Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Senarai pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2021 (tahun taksiran 2020)

test

Untuk e-Filing 2021 (tahun taksiran 2020), jom kita lihat 17 jenis pelepasan cukai pendapatan supaya anda boleh buat tuntutan semaksima mungkin berdasarkan kadar pelepasan yang telah ditetapkan.

Senarai pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2021 (tahun taksiran 2020)
© ?????? ???????/ 123RF

BACA ARTIKEL TERKINI: Senarai pelepasan cukai pendapatan untuk e-filing LHDN tahun taksiran 2021 (2022)

Secara amnya, cukai langsung ialah cukai yang dikenakan ke atas pendapatan individu atau syarikat. Cukai tersebut dibayar secara terus kepada kerajaan. Contoh cukai langsung ialah cukai pendapatan dan cukai keuntungan hartanah. Badan berkanun yang mengenakan cukai langsung ialah Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN). 

Di Malaysia, pendapatan individu akan dikira berdasarkan tahun semasa. Tahun taksiran ialah tahun mengikut kalendar tahunan. Sebagai contoh, tahun taksiran 2020 adalah berakhir pada 31 Disember 2020. Justeru, setiap hujung tahun, individu yang mempunyai pendapatan melebihi RM34,000 setahun pasti sibuk berkira-kira dan mencongak jumlah cukai yang harus dibayar pada tahun tersebut.

Sebelum ini LHDN telah menunda tarikh akhir  pembayaran cukai ke tarikh 30 Jun 2020 untuk sistem manual dan juga LHDN e-Filing bagi memberi kelonggaran kepada rakyat akibat penularan pandemik COVID-19. Bagi tahun taksiran 2020, kerajaan telah memperluas dan menaikkan had pelepasan cukai pendapatan individu melalui Belanjawan 2021 bagi meringankan beban rakyat yang masih terkesan dengan keadaan semasa.

Beza taksiran 2019 vs 2020

Ada insentif baharu yang diperkenalkan bagi pelepasan cukai taksiran 2020 berbanding tahun sebelumnya, seperti:

 • Pelepasan Cukai Istimewa Penjana sebanyak RM2,500 bagi pembelian komputer peribadi, telefon pintar atau tablet yang efektif pada tarikh 1 Jun 2020.
 • Pelepasan Cukai Baru Penjana sebanyak RM1,000, iaitu bagi pelepasan cukai untuk perbelanjaan perjalanan dalam negara.
 • Pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM1,000 yang telah diberikan ke atas perbelanjaan melancong dalam negara juga akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021.
 • Pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)/ Real Property Gains Tax (RPGT) untuk jualan rumah kediaman yang terhad kepada tiga buah rumah.

BACAAN POPULAR:
💰 Bantuan kerajaan, subsidi, dan insentif kewangan daripada Belanjawan 2021. 
 🏘️ Berita baik! Ikuti inisiatif Belanjawan 2021 untuk perumahan di sini.

Bagi memudahkan anda membuat perancangan cukai dan menguruskan cukai dengan teratur, berikut adalah senarai pelepasan cukai yang dibahagikan mengikut beberapa kategori utama.

1. Individu

 • Individu dan saudara tanggungan

Pelepasan cukai sebanyak RM9,000 secara automatik setiap kali anda mengisi borang LHDN e-Filing

2. Individu OKU

Setiap Orang Kurang Upaya (OKU) dapat pengecualian cukai tambahan sebanyak RM6,000 dengan syarat beliau disahkan secara bertulis oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebagai seorang yang kurang upaya.

BACA: Beza CCRIS dan CTOS: Sama macam blacklist ke? Macam mana nak semak?

3. Ibu bapa

pelepasan cukai pendapatan 2020 ibu bapa
© ferli/ 123RF

Beruntungnya kalau sesiapa yang masih ada ibu bapa. Sekiranya anda mengeluarkan belanja kepada mereka, kita layak untuk dapat pelepasan. Sudahlah dapat pahala, pelepasan ini menjadi rahmat pula.

 • Perubatan, keperluan khas dan penjagaan ibu bapa

Sekiranya terdapat pengamal perubatan yang berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia (MPM) yang mengesahkan bahawa keadaan kesihatan ibu bapa anda memerlukan rawatan yang spesifik, sebarang kos yang telah dibelanjakan untuk membeli keperluan peralatan atau kos penjagaan ibu bapa anda yang mempunyai bukti dokumen atau resit, anda berhak menuntut maksimum pelepasan sebanyak RM5,000.

 • Ibu bapa yang masih sihat

Jika ibu bapa anda tiada sebarang masalah kesihatan, anda boleh juga menuntut pelepasan sebanyak RM3,000 ; RM1,500 bagi ibu dan RM1,500 bagi bapa anda. Walaubagaimanapun, anda perlu memastikan bahawa tiada adik beradik lain yang membuat tuntutan pada masa yang sama.

Namun, syarat-syarat yang berikut perlu dipenuhi untuk membuat sebarang tuntutan pelepasan:

 • Anak kandung dan anak angkat yang telah diiktiraf oleh undang-undang.
 • Tidak membuat tuntutan bagi penjagaan ibu bapa yang memerlukan rawatan perubatan, khidmat penjagaan khas, dan keperluan khas.
 • Jumlah pelepasan perlu dibahagikan sama rata mengikut bilangan individu yang menuntut berhubung ibu atau bapa yang sama. Sekiranya, yang menuntut pelepasan adalah lebih daripada seorang individu, maka jumlahnya akan dibahagi sama rata. Contohnya, tuntutan RM 3,000 ke atas kedua ibu bapa yang sama oleh dua orang adik beradik, maka pelepasan sebanyak RM1,500 sahaja layak dituntut setiap orang.
 • Layak ke atas ibu dan/atau bapa yang berusia 60 tahun atau ke atas (pada bila-bila masa dalam tahun taksiran), dan merupakan penduduk tetap di Malaysia.
 • Jumlah tuntutan pelepasan tidak melebihi RM24,000 seorang bagi tahun taksiran berkenaan bagi pendapatan tahunan mengambil kira semua punca sama ada dikenakan cukai atau tidak bagi setiap ibu atau bapa.
 • Layak hanya bagi kategori perbelanjaan yang dikeluarkan ke atas ibu bapa kandung dan juga ibu bapa angkat yang telah disahkan oleh pihak berkuasa, jika individu tersebut adalah anak angkat. Bagi kategori ini, ibu bapa tiri adalah tidak layak.

4. Peralatan alat sokongan asas

Pelepasan cukai sehinga RM6,000 boleh dituntut untuk pembelian peralatan sokongan khas, tidak kira sama untuk kegunaan diri individu, suami isteri, anak atau ibu bapa OKU.

Mereka perlulah berdaftar dengan JKM sebagai OKU dan antara alat sokongan asas adalah:

 • kerusi roda
 • kaki palsu
 • mesin Hemodialisis
 • alat pendengaran
 • tidak termasuk kanta lekap (contact lens) dan cermin mata.

5. Yuran pengajian diri sendiri

pelepasan cukai pendapatan 2020 yuran pengajian
©Torwai Suebsri/ 123RF

Jika anda menyambung belajar sama ada di peringkat Diploma ataupun Ijazah Sarjana Muda, Sarjana ataupun Doktor Falsafah (PHD) dengan menggunakan wang sendiri untuk membayar yuran anda layak dapat pelepasan maksimum sebanyak RM7,000. Walaubagaimanapun, syarat-syarat ini hendaklah diikuti untuk layak mendapat pelepasan ini :

 • Pengajian di mana-mana badan profesional di Malaysia atau institusi tempatan yang diiktiraf oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) atau diluluskan oleh Menteri Kewangan. 
 • Bagi bidang perakaunan, undang-undang dan kewangan Islam, pengajian yang diikuti perlu mendapat kelulusan oleh Bank Negara Malaysia  (BNM) atau Suruhanjaya Sekuriti termasuk bidang yang berkaitan kemahiran, vokasional, saintifik, teknikal, industri atau teknologi adalah layak mendapat pelepasan.

6. Sakit kritikal, sukar diubati dan pemeriksaan kesihatan penuh 

 • Sakit kritikal atau sukar diubati

Individu, pasangan atau anak boleh mendapat pelepasan cukai maksimum sebanyak RM6,000 sekiranya berbelanja bagi menjalani rawatan perubatan penyakit serius atau sukar diubati sama ada dihidapi  seperti Parkinson, sindrom AIDS, leukemia, penyakit buah pinggang, barah dan lain-lain penyakit yang serupa. Ini juga merangkumi kos rawatan kesuburan

Bagi penyakit serius termasuk sindrom ‘ain-lain penyakit yang serupa’ termasuk Pulmonari Hypertension, serangan jantung, penyakit hati kronik, trauma kepala dengan defisit neurologikal, Fulminant Viral Hepatitis, melepuh dan melecur yang keterlaluan, ketumbuhan otak dan kecacatan kepada pembuluh darah, pemotongan kaki dan / atau tangan dan pemindahan organ utama. 

Kesemua resit rawatan perubatan serta surat perakuan yang dikeluarkan oleh pengamal perubatan yang berdaftar dengan MPM hendaklah disimpan untuk tujuan rekod dan dokumentasi.

 • Pemeriksaan perubatan penuh (medical checkup)

Pelepasan cukai maksimum terhad RM500 diberikan kepada individu, pasangan atau anak-anak bagi pemeriksaan perubatan penuh yang dilakukan di mana-mana pusat perubatan bertauliah yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

7. Gaya hidup

lhdn pelepasan cukai lhdn 2020 gaya hidup
© marctran / 123RF

Anda layak dapat pelepasan cukai maksimum sebanyak RM2,500 sekiranya anda ada membeli peralatan (sepanjang tahun 2020) untuk individu, suami steri anda atau anak seperti senarai berikut : 

 • Bahan bacaan seperti buku, jurnal, majalah, suratkhabar.
 • Komputer peribadi, telefon pintar atau tablet.
 • Menyertai keahlian gimnasium dan membeli peralatan sukan.
 • Langganan internet

Anda perlu menyimpan resit perbelanjaan yang sah dengan baik.

Yang terkini, kerajaan melalui Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI), telah menunda tarikh akhir pelepasan cukai untuk pembelian telefon bimbit, komputer dan tablet yang telah berakhir pada 31 Disember 2020 hingga satu tahun lagi, hingga 31 Disember 2021.

8. SSPN 

Bagi Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN), pencarum boleh mendapatkan pelepasan cukai bagi simpanan atau tabungan bersih tahunan sehingga RM8,000 bagi kedua-dua jenis akaun SSPN-i dan SSPN-i Plus. Selain itu, pencarum akaun SSPN-i Plus juga boleh menikmati pelepasan tambahan cukai pendapatan sehingga RM 11,000 bagi sumbangan Takaful.  Untuk makluman, skim ini juga tidak berisiko kerana dijamin oleh kerajaan dan patuh syariah serta dividen yang diterima bagi kedua-dua jenis akaun SSPN-i dan SSPN-i Plus jugatidak akan dikenakan cukai.

9. Tanggungan isteri dan alimoni kepada bekas isteri

Bagi isteri yang tidak bekerja atau mempunyai jumlah pendapatan yang tidak mencapai jumlah minimum dikenakan cukai, si suami boleh menuntut pelepasan cukai ke atas isteri sebanyak RM4,000 dan sebaliknya dengan syarat hanya seorang isteri sahaja yang boleh membuat tuntutan walaupun suami memiliki lebih dari seorang isteri.

Sebagai tambahan, jumlah pelepasan sebanyak maksimum RM4,000 layak dituntut bagi suami yang ada membuat bayaran nafkah atau alimoni kepada bekas isteri. Walaubagaimanapun, ianya tidak layak dikira sebagai pelepasan cukai bagi bayaran nafkah atau alimoni secara sukarela kepada bekas isteri di bawah perjanjian bersama tanpa sebarang perjanjian berekod yang disahkan undang-undang.

10. Suami isteri OKU

pelepasan cukai pendapatan lhdn 2020 oku
© Luca Bertolli/ 123RF

Sekiranya suami atau isteri menanggung pasangan kelainan upaya, anda layak mendapat pelepasan sebanyak RM3,500. Walaubagaimanapun, ianya perlu mendapatkan pengesahan JKM.

11. Tanggungan anak-anak

 • Anak < 18 tahun 

Pelepasan sebanyak RM2,000 seorang bagi anak yang belum berkahwin dan berumur di bawah 18 tahun pada bila-bila masa dalam tahun taksiran.

 • Anak > 18 tahun 

Pelepasan RM2,000 bagi setiap orang anak. Ia layak dituntut oleh ibu atau bapa yang mempunyai anak atau anak-anak yang berumur 18 tahun ke atas, yang masih belum berkahwin serta mengikuti pengajian pada tahun taksiran seperti sijil kemahiran, pra-ijazah, persediaan, pra-ijazah, A-level, matrikulasi.

Manakala  pelepesan cukai sehinggga RM8,000  diberikan jika anda mempunyai anak atau anak-anak yang belum berkahwin, yang berumur 18 tahun ke atas, dan memenuhi syarat-syarat yang berikut:

 • Kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh KPT.
 • Mengikuti pengajian tinggi sepenuh masa seperti diploma, ijazah sarjana muda di kolej, universiti atau institut pelajaran lain yang serupa dengannya di Malaysia.
 • Mengikuti kursus sepenuh masa di luar Malaysia di peringkat ijazah termasuk ijazah di peringkat sarjana atau kedoktoran atau yang setaraf dengannya.
 • Individu berkhidmat di bawah satu ikatan artikel atau indentur bagi memperolehi kelayakan perdagangan atau profesion di Malaysia.
 • Anak OKU

Bagi ibu bapa yang menanggung anak OKU layak mendapat pelepasan sehingga RM6,000. Bagi tujuan ini, ibu bapa juga perlu mendapatkan pengesahan JKM.

 • Anak OKU > 18 tahun yang masih belajar

Tambahan pelepasan cukai sebanyak RM8,000 diberikan kepada ibu bapa yang mempunyai atau menjaga anak kelainan upaya yang belum berkahwin, berumur 18 tahun ke atas, dan memenuhi syarat-syarat berikut:

 • Mengikuti pengajian tinggi secara sepenuh samada diploma, ijazah, sarjana muda di kolej, universiti atau institut pelajaran lain yang serupa dengannya di Malaysia.
 • Mengikuti kursus sepenuh masa di luar Malaysia di peringkat ijazah termasuklah di peringkat sarjana atau kedoktoran.
 • Individu berkhidmat di bawah indentur atau satu ikatan artikel yang mengikuti kursus di institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh KPT bagi memperoleh kelayakan perdagangan atau profesion di Malaysia.

BACA: 7 cara simpan dan labur duit raya anak anda. No. 7 paling menarik!

12. Pembelian peralatan penyusuan

lhn pelepasan cukai 2020 pembelian pam susu
© paulphoto/ 123RF

Pelepasan sehingga RM1,000 hanya untuk wanita yang memenuhi syarat-syarat yang berikut:

 • Merupakan ibu yang menyusukan anak
 • Disokong dengan resit pembelian yang sah bagi perbelanjaan yang dilakukan untuk mendapatkan peralatan penyusuan bagi menyusukan anaknya yang berumur 2 tahun dan ke bawah. Contoh peralatan penyusuan ibu adalah; bekas penyimpanan dan pengumpulan susu, pek ais dan set pam susu dan beg penyejuk atau set penyejuk.
 • Jumlah pelepasan yang diberikan adalah sehingga RM1,000 sahaja walaupun pembelian dilakukan untuk menyusukan lebih daripada seorang anak. Sebagai tambahan, hanya dibenarkan sekali setiap dua tahun taksiran bagi pelepasan kategori ini.

13. Yuran taman asuhan kanak kanak/ tadika

Ibu bapa (suami atau isteri)  yang menghantar anak-anak ke pusat asuhan layak untuk menuntut pengecualian cukai sehingga RM2,000.

14. Insurans nyawa dan KWSP

 • Insurans nyawa

Jumlah pelepasan cukai untuk penjawat awam berpencen ialah sehingga  RM7,000 manakala bagi kategori kakitangan yang lain, seperti kakitangan swasta dan kakitangan awam tidak berpencen, mereka layak untuk menuntut pelepasan cukai terhad RM3,000. Bagi kakitangan awam yang memilih skim pencen, mereka cuma layak untuk menuntut pelepasan bagi bayaran premium insurans atau takaful nyawa sahaja.

 • KWSP/ skim yang diluluskan

Sekiranya kakitangan awam berpencen membuat caruman tersebut secara sukarela, mereka tidak layak menuntut pelepasan ke atas bayaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Manakala bagi kakitangan awam yang tidak berpencen atau kakitangan swasta, mereka layak untuk menuntut pelepasan sehingga RM4,000 bagi caruman KWSP atau skim lain yang diluluskan; iaitu caruman sendiri sahaja dan tidak termasuk caruman majikan. 

BACA: i-Sinar: Apa kelebihan & kekurangan keluar duit KWSP Akaun 1?

15. Insurans perubatan dan pendidikan

Bagi bayaran premium insurans atau takaful polisi pendidikan atau manfaat perubatan sama ada untuk individu, pasangan mahupun anak dibenarkan membuat tuntutan pelepasan cukai. Anda boleh menuntut pelepasan sehingga RM3,000 bagi kategori ini. Insurans perubatan termasuklah kad perubatan  yang mendapat manfaat bayaran caj rawatan dan hospital termasuk manfaat yang melindungi risiko akibat penyakit kritikal.

16.  Skim Persaraan Swasta (SPS)/ Private Retirement Scheme (PRS) dan anuiti tertunda

lhdn pelepasan cukai 2020 skim persaraan sps
© ferli/ 123RF

Mereka yang membuat bayaran premium di dalam skim anuiti tertunda atau menyertai atau membuat caruman ke dalam skim SPS/ PRS yang diluluskan Suruhanjaya Sekuriti akan mendapat pelepasan sebanyak RM3,000. Pelepasan ini ditetapkan untuk berkuatkuasa bermula tahun taksiran 2012 hingga 2021 sahaja. Justeru, rebutlah peluang keemasan ini selagi peluang masih ada.

17. PERKESO

Pelepasan tidak melebihi RM250 diberikan ke atas sumbangan dalam tahun taksiran kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang dibuat oleh individu atau ditanggung mengikut Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969.

BACA: Fahami konsep hibah. Bolehkah rumah yang masih bercagar dihibahkan?

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:
🏡 Skim perumahan kerajaan untuk B40 dan M40.
💳 Kenali jenis pinjaman perumahan di Malaysia.
🤫 Bekas pegawai bank dedah peraturan pinjaman perumahan yang perlu dipatuhi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain