Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Yoga dan Meditasi: Nak cuba ? Jom lihat stail dan tip dari selebriti terkemuka, Sunshine Aileen Devi!

test

Dengan pandemik Covid-19 yang masih belum reda, ramai yang tertekan kerana terkurung di dalam rumah; seterusnya menyebabkan masalah emosi. Salah satu cara untuk mengatasi tekanan hidup seperti ini ialah melalui senaman seperti yoga dan meditasi, yang terbukti berkesan untuk menenangkan jiwa dan raga. Jom ketahui lebih lanjut tentang yoga dan meditasi bersama selebriti terkenal, Sunshine Aileen Devi!

© SunshineAileenDevi

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Jika anda merupakan peminat industri seni tanah air, selebriti yang bernama Sunshine Aileen Devi ini pastinya tidak asing lagi.

Wanita jelita kacukan Mongolia-Cina, British dan India ini sememangnya amat dikenali dengan rupa parasnya yang dianggap eksotik. Sunshine telah menceburi dunia hiburan sejak usia seawal 14 tahun, dan kejayaan yang dicapainya penuh inspirasi buat kita semua.

Dengan pengalaman kerjaya dalam bidang seni selama 17 tahun, beliau juga seorang modelpreneur yang disegani ramai dengan pelbagai bakat yang menarik.

Bermula dengan meragakan pakaian untuk para pereka fesyen terkenal di pentas tempatan dan antarabangsa seperti Melinda Looi dan Salvatore Ferragamo, menjadi hos dan mentor bagi beberapa rancangan TV realiti tempatan, berlakon dalam drama dan filem tempatan, sehinggalah kepada mengasaskan Sunshine Cosmetics (yang boleh didapati di Shopee) dan Sunshine Performing Art – Sunshine maka tidak hairan jika beliau seorang wanita yang mampu menginspirasikan orang lain!!

Kini, Sunshine amat aktif dalam gaya hidup sihat serta giat berkongsi aktiviti yoga dan meditasinya melalui akaun Instagram peribadinya, @​​sunshineaileendeviofficial.  Bukan saja Sunshine kelihatan stylish apabila sedang beryoga dan bermeditasi, kelentikan tubuh badannya dalam menggayakan beberapa pose yoga yang mencabar juga kelihatan sangat mudah!

Jika anda juga meminati yoga dan meditasi dan teringin mencuba buat pertama kali, jom baca artikel ini sampai habis!

Sunshine telah mengamalkan yoga dan meditasi selama tiga tahun

Menurut Sunshine, beliau sudah mengamalkan yoga dan meditasi lebih kurang tiga tahun. Segalanya bermula apabila beliau berjumpa kembali dengan teman lamanya yang telah 10 tahun terpisah, iaitu Jojo Struys yang juga merupakan personaliti terkemuka dalam industri hiburan tempatan.

Jojo Struys merupakan mentor yang membuat Sunshine tertarik dengan yoga dan meditasi

Dengan pengalaman dalam bidang hiburan selama belasan tahun, Sunshine jarang mendapatkan rehat yang mencukupi dan berkualiti akibat kesibukan jadual yang padat. Lebih teruk, ia menyebabkan Sunshine kerap mengalami stres atau tekanan  b.

Pada suatu hari, Sunshine rasa “terpanggil oleh alam semesta” untuk mencuba sesuatu yang baru apabila beliau terjumpa kembali dengan teman lamanya iaitu Jojo Struys ketika sedang membaca skrip sebagai hos sebuah rancangan. Sunshine mendapati bahawa Jojo kini merupakan guru yoga yang memiliki studio yoganya sendiri bernama OhanaJo.

“Masa saya melancong ke India, saya dapati hampir semua model, pekerja dalam industri hiburan, dan bahkan para pekerja dari industri yang berlainan mengamalkan yoga dan meditasi sejak usia muda lagi. Ini amat berlainan di Malaysia,” jelas Sunshine.

Berbalik kepada Jojo yang hadir sebagai tetamu undangan dalam rancangan yang dihoskan Sunshine, beliau mula rasa teruja apabila Jojo mengajar kelas yoga dan meditasi serta teknik bernafas yang menenangkan. “Ia merupakan salah satu perkara terbaik dalam hidup saya!” Kata Sunshine apabila teringat kembali saat itu.

Sunshine kemudiannya menerima sekeping baucar untuk sebuah sesi yoga dan meditasi. Yang menariknya adalah baucar tersebut bertarikh 13 Oktober 2018, bersamaan dengan hari jadi Sunshine! “Selalunya sambutan hari jadi saya amat meriah dan dibuat di kelab, tapi kali ini saya mahukan sesuatu yang zen, tenang dan senyap. Jadi bersama dua orang lagi teman model saya, kami pun hadir ke sesi tersebut.”

Article menarik untuk bacaan anda :
🌵 6 jenis pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah. 
👍 24 servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

Sesi yoga dan meditasi pertama Sunshine disertai dengan tangisan dan emosi yang terpendam

Sesi pertama yang dihadiri mereka ialah tentang Ho’oponopono, iaitu sejenis meditasi Hawaii tentang kemaafan dan self-love. Dengan sesi pertama tersebut, Sunshine menyedari bahawa beliau selama ini kurang memanjakan dirinya sendiri dan mendapatkan rehat yang diperlukan kerana terlalu fokus dengan kerjayanya.

Dalam sesi tersebut, hampir semua peserta menangis disebabkan oleh segala emosi dan tenaga negatif yang selama ini “tersekat” dalam badan!

“Rasa sayang harus bermula dengan diri kita sendiri. Saat ini Jojo membawa cermin untuk para peserta renungi diri mereka sendiri dan kembali semula kepada jiwa kita yang telah lama diabaikan.

“Kemudian kami melakukan teknik pernafasan dalaman dan ucapkan ‘I love you’ terhadap diri sendiri di hadapan cermin tersebut. ‘I love you’, ‘I’m sorry’, ‘please forgive me’, ‘thank you’ – semua ini merupakan ayat berkuasa yang boleh mengembalikan jiwa kita yang selama ini terabai,” jelas Sunshine penuh teruja.

Pada dasarnya, sesi ini tertumpu kepada kepentingan membebaskan segala emosi dan tenaga negatif yang terpendam agar kita merasa lebih tenang dalam hidup melalui teknik pernafasan yang mendalam.

“Bila anda menarik nafas dalam-dalam, anda mengalu-alukan kedatangan tenaga yang positif dan mengeluarkan tenaga negatif apabila anda menghembuskan nafas,” katanya lagi.

Perbezaan utama antara yoga dan meditasi

Ramai orang salah anggap bahawa yoga dan meditasi ialah suatu aktiviti yang mesti dilakukan secara berasingan. Namun menurut Sunshine, walaupun kedua-duanya berlainan, ia lebih selari dan dilakukan secara serentak agar lebih berkesan.

“Meditasi ni boleh dianggapsebagai memasang niat terlebih dulu dan apa yang ingin dicapai akan dipraktikkan melalui yoga.. Manakala untuk yoga pula, ia lebih kepada manfaat kesihatan. Ini semua penting sebab kita kena seimbangkan minda, tubuh badan, dan juga semangat kita,” kata Sunshine.

“Bagi mereka yang bergelut dengan gangguan kerisauan (anxiety), sukar tidur (insomnia), atau pencernaan yang kurang lancar, yoga sebenarnya sangat membantu dalam mengatasi masalah ini secara semulajadi kerana ia menyeimbangkan kembali minda dan tubuh badan kita.”

Namun begitu, menurut Sunshine lagi,  tiada peraturan khusus bagi mempraktikkan yoga dan meditasi; iaterpulang kepada keselesaan dan persediaan individu itu. Sunshine juga mempunyai gayanya yang tersendiri dalam mengamalkan yoga dan meditasi.

“Setiap hari bila saya bangun tidur pada waktu pagi, saya akan mulakan hari saya dengan berdoa dulu. Kemudian saya akan minum segelas air safron untuk kesihatan (yang dipercayai membantu dalam mengaktifkan saraf-saraf dan menguatkan tubuh badan). Setelah itu barulah saya duduk tegak (dalam yoga, postur tubuh adalah amat penting) dan mula bermeditasi,” jelas Sunshine mengenai rutin hariannya.

Pengembaraan Sunshine ke Himalaya dan misinya dalam menyingkirkan segala aura negatif

©  prudek | 123rf

Sesi yoga dan meditasi bersama Jojo itu kemudiannya membawa Sunshine ke Himalaya pada tahun 2018. Lawatan Sunshine bukanlah sekadar suka-suka; beliau ingin menyingkirkan segala perkara negatif yang ada dalam hidupnya agar beliau rasa lebih tenang, bersyukur seadanya, dan yakin dengan diri sendiri.

“Saya nak alami kehidupan di ashram (sebuah biara pertapaan rohani) dan lalui pelbagai pengalaman kerohanian yang berharga. Cukup-cukuplah dengan kehidupan yang chaotic dan tabiat buruk yang diamalkan dalam kehidupan sehari-hari saya,” jawab Sunshine.

Cahaya hijau mengelilingi Sunshine dalam gambar-gambar yang diambilnya

Sejak merasai sendiri kuasa yoga dan meditasi, Sunshine bertambah ‘haus’ untuk mendalami ilmu kerohanian. Beliau turut berkongsi sesuatu yang menakjubkan ketika berada di sana.

“Semasa saya tinggal di sebuah ashram di Himalaya selama dua minggu, ada sesuatu yang aneh terjadi. Dalam hampir setiap gambar yang saya ambil, saya perasan terdapat cahaya berwarna hijau di belakang saya. Ingatkan handphone saya yang bermasalah, tapi bila saya berkenalan dengan beberapa orang baru dan bergambar bersama mereka, cahaya hijau tersebut masih ada!”

Mungkinkah cahaya hijau tersebut merupakan panggilan dari alam semesta? “Ya, saya rasalah!” kata Sunshine sambil tergelak.

Tiga kesan positif utama setelah Sunshine mengamalkan yoga dan meditasi

Terdapat banyak manfaat bila kita amalkan yoga dan meditasi, dan manfaat-manfaat tersebut mungkin berlainan bagi setiap orang yang mengamalkannya. Bagi Sunshine, tiga kesan positif yang paling utama terhadapnya ialah:

1. Mengurangkan rasa panik, kerisauan, dan sukar tidur (insomnia)

“Bila kita lakukan yoga dan meditasi, ia secara langsung mengajar kita untuk mengawal minda dan bernafas dalam-dalam, yang seterusnya memudahkan kita untuk rasa lebih tenang. Rasa panik dan risau kurang, dan saya mudah masuk tidur kerana minda saya tak terlalu serabut seperti sebelumnya,” jelas Sunshine.Dalam kata lain, kekuatan mental Sunshine semakin meningkat tanpa perlu bergantung kepada sebarang ubat-ubatan.

 2. Tubuh badan yang lebih cergas dan kuat

Selain kekuatan mental, Sunshine turut rasakan bahawa tubuh badannya juga lebih cergas dan kuat berbanding sebelumnya. “Saya rasa badan saya lebih toned dan menarik sejak mengamalkan yoga dan meditasi.”

3. Aura positif yang terpancar menarik segala yang diidamkan Sunshine

Seperti magnet, apa yang Sunshine idamkan tercapai, dan beliau percaya ia disebabkan oleh aura dan tenaga positifnya yang terpancar disebabkan oleh amalan yoga dan meditasi di mana kedua-duanya membantu dalam menyeimbangkan kekuatan mental dan fizikal.

Bacaan popular :
? Bosan dengan dinding ruang tamu anda? Dapatkan 9 cara cipta dinding aksen untuk ruang tamu anda.
?️ Ada menanam cili padi ? Tips untuk pastikan tanaman cili padi anda subur.

Sunshine mempraktikkan yoga dan meditasi dalam kehidupan hariannya tanpa ketinggalan walau sehari! 

Bukan senang nak praktikkan yoga dan meditasi secara konsisten pada setiap hari. Kedua-duanya memerlukan disiplin dan tumpuan yang tinggi, namun Sunshine sehingga kini berjaya mengamalkannya setiap hari tanpa ketinggalan walaupun sehari. Apakah tipsnya?

“Kadang-kadang rasa malas nak buat tu perkara biasa. Saya pun ada kalanya rasa begitu, terutama setelah mendapatkan vaksin baru-baru ni. Badan saya rasa lemah dan saya rasa nak tangguh aktiviti yoga dan meditasi apabila bangun tidur.

“Tapi saya rasa rugi pula kalau tak buat walaupun sehari, jadi saya ambil keputusan untuk tidur semula buat seketika. Sebabnya ialah saya akan rasa segar semula bila bangun, dan barulah ada tenaga sikit untuk mulakan yoga dan meditasi,” jelasnya.

Tip persiapan diri sebelum anda mula mengamalkan yoga dan meditasi di rumah

©  fizkes | 123rf

“Sebenarnya kalau anda ingin praktikkan yoga, anda tak boleh terus buat dengan sendirinya tanpa sebarang bimbingan. Macam saya sendiri, saya bermula dengan mempelajarinya di studio yoga, di mana saya turut belajar tentang kerohanian. Sebelum berjalan kita mesti merangkak dulu; begitu juga dengan yoga dan meditasi,” katanya.

Jadi menurut Sunshine, anda hendaklah menyertai kelas yoga dan meditasi terlebih dahulu. Kelebihan menyertai kelas yoga ialah ia boleh mempersiapkan anda dari segi mental dan fizikal agar anda boleh fahami lebih mendalam tentang kenapa anda ingin mempraktikkan yoga.

Dalam kata lain, kelas yoga membantu anda mencari tujuan yang penting untuk anda, contohnya seperti ingin menjadi lebih tenang, tak mudah marah-marah, dan sebagainya. “Walaupun anda cuma ingin tahu asas-asas yoga, anda masih perlu menyertai kelas yoga yang intensif. Sebab dalam yoga ada flow yang tersendiri, dan anda tak boleh sesuka hati melakukan yoga,” tekan Sunshine.

Kalau belajar melalui YouTube pula macam mana? “Tak disarankan. Sebab takut kalau anda buat gaya yoga tertentu dalam posisi yang salah, tiada pengajar yoga yang diiktirafboleh membetulkan kesalahan itu dan anda berisiko mencederakan diri sendiri,” jelas Sunshine lagi.

Bila sudah agak lama anda sertai kelas yoga dan belajar pelbagai ilmu berkaitan yoga dan meditasi, barulah anda boleh mula mempraktikkannya sendiri di rumah dengan penuh yakin dan selamat.

Sunshine mengambil waktu selama setahun sebelum beliau yakin untuk mengamalkan yoga dan meditasi sendiri di rumahnya kerana beliau telah mendalami ilmu asas yoga dan meditasi secukupnya.

Tip penyediaan ruangan yoga dan meditasi di rumah

Bila sudah sampai masanya anda boleh mengamalkan yoga dan meditasi sendiri di rumah, bagaimana untuk mewujudkan suasana yang aman dan damai agar anda berasa selesa? Sebagai permulaan, anda mesti sediakan beberapa peralatan ini:

1.      Kristal

© SunshineAileenDevi

Contohnya seperti kristal tenaga (energy crystal) atau kristal penyembuhan (healing crystal).

2.     Palo santo

© bjbj112 |123rf

Sejenis ubat tradisional untuk melegakan kesakitan, keradangan, dan tekanan. Dalam yoga ia digunakan untuk menyingkirkan tenaga negatif.

3.     Mangkuk bunyi-bunyian Tibet (Tibetan singing bowl)

© tashka2000 | 123rf

“Bunyi yang dihasilkan mangkuk Tibet adalah seperti air, dengan getarannya yang tersendiri. Setiap bunyi yang dihasilkan, termasuklah bila kita bercakap atau melakukan aktiviti, masing-masing mempunyai tahap getaran yang tersendiri. Getaran-getaran ini mampu menenangkan kita bergantung kepada tahapnya,” jelas Sunshine.

4.     Tikar yoga

© kornienko | 123rf

“Pilihan tikar yoga terutamanya sangat penting agar anda berasa selesa dan selamat bila sedang melakukan yoga dan meditasi, jadi pastikan ia bukan jenis yang licin,” tegas Sunshine.

5.     Lilin

© sitnichonok | 123rf

Lilin putih sangat disarankan. “Lilin putih boleh dianggap sebagai simbol kesucian, di mana kita ‘membersihkan’ segala tenaga negatif dari diri sendiri,” kata Sunshine.

6.     Pakaian yoga yang selesa

Selain pakaian khas untuk yoga, anda juga boleh pakai pakaian yang anda rasa selesa. Bagi Sunshine, beliau sering memakai seluar baggy ala bohemian, tank top, dan juga aksesori yang dipanggil Mala beads. “Saya juga suka memakai scarf sebab warna juga memainkan peranan penting dalam menentukan chakra asas.”

7.    Pelindung puting (nipple cover)

© SunshineAileenDevi

Biasanya Sunshine memilih untuk memakai pelindung puting kerana baginya ia lebih selesa dan fleksibel berbanding bra sukan. Sebagai Pengasas Sunshine Cosmetics, Sunshine memakai sepasang pelindung puting keluaran jenamanya yang dipanggil Nip Kiss Hypoallergenic Reusable Nipple Covers. Nip Kiss ialah edisi pertama dalam koleksi pelindung puting Sunshine Cosmetics.
“Saya rasa memakai pelindung puting lebih selesa dan selamat dari bra sukan bila beryoga, sebab banyak bra sukan yang berwayar. Saya ada belajar bahawa kalau kita sering pakai bra berwayar bila melakukan yoga, ia boleh menyebabkan gangguan muskuloskeletal dalam jangka panjang, di mana peredaran darah terganggu,” jelas Sunshine.

Setelah anda menyediakan semua barangan ini, cipta sebuah ruang yang khusus dan letakkan peralatan-peralatan ini di atas sebuah altar yoga yang agak rendah di mana anda boleh mencapai barangan yang diperlukan dengan mudah.

Letakkan tikar yoga berdekatan dengan altar tersebut, nyalakan lilin dan bakar palo santo di seluruh ruang yoga anda untuk membersihkan segala tenaga negatif. Kemudian sediakan sage dan bunyikan mangkuk Tibet sebelum memulakan yoga dan meditasi.

Dah bersedia? Jom lihat contoh gaya yoga dan meditasi yang dimodelkan Sunshine!

© SunshineAileenDevi
© SunshineAileenDevi
© SunshineAileenDevi
© SunshineAileenDevi
© SunshineAileenDevi
© SunshineAileenDevi
© SunshineAileenDevi

Macam mana? Dah bersedia nak mulakan sesi yoga dan meditasi di rumah? Bak kata Sunshine, kesihatan minda dan fizikal sama pentingnya agar kita mampu menghadapi segala dugaan dalam hidup, terutama di saat pandemik yang mencabar ini. Selain itu, rasa bersyukur dengan apa yang kita ada juga boleh membantu. Namaste!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain