Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Salinan dokumen rumah hilang? Ini yang anda perlu lakukan

test

Anda pemilik rumah tapi langsung tidak menyimpan dokumen hartanah penting atau sudah hilang? Jom ketahui cara dapatkannya semula dalam artikel ini.

salinan dokumen hartanah hilang
© pavelvero | 123RF

Bagi mereka yang sudah memiliki rumah, pastinya anda akan terlibat dengan proses pembelian rumah dan dokumen penting. Walaupun nampak remeh, namun dokumen-dokumen ini sangat penting dan perlu disimpan dengan baik.

Namun, bagaimana pula sekiranya dokumen ini hilang dan tidak dapat dijumpai di mana-mana? Bukan itu sahaja, mungkin juga rumah anda dilanda banjir dan menyebabkan semua dokumen anda gagal diselamatkan.

Apa jua sebabnya, dalam artikel ini kami akan kongsikan bagaimana cara untuk mendapatkan semula dokumen anda. Jom kita bermula!

Mengapa anda perlu mencari semula dokumen hartanah yang hilang?

Sebelum kita pergi lebih lanjut, ayuh kita lihat kepentingan dokumen hartanah ini:

1. Membuktikan anda pemilik yang sah

Dalam apa jua urusan rasmi, kesemua dokumen ini yang menyatakan nama dan maklumat terperinci sangat penting bagi membuktikan anda pemilik yang sah. 

Siapa sangka, jika suatu hari nanti sekiranya hak anda cuba digugat, anda sebagai pemilik yang sah boleh mempertahankan hak di sisi undang-undang dengan mengemukakan dokumen yang lengkap. Selain itu, anda tidak akan dapat menjual atau memindahkan harta anda tanpa geran tanah. 

2. Memudahkan pengurusan harta pusaka

Salah satu masalah yang kerap timbul dalam keluarga ialah pengurusan harta pusaka yang belum selesai. Ingat, walaupun anda tidak bercadang menjual rumah  di masa akan datang, dokumen yang lengkap akan memudahkan pengurusan harta pusaka oleh waris yang terlibat.

Banyak kes pengurusan harta pusaka yang terpaksa memakan masa yang lama kerana isu dokumen yang tidak lengkap, hilang mahupun rosak yang menyukarkan proses ini. Jangan terkejut sekiranya ditambah dengan sikap tidak cakna dan tidak ambil tahu, proses pengurusan harta ini boleh memakan masa hingga bertahun-tahun lamanya.

3. Urusan jual beli rumah mudah dan lebih cepat diselesaikan

Sekiranya anda merancang untuk menjual rumah di masa akan datang, dokumen yang lengkap amat penting bagi melancarkan proses jual beli rumah. Urusan jual beli cepat selesai, anda pun akan lebih cepat menerima bayaran hasil jualan rumah nanti. Sebagai contoh, anda tidak akan dapat menjual atau memindahkan hartanah anda tanpa geran tanah anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai dokumen yang lengkap, proses mencari semula dokumen rumah ini bukannya memakan masa yang pendek!

Pihak untuk dihubungi sekiranya berlaku kehilangan dokumen hartanah

Secara ringkasnya, terdapat beberapa pihak yang akan terlibat dalam proses mencari semula dokumen hartanah yang hilang. Bagi memudahkan proses mencari semula dokumen rumah, dapatkan maklumat untuk menghubungi pihak-pihak ini terlebih dahulu.

Berikut merupakan senarai pihak yang terlibat secara umumnya:

 • Peguam hartanah
 • Pihak bank yang menguruskan pinjaman perumahan
 • Pemaju rumah
 • Pejabat tanah daerah
 • Pihak berkuasa tempatan (PBT)

BACAAN POPULAR:
?  Senarai dokumen yang diperlukan untuk beli rumah di Malaysia
? Apa itu Borang 14A / MOT rumah dan duti setem di Malaysia

Cara cari dokumen hartanah hilang

Untuk tahu pihak mana yang anda perlu hubungi, ia bergantung kepada jenis dokumen hartanah yang dicari. Kami akan terangkan dengan lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah. 

1. Surat tawaran pinjaman rumah atau dokumen pinjaman perumahan hilang

Salah satu dokumen yang sering hilang ialah “letter of offer” atau surat tawaran pinjaman perumahan. Walaupun nampak remeh, ada pihak bank yang akan meminta “letter of offer” pinjaman rumah sebagai salah satu dokumen kelayakan meluluskan pinjaman lain seperti pinjaman peribadi.

Sekiranya anda tidak menyimpan salinan yang ada, cara yang terbaik ialah mendapatkannya dari pihak bank di mana pinjaman tersebut dibuat. Ada dua cara untuk mencari semula dokumen tersebut.

 a. Berkunjung ke cawangan pihak bank

Bagi cara ini, paling cepat ialah berkunjung ke cawangan bank di mana anda menandatangani pinjaman perumahan tersebut. Biasanya mereka mempunyai rekod tersebut, namun anda mungkin perlu menunggu suatu tempoh masa bagi mereka mencari dan mendapatkan dokumen tersebut.

banks participating in HCGC
© tktktk/ 123RF

 b. Hubungi pusat perkhidmatan bank

Sekiranya  tidak mempunyai masa untuk berkunjung ke bank, anda juga boleh menghubungi pusat perkhidmatan pelanggan bank.

Biasanya, pegawai perkhidmatan akan meminta anda menjawab beberapa soalan pengesahan. Setelah itu, mereka juga akan meminta alamat e-mel untuk menghantar salinan dokumen. Biasanya, sedikit caj akan dikenakan dan ditolak daripada baki akaun.

2. Geran Tanah hilang

Anda hanya perlu ke Pejabat Tanah dan mengemukakan dokumen yang lengkap kepada mereka. Namun begitu, secara ringkasnya terdapat beberapa langkah yang perlu dilakukan sebelum anda mengemukakan dokumen yang lengkap iaitu:

 1. Buat laporan polis sebagai bukti kehilangan geran tanah tersebut.
 2. Sediakan surat akuan sumpah bagi geran tanah yang hilang. Surat akuan ini perlu disahkan oleh Pesuruhjaya Sumpah dan dicap di Lembaga Hasil Dalam Negeri.
 3. Lakukan carian tanah rasmi di Pejabat Tanah bagi hak milik tanah yang hilang dan lampirkan dokumen yang lengkap.

Dapatkan senarai dokumen yang lengkap serta panduan lebih lanjut mengenai geran tanah yang hilang di sini.

3. SNP rumah hilang

Salah satu dokumen yang paling penting ialah salinan Perjanjian Jual Beli atau SNP rumah. Bagi dokumen ini, terdapat beberapa pihak yang boleh dihubungi untuk cuba mendapatkan dokumen ini semula seperti berikut:

a. Peguam

Bagi cara ini, hubungi semula peguam hartanah yang menguruskan urusan jual beli rumah anda dahulu. Sekiranya tidak berjaya, cuba berkunjung semula ke firma guaman yang terlibat.

Biasanya, firma guaman yang menguruskan urusan jual beli hartanah ini akan menyimpan salinan dokumen tersebut, Namun, ia mungkin mengambil masa untuk mencari salinan dokumen yang lama dan juga akan dikenakan sedikit caj.

 b. Pihak bank yang menguruskan pinjaman rumah

Sekiranya anda membeli rumah dengan menggunakan pembiayaan daripada pihak bank, dokumen anda masih dalam simpanan pihak bank. Anda boleh menghubungi pihak bank pinjaman anda dan nyatakan dengan jelas dokumen yang diperlukan.

 c. Pihak pemaju hartanah

Sekiranya rumah dibeli dari pemaju hartanah, anda juga boleh berkunjung ke pejabat pengurusan pihak pemaju. Biasanya, mereka akan menyimpan salinan dokumen berkaitan dengan projek di bawah pembinaan mereka.

Namun, sekiranya anda mempunyai pemaju yang bermasalah atau muflis, ini mungkin akan menimbulkan kesukaran bagi mencari dokumen dengan menggunakan cara ini. 

KETAHUI: Bilakah anda boleh membawa pemaju hartanah ke mahkamah di Malaysia?

d. LPPSA

Akhir sekali, bagi penjawat awam yang membuat pinjaman dengan LPPSA, anda sebenarnya  boleh menghantar surat permohonan kepada LPPSA bagi mendapatkan semula salinan dokumen SPA.

4. Dokumen CCC hilang

CCC merupakan dokumen atau Sijil Penyiapan dan Pematuhan penting bagi mengesahkan rumah atau bangunan selamat untuk diduduki.

Dalam urusan menjual rumah, biasanya pihak pembeli ingin melihat dokumen  CCC sebelum menandatangani surat tawaran pinjaman perumahan dan surat perjanjian SPA.

Berikut merupakan beberapa situasi mengapa pembeli meminta dokumen CCC untuk dikemukakan:

 • Memastikan rumah yang dibina benar-benar selamat.
 • Ada pelan untuk pengubahsuaian rumah sebab salah satu syarat permohonan salinan sijil CCC/CF perlu disertakan.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan bagi mendapatkan dokumen ini iaitu:

a. Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau Majlis Daerah

Buat semakan di Majlis Daerah atau Pihak Berkuasa Tempatan di kawasan anda. Bagi mendapatkan semula salinan dokumen, biasanya anda perlu menghantar borang permohonan atau surat rasmi kepada pihak mereka.

b. Pemilik lama

Sekiranya rumah ini dibeli daripada pasaran subsale (sekunder), pemilik lama anda mungkin masih mempunyai salinan dokumen dengan mereka.

c. Peguam hartanah

Sekiranya ada kekangan masa, anda juga boleh mendapatkan khidmat peguam hartanah untuk menguruskan dokumen CCC.

5. Surat Ikatan Penyerahan (Deed of Assignment) hilang

Sebenarnya, Surat Ikatan Penyerahan (DOA) terdiri daripada beberapa jenis dokumen. Bagi urusan jual beli rumah, terdapat dua jenis dokumen yang penting iaitu:

 • Deed of Assignment untuk pindah milik (antara pihak pembeli dan juga pihak pemaju).
 • Deed of Assignment bagi pinjaman perumahan (antara pembeli dengan pihak bank).

Sekiranya dokumen ini hilang, anda perlu merujuk kepada pihak yang berkaitan dengan dokumen tersebut.

Bagi Deed of Assignment untuk pindah milik, anda perlu merujuk kepada pihak pemaju. Biasanya, mereka akan menyimpan dokumen tersebut.

Bagi Deed of Assignment untuk pinjaman, hubungi pihak bank yang membiayai pinjaman perumahan anda bagi meminta salinan dokumen ini.

Tips elakkan dokumen hartanah hilang 

© tinnakornlek  | 123RF

Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan. Sama seperti situasi sekarang, ada baiknya anda berjaga-jaga dan menyimpan dokumen hartanah dengan baik. Kami kongsikan beberapa tips yang anda boleh cuba:

 • Setiap kali selesai urusan jual beli rumah, terus ke pihak peguam hartanah untuk dapatkan salinan dokumen. Peguam anda tidak semestinya akan memaklumkan kepada pembeli perkara ini.
 • Buat senarai semak bagi memastikan dokumen yang telah diambil lengkap. Jangan lupa untuk simpan di tempat yang selamat di dalam rumah.
 • Anda juga boleh scan dokumen dan simpan salinan digital di platform yang selamat.

Kami harap panduan yang kami kongsikan kali ini boleh membantu anda mendapatkan semua salinan dokumen yang telah hilang. Semoga berjaya!

KETAHUI: Penilaian hartanah di Malaysia: Apa yang pembeli dan penjual rumah perlu tahu

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain