Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 tip untuk menukar rumah sewa menjadi rumah impian

test

Jangan risau, ia dibenarkan oleh tuan rumah dan kosnya juga tidak tinggi.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 5 tips on turning a rental into your dream home oleh Azmah Zakariah.

Setiap orang mengimpikan satu tempat yang boleh dipanggil rumah. Namun, sebelum kewangan kita cukup kukuh untuk membelinya dan masuk ke fasa kedewasaan yang seterusnya, kita perlu melakukan sesuatu mengikut kemampuan kita — menyewa, tapi itu tak bermakna rumah sewa anda harus dibiarkan tidak menarik atau membosankan.

Apabila bercakap tentang menyewa, penting untuk anda semak dahulu beberapa kriteria tertentu. Kita mahukan suatu tempat yang bukan sahaja menyediakan kemudahan – seperti akses kepada pengangkutan awam, berhampiran dengan pejabat dan pusat beli-belah – tetapi juga tempat yang membuatkan kita merasa benar-benar selesa.

Sebagai penyewa, kita sering terbatas dalam menambah citarasa peribadi kita kepada rumah yang disewa. Namun begitu, terdapat tip dan helah yang boleh anda gunakan untuk mencantikkan rumah sewa anda tanpa menimbulkan kemarahan tuan rumah atau lebih buruk lagi, diarahkan keluar.

Anda mungkin belum lagi mampu membeli rumah idaman anda, tapi itu tidak bermakna anda tidak boleh menghias rumah sewa anda seperti rumah sendiri.

Pilih karya seni yang sesuai

© 123rf

Jika anda seorang aficionado fotografi, hiasi dinding yang kosong dengan fotograf landskap. Pilih bingkai dengan rekaan minimalis bagi mengelakkan dinding anda kelihatan semak. Selain itu, anda mahu perhatian tertumpu kepada hasil seni, bukannya kepada bingkai. Jika anda inginkan kelainan, bingkai kanvas juga tidak kurang menarik.

Cuba elakkan daripada menebuk lubang pada dinding rumah sewa. Beli cangkuk dinding dengan pita pelekat dua sisi. Dengan cara itu, anda tak perlu memasang paku pada dinding untuk menggantung apa-apa. Cangkuk dinding dengan pita pelekat dua sisi mudah dilekatkan dan mudah ditanggalkan.

Tambah sentuhan alam semula jadi

© 123rf

Mengekalkan kesihatan yang baik bukan sahaja dengan menjaga diet dan bersenam – kesihatan mental dipengaruhi oleh persekitaran anda, terutamanya di rumah. Rumah yang dihiasi dengan beberapa pokok hias rumah akan memberikan kelegaan mental selepas penat melakukan kerja rumah dan juga dapat menceriakan diri. Biar keajaiban terjadi sendiri sementara anda menyelesaikan rutin harian anda.

Tumbuhan seperti lavender memang cantik dipandang dan amat dikenali kerana manfaatnya dalam mengurangkan stres, dan kerap digunakan dalam produk spa seperti garam mandian, sabun dan lilin. Anda juga boleh cuba menanam pokok lidah mak mentua (snake plants). Ia bagus jika diletakkan di dalam bilik tidur kerana berupaya meningkatkan kualiti udara dalaman dengan menyerap kesemua jenis toksin daripada udara termasuk trikolorotilene, formaldehid, toluene, benzena dan xilena. Yang penting sekali, ia membantu menambah udara segar ke dalam atmosfera. Itu salah satu daripada banyak lagi fungsinya yang lain di samping mengubah karbon dioksida menjadi oksigen!

Tambahkan karakter dengan kertas hias dinding bercorak moden

© 123rf

Ini masalah yang sering dihadapi oleh penyewa: Tinggal di ruang yang suram dengan dinding putih yang kusam. Tak perlu bimbang, ini apa yang boleh anda lakukan untuk membantu menyegarkan suasana rumah sewa anda tanpa perlu mengecat semula.

Satu penyelesaian mudah kepada masalah ini adalah dengan memasang kertas hias dinding yang boleh ditanggalkan. Memasang kertas hias dinding merupakan trend dalam menghiasi rumah masa kini dan ia mampu mengubah keseluruhan wajah dan suasana rumah. Dengan kertas hias dinding, anda akan dapat mencantikkan dinding anda dengan pelbagai tekstur dan corak. Jika anda tidak pasti rekaan mana yang sesuai dengan gaya rumah anda, mulakan dengan menggunakannya sebagai serlahan sebelum memasangnya ke seluruh rumah anda.

Cetakan bunga dan geometri menjadi pilihan ramai masa kini. Corak-corak geometri yang terang, berani serta moden membantu mencipta ilusi kedalaman dan amat bersesuaian untuk apa saja bilik yang memerlukan sentuhan juruhias dalam. Jika anda menginginkan sesuatu yang lebih lembut, pertimbangkan corak bunga-bungaan – bukan seperti yang anda lihat dalam filem Hollywood, tetapi rekaan yang lebih terkini dengan warna-warna lembut dan cetakan minimalis.

Buat dinding serlahan

© Getty Images/iStockphoto

Anda bukan peminat kertas hias dinding tetapi masih ingin menceriakan dinding putih atau mengecat kesan-kesan lumut yang menjengkelkan anda? Minta izin daripada tuan rumah anda untuk membuat satu dinding serlahan dan nyatakan bahawa anda akan mengecatnya semula seperti asal apabila tempoh sewaan anda tamat.

Untuk mereka yang bertuah mendapat “lampu hijau” daripada tuan rumah, berikut ini kami sertakan beberapa tip yang mudah:

  1. Buat satu tumpuan utama. Dinding yang anda pilih harus merupakan benda pertama yang anda nampak sebaik saja menjejak kaki ke dalam bilik.
  2. Kemudian, pilih warna yang anda gemari. Jika anda mahu ruang anda mengujakan sesiapa saja yang memandang, pilih warna-warna terang dan hangat seperti merah, oren atau kuning, Gunakan warna-warna sejuk untuk suasana tenang dan tenteram.
  3. Jika ruang tamu anda kecil, pilih warna yang lebih cerah kerana ia akan mencipta ilusi ruang yang luas.

Bentangkan karpet

© 123rf

Pilihan karpet bukan sahaja tentang rekaannya. Keselesaan apabila memijaknya juga perlu anda pertimbangkan. Jika anda terasa seperti memijak awan, maka tahniah diucapkan, anda baru saja menemui karpet yang paling sesuai untuk anda.

Namun begitu, amat disyorkan supaya senaraikan karpet akhir sekali – beli selepas anda selesai mendapatkan semua perabot yang diperlukan – supaya anda boleh mengukur panjang dan lebar ruangan dengan tepat. Satu kesilapan yang biasa berlaku ialah membelinya terlalu awal dan kemudian ia tidak menepati saiz dan tema.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain