Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 perbandaran di Johor dengan hartanah bawah RM650,000

test

Kenal pasti lokasi yang terbaik di Johor serta kejiranan yang paling sesuai dengan gaya hidup anda.

hartanah di johor bawah RM650,000
© Trisno Quartris / EyeEm/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 7 townships in Johor with properties below RM650,000 oleh Ridzwan Rahim.

Johor merupakan negeri yang sesuai jika anda sedang mencari rumah untuk didiami atau sebagai pelaburan. Dengan lokasi utama yang berjiran dengan Singapura ditambah dengan projek penaiktarafan infrastruktur seperti Sistem Transit Aliran Johor Bahru-Singapura (RTS), Johor bakal menikmati manfaat kesan lelehan (trickle-down effect) ke atas ekonominya terutama di dalam Wilayah Iskandar Puteri.

Bagi anda yang selama ini tercari-cari rumah yang mampu anda miliki, kami telah menyusun senarai tujuh perbandaran di Johor dengan hartanah berharga kurang daripada RM650,000. Pembelian rumah merupakan perbelanjaan yang besar. Dengan kadar faedah semasa berada pada parasnya yang paling rendah, kini mungkin masa yang tepat untuk anda mula memiliki hartanah. Anda juga boleh melihat senarai 10 rumah paling mahal di Johor pada 2020 ini sebagai inspirasi.

Pengiraan yang dibuat menggunakan kalkulator kami adalah dengan andaian 10% deposit dan tempoh pinjaman 35 tahun. Kami juga menggunakan kadar faedah pinjaman perumahan 3.6% sebagai andaian. Kadar ini dianggap angka purata bagi produk kadar pinjaman perumahan semasa yang terdapat di pasaran.

Oleh kerana harga rumah berbeza-beza di seluruh negara dan wilayah, kami menggunakan pendapatan purata golongan M40 kerana ia kerap kali menjadi penunjuk utama ekonomi moden. Menurut Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DoSM), pendapatan purata isi rumah M40 adalah RM7,348.

Berikut adalah beberapa kawasan di Johor yang menawarkan pilihan yang sesuai bagi pembeli rumah berdasarkan beberapa anggaran asas:

  • Anggaran harga rumah dengan pembiayaan 90%: RM650,000
  • Pendapatan purata isi rumah M40: RM7,348
  • Ansuran bulanan yang tidak melebihi RM2,204

Senarai berikut ini adalah berdasarkan tempoh tinjauan dari Januari 2020 ke Disember 2020 dan maklumat dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah dikumpulkan oleh aplikasi data raya Laman Web Hartanah No.1 di Malaysia iProperty.com.my, iPropertyIQ.com. Perbandaran berikut disusun secara menaik mengikut jumlah transaksi.

7. Taman Pelangi Indah, Ulu Tiram

Taman Pelangi Indah merupakan perbandaran matang yang bukan sahaja menawarkan gaya hidup kontemporari tetapi turut direka bagi memenuhi keperluan kehidupan moden. Di samping rumah kontemporari, perbandaran ini menitikberatkan keseimbangan dalam semua aspek kehidupan. Terdapat rumah-rumah superlink dan teres di dalam kejiranan berpagar dan terkawal (komuniti gated and guarded) dan pelbagai kemudahan di perbandaran ini. Juga terdapat pusat rekreasi dan taman bagi peminat aktiviti luar, manakala restoran, pasar raya besar, kedai dan sekolah juga ada berdekatan. Kejiranan ini terhubung dengan baik menerusi sambungan terus ke Lebuhraya Senai – Desaru (SDE) dan Lebuhraya Pasir Gudang.

Media harga rumah teres: RM500,000

Ansuran bulanan: RM1,886

Saiz binaan: dari 1,033 kps

BACA: 5 kawasan kediaman di Johor yang paling popular pada tahun 2020

6. Taman Perling, Iskandar Puteri

Taman Perling merupakan sebuah kejiranan di dalam wilayah Iskandar Puteri (Nusajaya). Ia terdiri daripada rumah teres, rumah pangsa, apartmen dan rumah berkembar. Mercu tanda utama di kejiranan ini adalah Perling Mall.

Dari segi lokasi, kejiranan ini terletak di kawasan utama dengan sambungan terus ke Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia-Singapura dan Lebuhraya Skudai. Pusat Bandaraya JB terletak sejauh hanya 20 minit pemanduan, manakala pembelian barang runcit mudah bagi penghuni dengan kepelbagaian kemudahan yang terdapat di sini. Pasar raya besar seperti AEON Bukit Indah, Tesco Bukit Indah, Giant Taman Nusa Bestari, dan Giant Perling Mall semuanya hanya memerlukan pemanduan 10 ke 15 minit.

Median harga rumah teres: RM450,000

Ansuran bulanan: RM1,697

Saiz binaan: dari 943 kps

5. Taman Desa Tebrau, Tebrau

Taman Desa Tebrau, sebuah perbandaran di Jalan Kota Tinggi, terletak hanya 14km dari Pusat Bandaraya JB berdekatan dengan IKEA Tebrau, AEON Tebrau dan Hospital Sultan Ismail. Penghuni Taman Desa Tebrau mendapat manfaat daripada lokasinya yang strategik dengan sambungan mudah ke Lebuhraya Pasir Gudang dan SDE. Jaringan lebuh raya ini memudahkan perjalanan ke Pusat Bandaraya dan Singapura.

Median harga rumah teres: RM650,000

Ansuran bulanan: RM2,452

Saiz binaan: dari 1,517 kps

4. Taman Seri Austin, Tebrau

Taman Seri Austin merupakan sebuah perbandaran Smart Healthy City and Community yang pertama di Iskandar Malaysia. Perbandaran seperti ini menitikberatkan kemudahan seperti trek joging, tasik, kawasan rekreasi dan taman bebas asap. Bukan itu sahaja, banyak kemudahan terdapat di kawasan ini termasuk AEON Tebrau, kedai serbaneka, restoran, institusi pengajian tinggi swasta dan sekolah swasta. Disebabkan lokasinya yang terletak di dalam koridor pertumbuhan Tebrau, Taman Seri Austin bersambung dengan mudah menerusi jaringan pelbagai jalan utama terus ke Lebuhraya Utara Selatan, Lebuhraya Pasir Gudang dan SDE.

Harga median rumah teres: RM597,000

Ansuran bulanan: RM2,255

Saiz binaan: dari 951 kps

3. Taman Mount Austin, Tebrau

Taman Mount Austin merupakan sebuah kejiranan mampu diri dengan rumah berkembar, rumah teres, apartmen servis dan lot kedai. Dengan pilihan luas bagi pembeli rumah, kejiranan ini memenuhi cita rasa semua golongan termasuk mereka yang bujang, pasangan muda dan keluarga.

Kemudahan yang disediakan cukup baik di kawasan ini dengan kehadiran taman-taman, trek joging dan gelanggang serba guna. Hospital Sultan Ismail, AEON Tebrau Mall, IKEA Tebrau dan Austin Heights Water and Adventure Park semuanya terletak berdekatan dengan kejiranan ini. Penggemar bubble tea pula pasti terpesona kerana terdapat lebih 30 buah kedai bubble tea di kawasan ini!

Selain itu, Taman Mount Austin terletak di dalam kawasan utama yang mudah dihubungi menerusi Lebuhraya Pasir Gudang, Eastern Dispersal Link (EDL) dan Jalan Pandan. EDL memudahkan perjalanan ke Pusat Bandaraya JB dan Singapura kerana ia menyambungkan Lebuhraya Utara Selatan terus ke Tambak Johor.

Harga median rumah teres: RM632,500

Ansuran bulanan: RM2,386

Saiz binaan: dari 1,173 kps

BACA: 5 kawasan kediaman di Pulau Pinang yang paling popular pada tahun 2020

2. Taman Ehsan Jaya, Plentong

Terletak kira-kira 5km dari Pusat Bandaraya JB, Taman Ehsan Jaya terdiri daripada lebih 5,000 unit kediaman dan komersil. Antara subpemajuan yang terdapat di Taman Ehsan Jaya termasuk Ehsan Precinct dan Ehsan Heights. Di samping lokasi di dalam koridor pertumbuhan Johor, Taman Ehsan Jaya juga mendapat manfaat daripada jaringan jalan raya termasuk Lebuhraya Pasir Gudang, Jalan Kota Tinggi dan Jalan Pandan.

Median harga rumah teres: RM648,000

Ansuran bulanan: RM2,444

Saiz binaan: dari 1,431 kps

1. Taman Setia Indah, Tebrau

Taman Setia Indah terdiri daripada campuran antara rumah teres, rumah berkembar, banglo, apartmen dan unit komersil. Kepelbagaian jenis rumah dan harga ini membuatkan kejiranan ini digemari pembeli dan pelabur.

Bukan itu sahaja, kemudahan yang tersedia turut menjadi faktor tarikan kerana ia menjadikan kejiranan ini kondusif untuk golongan berkeluarga. Terdapat sekolah kebangsaan dan antarabangsa, pusat membeli belah, taman dan lebuh raya yang menawarkan jaringan perhubungan yang baik.  Taman Setia Indah bersambung secara terus ke Lebuhraya Utara Selatan, Lebuhraya Pasir Gudang, SDE dan Lebuhraya Senai-Desaru.

Median harga rumah teres: RM528,000

Ansuran bulanan: RM1,992

Saiz binaan: dari 825 kps

BACA: 5 kawasan kediaman di Lembah Klang yang paling popular pada tahun 2020

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila terdapat perubahan dan pengemaskinian data.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain