Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Projek kediaman terlaris di Kuala Lumpur dan Selangor

test

Tahun 2022 menyaksikan pasaran hartanah Malaysia terutamanya segmen rumah kediaman pulih selepas kelembapan akibat pandemik pada 2020 dan 2021. Dengan jangkaan trend pemulihan ini berterusan dalam 2023, iProperty.com.my menyelidik jenis hartanah yang terlaris dalam setahun yang lepas.

areas-in-Klang-Valley-affordable-for-middle-income-earners-M401
© Mikhail Davidovich / 123RF

Artikel ini diterjemah dari Properties Near Penang Bridge 2: RM500,000 or less in Batu Maung & Batu Kawan oleh Khairul Khalid. 

Satu analisis mendalam telah dibuat baru-baru ini terhadap prestasi urus niaga kediaman dalam pasaran hartanah subsale dari Julai 2021 hingga Jun 2022*, yang melihat hartanah paling laris di empat negeri iaitu Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor. Dalam bahagian pertama artikel dua siri ini, kami akan bercerita lanjut mengenai kediaman bertanah dan bertingkat tinggi bersaiz dari 1,000 hingga 1,500 kaki persegi dan yang melebihi 1,500 kaki persegi di Lembah Klang.

Prestasi keseluruhan pasaran kediaman 2022

Menurut Laporan Pasaran Hartanah 2022 NAPIC, sektor kediaman mencatatkan prestasi sihat di seluruh negara dengan 243,190 urus niaga bernilai RM94.28 bilion, iaitu peningkatan 22.3% dalam jumlah dan 22.6% dalam nilai berbanding 2021. Di samping itu, pasaran sekunder menyumbangkan 80% jumlah urus niaga (194,749 urus niaga).

Jumlah urus niaga kediaman di kesemua negeri juga menunjukkan trend menaik. Beberapa negeri mencatatkan peningkatan ketara dalam pertumbuhan tahun atas tahun (YoY) iaitu Pulau Pinang (31.1%), Johor (24.3%), Perak (18.9%), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (18.4%) dan Selangor (15.9%). Negeri-negeri ini membentuk sekitar 60% pasaran kediaman di seluruh negara.

Di segi julat harga, hartanah kediaman yang terjual pada harga melebihi RM300,000 menyumbangkan hampir separuh jumlah urus niaga kediaman, dengan yang berharga RM300,001 ke RM500,000 mencatatkan 24.2% dan yang melebihi RM500,000, 20.0%.

Permintaan terus bertumpu pada rumah teres (42%), diikuti oleh tanah kosong (15.1%) dan unit bertingkat tinggi (15%). Di segi pergerakan harga, rumah teres turut mencatatkan pertumbuhan tahunan tertinggi 3.7%, diikuti oleh unit bertingkat tinggi (3.4%).

Kediaman bertanah paling laris di Kuala Lumpur (1,000 hingga 1,500 kaki persegi)

ProjekJenis HartanahJumlah Urus Niaga Purata harga median (RM) Purata saiz median (kaki persegi)
Kepong Baru, KepongRumah Teres32580,0001,430
Taman Sri Segambut, SegambutRumah Teres20520.0001,475
Taman Sri Hartamas, Sri HartamasTown House17750,0001,475
Bandar Tun Razak, CherasRumah Kluster16300,0001,001
Taman Bunga Raya, SetapakRumah Teres10500,0001,389
Lake Field – Meadows & Glades, Sungai BesiRumah Teres101,100,001,500

Kepong Baru, sebuah projek kediaman dan komersil bercampur yang dibuka lebih 50 tahun lalu, mengungguli senarai kategori ini. Kejiranan ini menjadi pilihan disebabkan jaraknya yang dekat dengan pusat bandar raya. Kawasan berjiran seperti Mont Kiara dan Bandar Sri Damansara juga berdekatan, memudahkan untuk golongan profesional.

Walaupun terdapat kesesakan lalu lintas, penduduk Kepong Baru menikmati jalan yang diselenggara dengan baik. Antara lebuh raya utama yang memudahkan perjalannan ke Kepong Baru adalah Lebuhraya Selayang – Kepong, Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) Kuala Lumpur, Lebuhraya Damansara Puchong (LDP) dan Lebuhraya Duta – Ulu Klang (DUKE). Di samping itu, terdapat dua stesen KTM iaitu Kepong dan Kepong Sentral.

Kemudahan yang ada termasuk sekolah kebangsaan dan antarabangsa, pusat membeli-belah, pasar raya besar Aeon dan Lotus, dan pasar basah Kepong dan Selayang. Kejiranan ini juga mempunyai taman-taman hijau dan kawasan simpanan semula seperti Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Taman Tasik Metropolitan Kepong dan Hutan Simpan Bukit Lagong.

Di tempat kedua ialah Taman Sri Segambut, sebuah lagi perbandaran kediaman yang matang di subbandar Segambut. Dengan lokasinya yang bersebelahan Kepong Baru, Taman Sri Segambut berkongsi kemudahan dengan Kepong Baru, dan ini menjadikannya kejiranan yang mampu diri dan memudahkan kehidupan penduduk. Meskipun terdapat pemajuan baharu di kawasan ini, penduduk menjaga rumah sedia ada dengan baik.

Kawasan ini juga mendapat manfaat daripada kesan limpahan projek di Mont Kiara dalam bentuk kemudahan kelas tinggi seperti The French School of KL, Pusat Pameran dan Konvensyen MATRADE dan Pusat Membeli-belah Publika.

Taman Sri Segambut boleh dikunjungi menerusi jaringan luas lebuh raya termasuk Lebuhraya SPRINT, Penchala Link, Kerinchi Link dan Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), di samping jalan utama seperti Jalan Duta, Jalan Kuching dan Jalan Ipoh. Di segi pengangkutan awam, terdapat dua stesen MRT iaitu Kepong Baru and Jinjang, dan satu stesen KTM (Segambut).

Kediaman bertanah paling laris di Kuala Lumpur (Melebihi 1,500 kaki persegi)

ProjekJenis HartanahJumlah Urus Niaga Purata harga median (RM) Purata saiz median (kaki persegi)
Taman Tun Dr Ismail, Taman Tun Dr IsmailRumah Teres63 1,500,000 1,800
Damansara Heights (Bukit Damansara)Banglo           465,000,0007,782
Bandar Baru Sri Petaling, Sri PetalingRumah Teres46660,0001,760  
Overseas Union Garden, Jalan Klang LamaRumah Teres38800,0001,647
Taman Bukit Maluri, KepongRumah Teres37740,0001,873

Di tempat pertama dalam senarai ialah Taman Tun Dr Ismail, atau lebih dikenali sebagai TTDI. Dua faktor penting menjadi tarikan ramai pembeli untuk memilih kejiranan ini. Pertama, kejiranan Kuala Lumpur yang mempunyai suasana tenang. Kedua, kebanyakan rumah di sini adalah hartanah pegangan kekal.

Perbandaran mampu diri kelas menengah atas ini terletak di pinggiran barat Kuala Lumpur. Kedudukannya unik di antara KL dan Selangor, bersebelahan perbandaran matang lain seperti Bandar Utama, Damansara Utama dan Mutiara Damansara di Petaling Jaya serta Sri Hartamas, Bangsar dan Bukit Damansara di KL.

Lokasi strategik TTDI di persempadanan KL dan Selangor menyediakan jaringan yang baik dengan lebuh raya termasuk LDP, NKVE dan Penchala Link. Juga terdapat stesen MRT TTDI iaitu salah satu stesen dalam laluan Sungai Buloh-Kajang.

Untuk membeli-belah dan menjamu selera, penduduk TTDI mempunyai banyak pilihan seperti pusat membeli-belah 1 Utama, The Curve, IKEA Damansara dan Tropicana City Mall. Taman Rimba Kiara dan Taman Persekutuan Bukit Kiara juga ada untuk rekreasi.

Seterusnya, Bukit Damansara atau kerap dipanggil ‘Beverly Hills Malaysia’. Kejiranan kelas tinggi yang matang ini terletak antara Desa Sri Hartamas dan Bukit Tunku di Kuala Lumpur. Tarikan utama kawasan pinggiran bandar ini adalah kepelbagaian seni binanya. Terdapat pelbagai rumah teres dan banglo gaya 1970-an di samping reka bentuk retro dan rumah mewah. Bukit Damansara juga merupakan antara hanya segelintir kejiranan Kuala Lumpur yang tidak banyak bangunan bertingkat tinggi.

Lokasi Bukit Damansara di atas bukit membolehkan penghuni menikmati suasana tenang meskipun hampir dengan pusat bandar raya Kuala Lumpur. Kejiranan terhubung melalui jalan raya utama dan lebuh raya seperti Jalan Maarof, Jalan Semantan dan Jalan Tunku Abdul Halim, serta Lebuhraya SPRINT dan Kerinchi Link. Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang juga memudahkan kawasan ini dikunjungi dengan dua stesen iaitu Pusat Bandar Damansara dan Semantan.

Untuk keluarga yang mempunyai anak bersekolah, Bukit Damansara menawarkan sekolah kebangsaan dan swasta termasuk Stella Maris School, Cempaka International School dan SK Bukit Damansara.

Untuk membeli-belah dan kemudahan lain, kejiranan ini mempunyai Plaza Batai dengan pelbagai pilihan restoran, penjual barang-barang runcit dan gimnasium. Plaza Damansara juga merupakan satu lagi pusat komersil dengan restoran dan kedai jualan.

Dua pemajuan paling popular dalam kategori ini mempunyai harga median purata melebihi RM1.5 juta. Lokasi kediaman ini juga mempunyai faktor sepunya yang menarik pembeli mewah iaitu persekitaran hijau dan laluan mudah ke pusat bandar.

Hartanah bertingkat tinggi paling laris di Kuala Lumpur (1,000 hingga 1,500 kaki persegi)

Z-Residence-1
Shawn Tan | iProperty.com.my
ProjekJenis HartanahJumlah Urus Niaga Purata harga median (RM) Purata saiz median (kaki persegi)
Royal Domain Sri Putramas 2, Jalan KuchingKondominium29510,0001,238
Bukit OUG, Bukit JalilKondominium           27380,0001,448
The Z Residence, Bukit JalilKondominium27650,0001,238
Maxim Citilights, SentulKediaman Servis26365,0001,009
Scenaria @ North Kiara Hills, SegambutKondominium23 660,0001,238

Kediaman bertingkat tinggi yang mencatatkan urus niaga tertinggi dalam kategori ini adalah Royal Domain Sri Putramas II (juga dikenali sebagai Sri Putramas II atau Royal Domain). Projek pegangan kekal ini terletak di enklaf Dutamas dan mengandungi 1,022 buah unit dalam sembilan susun atur bersaiz dari 1,125 hingga 1,400 kaki persegi. Penghuni turut menikmati kemudahan kondominium yang diselenggara dengan rapi.

Faktor pelaris projek ini adalah lokasinya yang strategik di tengah-tengah bandar raya dan jaringan jalan raya utama dan lebuh raya. Penghuni Sri Putramas II mudah untuk ke kawasan seperti Mont Kiara, Bangsar, Damansara dan Petaling Jaya menggunakan Jalan Kuching, Jalan Duta, Jalan Ipoh, NKVE dan Penchala Link. Untuk pengangkutan awam pula, terdapat stesen KTM Segambut dan Sentul.

Projek bertingkat tinggi paling laris berikutnya ialah Bukit OUG Condominium, sebuah lagi pemajuan berkepadatan tinggi di Bukit Jalil. Hartanah pegangan kekal ini mempunyai 1,700 buah unit dalam 14 blok 16 tingkat. Saiz unit adalah dari 775 hingga 1,465 kaki persegi. Kemudahan yang terdapat di Bukit OUG Condominium adalah kawalan keselamatan 24 jam, gelanggang tenis, taman permainan kanak-kanak, sauna, dewan serba guna, kawasan barbeku, pasar mini, gimnasium, kolam renang dan pusat jagaan kanak-kanak.

Bukit OUG Condominium mudah dikunjungi menggunakan beberapa jalan raya utama dan lebuh raya seperti Jalan Bukit Jalil, Jalan Klang Lama dan Jalan Puchong serta Lebuhraya Shah (KESAS), Lebuhraya Maju (MEX) dan LDP. Jaringan yang baik ini menjadi tarikan utama kepada pembeli terutamanya golongan profesional, kerana mereka boleh ke pusat bandar raya dalam tempoh kira-kira 20 minit. Di samping itu, stesen LRT Muhibbah juga ada untuk yang menggunakan pengangkutan awam.

Oleh kerana kedua-dua pemajuan ini terletak di tengah pusat bandar raya Kuala Lumpur, sambungan ke jalan raya utama dan lebuh raya ini menjadikannya pilihan amat menarik dalam kalangan pembeli dan pelabur hartanah.

Hartanah bertingkat tinggi paling laris di Kuala Lumpur (Melebihi 1,500 kaki persegi)

ProjekJenis HartanahJumlah Urus Niaga Purata harga median (RM) Purata saiz median (kaki persegi)
Seni Mont Kiara, Mont KiaraKondominium332,365,0002,895
The Estate, Bangsar SouthKondominium281,880,0002,519
Residensi 22 Mont Kiara, Mont KiaraKondominium211,900,0002,034
Kiara Ville, Mont KiaraKondominium151,540,0002,400
Sunway Vivaldi, Sri HartamasKondominium152,750,0003,649
11 Mont Kiara @ Mk11, Mont KiaraKondominium           152,570,0003,305

Sebagai pemenang anugerah ‘Malaysia Best Managed & Sustainable Property Awards 2021’, tidak hairanlah Seni Mont Kiara muncul hartanah paling laris dalam kategori ini.

Juga dikenali sebagai Seni, projek ini terletak di dalam enklaf Mont Kiara, Changkat Duta Kiara. Sesuai dengan namanya, Seni mempunyai galeri seni bersepadu 2,000 kaki persegi dan taman konsep pulau lima ekar yang direka bentuk oleh arkitek terkenal Karl Princic dan selebriti tempatan Chef Wan.

Dengan 605 buah unit, pemajuan pegangan kekal ini terdiri daripada empat blok menara 40 tingkat dan dua blok pangsapuri rendah 12 tingkat. Direka untuk golongan berpendapatan tinggi, Seni menawarkan suasana eksklusif, privasi dan kawalan keselamatan dengan setiap unit mempunyai lobi lifnya sendiri. Di samping itu, kebanyakan unit mempunyai pemandangan jelas latar langit Kuala Lumpur.

Seni Mont Kiara terhubung dengan jaringan baik Lebuhraya Sprint, NKVE, Penchala Link, Kerinchi Link, DUKE dan Lebuhraya Persekutuan. Di segi kemudahan, penghuni boleh mengunjungi pusat membeli-belah seperti Solaris Mont Kiara, Solaris Dutamas (Publika Shopping Gallery), Hartamas Shopping Centre dan 1 Mont Kiara.

Projek seterusnya ialah kondominium mewah diberi nama The Estate, sebuah pemajuan kediaman pegangan kekal swasta di Jalan Kerinchi yang juga dikenali sebagai Bangsar South. Kondominium berkepadatan rendah ini diiklankan sebagai ‘100 Year Home’, dengan bangunan yang direka dan dibina dengan begitu teliti menggunakan bahan mesra alam dan lestari.

Menawarkan pemandangan Hutan Simpan Bukit Gasing, The Estate terdiri daripada dua menara 46 tingkat dengan hanya 328 buah unit. Bukan itu sahaja, terdapat hanya empat unit setiap tingkat, setiap satu direka sebagai unit tepi dengan lobi lifnya sendiri. Salah satu faktor pelaris uniknya adalah susun atur unit yang besar dari 2,346 hingga 7,057 kaki persegi, dengan konfigurasi unit satu atau dua kunci, sesuai untuk keluarga berbilang generasi.

Satu lagi kelebihan projek ini, di samping kemudahan kondominium penuh, penghuni turut ditawarkan sekurang-kurangnya empat tempat letak kereta untuk setiap unit.

Oleh kerana The Estate terletak berhampiran dengan pusat bandar raya, penghuni mudah untuk menggunakan lebuh raya seperti Lebuhraya Persekutuan, Leburaya Utara-Selatan, SPRINT, Lebuhraya Hubungan Timur Barat, Terowong SMART, Lebuhraya Baru Pantai (NPE) dan MEX.

Menariknya, kesemua hartanah dalam kategori ini bersaiz melebihi 2,000 kaki persegi, amat besar untuk unit bertingkat tinggi. Keluasan ini dipadankan dengan reka bentuk dalaman dan susun atur indah yang memberikan suasana mewah dan eksklusif. Ini menjadi tarikan hebat untuk pembeli yang berkemampuan.

Harta bertanah paling laris di Selangor (1,000 hingga 1,500 kaki persegi)

Bukit-Sentosa-terrace-house
Ivan Khoo | iProperty.com.my
ProjekJenis HartanahJumlah Urus Niaga Purata harga median (RM) Purata saiz median (kaki persegi)
Bukit Sentosa, SerendahRumah Teres223 260,0001,170
Taman Sentosa, KlangRumah Teres166390,0001,205
Bukit Beruntung, SerendahRumah Teres121255,0001,195
Bandar Bukit Raja, KaparRumah Teres118595,000 1,302
Bandar Mahkota Cheras, CherasRumah Teres100540,0001,302

Menduduki tempat teratas dalam kategori ini adalah Bukit Sentosa, sebuah perbandaran pegangan kekal bersepadu seluas 2,411 ekar di Serendah, Rawang. Terdapat tiga fasa pemajuan iaitu Bukit Sentosa 1, 2 dan 3. Bukit Sentosa dan jirannya Bukit Beruntung pada awal pembukaannya dicanang sebagai “Petaling Jaya kedua”.

Bukit Sentosa terhubung dengan baik dengan pusat bandar raya Kuala Lumpur menerusi Lebuhraya Utara-Selatan, persimpangan Bukit Beruntung dan jalan raya utama Bandar Bukit Beruntung – Bukit Sentosa. Untuk pengangkutan awam, penduduk Bukit Sentosa mempunyai stesen KTM Serendah dan Rawang, yang merupakan stesen pertukaran dilengkapi perkhidmatan ulang-alik.

Bukit Sentosa berkongsi banyak kemudahan awam dengan Bukit Beruntung dan pekan Rawang, antaranya pasar raya besar (Mydin Rawang, Lotus Rawang), institusi pendidikan (SMK Bukit Sentosa, Sek Rendah Agama Bukit Sentosa, SJKT Bukit Beruntung, SK Bukit Beruntung) dan hospital (Aniza Medical Centre, Hospital Pakar KPJ Rawang). Bukit Sentosa juga hanya 45 minit dari Selayang untuk membeli-belah, berurusan dan hiburan.

Di tempat kedua adalah Taman Sentosa, sebuah kawasan kediaman bersepadu di Klang. Dengan pilihan rumah untuk semua peringkat masyarakat, penduduk Taman Sentosa menikmati kemudahan awam seperti taman permainan, trek joging, kedai serbaneka serta sekolah menengah dan rendah. Terdapat juga pusat perubatan dan sekolah terkenal seperti Pusat Perubatan Bukit Tinggi, Hospital Tengku Ampuan Rahimah dan Sekolah Kebangsaan Baju Unjur. Di samping itu, pasar raya besar dan pusat membeli-belah Giant, Lotus dan GM Klang boleh dikunjungi dengan pemanduan singkat.

Di segi keterhubungan, Taman Sentosa bersambung dengan beberapa jalan utama di Klang (Jalan Kebun, Jalan Sungai Jati, Jalan Langat) dan lebuh raya iaitu Lebuhraya Persekutuan, KESAS dan Lebuhraya Kemuning – Shah Alam (LKSA). Terdapat juga perkhidmatan bas yang baik. Stesen KTM Telok Gadong hanya kurang daripada 30 minit pemanduan.

Empat daripada lima kawasan di atas terletak di pinggiran Selangor, kesemuanya melebihi 35km dari pusat bandar raya KL. Ini menunjukkan pembeli yang mencari rumah mampu milik sanggup tinggal jauh dari ibu kota dengan syarat kemudahan dan jaringan perhubungannya baik.

Harta bertanah paling laris di Selangor (Melebihi 1,500 kaki persegi)

PemajuanJenis HartanahJumlah Urus Niaga Purata harga median (RM) Purata saiz median (kaki persegi)
Bandar Bukit Raja, KaparRumah Teres 110720,0001,819
Bandar Utama, Bandar UtamaRumah Teres1101,400,0001,647
Bandar Kinrara, Bandar KinraraRumah Teres100645,0001,760
Putra Heights, Subang JayaRumah Teres99740,0001,800
Alam Impian, Shah AlamRumah Teres91780,0001,920  

Kawasan paling utama dalam senarai ini adalah Bandar Bukit Raja, sebuah perbandaran serba lengkap yang terletak di antara Shah Alam dan Klang di bahagian utara. Perbandaran pegangan kekal 4,405 ekar ini bersambung dengan NKVE, Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Shapadu dan Lebuhraya Persisiran Pantai Barat (WCE). Jaringan ini memudahkan penduduk untuk ke Petaling Jaya dan Kuala Lumpur untuk urusan kerja dan istirahat. Bandar-bandar matang di sekitar Bandar Bukit Raja seperti Setia Alam dan Taman Klang Utama juga menawarkan banyak peluang pekerjaan dan perniagaan kepada penduduk.

Stesen paling hampir untuk pengangkutan awam adalah stesen KTM Teluk Pulai, sekitar 8km dari bandar, mankala Hab Pengangkutan Klang Sentral terletak dalam lingkungan 5km. Bandar Bukit Raja juga hanya 20 minit dari Pelabuhan Klang dan sekitar 30 minit dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Subang).

Penduduk Bandar Bukit Raja mempunyai kedai serbaneka, balai polis, balai bomba, restoran dan stesen minyak yang hampir dengan tempat tinggal mereka. Juga ada pusat membeli-belah termasuk Setia City Mall, AEON MALL Bukit Raja, Klang Parade dan pasar raya besar Giant. Beberapa institusi pengajian tinggi juga terdapat di sini termasuk Sekolah Antarabangsa Tenby, Universiti Industri Selangor (UNISEL) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM), manakala Hospital Columbia Asia Klang hanya enam minit pemanduan.

Seterusnya dalam kategori ini adalah satu lagi kawasan pilihan ramai di Selangor iaitu Bandar Utama. Kawasan kediaman pinggiran bandar yang matang dan pegangan kekal ini terdiri daripada dua bahagian yang dibahagikan oleh Lebuhraya Sprint iaitu Section BU1 hingga BU10 dan BU11 hingga BU12. Sebuah jambatan menghubungkan kedua-dua bahagian Bandar Utama ini.

Bandar Utama mudah dikunjungi menerusi Lebuhraya SPRINT, LDP, NKVE dan Penchala Link. Keterhubungan ini menjadi antara tarikan utama pembeli dari golongan profesional dan keluarga.

Di samping pusat membeli-belah 1 Utama, terdapat juga pusat membeli-belah kejiranan seperti Centrepoint Bandar Utama. Sebuah hotel lima bintang iaitu One World bersambung dengan 1 Utama. Satu lagi tarikan adalah kewujudan taman rekreasi utama berhampiran stesen penyiaran TV3 dan padang golf sembilan lubang.

Meskipun perbandaran-perbandaran ini menarik demografi profesional yang berbeza, kedua-duanya menawarkan tahap keselamatan baik untuk penduduk dalam bentuk pemajuan berpagar dan berpengawal.

Hartanah bertingkat tinggi paling laris di Selangor (1,000 hingga 1,500 kaki persegi)

sg-long-residence
Mark Teo | iProperty.com.my
ProjekJenis HartanahJumlah Urus Niaga Purata harga median (RM) Purata saiz median (kaki persegi)
Sg Long Residence, Sungai LongKondominium60575,9001,410  
Serunai Apartment, Bandar Bukit RajaApartmen     52270,000 1,001
Mutiara Heights, KajangKondominium38530,0001,250
Palm Spring, Kota DamansaraKondominium35400,0001,023
Bangi Avenue, BangiApartmen32348,0001,082

Mengungguli kategori ini adalah Sg Long Residence. Terletak di kejiranan Bandar Sungai Long yang matang, pemajuan pegangan kekal ini mendapat manfaat daripada lokasinya yang berhampiran institusi pendidikan terkemuka Kajang iaitu Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) dan SJK (C) Bandar Sungai Long.

Siap dibina pada 2019, Sg Long Residence mengandungi 568 buah unit di dalam lapan blok sembilan tingkat. Keunikan kondominium ini adalah susun aturnya yang direka menggunakan konsep berkembar dengan pemisahan di tengah-tengah muka unit, menjadikan setiap unit sebagai unit tepi. Saiz terbina setiap unit juga agak besar (1,399 hingga 1,453 kaki persegi) berbanding pemajuan bertingkat tinggi biasa. Satu lagi daya tarikan adalah reka bentuk ruang yang unik dengan tingkap dwikaca besar yang memberi pencahayaan dan pengalihan udara yang baik. Pemajuan ini juga menawarkan dua ruang letak kereta berbumbung untuk setiap unit.

Sg Long Residence bersambung dengan Lebuhraya SILK dan Grand Saga. Ini memudahkan penghuni untuk ke semua kawasan utama di Kuala Lumpur dan Petaling Jaya. Di segi pengankutan awam, terdapat tiga stesen MRT iaitu Batu Sebelas Cheras, Bukit Dukung dan Bandar Tun Hussein Onn.

Tempat kedua dalam senarai ini adalah Serunai Apartment. Terletak di Bandar Bukit Raja, pemajuan ini merupakan sebahagian daripada program perumahan mampu milik kerajaan Malaysia yang dipanggil Rumah Selangorku dan termasuk dalam projek induk Sime Darby Property di Klang seluas 4,405 ekar.

Apartmen pegangan kekal ini mengandungi 570 buah unit dalam dua blok kediaman 15 tingkat. Menariknya, tingkat bawah menempatkan lima buah unit yang dibina khas untuk golongan OKU yang dibina di celah-celah kemudahan dan kawasan terbuka manakala tingkat selebihnya (aras 1 hingga 15) menempatkan 19 buah unit setiap tingkat. Terdapat dua saiz untuk dipilih iaitu 900 and 1,000 kaki persegi. Unit paling besar dilengkapi balkoni.

Penghuni Serunai Apartment menikmati jaringan baik dengan Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya Shapadu dan Guthrie (GCE), yang bersambung dengan NKVE-Setia Alam dan Jalan Meru. Di samping itu, Terminal Bas Klang Sentral dan stesen LRT Bandar Baru Klang yang merupakan sebahagian daripada projek peluasan LRT 3 juga ada berdekatan.

BACA SINI:
Hartanah dekat Jambatan Pulau Pinang 2: Harga RM500,000 ke bawah di Batu Maung & Batu Kawan

Hartanah bertingkat tinggi paling laris di Selangor (Melebihi 1,500 kaki persegi)

ProjekJenis Hartanah  Jumlah Urus Niaga Purata harga median (RM)Purata saiz median (kaki persegi)
Venice Hill, CherasKondominium54 280,0001,539
1 Bukit Utama, Bandar UtamaKondominium261,300,0002,286
Amaya Saujana, SaujanaKondominium14840,0001,744
Armanee Terrace 2, Damansara PerdanaKondominium141,250,0002,941
Armanee, Damansara DamaiKondominium13520,0001,645

Venice Hill merupakan sebuah kediaman bertingkat tinggi yang terletak di atas bukit di Batu 9, Cheras. Kondominium yang dibina di atas tanah pegangan kekal ini mempunyai 12 blok, setiap satunya mengandungi 17 hingga 30 tingkat. Unit-unit ini ditawarkan dalam lima susun atur bersaiz dari 1,200 hingga 1,600 kaki persegi. Di aras bumbung kondominium ini terdapat unit emper (penthouse).

Tarikan utama pemajuan ini adalah persekitaran hijau dan pemandangan indah pusat bandar raya Kuala Lumpur. Pemajuan ini menawarkan banyak kemudahan termasuk sauna, gimnasium, kolam renang, pasar mini, bilik membaca, tempat parkir berbumbung, trek joging dan taman permainan pada sewa bulanan yang mampu milik.

Venice Hill boleh dikunjungi menerusi Jalan Hulu Langat atau Lebuhraya Cheras-Kajang (susur keluar Taman Suntex). Pengangkutan awam terdekat adalah stesen Taman Suntex, kira-kira sembilan minit pemanduan. Di segi kemudahan, pemajuan ini dekat dengan Pusat Perubatan Pantai dan dua pusat membeli-belah iaitu Cheras Sentral dan Cheras Leisure Mall.

Seterusnya dalam senarai adalah 1 Bukit Utama, sebuah kondominium pegangan kekal di Bandar Utama. Terdapat 586 buah unit dalam pemajuan ini bersaiz dari 1,981 hingga 2,000 kaki persegi. 1 Bukit Utama mudah dikunjungi menerusi Jalan Damansara, LDP, NKVE dan Penchala Link. Tarikan utamanya adalah padang golf sembilan lubang.

Kemudahan lengkap di 1 Bukit Utama termasuk kolam renang, gimnasium, sauna, kafe, taman permainan, dewan serba guna dan kawalan keselamatan 24 jam. Penghuni juga mudah untuk ke kawasan tumpuan gaya hidup seperti The Curve, Kidzania, Cineleisure, IKEA dan pusat membeli-belah IPC.

Satu persamaan antara projek-projek ini adalah kesemuanya dibangunkan eksklusif sebagai enklaf persendirian dalam persekitaran bandar. Di samping itu, tiga daripada lima pemajuan ini terletak di lereng bukit atau tanah tinggi. Faktor ini menarik pembeli yang mencari ketenangan daripada hiruk-pikuk kehidupan moden.

NOTA:

1. Data mentah urus niaga diperolehi daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH).
2. Sistem data JPPH merekodkan urus niaga hartanah di Malaysia secara rasmi sebaik sahaja duti setem Perjanjian Jual dan Beli dibayar.
3. *Tempoh dari Julai 2021 hingga Jun 2022 dipilih untuk artikel ini kerana ia merupakan tarikh paling baru yang mempunyai senarai lengkap urus niaga hartanah subsale yang disediakan oleh JPPH.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain