Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Anda pembeli rumah subsale? Buatlah pertukaran nama terhadap 3 perkara ini

test

Tentu sekali berbeza prosesnya bila membeli rumah undercon dengan pemaju dan membeli rumah subsale (sekunder). Proses seperti pertukaran nama dan segala jenis dokumen perlu dilakukan dengan teliti.

tukar nama bila beli hartanah subsale
© kzenon/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Masih ramai yang terlepas pandang berkaitan perkara-perkara penting yang perlu dilakukan apabila membeli rumah subsale terutama sekali bagi mereka yang baru pertama kalinya membeli rumah. Ada yang beranggapan apabila urusan beli rumah selesai, anda kemudian hanya cuci kaki masuk ke rumah. Memang teruja kan nak bawa masuk perabot baharu, kemudian buat susun atur dan hias rumah anda. Tapi sebelum tu, ada tiga perkara yang perlu dibuat pertukaran nama oleh pemilik rumah subsale setelah selesai proses jual beli rumah.

1. Pertukaran nama bil utiliti 

Ramai yang terlupa pada perkara ini. Penting untuk anda menukar nama pada semua jenis bil utiliti seperti bil air, bil Indah Water dan juga bil elektrik. Selepas sahaja urusan jual beli rumah subsale tersebut, anda sebagai pembeli perlu terus ke pejabat pembekal perkhidmatan utiliti contohnya Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk terus membuat pertukaran nama daripada pemilik lama kepada nama pemilik baru.

Pembeli rumah boleh melakukan pertukaran nama ini dengan dua cara iaitu:

  • Sambung guna akaun pemilik lama 

Sekiranya anda memilih untuk sambung guna akaun pemilik lama, pastikan pemilik lama membayar segala tunggakan pada akaun tersebut.

  • Buka akaun baharu

Jika anda memilih untuk membuka akaun baharu, anda perlu memulangkan bayaran deposit bil utiliti kepada pemilik lama kerana pemilik lama tidak akan menerima deposit selagi akaun tersebut tidak melakukan pembatalan.

BACAAN POPULAR:
? Cukai tanah: Cara membuat semakan dan bayaran secara online
? Perbezaan ASB, ASM, dan ASN: Panduan pelaburan unit amanah di Malaysia

2. Pertukaran nama cukai pintu 

Selaku pembeli yang juga merangkap sebagai pemilik rumah baru, anda perlu pergi ke Majlis Daerah ataupun Majlis Perbandaran lokasi rumah anda dibeli untuk melakukan pertukaran nama dalam rekod cukai pintu rumah tersebut.

Dokumen yang perlu anda sediakan adalah seperti berikut:

3. Pertukaran nama bil penyelenggaraan (maintenance) 

Pertukaran ini hanya tertakluk kepada hartanah strata sahaja. Proses ini memerlukan pembeli untuk membuat makluman kepada pejabat pengrurusan bahawa anda sebagai pembeli adalah pemilik baru rumah tersebut.

Untuk pengetahuan anda, proses ini adalah di bawah tanggungjawab anda sebagai seorang pembeli. Namun, ada sesetengah peguam yang menawarkan perkhidmatan ini sekaligus dengan urusan jual beli rumah tersebut. Sila pastikan bahawa nama anda telah ditukar bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini berlaku di masa hadapan.

BACA: Beli rumah subsale, undercon atau lelong. Yang mana lebih berbaloi pasca moratorium?

Artikel ini telah diolah semula daripada Anda Pembeli Rumah Second Hand? Buatlah Pertukaran Nama Terhadap 3 Perkara Ini yang ditulis oleh Eza dan pertama kali diterbitkan di Majalah Labur

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain