Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 rumah paling mahal di Malaysia bagi tahun 2020

test

Jangan terkejut jika masih ada yang membeli rumah pada 2020. Di sini kami senaraikan rumah paling mahal dijual pada 2020 – dengan harga setiap satunya melebihi jutaan ringgit.

2020年马来西亚最贵的10套房子
© Alexandre Zveiger | 123rf

Artikel ini diterjemah dari 10 most expensive homes in Malaysia for 2020 oleh Hamidi Kuncimon

Pasti ramai yang bersetuju bahawa 2020 merupakan suatu tahun yang amat mencabar. Yang pasti, kita pun tidak tahu bila ia akan berakhir. Dek kerana pandemik yang menyerang di peringkat global, kita terpaksa membiasakan diri dan memainkan peranan dengan norma baharu dan duduk di rumah sehingga ia berakhir (harap-harapnya secepat mungkin). Meskipun 2020 suatu tahun yang sangat sukar untuk ramai pihak – kehilangan pekerjaan, pemotongan gaji – ramai juga yang tidak terjejas (atau tidak merana) dengan keadaan ekonomi semasa. Jika kita beratur demi membeli tisu tandas, roti Gardenia ataupun makanan dalam tin, mereka membelanjakan wang yang boleh membeliakkan biji mata untuk hartanah –  sesuatu yang hanya mampu kita impikan.

Tanpa berlengah lagi, di sini kami senaraikan 10 rumah paling mahal dijual di Malaysia pada tahun 2020. Data yang kami kumpulkan ini adalah berdasarkan tempoh di antara Januari 2020 sehingga Jun 2020. Data ini diperolehi daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) dan telah disusun oleh iProperty.com.my menerusi portal iPropertyIQ.com.

10. Kondominium, Residensi Kapas – Bangsar, Kuala Lumpur – RM5,775,876

Median kps bagi banglo di Residensi Kapas: RM 908

Kondominium pegangan bebas di Bangsar ini ternyata sangat mewah. Terletak di tengah-tengah nadi Bangsar, kondo ini hanya memiliki 14 unit dan setiap satunya mempunyai tingkatnya tersendiri – dengan keluasan sekitar 5,800 kps hingga 6,000 kps. Semua unit mempunyai lif peribadi untuk setiap tingkat. Malahan, setiap penghuni diberikan kad akses untuk unit mereka. Nah, sangat ekslusif, bukan? Selain itu, setiap unit direka untuk menikmati pemandangan 360 darjah bandaraya KL.

9. Banglo, Taman Tun Abdul Razak – Ulu Kelang, Selangor – RM6,000,000

Median kps bagi banglo di Taman Tun Abdul Razak: RM 437

Berikutnya adalah dua dan setengah tingkat banglo pegangan sementara di Taman Tun Abdul Razak (Taman TAR). Terletak di pinggir bukit di Bukit Ampang, banglo lima bilik ini dikelilingi dengan kawasan perumahan yang mewah dan matang seperti Ampang Jaya. Selain dari padang golf Kelab Darul Ehsan (KDE), penghuni di sini turut berjiran dengan dua sekolah antarabangsa – International School of Kuala Lumpur (ISKL) dan Mutiara International Grammar School.

Bacaan Popular:
?️ Apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di rumah banglo di Malaysia
?️Apakah jenis kediaman yang di cari di Pulau Pinang.

8. Kondominium, One Menerung – Bangsar, Kuala Lumpur – RM7,280,000

Median kps bagi kondo di One Menerung: RM 1,517

Kondominium seterusnya di dalam senarai ini tak lain tak bukan adalah One Menerung di Bangsar. Tahun lepas, kondominium mewah ini turut berada di dalam senarai 10 rumah paling mahal di Malaysia. Jadi tidak menghairankan jika ia turut berada di dalam senarai kali ini. Dengan hanya 220 unit, anda dijamin keselesaan dan menikmati fasiliti bertaraf 5 bintang seperti gimnasium, kolam renang, studio tarian dan tidak perlu bersesak-sesak untuk kawasan BBQ. Dengan lokasi yang amat strategik, anda hanya perlu berjalan kaki untuk ke Bangsar Shopping Centre dan mengakses lebuhraya-lebuhraya utama seperti Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya SPRINT tidak memeningkan kepala anda.

7. Banglo, Seventy Damansara – Bangsar, Kuala Lumpur – RM8,500,000

Median kps bagi Seventy Damansara: RM 1,085

Sebuah lagi banglo di Bangsar yang berjaya memasuki senarai ini adalah Seventy Damansara. Banglo pegangan bebas dua tingkat ini terhampar di atas 2.4 ekar tanah peribadi eksklusif di Bangsar. Ada hanya 12 unit rumah berkembar dengan setiap binaan bersaiz 6,000 kps. Penghuni di sini turut tidak perlu risau tentang keselamatan yang dijaga 24/7. Kemudahan di sini pasti tidak mengecewakan anda. Selain kolam infiniti, rumah anda dilengkapi dengan landskap taman dan pancuran air.

6. Banglo, Mont Kiara The Residence – Mont Kiara, Kuala Lumpur – RM9,550,000

Median kps bagi banglo di Mont Kiara The Residence: RM 951

Meskipun Mont Kiara terkenal dengan harga kondo-kondo yang agak mahal, ia tetap tidak mampu mencabar harga banglo enam bilik ini. Terletak di Jalan Changkat Suria 1, kejiranan kayangan yang menempatkan banglo-banglo mewah berkepadatan rendah ini bersaiz 6,300 kps. Kawasan ini turut berjiran dengan Plaza Mont Kiara, Solaris Mont Kiara dan Solaris Dutamas. Bas pengantara untuk sekitar Mont Kiara turut disediakan sebagai alternatif untuk pengangkutan.

5. Banglo, Lebuhraya Scott – Pulau Tikus, Pulau Pinang – RM10,000,000

Median kps bagi banglo di Lebuhraya Scott: RM 621

Nun jauh di utara, banglo dua tingkat di Lebuhraya Scott (atau Scott Avenue) mendapat tempat kelima di dalam senarai ini. Terdapat pelbagai jenis rekaan banglo-banglo yang unik memenuhi kawasan yang agak luas di sepanjang jalan ini. Menurut sejarah, kawasan ini pernah menjadi sebahagian daripada Estet Ayeh Rajah yang dimiliki oleh James Scott dan David Brown yang merupakan peneroka-peneroka awal British, sebelum ia dibangunkan untuk menjadi kawasan perumahan.

4. Banglo, Damansara Heights (Bukit Damansara) – Damansara Heights – RM11,750,000

Median kps bagi banglo di Damansara Heights: RM 672

Jika memandu di sekitar Bukit Damansara, anda akan dapat rasakan suatu vibe yang agak berlainan jika dibandingkan dengan Lembah Klang. Manakan tidak, kawasan ini dihuni oleh mereka yang kaya-raya dan terkenal. Rumah-rumah di sini paling tidak berjenis rumah berkembar. Selain banglo dan villa, kawasan ini turut dibangunkan sebagai tumpuan untuk hiburan dan nightlife.

BACA: 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia

3. Banglo, Kenny Hill – Bukit Tunku – RM15,000,000

Median kps bagi banglo di Kenny Hill: RM 548

Agak janggal jika tiada rumah di Kenny Hill tatkala kita berbicara mengenai rumah-rumah paling mahal di jual di Malaysia. Salah satu daripada poskod yang paling diidami di dalam negara, Kenny Hill didiami oleh kelas atasan serta ekspatriat. Kawasan ini dipenuhi dengan banglo-banglo mewah dan rumah agam dengan seni bina yang tiada tandingan. Kawasan berbukit ini turut berdekatan dengan Bukit Damansara, Bangsar dan Mont Kiara dan mudah diakses menerusi Lebuhraya PLUS, Lebuharaya DUKE dan Lebuhraya Sultan Iskandar.

2. Banglo, Tijani – Bukit Tunku, Kuala Lumpur – RM15,750,000

Median kps bagi banglo di Tijani: RM 798

Di tempat kedua senarai ini adalah banglo enam bilik pegangan bebas di Tijani. Beralamat di Bukit Tunku, tidak menghairankan ia menjadi pilihan kelas atasan dan tokoh-tokoh terkenal. Di sini, anda boleh menjumpai pelbagai kondo, rumah separa berkembar dan banglo mewah di sepanjang jalan yang dipenuhi dengan pokok-pokok. Ia turut berjiran dengan kawasan perumahan yang mewah seperti Taman Duta.

1. Banglo, Bukit Bandaraya – Bangsar, Kuala Lumpur – RM16,500,000

Median kps bagi banglo di Bukit Bandaraya: RM 1,128

Selama tiga tahun berturut-turut, Serai Bukit Bandaraya telah mewakili Bukit Bandaraya di dalam senarai 10 teratas. Namun, tahun ini agak mengejutkan apabila penyertaan terbaharu dari Bukit Bandaraya merupakan sebuah banglo dua dan setengah tingkat. Kawasan kejiranan ini menempatkan pelbagai kondo, rumah teres, rumah berkembar, banglo dan lot banglo yang mewah bagi mereka yang inginkan kelainan tersendiri. Selain itu, lokasi turut menjadi tarikan ramai bagi yang ingin mendiami kawasan ini. Ia hanya lima minit pemanduan ke Bangsar dan 15 minit ke pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rumah-rumah paling mahal di Malaysia? Jom baca di sini bagi tahun 2019 dan 2018.

Bacaan popular:
?Cara beli rumah lelong di Malaysia
⚠️Jangan beli hartanah dari pemaju ini
?Apa itu Surat Ikatan Penyerahan Hak dan Geran Probet?

NOTA:

1) Data ini diperolehi daripada JPPH yang merekodkan secara rasmi sesebuah transaksi hartanah apabila duti setem untuk Jual dan Beli dibayar. Analisis data adalah berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan dan mungkin terdapat perubahan jika dan apabila data yang lebih terkini diperolehi.

2) Maklumat terperinci mengenai pemilik, nombor lot dan sebagainya bagi setiap hartanah tidak dinyatakan bagi menjaga privasi pemilik.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain