Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Di mana nak kitar semula pakaian, e-sisa dan barangan isi rumah di Malaysia

test

Kitar semula adalah satu kaedah pengurusan bahan buangan yang dapat menyelamatkan alam sekitar. Jika anda kini sedang mencari tempat pengumpulan atau tong kitar semula yang berhampiran dengan anda, di sinilah tempatnya. Daripada pakaian, buku-buku serta barangan elektronik, kami senaraikan beberapa tempat di mana anda boleh kitar semula semuanya.

kitar semula
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Where to recycle clothes, e-waste and other household items in Malaysia oleh Aiman A. Rahim.

Tahun seperti 2020 tidak pernah berlaku dalam sejarah. Ia bermula dengan pembakaran hutan di Australia, diikuti dengan pandemik yang masih menjadi isu di serata dunia, dan ditambah pula dengan isu paras air laut dunia yang semakin meningkat. Adakah ini menandakan cara hidup kita tidak lestari? Jelas sekali kita perlu berbuat sesuatu untuk mengubah hidup kita, seperti mengamalkan kitar semula.

Apakah itu kitar semula?

Jika anda baru-baru ini telah melakukan sebarang kerja membersih dan mengemas rumah, pastinya ada barang-barang yang anda ingin buang. Namun, membuang barang-barang ini ke dalam tong sampah bukan hanya sekadar satu pembaziran, malah dapat menjejaskan alam sekitar. Ia sama ada tidak mereput dan kekal di tapak pelupusan hingga akhir zaman, atau mendatangkan kesan sampingan yang memudaratkan. Kitar semula ialah satu proses pengurusan bahan buangan yang dapat mengurangkan jumlah pembuangan sisa pepejal di tapak pelupusan. Bahan-bahan ini diberi nafas baharu, sama ada digunakan semula atau dijadikan bahan baharu. Ini dapat memelihara sumber alam semula jadi dan mengurangkan penggunaan sumber tenaga.

Bagaimana nak kitar semula?

© Ketchana Jedsenarak | 123rf

Caranya mudah. Asingkan sampah anda mengikut jenis dan itu sahaja! Tetapi, bukan sekadar itu. Ramai yang sudah lazim dengan kertas, plastik, logam dan botol kaca, namun kitar semula juga melibatkan bahan lain. Satu perkara yang biasa terlintas di fikiran kita adalah minyak masak. Restoran mamak tidak akan membeli sisa minyak ayam goreng anda untuk digunakan kemudian.

Sebaliknya, ada tempat yang mengambil sisa minyak ini dan memprosesnya untuk kegunaan industri lain. Satu lagi produk isi rumah yang wajar dikitar semula ialah barangan elekronik. Daripada bateri terpakai ke mesin basuh lama, sekiranya tidak dikitar semula dengan baik, ia boleh mengeluarkan bahan kimia yang merbahaya dan meresap ke dalam tanah setelah terurai.

Setelah menyentuh perkara asas, kini kita beralih ke ‘di mana’.

Jika anda menetap di Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Kedah atau Perlis, anda bernasib baik! Majlis perbandaran anda mempunyai sistem pungutan mingguan barang-barang kitar semula selain daripada perkhidmatan pengurusan sisa dan bahan buangan. Ketahui lebih lanjut mengenai jenis-jenis kitar semula yang diambil dan jadual pungutan di kawasan anda dalam laman web mereka.

BACAAN POPULAR:
💑 Apa itu Memorandum of Transfer (MOT) dan duti setem di Malaysia
💸 Membeli rumah di Iskandar Puteri – apa yang harus anda tahu?

1. Pusat Kitar Semula Alam Flora

Ingin mendapat wang tunai dengan sisa buangan? Pusat Kitar Semula Alam Flora adalah tempatnya. Jika anda menetap di kawasan Lembah Klang, pastinya anda pernah melihat trak Alam Flora di sekitar kawasan kejiranan anda. Jika difikirkan, ini sememangnya wajar. Lagipun, mereka memerlukan tempat untuk pelupusan sampah. Periksa waktu urusan kemudahan mereka di sekitar Lembah Klang.

2. IPC Recycling & Buy Back Centre

Sama ada anda kitar semula secara lambak atau hanya sekadar satu tin minuman kosong, pusat kitar semula ini menerima segalanya. Malah, ia merupakan salah sebuah daripada beberapa pusat kitar semula yang turut menerima sisa makanan. Sisa seperti tulang ayam dan sayur-sayuran diproses dan diguna sebagai makanan haiwan dan juga baja kompos.

Dengan sebanyak 15,000 tan sisa makanan (bersamaan 15 juta kilogram!) memenuhi tapak pelupusan sampah kita setiap tahun, ia adalah satu perkhidmatan yang amat diperlukan. Malah mereka juga membayar anda untuk bahan kitar semula tertentu, asalkan anda memiliki jumlah minimum 1kg. Bertempat di perkarangan pusat beli-belah IPC yang popular, ianya lokasi yang baik untuk menghantar bahan-bahan kitar semula (di samping menjana sedikit pendapatan) bagi mereka yang menetap di sekitar daerah Petaling Jaya. Klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai kadar pembelian mereka.

3. Kloth Cares

kitar semula
© Kloth Cares

Perkembangan dunia fesyen membawa isu baharu buat tempat pelupusan kita iaitu sisa tekstil. Memandangkan ramai yang semakin mudah jemu dan membuang pakaian yang tidak lagi diperlukan, udara kita semakin tercemar dengan gas metana yang dilepaskan ke alam sekitar. Kloth Cares giat berusaha bagi mengubah trend ini sejak 2018, dan mendapat gelaran gerakan kitar semula fabrik yang pertama di Malaysia. Hingga kini, inisiatif ini telah berjaya memberi nafas baharu kepada lebih daripada 400,000kg fabrik. Jadi, inilah masa untuk anda mengamalkan konsep Marie Kondo dan menghantar pakaian anda ke salah sebuah daripada 280 Kloth Care Bins di Lembah Klang, Melaka dan Seremban. Klik di sini untuk mencari yang berdekatan anda.

4. Program Kutipan Pakaian H&M

“Hei, saya juga mengambil berat tentang alam sekiar,” teriak para penggemar fesyen di seluruh negara. Maka H&M adalah tempat untuk anda. Dalam usaha melahirkan ‘masa depan fesyen yang lebih lestari’, H&M telah memperkenalkan inisiatif secara global pemberian diskaun bagi setiap pakaian terbuang yang anda bawa. Apa sahaja daripada sehelai stoking mahupun kemeja yang dibeli di pasar malam. Hanya isi semua pakaian terbuang anda ke dalam beg dan dapatkan kupon diskaun 15% sebagai pulangan untuk pembelian barangan H&M seterusnya. Sampai masanya untuk berkorban sedikit demi ganjaran yang lebih.

Terokai hartanah untuk dijual

5. Pengitaran Semula Sisa Elektronik Senheng

Salah satu cabaran hidup dalam abad ke-21 ialah apa yang boleh dilakukan dengan barangan elektronik lama. Program kitar semula Senheng merupakan satu rahmat buat mereka yang ingin membuang peti sejuk lama dan mengosongkan ruang untuk sesuatu yang lebih bermanfaat seperti tumbuhan. Anda juga boleh memilih alatan yang besar diambil terus dari rumah anda. Ataupun, anda juga boleh membawanya ke pusat Senheng yang berhampiran dan menukarnya dengan baucar. Ketahui lebih lanjut mengenai program ini di laman web mereka.

6. e-Sisa Mudah Alih SKMM: Telefon Lama, Nafas Baharu

e-waste-recycling
© Aleksandra Kuznecova | 123rf

Setiap individu di Malaysia rata-ratanya memiliki 2 buah telefon pintar. Dengan nafsu membeli gajet terkini dan pelancaran baharu yang ada seolah-olah setiap minggu, SKMM memerlukan satu jalan bagi menggalakkan pembuangan dan kitar semula peranti lama dengan selamat. Justeru, SKMM telah memperkenalkan kempen Telefon Lama, Nafas Baharu, di mana anda boleh menderma telefon bimbit Nokia atau Sony Ericsson anda yang suatu masa dahulu dianggap canggih. Klik di sini untuk mencari lokasi kutipan di negeri anda.

7. Pusat Kitar Semula Minyak Masak Seluruh Negara

cooking oil recycling
© M R Fakhrurrozi | 123rf

Pernah membuat cucur udang atau menggoreng ayam dan tertanya apa nak buat dengan minyak terpakai? Kebanyakan rakyat Malaysia akan membuangnya ke dalam sinki, menyebabkan paip-paip lama tersumbat dan mengakibatkan perbelanjaan jutaan ringgit untuk kerja pembaikan. Ini adalah satu pembaziran apabila anda sebenarnya boleh menjana pendapatan. Tajria memiliki senarai tempat-tempat yang mengambil minyak terpakai, dan kebanyakannya dibayar secara tunai! Kata orang, sampah anda mungkin berguna untuk orang lain.

Ini bukanlah satu senarai yang lengkap, tetapi permulaan yang baik jika anda ingin kurangkan, guna semula dan kitar semula, sekali gus menjadikan kehidupan yang lestari sebahagian daripada azam tahun 2021 anda. Jika dilihatkan pada situasi terkini, sumber alam semula jadi kita yang terhad amat memerlukannya. Sudah tiba masa kita menjadikan kitar semula sebahagian daripada gaya hidup kita. Jadi teruskan dengan apa yang telah dimulakan pada tahun 2020 dan kitar semula!

Barang-barang yang terpakai juga boleh digunakan untuk menghias rumah anda. Jika anda ingin mendapat inspirasi untuk menghias rumah dengan barangan terpakai, baca artikel ini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain