Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 Tips mudah untuk buat 'play area' anak-anak di ruang tamu

test

Dengan berkuatkuasanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula dari 18 Mac lepas akibat penularan virus Covid-19, pastinya anda tak menang tangan melayan kerenah anak-anak di rumah. Jika anda bekerja dari rumah, ini mungkin boleh mengganggu tumpuan dan produktiviti anda. Membina ‘play area’ mungkin dapat  membantu sementara anda bekerja.

Bukan mudah untuk menghadapi pandemik yang mengganas sekarang ini. Dengan penutupan sekolah dan taska serta kebenaran dari pihak majikan untuk bekerja dari rumah, ibu bapa harus melakukan dua tugasan dalam masa sama: bekerja dan menjaga anak-anak. Mungkin sebuah  ‘play area’ di ruang tamu boleh membantu sementara anda sibuk bekerja. Ikuti tips-tips untuk membuat ‘play area’ tanpa perlu berbelanja (anda tak perlu membeli apa-apa barang, gunakan sahaja barangan yang sedia ada).

1. Cari sudut ruang yang bersesuaian

© belchonock / 123RF

Sudut terbaik bagi membuat ruang bermain anak-anak ialah di penjuru atau tepi dinding agar tidak mengganggu laluan untuk berjalan, sekaligus mengelakkan anda daripada terpijak mainan yang bersepah.

Demi keselamatan anak-anak, pastikan ruang bermain mereka jauh daripada wayar elektrik, dan simpan sebarang objek hiasan yang berat atau mudah pecah di tempat selamat kerana boleh mendatangkan kecederaan terhadap mereka.

Jika anda mempunyai sebuah sofa berbentuk L, anda boleh menggunakannya sebagai divider atau pembahagi ruang antara ruang tamu dan ruang bermain anak-anak agar lebih kemas dan teratur.

play-area-sofa-L
© melpomen/ 123RF

Sebagai contoh, gambar di atas ini menunjukkan bahawa ruang kosong di sebalik sofa berbentuk L itu bagus untuk dijadikan sebagai ruang bermain anak-anak kerana memenuhi semua kriteria: terletak di penjuru/tepi dinding, tidak menghalang jalan, dan jauh daripada bahaya.

BACA: 16 kedai runcit atas talian dengan servis penghantaran

2. Letakkan karpet sebagai tanda ruang tersebut merupakan tempat untuk bermain

play-area-karpet
© belchonock / 123RF

 

Jika anda mempunyai karpet dengan warna yang ceria, letakkan di ruang bermain. Ini Ini merupakan penanda mudah bahawa ruang tersebut adalah khas buat anak-anak untuk bermain, dan mereka tidak dibenarkan untuk keluar daripada ruang tersebut. Pastikan karpet tersebut lembut dan selesa serta bukan jenis yang licin sehingga mampu menyebabkan anak-anak mudah terjatuh atau tergelincir ketika lasak bermain.

3. Letakkan rak bertingkat yang menyimpan mainan dengan teratur dan kemas

play-area-rak-bertingkat
© belchonock / 123RF

Untuk ruang yang kecil dan terhad, rak bertingkat yang menyimpan mainan boleh menjimatkan ruang. Untuk keselamatan, pastikan rak bertingkat itu mudah dicapai anak-anak dan kukuh serta tidak mudah runtuh. Rak kayu kecil atau rak serbaguna plastik ialah antara pilihan popular bagi tujuan ini.

Selain itu, pastikan setiap rak mempunyai kategori yang tersendiri, contohnya seperti rak untuk anak patung, rak untuk LEGO, atau rak untuk kereta api agar anda dan anak-anak mudah untuk mencari atau mengemasnya.

4. Gunakan perabot yang bersaiz mini

play-area-perabot-mini.
© belchonock/ 123RF

Jika anda mempunyai kerusi atau bangku dan meja yang bersaiz kecil, letakkannya di ruang bermain agar anak-anak lebih selesa untuk bermain. Jika ada, beanbags juga boleh membantu mencantikkan ruang selain memberi pilihan tambahan untuk anak-anak duduk dan bersantai dengan selesa.

Sebaiknya, pastikan perabot kecil yang digunakan di ruang bermain itu tidak membahayakan anak-anak, seperti coffee table berkaca, kerusi yang tidak begitu mesra kanak-kanak, atau meja kecil berbucu tajam.

5. Lekatkan papan lukis di dinding ruang tersebut

play-area-papan-lukis
© Raul Mellado Ortiz/ 123RF

Kebanyakan ibu bapa mungkin pernah berhadapan dengan masalah anak-anak gemar menconteng dan mengotorkan dinding. Memang lumrah anak-anak kecil untuk melukis dan menconteng sesuka hati bagi meluahkan kreativiti mereka.

Membiarkan anak-anak bebas dalam melukis dan berkarya boleh menyokong daya imaginasi mereka, sekaligus menggalakkan perkembangan mental anak-anak. Namun untuk membersih dan mengecat semula dinding yang telah dikotori bukannya mudah, selain memakan belanja lebih.

play-area-kertas-lukis.
© golf609/ 123RF

Untuk mengelakkan anak-anak daripada menconteng dinding, lekatkan sebuah papan lukis di dinding yang tidak mudah jatuh (dan menjimatkan ruang) untuk mereka melukis dan menconteng dengan bebas. Buat anda yang mempunyai ruang yang luas , boleh juga letakkan papan lukis jenis berdiri setinggi anak-anak jika ada.

Jika tiada papan lukis, anda boleh menampal beberapa helai kertas saiz besar pada dinding dengan tanah liat (clay atau playdough)  yang tidak melekat terlalu kuat sehingga merosakkan dinding serta mudah ditanggal milik anak-anak. Dengan cara ini tiada lagi masalah dinding kotor, dan anak-anak masih boleh meneruskan aktiviti kesukaan mereka tanpa had.

6. Pasang khemah kanak-kanak yang mudah dibina dan disimpan

play-area-khemah-kanak-kanak
© choreograph/ 123RF

Bagi memeriahkan lagi ruang bermain anak-anak, pasang sebuah khemah plastik dengan rekaan istana atau apa sahaja yang boleh menarik minat anak-anak untuk kekal bermain di ruangan tersebut.

Pasang khemah yang mudah dibina, disimpan dan tidak mengganggu ruang. Jika tiada khemah kanak-kanak, anda boleh membina sebuah ‘kubu’ hanya dengan sehelai selimut, kain cadar, atau apa saja kain yang nipis dan tidak terlalu berat.

play-area-pasang-khemah.
© belchonock/ 123RF

Bentukkan kain yang digunakan seperti bentuk khemah dan gantungkannya menggunakan tali  panjang yang diikat pada sebarang pintu atau objek yang berdekatan. Letakkan beberapa buah bantal kecil di dalamnya. Bagi menaikkan seri, hiaskan dengan tanglung kertas atau lampu LED yang berwarna-warni.

BACA: Tip untuk bekerja dari rumah dengan tenang

Dengan terbinanya ruang khas untuk anak-anak bermain di ruang tamu, ia bukan saja boleh memudahkan anda untuk menumpukan lebih perhatian terhadap kerja, tetapi dalam masa yang sama anda boleh mengawasi setiap gerak-geri anak-anak tanpa mengganggu kerja.

Anda tidak perlu berbelanja lebih dan membeli barangan baru bagi membuat ruang bermain untuk anak-anak. Gunakan apa sahaja yang ada dan boleh membantu. Untuk tips yang berkaitan, baca artikel-artikel mengenai gaya hidup di iProperty.com.my.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain