Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah nak kena lelong atau dah dilelong? Apa yang anda harus lakukan?

test

Tidak membayar ansuran bulanan setelah tamat moratorium 2021 menyebabkan banyak tumah yang dilelong. Adakah anda terkesan dalam masalah yang sama dan tidak tahu apa yang harus dilakukan? Ikuti artikel ini.

@designer491/123RF

Semenjak pandemik berlaku, ramai yang terkesan  terutamanya dari segi kewangan. Oleh kerana itu pihak kerajaan telah mengambil inisiatif untuk memberikan morotarium sebagai langkah untuk mengurangkan beban kewangan rakyat. Namun, moratorium pinjaman telah pun berakhir dan ramai yang terkesan kerana tidak mampu untuk membayar ansuran rumah.

Bagi yang tidak boleh menjelaskan tunggakan pinjaman selama 3 bulan tertunggak, pinjaman ini akan dimasukkan di dalam kategori ‘non-performing loan’ di mana pihak bank akan mula mengambil tindakan undang-undang sehingga menyebabkan rumah dilelong.

Artikel ini menerangkan apa yang anda harus lakukan sekiranya rumah anda ingin dilelong atau telah dilelong pihak bank.

Rumah hendak dilelong. Apa yang harus dilakukan ?

Keadaan ini adalah sebelum bank mengeluarkan notis lelongan rumah dan menetapkan tarikh rumah anda akan dilelong. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh lakukan :

Bayar tunggakan rumah

Proses saman akan dijalankan bagi tungaggakn pinjaman tigabulan ke atas, kerana hutang atau pinjaman inin dipanggil sebagai “non performing loan”. Oleh itu, adalah penting untuk anda memastikan bahawa tunggakan anda tidak melebihi tiga bulan supaya bank yidak mengambil Tindakan undang-undang, dan membawa kes pinjaman anda ke bank untuk memgeluarkan notis lelongan terhadap rumah anda.

Berbincang dengan pihak bank

Anda boleh berbincang  dengan pihak bank di mana  sekiranya anda boleh menyelesaikan sebahagain tungakkan dahulu dan selebihnya melalui bayaran ansuran bulanan. Jangan berdiam diri atau melarikan diri sekiranya anda mendapat sebarang surat saman atau notis dari pihak bank. Kegalalan untuk dihubungi bukanlah alasan untuk pihak bank menberhentikan proses lelongan rumah.

Dapatkan khidmat nasihat AKPK

Siapakah atau apakah AKPK ? Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit, atau biasanya dikenali sebagai AKPK, ialah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan April 2006 untuk membantu individu menguasai situasi kewangan mereka dan mencapai ketenangan minda hasil daripada penggunaan kredit secara bijak. Anda juga boleh mendapatkan pertolongan AKPK, di mana pihak AKPK akan berunding dengan pihak bank bagi pihak anda, untuk mengurangkan bayaran tungakkan atau ansuran bulanan rumah anda. Keputusan adalah bergantung kepada budi bicara pihak bank, namun pegawai AKPK yang dilantik untuk membantu anda akan sedaya upaya membantu untuk mendapatkan hasil perbincangan yang terbaik untuk anda.

Pengeluaran KWSP

Adakah anda tahu bahawasanya anda boleh mengeluarkan wang akaun kedua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja bagi tujuan berkaitan dengan rumah seperti  :

  1. Membina rumah,
  2. Membeli rumah
  3. Mengurang/menyelesaikan baki pinjaman perumahan
  4. Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan

Anda boleh mengeluarkan wang simpanan dalam akaun kedua anda dan selesaikan tunggakan pinjaman perumahan anda. Sila layari laman web KWSP untuk mengetahui lebih lanjut.

Menjual rumah anda

@rawpixel/123RF

Dengan menjual rumah, anda dapat mengawal harga jualan daripada harga lelongan. Tambahan ini membantu anda untuk memngurangkan beban kewangan bulanan dan menstrukturkan kembali kewangan anda. Rekod kewangan anda juga lebih baik dan jangan risau, anda masih berpeluang untuk merancang dan membeli rumah lain di masa hadapan.

ARTIKEL MENARIK:
✔️Hartanah leasehold di Malaysia: Cara lanjutkan tempoh leasehold dan kiraan bayaran premium
? B40 dan M40: Adakah rumah lelong sesuai untuk anda?

Rumah telah dilelong. Apa yang harus dilakukan ?

Keadaan ini adalah apabila pihak bank telah mengeluarkan notis lelongan rumah anda dan tarikh lelong atau bidaan telah pun ditetapkan. Dalam keadaan ini apakah yang anda harus lakukan ?

Hubungi pegawai bank yang meguruskan fail anda

Anda boleh menghubungi pegawai bank ynag menguruskan fail anda untuk mengesahkan lelongan rumah anda dan mengetahui siapakah syarikat Pelelong anda. Anda boleh mengecek lawan web pelelong anda, kebiasaanya rumah anda akan diiklankan di lawan web syarikat Pelelong.

Bayar keseluruhan jumlah tunggakan

Hanya cara ini yang akan disarankan oleh pihak bank sekiranya notis lelongan dan tarikh lelongan rumah anda telah dikeluarkan dan ditetapkan memastikan rumah anda tidak dilelong. Anda juga boleh berbincang dengan pihak bank sekiranya mereka boleh memberikan diskaun dari jumlah keseluruhan tunggakkan rumah. Dengan menjelaskan keseluruhan tungakan pinjaman, rumah anda dijamin akan dikelurakan dari senarai lelongan oleh pihak bank. Setelah bank mengeluarkan notis lelongan, anda tidak dibenarkan membuat sebahagian bayaran tungggakan lagi. Anda harus menyelesaikan keseluruan jumlah tungakkan untuk mengelakkan rumah anda dilelong. Kegagalan berbuat demikian, akan menyebabkan proses lelongan terus berjalan.

Setelah anda membayar keseluruhan tunggakan , sila hubungi pegawai bank yang menguruskan fail anda untuk memaklumkan pembayaran tersebut.Langkah ini lebih cepat dan menjamin bahawa pihak bank telah “notified” bayaran anada dan menarik notis lelongan. Seterusnya anda bole menyemak dengan pihak syarikan Pelelong bahawa pihak bank telah memberi notis penarikan lelong kepada mereka dan mereka akan mengeluarkan iklan lelongan rumah anda dari laman web mereka.

KETAHUI: Rumah lelong: Risiko, salah faham, dan apa yang patut anda ketahui

Tiada pembeli ketika proses lelongan rumah

Sekiranya tiada pembeli atau pembida yang mebeli atau membida rumah anda, rumah anda dianggap tidak dijual tetapi masig dilelong. Berita burukya ialah harga rumah anda akan turun dan dilelong dengan harga yang lebih murah  dari harga lelongan pertama namun berita baiknya anda ada sebulan dari tarikh lelongan  untuk melakukan perkara ini:

  • Mencari wang untuk menyelsesaikan tunggakan rumah anda. Anda mempunyai tempoh sebulan untuk mengumpulkan wang bagi membayar tunggakan ini. Mungki anda boleh membuat pinjaman dari ahli keluarga dan membuat pengeluaran KWSP.
  • Menghubungi dan mendapatkan perkihdmatan AKPK. Segera hubungi pihak AKPK dan sentiasa “follow up” mengenai hasil perbincangan pihak AKPK dan bank kerana anda tidak mempunyai banyak masa sebelum tarikh lelongan seterusnya.

Keburukan jika rumah anda dilelong

@solerf/123RF

Anda tidak dapat mengawal harga jualan lelongan rumah anda

Pihak bank yang akan menetapkan harga jualan lelongan rumah anda dan anada tiada kuasa untuk campur tangan dalam hal ini. Harga lelong selalunya ditetapkan berdasarkan harga pasaran hartanah pada masa tersebut. Sekiranya harga jualan lebih tinggi dari baki pinjaman, anda mungkin akan mendapat lebihan tunai atau keuntungan setelah kos-kos berkaitan ditolak. Harga jualan juga mungkin lebih rendah dari baki pinjaman, oleh kerana itu anda jangan berharap sekiranya anda boleh mendapat sebarang keuntungan daripada jualan rumah anda, malah anada mungkin harus terus membayar baki pinjaman yang ada.

KETAHUI: BNM naikkan OPR kepada 2.25% – apakah kesannya terhadap pinjaman perumahan anda?

Harga rizab rumah lebih rendah

Harga rizab ialah harga terendah rumah yang boleh dijual oleh pihak bank dalam lelongan. Semasa proses bidaan lelongan, pembida akan mula membida berdasarkan harga rizab ini dan pembida tertinggi akan mendapat rumah anda. Apa yang terjadi sekiranya tiada bidaan dalam proses bidaan lelongan pertama, harga rizab ini akan jatuh sebanyak 10%, dan ini bermakna rumah anda akan dijual dengan harga yang lebih rendah lagi.

Masih perlu membayar baki pinjaman

Haraga jualan rumah yang rendah mungkin tidak mampu menampung keseluruhan baki pinjaman anda. Sebagai contoh, rumah anda dilelong dengan harga RM250,000 dan baki pinjaman anda berjumlah RM300,000, anda masih harus menjelaskan baki pinjaman sebanyak RM50,000. Sekiranya anda tidak membayar baki ini nama anda akan disenaraikan dalam CTOS dan CCRIS.

Kemungkinan untuk muflis atau bankrap

Sekiranya harga jualan rumah anda tidak boleh menampung jumlah baki pinjaman anda, dan anda tidak mampu membayar baki pinjaman anda,pihak bank boleh mengeluarkan saman kebankrapan terhadap anda. Oleh kerana itu, jangan fikir apabila bank melelong rumah anda, semua hutang anda dengan bank akan dimansuhkan.

Dengan penerangan di atas, di harap ini dapat membantu anda dalam merancang apa yang harus anda lakukan sekiranya rumah anda ingin dilelong atau telah pun dilelong. Semoga tip-tip di atas boleh menyelamatkan rumah anda dari dilelong.

BACA: Kenapa orang refinance rumah dan bagaimana caranya?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain