Modal: 49.4%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM397
 • KPS Median pada tahun 2022: RM593

Skyhome adalah salah satu kediaman mewah yang paling popular di Pulau Pinang. Daya tarikan utamanya adalah pemandangan laut yang tidak terhalang. Pembangunan ini siap pada tahun 2013 dan strategik di atas tanah pegangan kekal seluas 1.57 ekar berhampiran dengan Pantai Tanjung Bungah.

skyhome condo penang
© Carmen Por | iProperty.com.my

Ia adalah hartanah tepi pantai yang eksklusif, dengan hanya 47 unit (termasuk 5 penthouse) dalam satu bangunan 32 tingkat dan 2 unit setiap tingkat. Setiap unit mempunyai siling setinggi 12 kaki dan direka luas dengan saiz binaan 6,300 kaki persegi, manakala penthouse mempunyai saiz binaan yang lebih besar 12,300 kaki persegi. Terdapat 5 bilik tidur dan 4 bilik mandi di setiap rumah yang mempunyai orientasi elegan, dengan lantai kayu jati dan jakuzi di ruang utama. Semua unit juga dilengkapi dengan 3 parkir kereta tertutup.

Skyhome juga menyediakan kemudahan kondominium kelas atas, termasuk kolam infiniti yang melimpah 100 kaki di depan laut dan dilengkapi dengan bot laju dan ruang penyimpanan jet ski. Lobi juga dirancang dengan teliti untuk memberi penduduknya akses terus ke pantai. Ia terletak di utara Pulau Pinang dan penduduk hanya perlu kurang dari 15 minit memandu ke pusat bandar melalui Gurney Drive ke beberapa jalan utama seperti Jalan Batu Ferringghi, Jalan Tanjung Tokong, Jalan Lembah Permai dan Jalan Gajah.

Skyhome adalah syurga bagi ramai pencinta pantai dan laut. Ia juga umpama mimpi yang nyata untuk ramai pemilik dan pelabur rumah mewah.

5. Central Park, Green Lane, Bukit Lanchang

Peningkatan Modal: 48.6%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM331
 • KPS Median pada tahun 2022: RM492

Central Park terletak di kejiranan Bukit Lanchang di pinggir bandar Georgetown dan adalah kondominium di kategori harga pertengahan yang lebih tinggi. Berdasarkan komen dalam talian, ramai pemilik rumah yang menyukai projek ini kerana banyak kemudahan di sekitarnya dan lokasi yang sangat baik antara Georgetown dan Pulau Pinang.

Projek berusia 12 tahun ini dibina di atas tanah pegangan kekal seluas 10.9 ekar dan terdiri daripada 5 blok dengan 36 tingkat yang menempatkan 326 unit. Terdapat 2 jenis susun atur, iaitu standard dan dupleks. Kedua-dua susun atur dibina dengan reka bentuk yang luas termasuk tingkap kaca dengan ketinggian penuh. Unit standard mempunyai saiz binaan 2,600 kaki persegi (4 + 1 bilik tidur dan 4 bilik mandi), manakala upleks mempunyai saiz binaan 5,110 kaki persegi ( 5 + 1 bilik tidur dan 5 bilik mandi ). Setiap unit dilengkapi dengan 2 parkir kereta. Central Park adalah pembangunan yang agak baharu siap pada tahun 2011 dan popular di kalangan keluarga serta mendapat komen hebat dalam talian dari penduduknya.

Satu lagi tarikan di pembangunan ini adalah taman seluas 4 ekar yang menyediakan pelbagai kemudahan kondominium basah dan kering, termasuk gelanggang badminton dalaman, gelanggang bola keranjang, ping pong serta gimnasium dan kolam renang dalaman dan luaran. Penduduk juga mempunyai akses mudah kepada beberapa kemudahan berhampiran seperti Hospital Lam Wah Ee dan Pasar Batu Lanchang, dengan hanta berjalan kaki dari kondominium.

Hartanah dengan pertumbuhan modal tertinggi di Johor

1. Octville Condominium, Masai 

Peningkatan Modal: 335.7%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM56
 • KPS Median pada tahun 2022: RM244

Octville Condominium terletak di kawasan perbandaran Bandar Seri Alam yang matang dan adalah projek berkepadatan rendah di atas tanah pegangan kekal seluas 9 ekar. Pembangunan ini hanya mempunyai 75 unit dan dibina dengan konsep resort yang menampilkan taman landskap. Ia mempunyai semua kemudahan kondominium kecuali kolam renang.

octville condo
© Jack Koo | iProperty.com.my

Pada mulanya, Octville merupakan sebahagian daripada Padang Golf Octville yang disiapkan pada tahun 1993 oleh pemaju Jepun Hazama Ando Corp.  Padang golf itu kini telah ditutup dan sekarang sebahagian unit Octville dimiliki oleh pemilik individu dan selebihnya dibeli oleh sebuah syarikat.

Kebanyakannya adalah unit individu 2 tingkat dengan reka bentuk Townhouse. Saiz binaan purata adalah 1,582 kaki persegi dan dilengkapi dengan 2 parkir kereta. Kebanyakan unit yang tersenarai untuk dijual baru diubah suai dan berperabot lengkap. Ada juga yang mempunyai kabinet dapur basah dan kering dengan hud dan juga jakuzi yang pasti menarik bakal penduduk yang inginkan kehidupan dalam suasana tenang, berpagar dan berpengawal.

Penduduk juga boleh pergi ke bandar melalui Persiaran Seri Alam dan Lebuhraya Johor Bharu-Pantai Timur. Lotus Seri Alam dan Mydin Mall Taman Rinting berjarak kurang dari 10 minit untuk kemudahan runcit.

Terdapat juga peluang menarik pelajar untuk menyewa kerana ia berhampiran beberapa institusi pendidikan tinggi seperti UiTM Pasir Gudang, MARA Junior Science College dan Universiti Kuala Lumpur – Malaysian Institute of Industrial Technology (UniKL MITEC) yang hanya 10 minit dari Octville Condominium.

2. Jentayu Residensi, Tampoi, Johor Bahru 

Peningkatan Modal: 39.8.%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM274
 • KPS Median pada tahun 2022: RM383

Jentayu Residensi adalah sebuah kondominium dua blok, 23 tingkat yang terletak tidak jauh dari Lebuhraya Pasir Gudang dan di sekitar 2 kejiranan Bandar Uda Baru dan Larkin. Pembangunan pegangan kekal ini siap pada tahun 2013 dan menawarkan 512 unit dengan saiz binaan antara 528 kaki persegi dan 1,056 kaki persegi.

Pembangunan ini terletak  bersebelahan projek gagal Capital City Mall. Walau bagaimanapun, baru-baru ini pusat membeli-belah tersebut telah dibeli oleh peruncit Singapura, Mustafa dan ini satu petanda baik untuk memulihkan projek itu.  Setiap unit mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi, dengan 2 parkir kereta tertutup. Semua kemudahan disediakan di Jentayu Residensi, termasuk ruang permainan, dewan serbaguna, kolam renang, gimnasium dan trek joging.

Oleh kerana projek ini menghadap Jalan Tampoi, penduduk dikelilingi oleh kemudahan (bank, restoran) dan fasiliti awam (pejabat pos, balai polis). Angsana Johor Bahru Mall dan Danga Bay kurang dari 15 minit memandu dari kediaman ini. Selain dari Lebuhraya Pasir Gudang, Jentayu Residence juga boleh diakses melalui Laluan Kedua Malaysia-Singapura Kedua dan Jalan Skudai.

Jentayu Residence adalah perkembangan yang agak baharu dan unit diselenggara dengan baik — banyak unit yang tersenarai berperabot lengkap yang membolehkan pembeli rumah mudah masuk tanpa berbelanja besar untuk perabot dan lain-lain kelengkapan. Walaupun terdapat beberapa komen yang tidak memuaskan mengenai pengurusan hartanah kondo, projek ini terbukti boleh memenuhi keperluan isi rumah berpendapatan sederhana kerana lokasinya.

BACA: Membeli rumah di Iskandar Puteri- apa yang harus anda tahu?

3. Pelita Indah Condominium, Johor Bahru 

Peningkatan Modal: 39.6.%

 • KPS Median PSF pada tahun 2012: RM144
 • KPS Median pada tahun 2022: RM201

Pelita Indah Condominium adalah projek bertingkat tinggi yang dibina di atas tanah pegangan kekal seluas kira-kira 4.6 ekar. Lokasi pusatnya adalah salah satu tarikan utama bagi pembeli rumah dan pelabur kerana ia berada di tengah-tengah bandar Johor Bahru. Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) kurang dari 10 minit memandu, memudahkan mereka yang berulang-alik ke Singapura untuk bekerja setiap hari. Selain itu, Sistem Rapid Transit (RTS) Johor Bahru – Singapura yang akan datang, juga dikenali sebagai Bukit Chagar, terletak kira-kira 3.2km dari pembangunan tersebut.

Hartanah ini dikelilingi oleh kehijauan dan menawarkan unit yang agak luas dengan saiz binaan antara 1,000 kaki persegi hingga 2,000 kaki persegi (3 tempat tidur dan 4 tempat tidur). Walaupun balkoninya agak kecil, ia mempunyai pemandangan pantai yang indah untuk penduduk. Pelita Indah adalah bangunan yang agak tua. Walaupun unit dan kemudahan di sini agak lama tetapi masih diselenggara dengan baik. Penduduk boleh menikmati kolam renang, gimnasium, gelanggang tenis dan trek joging.

Dari segi ketersambungan, penduduk di Pelita Indah boleh ke Johor Bahru melalui Tebrau dan Tambak Malaysia-Singapura. Bagi mereka yang menggunakan pengangkutan awam, stesen keretapi Johor Bahru Sentral (KTM) berjarak sekitar 6 minit.

4. Akademik Suite, Tebrau

Peningkatan Modal: 32.7.%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM254
 • KPS Median pada tahun 2022: RM337

Akademik Suite adalah kediaman servis yang dibina di atas tanah komersial di Taman Mount Austin, sebuah kawasan perumahan utama di Bandar Johor Bahru. Projek pegangan kekal ini berjaya menjadi pilihan ramai di Airbnb kerana ia berhampiran dengan Austin Heights Water and Adventure Park dan Austin International Convention Center, yang hanya 10 minit berjalan kaki. Ia juga agak dekat dengan lain-lain tempat popular seperti Ikea Tebrau (10 minit memandu) dan Austin Golf and Hotel Resort (7 minit memandu). 

Kebanyakan unit di projek ini mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Kemudahan seperti gimnasium, sauna dan kolam renang terdapat di premis ini. Penduduk mempunyai banyak pilihan runcit dan makanan di sekitar Taman Mount Austin dan juga di kawasan berhampiran seperti Taman Daya dan Taman Desa Tebrau. Dari segi keterkesambungan, Akademik Tebrau boleh dicapai melalui Lebuhraya Pasir Gudang.

5. Datin Halimah Condominium, Tampoi

Peningkatan Modal: 25.5.%

 • KPS Median pada tahun 2012: RM220
 • KPS Median pada tahun 2022: RM276.

Seperti Pelita Indah, Datin Halimah adalah kondominium pegangan kekal dengan lokasi pusat di Johor Bahru. Pembangunan pegangan pajak ini dikelilingi oleh kehijauan  dan mempunyai 216 unit di satu menara 19 tingkat. Unit mempunyai beberapa jenis susun atur, iaitu 1,250 kaki persegi dan 1,409 kaki persegi (3 bilik tidur dan 2 bilik mandi ), Penthouse 1,800 kaki persegi (3 bilik tidur dan 3 bilik mandi) dan 5 bilik tidur 3,600 kaki persegi. Projek berkepadatan rendah ini juga menawarkan semua kemudahan yang diperlukan termasuk gimnasium, trek joging, kolam renang dan sauna.

Datin Halimah Condo
© Michele Lum | iProperty.com.my

Menurut komen dalam talian oleh penduduk, ramai yang gembira penyelenggaraan dan pengurusan bangunan dan kemudahan, walaupun projek ini dibina hampir 2 dekad yang lalu. Ada penduduk telah yang menyatakan bahawa kos penyelenggaraan agak tinggi, tetapi memang berbaloi. Jawatankuasa pengurusan juga merancang untuk mengecat semula dan mengindahkan bangunan.

Ia juga dihubungkan dengan beberapa jalan raya dan lebuhraya utama. Ia terletak di sepanjang Jalan Datin Halimah dan boleh diakses melalui Jalan Tun Razak dan Jalan Skudai, manakala Tambak Malaysia-Singapura berjarak sekitar 10 minit.

Oleh kerana Datin Halimah terletak di tengah-tengah Bandar Johor Bahru, penduduk senang pergi ke lain-lain kemudahan. Untuk aktiviti rekreasi, Hutan Bandar MBJB dan Johor Golf & Country Club kurang dari 10 minit memandu. Untuk pelancong, ia juga berhampiran dengan Larkin Sentral ( kira-kira 2km).

Kesimpulan

Jelas bahawa dalam jangka masa panjang, nilai hartanah tidak bergantung kepada seni bina moden dan pelbagai kemudahan. Sebaliknya, bagaimana hartanah diselenggara dan diurus selama bertahun-tahun lebih penting. Pengurusan yang berkualiti di bangunan strata terdiri daripada orang yang dipilih untuk mewakili pemilik strata. Oleh itu, pemilik rumah harus memainkan peranan aktif dalam menghadiri mesyuarat agung dan melantik ahli Jawatankuasa Pengurusan mereka.

NOTA KAKI
1) Kiraan pertumbuhan modal = KPS Median pada tahun 2022 – KPS Median pada tahun 2012 / KPS Median pada tahun 2012. Kaki Persegi (KPS) Median digunakan untuk mengira pertumbuhan modal kerana terdapat pelbagai saiz binaan dalam transaksi.
2) Sistem data dari JPPH secara rasmi merekodkan transaksi hartanah di Malaysia setelah duti setem untuk Perjanjian Jual dan Beli dibayar. Analitik adalah berdasarkan kepada data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin akan disemak semula apabila lebih banyak data tersedia.

xxxTAMATxx

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

Hartanah dengan peningkatan modal tertinggi di Malaysia

Menurut pakar hartanah, kadar pertumbuhan modal yang tinggi untuk hartanah kediaman sekurang-kurangnya 4% atau 5% setahun melebihi kadar inflasi.
Pertumbuhan atau peningkatan modal ditakrifkan sebagai kenaikan nilai hartanah dalam jangka masa tertentu. Keuntungan dikira dengan menolak nilai pasaran aset semasa dari harga beliannya dan mengambil kira tempoh pegangan.
Lazimnya, hartanah kediaman menjana peningkatan modal yang lumayan terutamanya yang terletak di kawasan kejiranan utama atau di kawasan yang popular untuk penyewa (bersebelahan hospital, universiti, dll) kerana kawasan sewa ini kebanyakannya tidak terjejas oleh perubahan ekonomi