Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 perkara yang perlu anda tahu sebelum menyewa rumah di Malaysia

test

Dengan begitu banyak iklan rumah dan apartmen untuk disewa di internet, yang manakah patut menjadi pilihan anda? Di sini kami kongsikan beberapa tip untuk membantu anda memilih dengan bijak.

pelaburan-hartanah-kuala-lumpur-
© kinmeng/ 123rf

Artikel ini diterjemah dari 10 things you should know before you rent a house in Malaysia oleh Azmah Zakariah.

Membeli rumah merupakan satu pelaburan yang besar pada masa ini. Ramai orang terutamanya anak-anak muda mengeluh kerana merasakan pemilikan rumah sesuatu yang terlalu sukar dicapai. Maka ramailah yang menyewa sambil menyimpan wang dengan harapan dapat membeli rumah idaman suatu hari nanti.

Sebenarnya, generasi milenium lebih suka menyewa berbanding membeli rumah kerana menyewa memberikan mereka fleksibiliti untuk berpindah dan memilih tempat tinggal yang mereka suka.

Biar apapun alasannya, senarai semak di bawah boleh membantu dalam pemilihan rumah untuk disewa:

1. Apa yang perlu anda tahu sebelum memilih lokasi rumah sewa anda

Perkara pertama yang perlu anda pertimbangkan adalah kawasan yang berpotensi untuk menyewa. Bagi yang bekerja, kawasan kediaman sepatutnya tidak terlalu jauh dari tempat kerja. Jika anda seorang pelajar, anda patut tinggal berhampiran kampus. Ini satu pertimbangan yang praktikal bagi menjimatkan masa dan kos berulang-alik.

Periksa kawasan pilihan anda. Buat sedikit kajian dengan bertanya rakan dan kenalan. Anda juga boleh membuat carian dalam talian, contohnya di iproperty.com.my. Antara perkara yang perlu dipertimbangkan adalah pengangkutan. Adakah mudah untuk mendapatkan pengangkutan awam seperti LRT, MRT, Monorel dan bas? Adakah wujud kemudahan-kemudahan berhampiran yang boleh dikunjungi dengan berjalan kaki? Adakah wujud kedai-kedai untuk membeli barangan dapur, mendobi baju dan sebagainya?

Fakta lain yang perlu ditimbangkan tentang lokasinya adalah jaraknya dari lebuhraya. Kalau anda lebih suka tinggal di kawasan yang sunyi-sepi, anda perlu pilih satu lokasi yang berjarak daripada lebuhraya dan jalan besar.

Ingin tahu kawasan paling popular di Lembah Klang untuk menyewa? Klik di sini.

2. Apa yang perlu anda buat dan tanya ketika mengunjungi unit sewaan

Selepas membuat keputusan tentang kawasan untuk didiami, pilih beberapa unit rumah untuk diperiksa. Ada banyak pilihan rumah dan kondominium untuk di sewa di iProperty. Pilih sahaja mana yang berkenaan.

Kunjungi unit yang anda pilih sebelum membuat keputusan untuk menyewa. Jika anda tak tahan panas, pergi pada waktu petang dan lihat sama ada tingkap-tingkap unit tersebut menghadap matahari petang (kebanyakan telefon pintar mempunyai kompas yang boleh digunakan untuk mencari hala tingkap pada unit tersebut). Jika anda jenis yang mudah terjaga, kunjungi unit tersebut pada waktu malam dan lihat sama ada kejiranan, jiran sekeliling dan bakal rakan serumah anda bising.

© Dinis Tolipov | 123rf

Jika ingin menyewa unit yang mempunyai kemudahan seperti gym, kolam renang dan pusat penjagaan kanak-kanak, ada baiknya anda periksa dahulu kemudahan ini sebelum menandatangani perjanjian sewa.

Jika anda ada kenderaan, periksa sama ada lot letak kereta disediakan dan percuma. Jika anda perlu membayar untuk meletak kereta, tanyakan tentang bayaran bulanannya. Pertimbangkan juga aspek keselamatan; minta izin untuk memeriksa tempat letak kereta bagi memastikan ia selamat dan terang. Jika dibenarkan memilih, pilih lot yang terang dan berhampiran dengan lif atau tangga.

TIP: Jika tidak memandu ke tempat kerja atau tidak mempunyai kereta, pertimbangkan waktu anda berulang-alik dan tambang waktu puncak. Ramai profesional muda tidak memiliki kereta dan bergantung sepenuhnya pada Grab atau Mycar untuk ke tempat kerja. Isu tambang boleh menjadi sesuatu yang membuatkan anda tawar hati untuk menyewa di sesuatu kawasan.

BACA: Bersediakah anda untuk membeli rumah pertama?

3. Periksa kawasan persekitaran dan kejiranan

Perhatikan sama ada kawasan pilihan anda itu selamat, umpamanya untuk berjalan sendirian pada waktu malam. Adakah laluan dan jalan rayanya diterangi lampu? Ini penting terutamanya untuk wanita yang menggunakan pengangkutan awam dan berjalan pulang seorang diri pada waktu malam.

Anda juga patut pertimbangkan perkara lain yang penting bagi anda. Jika gemar berlari, periksa sama ada terdapat taman rekreasi berhampiran rumah sewa terbabit. Lihat 9 taman indah di Lembah Klang yang harus anda kunjungi.

© Thang Wai Yee / 123RF

Kunjungi kemudahan berhampiran seperti kedai barangan runcit, kedai dobi, kafe, restoran dan pasaraya besar bagi mengalami sendiri bagaimana membeli-belah atau keluar makan di kejiranan tersebut pada hari-hari tertentu. Jangan nanti dikejutkan oleh kesesakan orang ramai dan lalu lintas yang tak dijangka pada hujung minggu.

4. Bagaimana untuk mengetahui ia adalah tawaran yang baik

Sebelum pergi melihat rumah sewa, kaji dahulu sewa bulanan yang munasabah dengan bertanya kenalan yang tinggal di kawasan terbabit. Anda juga boleh menyemak penyenaraian yang setara di iproperty.com.my. Ini akan memberi gambaran purata kadar sewaan di kawasan itu dan mengelakkan anda daripada membayar terlalu tinggi.

Nak harga sewaan terbaik? Semak kondo untuk disewa di Lembah Klang dengan kadar sewaan bawah RM2,000 sebulan.

5. Tanya tentang duti setem dan yuran lain

Tanya tentang semua bayaran yang perlu anda buat selain sewa bulanan. Adakah anda perlu membayar bil eletrik dan bil air berasingan? Jika anda ada kereta, adakah perlu membayar sewa bulanan untuk tempat letak kereta?

Selain itu, semasa menandatangani perjanjian, anda akan dikenakan duti setem. Pastikan anda bertanya tentang peratus bayarannya. Di Malaysia, duti setem untuk perjanjian sewa adalah seperti berikut:

Duti bagi setiap RM250 bagi sewa yang melebihi RM2,400 (tahunan):

 • Kurang dari 1 tahun: RM1
 • Antara 1-3 tahun: RM2
 • Melebihi 3 tahun: RM3

Katakan anda menyewa satu unit dengan bayaran RM2,500 sebulan yang mana jumlah tahunannya adalah RM30,000, duti setem bagi tempoh sewaan satu tahun adalah:

 • (Yuran tahunan – RM2,400)/ 250 X RM1
  = (RM30,000 – RM2,400) / RM250 X 1
  = RM110.40

6. Apa itu deposit jaminan?

© Juthamat Yamuangmorn/ 123rf

Sejumlah wang yang disimpan oleh tuan rumah sebagai perlindungan jika penyewa melanggar perjanjian sewa, contohnya dengan mengosongkan unit sewaan lebih awal daripada yang telah dipersetujui ataupun merosakkan hartanah sebelum berpindah keluar. Jika tidak ada sebarang insiden, deposit jaminan akan dipulangkan kepada penyewa selepas perjanjian tamat dan penyewa boleh berpindah keluar.

Ketahui jumlah yang perlu anda bayar sebagai deposit dan sediakan wang tersebut. Biasanya, 2.5 bulan daripada sewa bulanan anda merangkumi dua bulan sewa dan setengah bulan deposit utiliti.

TIP: Ingin mendapatkan kadar sewa lebih rendah? Cuba berunding untuk menyewa bilik atau unit untuk tempoh yang lebih panjang. Biasanya tuan rumah sanggup menyewakan dengan kadar lebih rendah jika anda bersetuju menyewa untuk tempoh minimum dua tahun.

7. Apa yang perlu anda periksa dalam unit sewaan

Sebelum menandatangani perjanjian, periksa dengan teliti segala benda yang ada di dalam unit sewa. Periksa perabot untuk memastikan tidak ada yang rosak. Pastikan kipas, penyaman udara, pemanas air, dapur, peti sejuk, mesin basuh dan peralatan elektrik lain berfungsi dengan baik. Sebaik-baiknya lakukan pemeriksaan ini semasa tuan rumah ada bersama.

Jika ada yang rosak, minta tuan rumah membaikinya sebelum anda masuk. Jika anda berurusan dengan ejen hartanah, minta ejen menyampaikan permintaan anda kepada tuan rumah.

8. Tanya tentang pembaikan rumah

Tanya tuan rumah, jika barang-barang seperti peralatan elektrik dan paip air tidak berfungsi, adakah tuan rumah akan membaikinya? Bolehkah tuan rumah menyenaraikan pembaikan yang akan ditanggung olehnya? Hal ini penting terutama sekali jika bangunan sudah lama kerana pembaikan paip-paip, lekapan dan peralatan lama menelan belanja yang tinggi. Kalau boleh, senaraikan dengan jelas kewajipan tuan rumah dalam perjanjian sewa.

9. Pastikan anda tandatangani Perjanjian Sewa

rental-tenant-agreement
© gettyimages

Perjanjian sewa penting kerana buat masa ini belum ada akta atau undang-undang sewa di Malaysia untuk melindungi penyewa. Jadi pastikan terma dan syarat memberi manfaat kepada anda dan tuan rumah, bukannya kepada tuan rumah sahaja. Jika tidak pasti tentang terma yang perlu terkandung dalam perjanjian sewa, baca panduan terma yang penting dalam perjanjian penyewaan hartanah terlebih dahulu.

Baca perjanjian sewa dengan teliti sebelum menandatanganinya. Jika ada tambahan-tambahan kepada perjanjian (apa yang dipanggil fine print yang biasa ada jika perjanjian disediakan oleh peguam), minta lebih masa untuk anda membacanya atau dapatkan nasihat peguam anda sendiri. Jika ada apa-apa yang tidak jelas, minta penjelasan.

10. Perkara yang patut dan tidak patut dilakukan oleh penyewa

Tanya apa yang boleh dan tidak boleh anda lakukan di unit sewa. Bolehkah anda memasak? Jika menyewa bilik, tanya sama ada anda boleh meletakkan barang-barang peribadi di ruang tamu, dapur, peti sejuk atau halaman rumah. Bolehkah anda memelihara haiwan kesayangan? Tanya tentang house rules. Biasanya kediaman bertingkat tinggi seperti kediaman servis mempunyai peraturan khusus untuk penghuninya.

Jika anda memiliki haiwan kesayangan dan ingin mencari hartanah mesra haiwan kesayangan, baca lima kondo mesra haiwan peliharaan di Kuala Lumpur ini.

Berikut adalah beberapa perkara umum yang perlu dipatuhi:

Sila

 • Jaga kebersihan dan kekemasan unit. Jika anda menyewa bilik, pastikan bilik anda bersih dan kemas.
 • Hormati privasi rakan serumah dan jiran tetangga. Pastikan bunyi TV, permainan komputer, muzik dan lain-lain pada had yang boleh diterima.
 • Jaga barang-barang. Jika sesuatu benda rosak akibat perbuatan anda, baiki atau gantikannya. Jika benda tersebut sesuatu yang di bawah tanggungan tuan rumah, hubungi tuan rumah untuk menguruskannya secepat mungkin.

Jangan: 

 • Ambil/guna/makan/minum apa yang bukan milik anda.
 • Berparti dan membuat bising hingga ke dinihari.
 • Melengahkan bayaran sewa bulanan dan bayaran-bayaran lain.

Apa kata baca pula mengenai senarai semak pindah rumah: 23 tip untuk merancang dan membuat persediaan untuk berpindah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain