Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 servis pemeriksaan rumah ini memudahkan anda untuk periksa defect rumah baharu

test

Periksa defect rumah baharu yang wajib ada dalam senarai semak anda sebelum berpindah. Walaupun pemeriksaan boleh dibuat oleh pemilik sendiri, ia memerlukan kemahiran yang spesifik seperti yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat ini.

servis-periksa-defect-rumah-baru
© gahsoon/ gettyimages

Membeli rumah mungkin merupakan pelaburan tunggal terbesar yang pernah anda buat sepanjang hidup anda. Sebagai pemilik rumah baharu, menentukan keadaan kediaman anda sebelum atau lebih tepat setelah berpindah adalah penting. Memeriksa kecacatan harta benda akan menyelamatkan anda dari kejutan yang mungkin berlaku.

Selain itu, ia akan mengelakkan anda daripada membayar kos pembaikan yang mahal malah pihak pemaju yang akan memperbaiki kecacatan tersebut jika anda mengenal pasti masalah yang ada di rumah tersebut sebelum berpindah masuk. Sekiranya anda membeli rumah baharu dari pemaju, anda boleh membuat tuntutan kepada pemaju untuk bertanggungjawab terhadap kerosakan dalam Tempoh Liabiliti Kecacatan atau Defect Liability Period (DLP). 

Dari cat yang tidak rata hingga jubin lantai yang terkelupas, anda mungkin dibanjiri dengan puluhan ketidaksempurnaan yang terdapat di kediaman anda yang baru diperoleh. Kekurangan kosmetik seperti cat yang tidak rata di dinding, lubang di meja dan seumpamanya mungkin tidak memerlukan pengubahsuaian segera tetapi kecacatan rumah yang kritikal seperti retakan di dinding, kesan air, masalah elektrik, jubin retak dan masalah pintu akan memerlukan pembaikan segera untuk mengelakkan masalah masa depan daripada menghantui anda kembali.

Sama ada celah besar di siling atau perkara kecil seperti cat yang tidak rata, anda perlu memeriksa semua bahagian rumah anda untuk mengetahui kerosakan yang ada. Pemilik kena ingat bahawa tidak semua kecacatan harta benda dapat dilihat dengan mata kasar, ada yang halus dan tersembunyi dan itulah sebabnya penting untuk memeriksa rumah baharu anda dengan teliti dengan bantuan mereka yang mahir. 

Servis pemeriksaan rumah baharu di Malaysia

Servis pemeriksaan rumah baharu di Malaysia
© gahsoon/ gettyimages

Untuk mengelakkan kerosakan rumah yang dimiliki, terutamanya cacat cela yang tersembunyi, disarankan untuk memeriksa rumah anda secara sistematik. Bagi yang memerlukan khidmat periksa kecacatan rumah baharu, and  boleh semak senarai yang kami telah letak di bawah ini sebagai rujukan di masa akan datang.

1. Acepro Home Inspection

Acepro Home Inspection merupakan salah satu syarikat pemeriksaan defect yang terkenal dan dipercayai oleh projek-projek besar seperti KL Gateway Premium Residences, Dorsett Residences dan The Havre Bukit Jalil. Mereka mempunyai pengalaman dalam memeriksa defect premis lebih daripada 137 unit premis dari sebuah rumah kecil sehinggalah sebuah bangunan besar. 

Perkhidmatan pemeriksaan penuh Acepro merangkumi bahagian seni bina, elektrik dan mekanikal di rumah. Menggunakan alat yang tepat untuk memeriksa dan memastikan pemeriksaan mencapai standard dan kualiti yang memenuhi piawai QLASSIC sebagai rujukan panduan dalam pemeriksaan kecacatan. Piawai QLASSIC adalah Sistem Penilaian Kualiti untuk kerja pembinaan bangunan yang dibangunkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) Malaysia. 

Pihak Acepro memeriksa dan menguji semua komponen dan kelengkapan rumah seperti pintu, tingkap, dinding, siling, tangga, balkoni, perabot, lampu dan power point, paip dan kelengkapan kebersihan untuk memastikannya berfungsi dalam keadaan baik. Berikut adalah perkhidmatan yang termasuk di dalam servis pemeriksaan rumah baharu yang disediakan oleh Acepro:

  • Pemeriksaan Senibina

Lantai, dinding, siling, pintu, tingkap, tangga, perabot

  • Pemeriksaan Mekanikal dan Elektrik

Lampu, kuasa, suis dan soket, paip dan kelengkapan kebersihan

  • Pemeriksaan Pematuhan Spesifikasi Rumah

Pengukuran saiz kawasan dan pemeriksaan kuantiti senarai yang sesuai

  • Pembentangan Dapatan Kecacatan

Soroti penemuan kecacatan di lokasi dan sesi soal jawab

  • Laporan Pemeriksaan Kecacatan

Laporan salinan cetak (hardcopy) dan digital tersedia untuk anda kirimkan lebih lanjut kepada pemaju

  • Laporan Pematuhan Spesifikasi Bangunan

Laporan salinan cetak dan digital tersedia untuk anda kirimkan lebih lanjut kepada pemaju

  • Perkhidmatan Pemeriksaan Semula (Pilihan)

Perkhidmatan Pasca Pemeriksaan: Pemeriksaan kedua mengenai kecacatan yang dilaporkan semasa pembetulan dan menghadiri pemeriksaan bersama dengan pemaju. 

Lokasi: Tidak dinyatakan

Telefon/ e-mel: E-melkan kepada [email protected] untuk sebarang info dan pertanyaan.

BACA: Cara memasang bekalan air, elektrik, IWK dan utiliti lain di rumah baru anda

2. Canaan Building Inspection

Canaan Building Inspection
© Canaan Building Inspection

Canaan Building Inspection ditubuhkan dan diasaskan oleh Sr Joshua Kang dan pasukannya pada tahun 2012 yang telah mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun dalam Penilaian Kualiti Pembinaan dan Pemeriksaan Bangunan. Syarikat ini telah melakukan pemeriksaan lebih dari 20,000 rumah serta bangunan di seluruh negara. Ini melayakkan pihak Canaan memperolehi beberapa anugerah dan pengiktirafan dari pihak QLASSIC, CIBD Malaysia dan InterNACHI Certificate.

Pemeriksa mereka dilatih secara profesional dan berdaftar dengan Royal Institution Surveyors of Malaysia (RISM) dan anggota InterNACHI (USA). Laporan pemeriksaan turut diakui dan diluluskan secara sah. Pembeli rumah dialu-alukan untuk terlibat dalam proses pemeriksaan mereka untuk keterangan yang lebih lanjut tentang cacat cela yang ada. Ringkasan pemeriksaan akan diberi penerangan setelah selesai pemeriksaan di lokasi. 

Sementara itu, laporan profesional akan siap dalam tempoh tiga hari bekerja sahaja. Laporan pemeriksaan profesional akan dapat mengesan kecacatan dan pengerjaan yang buruk, menjimatkan kos pembaikan yang tidak perlu dan memberi nasihat mengenai kos kerja pembetulan.

Lokasi: B-8, 17, Jalan PJU 1A/7, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor.

Telefon/ e-mel: Hubungi talian  +603-7831 0925 atau e-emelkan kepada [email protected] untuk sebarang info dan pertanyaan.

3. Defect Squad

Defect Squad
© Defect Squad

Syarikat yang kian membangun dengan membuat servis pemeriksaan rumah baharu dengan menawarkan khidmat profesional daripada jurutera yang terlatih dan diiktiraf oleh Board of Engineers Malaysia (BEM) dan The Institution of Engineers Malaysia (IEM). Walaupun belum mempunyai client yang besar, tetapi Defect Squad ternyata mendapat tempat dalam kalangan orang ramai kerana menawarkan harga yang agak rendah berbanding syarikat yang lain dalam industri ini. 

Harga yang ditawarkan bermula serendah RM200 untuk rumah keluasan 800 kps. Harga adalah bergantung dengan keluasan rumah pelanggan dan perkhidmatan mereka tidak mencecah ribuan ringgit Malaysia. 

Pihak Defect Squad juga menggunakan drone dan thermal camera untuk memudahkan kerja pemeriksaan mereka yang dikatakan lebih laju dengan penggunaan teknologi ini. Perkhidmatan Defect Squad ini sesuai untuk mereka yang menginginkan perkhidmatan pemeriksaan kecacatan rumah yang berpatutan dan memenuhi keperluan mereka. 

Lokasi: D-01-7, Selangorku PR1MA Lakefront Homes, Persiaran Sepang, Cyber 11, 63000 Cyberjaya, Selangor. 

Telefon/ e-mel: Hubungi talian +6017-400 4492 atau e-melkan kepada [email protected] untuk sebarang info dan pertanyaan.

4. Home Inspection Malaysia

Home Inspection mempunyai lima cawangan yang terletak bukan sahaja di Kuala Lumpur dan Selangor malah di Pulau Pinang, Johor serta Sabah. Pelanggan sebelum ini rata-rata memberikan rating lima bintang terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh syarikat ini.

Mereka menyediakan pasukan pemeriksa rumah profesional yang mencari kecacatan dengan terbaik demi kepuasan pelanggan. Pasukan pemeriksaan akan memeriksa harta tanah pelanggan mengikut standard kualiti industri. Sekiranya kerja-kerja yang diberikan tidak memuaskan, Home Inspection akan memberi komen dalam laporan kecacatan terakhir sehingga pemaju dapat melakukan kerja-kerja pembetulan yang diperlukan. 

Harga perkhidmatan bermula serendah RM500 kerana mereka menggunakan alat khas untuk mengenal pasti kecacatan keutamaan tinggi yang membantu menjimatkan kos pembaikan pelanggan di masa hadapan. 

Kerja-kerja pemeriksaan rumah secara menyeluruh adalah agak singkat dalam tiga hingga empat  jam dan  laporan kecacatan menyeluruh akan diberikan dalam masa tiga hari. Pemilik hartanah dijemput untuk menghadiri proses pemeriksaan di mana pemeriksa akan memberikan laporan lisan mengenai produk yang dikenal pasti untuk memudahkan pemilik memahami masalah yang dihadapi. 

Lokasi: Level 15.01, 1 First Avenue, 2A, Dataran Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor.

Telefon/ e-mel: Hubungi talian +6016-578 1698 atau e-melkan kepada [email protected] untuk sebarang info dan pertanyaan. 

5. I-Home Inspector

I-Home Inspection
© I-Home Inspection

Bukan sahaja mempunyai cawangan di Kuala Lumpur dan Selangor, I-Home Inspector juga telah memperluas target pelanggannya ke Johor dan Penang. Dengan adanya klien seperti PR1MA, Sunway Property, Gamuda Land dan Sime Darby Property, ini telah membuktikan keunggulan syarikat ini. 

Bukan hanya memfokuskan kepada syarikat besar, tetapi mereka juga menawarkan perkhidmatan memeriksa defect rumah yang berkualiti tinggi dengan adanya pekerja yang terlatih dan memenuhi piawaian QLASSIC. Menyediakan perkhidmatan tujuh hari seminggu yang memudahkan orang ramai mendapatkan slot perkhidmatan mereka. 

I-Home Inspector mengambil masa selama dua sehingga 3 jam untuk membuat pemeriksaan menyeluruh dengan adanya peralatan yang tepat untuk memudahkan kerja mereka. Bukan itu sahaja, I-Home Inspector turut membantu pelanggan untuk mengisi borang “Detect List” yang akan diserahkan kepada pemaju. Penyediaan laporan beserta gambar akan disiapkan dalam jangka masa tiga sehingga empat hari sahaja.

Lokasi: No 12A, Jalan Bukit Semenyih 3, Taman Bukit Semenyih Semenyih, 43500 Kajang, Selangor.

Telefon/ e-mel:  Whatsapp ke talian  +6019-239 1287 atau e-melkan kepada [email protected] untuk sebarang info dan pertanyaan. 

6. Malaysia Defects Inspection Service

Malaysia Defects Inspection Service
© Malaysia Defects Inspection Service

Malaysia Defects Inspection Service yang telah beroperasi sejak tahun 2019 adalah syarikat yang menawarkan khidmat pemeriksaan defect rumah antara yang termurah di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Mereka menawarkan perkhidmatan pemeriksaan defect yang merangkumi kemasan dan pembuatan pada struktur seperti dinding dan jubin.

Mereka juga memastikan semua keadaan rumah pada tahap kebersihan yang maksimum dan peralatan berfungsi dengan baik. Malaysia Defects Inspection Service turut melakukan pemeriksaan menyeluruh terhadap air bertakung, kebocoran, pengumpulan air untuk mengelakkan masalah yang lebih besar.

Mereka menawarkan harga serendah RM238 mengikut keluasan rumah baharu anda. Walaupun menawarkan harga yang rendah, tetapi mereka mempunyai kemahiran dalam memeriksa rumah dan sudah semestinya memenuhi piawaian QLASSICSyarikat ini beroperasi dari hari Isnin sehingga Ahad untuk membolehkan pelanggan mudah mendapatkan slot dengan harga yang lebih rendah.

Lokasi: Tidak dinyatakan 

Telefon/ e-mel: Hubungi talian +60 16-819 211 untuk sebarang info dan pertanyaan.

BACA: Komersial vs kediaman: Boleh tak saya tukar status hartanah komersial ke kediaman?

7. Property Defect Solution

Property Defect Solution merupakan syarikat yang masih berkembang dan berpusat di Sepang. Walaupun tidak sebesar syarikat lain dalam industri ini, mereka menawarkan perkhidmatan setanding dengan yang lain dengan mementingkan servis mesra pelanggan. Mereka hanya memfokuskan kepada pemilik rumah baharu dan tidak seperti syarikat lain yang menyediakan perkhidmatan untuk sebuah bangunan. 

Mereka telah mula beroperasi sejak tahun lalu dan rata-rata pelanggan memberikan rating sebanyak lima bintang. Servis mereka yang beroperasi tujuh hari seminggu, dari pukul 9 pagi sehingga pukul 10 malam. Waktu operasi mereka membuatkan pelanggan dapat memilih waktu yang sesuai untuk mereka melakukan pemeriksaan rumah. 

Perkhidmatan yang ditawarkan adalah pada harga yang berpatutan dan mereka menawarkan harga serendah RM350 untuk rumah teres dua tingkat. Ini cukup sesuai bagi mereka yang tinggal di kawasan yang berdekatan dan mempunyai bajet yang berpatutan sebelum memasuki rumah baharu. 

Lokasi: No.30, Jalan Salak Indah 3, Taman Salak Indah, 43900 Sepang, Selangor.

Telefon/ e-mel: Hubungi talian +6017-627 3671 untuk sebarang info dan pertanyaan.

8. Servis Hero

Servis Hero adalah aplikasi mudah alih terkemuka untuk mencari penyedia perkhidmatan tempatan seperti pembersih, pembantu sambilan, juruelektrik, pakar penyaman udara, tukang paip dan termasuklah servis pemeriksaaan rumah. Aplikasi ini bukan sahaja digunakan oleh orang ramai malah ia turut bekerjasama dengan syarikat-syarikat besar seperti Grab, Sime Darby Property, Allianz, Gamuda Land dan Ecoworld. 

Syarikat ini yakin mereka menawarkan perkhidmatan yang berkelas tinggi kerana semua pemeriksa mereka mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya tiga tahun dalam pembangunan dan pembinaan. Setiap pemeriksa wajib lulus proses pemeriksaan kelayakan dan kemahiran pihak Servis Hero untuk memenuhi standard yang sewajarnya. 

Harga perkhidmatan mereka bermula dari RM599 bagi rumah bertingkat tinggi yang berkeluasan kurang dari 2,000 kps manakala harga bermula RM699 bagi rumah teres berkeluasan kurang dari  2,000 kps. Pihak Servis Hero juga menyediakan jaminan sehingga RM5,000 untuk kerosakan yang tidak berjaya dikenal pasti semasa proses defect rumah dijalankan oleh pihak mereka.

Lokasi: Lot 4-401, Level 4 Starling Mall No, 6, Jalan SS 21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor.

Telefon/ e-mel: Hubungi talian +603-8408 1345 atau Whataspp ke talian +6017-4344376 untuk sebarang info dan pertanyaan.

9. Top Haus Home Inspection

Top Haus Home Inspection
© Top Haus Home Inspection

Top Haus Home Inspection adalah sebuah syarikat yang ditubuhkan pada bulan Mac 2019 dengan visi untuk meningkatkan kualiti hartanah hingga ke standard kualiti industri tertinggi. Ia juga menjalankan kerjasama bersama beberapa projek besar seperti Aria Luxury Apartment, Lumi Tropicana, Lakefront Residence dan Sky Suites@KLCC

Ia juga syarikat yang menyediakan perkhidmatan pemeriksaan kecacatan untuk semua jenis bangunan termasuk kediaman, komersial dan perindustrian. Mereka membantu pemilik untuk mengenal pasti dan mencatat semua kerosakan yang terdapat pada keseluruhan keadaan harta benda, dari tanah baharu hingga hartanah sekunder (sub-sale). 

Ia mempunyai pasukan pemeriksa QLASSIC yang diperakui dengan kepakaran dalam jaminan kualiti  pemeriksaan kualiti, pembinaan bangunan, paip, kejuruteraan mekanikal dan elektrikal, dan akan memastikan bahawa setiap pemeriksaan dilakukan dengan ketepatan dan perincian yang tinggi. Penemuan defect adalah berdasarkan pada Standard Industri Pembinaan (CIS 7: 2014) dan piawaian QLASSIC oleh CIDB.

Lokasi: Level 41, Vista Tower, The Intermark, 348, Jalan Tun Razak, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan. 

Telefon/ e-mel: Hubungi talian +6018-239 7678 atau e-melkan kepada [email protected] untuk sebarang info dan pertanyaan.

BACA: Cara tukar nama geran rumah dan kos yang terlibat

Meskipun banyak syarikat yang menawarkan servis perkhidmatan pemeriksaan kecacatan rumahi, masih ada sesetengah pemilik rumah yang merasakan mereka hanya membazir jika mengupah syarikat-syarikat seperti disenaraikan diatas ini untuk melakukan pemeriksaan. Mereka beranggapan diri mereka sudah cukup mahir untuk melakukan pemeriksaan sendiri tanpa bantuan oleh pihak profesional.

Haruslah diingat bahawa bukan semua kerosakan kita boleh kenal pasti dengan mata kasar walaupun rumah yang kita beli kelihatan sempurna. Banyak lagi yang perlu kita tahu dalam membuat pemeriksaan defect rumah ini.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain