Sukar kumpul deposit untuk beli rumah? Ini jalan penyelesaiannya

Share

Ingin mengumpul wang untuk membayar deposit 10 peratus untuk membeli rumah idaman anda sememangnya sukar, tambahan lagi buat golongan muda yang sentiasa ada saja barangan yang ingin dibeli seperti gajet-gajet terbaru.

© Juthamat Yamuangmorn | 123rf

Membeli rumah memerlukan kesabaran yang tinggi dan kesanggupan untuk berjimat cermat. Tetapi jangan risau, kami kongsikan di sini beberapa cara untuk mendapatkan deposit untuk rumah idaman anda.

Skim Rumah Pertamaku

© 123rf

Bagi yang kali pertama ingin membeli hartanah, terutamanya bagi yang bekerja dalam sektor swasta, anda secara automatik layak untuk mendapat bantuan Skim Rumah Pertamaku, iaitu salah satu inisiatif kerajaan untuk membantu para pembeli terutamanya golongan muda untuk memiliki rumah. Bukan sahaja pembeli tidak perlu risau tentang deposit 10 peratus tadi, malah peratusan pembiayaan juga adalah 100 peratus. Mula diperkenalkan pada tahun 2011, skim ini melibatkan institusi kewangan dan bank terkemuka di Malaysia seperti Affin Bank, Alliance Bank, AmBank dan Bank Islam.

Berikut adalah syarat kelayakan untuk anda memohon Rumah Pertamaku:

  • Rakyat Malaysia sahaja
  • Pembeli rumah pertama sahaja
  • Pekerja sektor swasta
  • Berumur tidak melebihi 40 tahun
  • Pendapatan individu tidak melebihi RM5,000 sebulan
  • Pendapatan keluarga tidak melebihi RM10,000 sebulan

Skim Rumah Pertamaku hanya tertakluk kepada hartanah di Malaysia sahaja. Selain daripada itu, rumah yang ingin dimiliki perlu mempunyai nilai minimum RM100,000 dan maksimum RM500,000. Sekiranya pembeli berjaya dalam permohonan, harus diingat bahawa rumah yang dibeli menggunakan duit Rumah Pertamaku tidak boleh disewakan.

© Getty image

Jadi, bagaimana nak memohon? Mudah saja. Sekiranya anda telah memiliki dokumen yang lengkap dan telah memilih unit yang ingin dibeli, anda hanya perlu ke bank yang terlibat dan nyatakan kelayakan anda untuk membeli dengan bantuan Skim Rumah Pertamaku.

Anda boleh melayari laman sesawang Skim Rumah Pertamaku untuk maklumat yang lebih terperinci.

BACA: Bersediakah anda untuk membeli rumah pertama?

Program Mydeposit

Hampir sama dengan Skim Rumah Pertamaku, MyDeposit lebih fokus kepada membantu keluarga berpendapatan sederhana untuk memiliki rumah. Diumumkan pada tahun 2016 oleh bekas Perdana Menteri Najib Razak, skim ini bertujuan memberi bantuan keada golongan yang mempunyai kesukaran membiayai wang pendahuluan 10% untuk membeli rumah akibat harga rumah yang semakin tidak terkawal.

home-financing

© dinictis / 123rf

Semenjak mula dibuka untuk orang ramai, skim MyDeposit telah memperuntukkan bantuan sebanyak RM200 juta. Bagaimanakah skim ini berfungsi untuk anda? Mudah saja. Skim ini akan memberikan wang pendahuluan dengan nilai maksimum RM30,000 untuk menampung deposit 10% untuk setiap pembelian rumah. Tetapi harus diingat, skim ini hanya untuk pembelian rumah yang nilainya tidak melebihi RM500,000.

Tips: Ingin memohon, sila ke laman sesawang ini. Jangan lupa baca kelayakan dan syarat-syarat yang ditetapkan terlebih dahulu ya.

© 123rf

Ini adalah antara dua skim yang sedia ada untuk membantu para pembeli. Anda boleh memaksimumkan manfaatnya dengan membuat permohonan membeli Rumah PR1MA, iaitu skim untuk membantu pembeli rumah pertama. Jangan pilih rumah yang berharga RM500,000. Walaupun nilai rumah maksimum yang dibenarkan di bawah Rumah Pertamaku adalah RM500,000, apa kata jimat sedikit dan beli rumah mampu milik seperti Rumah PR1MA.

Tips: Ingat, program dan skim yang diwujudkan ini adalah untuk membantu anda, bukan untuk memiliki rumah-rumah mewah.

Dalam artikel sebelum ini, kami telah kongsikan pengalaman seorang pembeli rumah yang telah berjaya memiliki sebuah Rumah PR1MA di Kampar dengan harga sekitar RM250,000. Bayangkan penjimatan yang boleh anda perolehi dengan kedua-dua Skim Rumah Pertamaku dan PR1MA.

Related Stories

Bajet 2019: Sektor Perumahan, berita baik untuk pembeli rumah pertama

Setelah Bajet 2019 yang diumumkan November lalu, beberapa berita baik telah diterima yang bermanfaat untuk pembeli rumah pertama. Antaranya, dana sebanyak RM1 bilion kini disediakan khas untuk anda yang pertama kali membeli rumah dengan nilai harga RM150,000 ke bawah untuk mereka yang berpendapatan RM2,300 sebulan.

Tambahan pula, beberapa pihak bank seperti CIMB, Maybank, Bank Simpanan Nasional dan RHB juga turut merendahkan kadar pembiayaan pinjaman rumah sehingga 3.5 %. Ini bertujuan memudahkan proses mendapatkan pembiayaan perumahan dan pada kadar mampu milik.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.