8 rekaan rumah banglo mewah yang pasti buat anda tak berkelip mata

Share

Anda ingin membeli rumah banglo atau memerlukan inspirasi untuk rekaan rumah banglo? Tak perlu pergi jauh, jom tengok hasil rekaan pereka dalaman setempat ini. Kami tampilkan 8 rekaan rumah banglo bagi anda mencungkil idea untuk projek renovasi rumah anda.

Artikel ini diterjemah dari 8 gorgeous bungalow house designs that’ll make your jaw drop oleh Ridzwan A. Rahim

Ketahui apa yang menarik mengenai rumah-rumah banglo ini dan anda pasti akan mendapat inspirasi dengan seni bina serta hiasan dalaman untuk diterapkan kepada rumah anda sendiri. Kenali pelbagai elemen senireka, dari elemen kemewahan hinggalah ke konsep zen yang mengetengahkan ciri minimalis. Idea-idea dari rekaan dalaman ini sangat sesuai untuk apa sahaja jenis rumah, tak kisah sama ada banglo, teres, kondominium ataupun apartmen.

BACAAN POPULAR:
🤩 [GAMBAR] Sebelum dan selepas renovation: Transformasi 8 rumah yang dimodel semula.
⚠️ Awas! Jangan lakukan kesalahan ini apabila menghias apartmen kecil.

1. Twin Palms

Ada sesuatu di sebalik inspirasi rumah ini yang mengatakan ‘hitam itu mewah’. Kami sangat suka dengan gabungan elemen cerah dengan warna yang seolah-olah desaturasi dan dipadankan dengan gaya elegan.

2. Horizon Hill

Walaupun rumah ini mempunyai laman yang sangat menarik, hiasan dalamannya membuatkan anda ingin bersantai sahaja di dalam rumah kerana ia sangat selesa. Lihat pada sentuhan minimalisnya dan dekorasi dengan elemen zen yang mencetuskan ketenangan.

3. Taman T.A.R

Ini adalah rumah dengan sentuhan dalaman klasik dengan gaya rumah ‘suburban’ yang digabungkan dengan lampu Chandelier, warna desaturasi dan rekaan serba mewah. Ruang kegemaran kami di dalam rumah ini semestinya bahagian dapurnya kerana rekaan kabinet dapur yang diperbuat daripada kayu ini sangat menawan hati.

4. The Mansions

Apa yang paling menyerlah tentang banglo ini adalah penggunaan warna-warnanya yang serba berani dan kelihatan lebih meriah. Dengan menggunakan perabot rekaan minimalis, rekaan dalam rumah ini kelihatan lebih menonjol dengan warna-warna terang dan secara tidak langsung menambahkan karakter kepadanya.

 5. The Straits View Residences

Rumah ini pula ibarat simbol rekaan moden dengan perabot serta susunannya yang menarik. Penggunaan warna kelabu dengan tona natural ditambah pula dengan cahaya semulajadi dari luar menampakkan bahagian dalam rumah ini nampak lebih moden.

bungalow house

Oriwise
Project: The Straits View Residence

6. Hillside Bungalow

Senireka rumah banglo moden dan kontemporari seperti ini dihasilkan dengan keseimbangan elemen mewah dan ringkas. Dengan kawasan ruang tamu yang dihias sepenuhnya, pereka dalaman rumah ini menggunakan warna putih untuk ruang makan lalu menjadikannya kelihatan sepadan dengan ruang ini.

7. Alam Damai Bungalow

Rumah Alam Damai ini adalah contoh rumah yang selesa untuk anda lari dari kesibukan hidup di bandar. Reka bentuk minimalis, padanan warna dan pilihan perabot yang tepat menghasilkan satu ruang tenang untuk anda berehat.

8. Setia Eco Park

Rumah ini pula menggunakan warna hangat dan terang di setiap ruang untuk menghasilkan persekitaran yang lebih selesa dan mesra. Pereka dalamannya menggunakan pelbagai teknik dekorasi untuk memastikan dinding utama rumah ini betul-betul menarik perhatian. Ruang yang paling menarik? Sudah tentulah bilik tidur utama!

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

🛋️ Tips mudah untuk buat ‘play area’ di ruang tamu.
💡 Cara jimat untuk tukar rumah sewa jadi rumah impian.
🛏️ Tips jadikan bilik tidur kecil nampak lebih besar


Share